Gra na dane makro

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
luktom
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: luktom »

BUF pisze:nie lepiej grać odpowiednio do tej techniki skonstruowanym EA
W pełni się zgadzam, że lepiej - tak też robię.

I szczerze powiedziawszy nie wyobrażam sobie grania na newsy "z palca" i wszystkim odradzam grę manualną 8)
algotronic- zaawansowane rozwiązania dla traderów
Odwiedź naszą stronę WWW, aby poznać pełną ofertę

bzyqe
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: bzyqe »

gdzie mozna znalezc takie EA. byl bym wdzieczny za link

Awatar użytkownika
luktom
Gaduła
Gaduła

Jakiś w sieci jest na pewno, natomiast ja używam wyłącznie własnego EA.

Jeśli chcesz wersję testową to skontaktuj się ze mną na GG lub maila.

Awatar użytkownika
r4ph
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: r4ph »

witam wszystkich fascynatow "szybkich pipsow" kazdy kiedys sie podniecal duzymi skokami i MOZLIWOSCIA, podkreslam to slowo, szybkiego duzego zarobku :)

no nic jednym mija inni sami wypadaja z forexa,

co do ruchow to ci co dluzej badaja skoki po danych przyznaja ze czasami ruch idzie kompetnie w inna strone niz mozna wyczytac z danych, czasami jest ruch 50 pipsow w jedna poznej 50 w druga, czasami idzie 50 pipsow pozniej po 30 min jak by ktos sie doczytal do sensu jaki niesie info i raptem jest 100 pipsow w 2 strone

a tak naprawde sens tych kombinacji lezy w AT, radze dobrze czytac wykresy tyg, dzienne, 4h i 1h, kreslic formacje, trojkaty liczyc fale eliota, badac EMA i wszystko sie rozjasni i raptem magia bedzie po waszej stronie :)
jezeli bowiem z AT wynika ze ma spasc o 500 pipsow w ciagu 2 tyg to czy bedzie pare figor w przeciwna strone nic nie zmieni,

jednak taka syt jak obecnie na parach USD zdaza sie raz na rok (ewenementem jest raz w tym roku mamy 2 wiec jest swego rodzaju promocja) reszta to ruch horyzontalny (formacje, trojkaty, wsparcia) i ktos koniecznie zawsze chce dana formacje NAMALOWAC czy tego chcemy czy nie :), czy jest dobre info czy nie... wiec lepiej kreslic, malowac i byc pewnym czemu ruch poszedl tam i zawrocil

co do otwierania przeciwstawnych pozycji...
nie leiej odczekac 2-3 min i wejsc , zarobic 30 pipsow niz byc pelnym emocji nie zawsze pozytywnych, potem jest korekta i ruch wraca do swojego PLANU

kiedys tez mnie fascynowaly NEWSY i ludzie ktorzy przed nimi przestrzegami byli w moich oczach postrzegani jako swego rodzaju "zarabiajacy 10 pispow dziennie", omijajac newsy mozna spokojnie wyciagnac 30-50 pipsow dziennie,
grajac na AT mozna wiekszosc ruchow po danych ladnie zgarnac na swoja strone bo przewaznie ida w naszym kierunku, jest tylko kilka w przeciwna ktore potrafia nie jednemu napsuc krwi, ale szybko sa niwelowane nawet jak my spimy :)

troche przynudzilem i moze zepsulem klimat na tym watku :) ale od pewnego czasu juz mnie nie rajcuja "gry na dane", wole doglebne AT
myslalem ze znajde tu cos wiecej niz rade odnosnie otwierania przeciwstawnych pozycji, nie jest to zly pomysl ale i nie jest to zadna nowosc, i tez nie gwarantuje zarobku bo przeciez moze sie zawrocic 1 pips po stop loscie

najlepiej odczekac 3-10 min wejsc do ruchu albo czekac na korekte (czasami przychodzi po 2 godz ale daje 50 pipsow na spokojnym runku, jezeli ruch byl duzy)

wam tez kiedys minie "gra na danych" radze mniej drastyczne srodki niz kilka duzych ruchow nie po naszej mysli :)

Awatar użytkownika
luktom
Gaduła
Gaduła

r4ph pisze:co do ruchow to ci co dluzej badaja skoki po danych przyznaja ze czasami ruch idzie kompetnie w inna strone niz mozna wyczytac z danych,
Wyczytać? Ja ogłoszone dane czytam często po kilku godzinach w czytniku RSS...
Nie ma dla mnie kompletnie znaczenia jakie liczbowe dane opublikowano - liczy się, żeby wstrząsnęły rynkiem.
r4ph pisze:a tak naprawde sens tych kombinacji lezy w AT
IMO w trakcie publikacji ważnych danych AT kompletnie się nie sprawdza i nie ma znaczenia czy jest trend czy wsparcie czy inne fibo...
jezeli bowiem z AT wynika ze ma spasc o 500 pipsow w ciagu 2 tyg to czy bedzie pare figor w przeciwna strone nic nie zmieni,
Natomiast tutaj się jak najbardziej zgodzę - dane nawet jak wybiją cenę o kilkadziesiąt pipsów w przeciwną to jednak ona po kilu godzinach wraca na "swoje miejsce" wynikające z AT na wyższych TF.
r4ph pisze:nie leiej odczekac 2-3 min i wejsc , zarobic 30 pipsow niz byc pelnym emocji nie zawsze pozytywnych, potem jest korekta i ruch wraca do swojego PLANU
Emocji? Hmm, ja mniej emocji odczuwam jak robot gra na dane niż gdy miałbym sam podjąć decyzję na podstawie AT.

W sumie jedyne emocje tyczą się tego, żeby akurat połączenie nie padło 8)
(tak, mam redundantne przez UMTS, mimo wszystko to trwa dość długo, zanim MT4 się ponownie połączy)

Bo plan jest jasny, zapisany w postaci kodu robota, wiem czego się mogę spodziewać i jedyny problem to kwestie techniczne, typu wspomniany pad łącza lub opóźnienia w realizacji zleceń.
r4ph pisze:grajac na AT mozna wiekszosc ruchow po danych ladnie zgarnac na swoja strone bo przewaznie ida w naszym kierunku
A tu się zgadzam - tak 15-45 minut po danych można sporo ugrać "z palca".
r4ph pisze:ale od pewnego czasu juz mnie nie rajcuja "gry na dane"
Heh, ja to traktuję jak NASA lądowanie na Marsie - opracowuje plan, programuje automat i wysyłam w "przestrzeń" - a później tylko patrzę jak robot "ląduje" :]

A gdy "wyląduje" poprawnie a do tego zarobi no to jest pewna satysfakcja z włożonej w robota pracy :)

A tak ogólnie to każdy robi to co lubi - ja tam lubię programować roboty działające na danych (chyba nawet bardziej niż takie standardowe, działające na wskaźnikach) - jest to dla mnie pewnego rodzaju wyzwanie.

BUF
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: BUF »

Kolega r4ph jakby zobaczył mój Statement z gry na danych to pewnie porzuciłby grę opartą tylko na AT. Sęk tkwi w tym, że wszystkich asów sie nie zdradza. :) a to prowokuje do długich stwierdzeń, które tak faktycznie nie maja tu racji. Przypomnę tylko - trzeba działać profesjonalnie i mieć odpowiednie do tego narzędzia w przeciwnym wypadku faktycznie można wiele stracić

Awatar użytkownika
r4ph
Stały bywalec
Stały bywalec

luktom pisze:
r4ph pisze:co do ruchow to ci co dluzej badaja skoki po danych przyznaja ze czasami ruch idzie kompetnie w inna strone niz mozna wyczytac z danych,
Wyczytać? Ja ogłoszone dane czytam często po kilku godzinach w czytniku RSS...
Nie ma dla mnie kompletnie znaczenia jakie liczbowe dane opublikowano - liczy się, żeby wstrząsnęły rynkiem.
r4ph pisze:a tak naprawde sens tych kombinacji lezy w AT
IMO w trakcie publikacji ważnych danych AT kompletnie się nie sprawdza i nie ma znaczenia czy jest trend czy wsparcie czy inne fibo...
zeby nei byc goloslownym, rys w zalaczniku, EURUSD tf H1, 14.08.2008 godz 14.30 dane USA, cena wyrywa w gore przebija trojkat dociera do mocnego wsparcia 1.4948 , [dane umacniajace USD] a kierunek przez pierwsze 10 min na wybicie trojkata w gore, pewnie nei jednemu sie zamknal SL lub otworzyl long

widzisz piszac robota nie masz pojecia a tym ze cena wlasnie przebija trojkaty i to wlasnie on zrobil ten ruch (w tym przypadku mocne wybicie dolem z trojkata) a nie same dane

caly ruch po wybiciu mial ponad 200pipsow (ponizej EMA34 na h1 krotkoterminowy trend spadkowy)

optymalizujesz wskazniki, znajdujesz wyjatki i roznorakie odstepstwa od regul, eliot na PODMASZCZANIE swoich fal poswiecil cale zycie i nawet jezeli nie mozna przewidziec dzieki nim ruchu w 70% to na archiwalnych wykresach mozna znalezc potwierdzenie jego fal, ale nie o to chodzi zeby znalezc algorytm na ruch rynku w nastepnych 5 minutach tylko zeby isc razem z trendem ,

dlaczego ruchy po danych sa takie wielkie i nieprzewidywalne...., zeby wybic wszystkim gre na robotach na dane :), inaczej juz wszyscy graliby na takich robotach i zarabiali a przeciez 95% musi stracic
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
luktom
Gaduła
Gaduła

Żeby nie być gołosłownym:

W załączniku przesyłam wykres z testera na którym puściłem mojego news tradera (na testerze, żeby pokazać ślady transakcji zawartych przez robota).

Wynik dla publikacji o 9:00 (IFO, przykład wybrany celowo, aby pokazać skuteczność robota w silnych ruchach):

95 - 15 = 80 pipsów (wynik dla pozycji przeciwstawnych)

W drugim załączniku przesyłam wykres z naniesionym kanałem na EU oraz wszelkimi poziomami wsparcia/oporu - jak widać w momencie danych rynek niewiele sobie robił z tego, że dotychczas poruszał się w kanale.

Inna sprawa to kwestia, w której się z Tobą zgadzam - że po jakimś czasie (tutaj 5 godzin) rynek wraca do poziomów wyznaczanych przez AT - nie mniej jednak w momencie publikacji AT nie ma najmniejszego znaczenia.

W sumie to, że AT nie ma znaczenia w momencie publikacji wyjaśnia także dlaczego większość ludzi radzi zamykać lub zabezpieczać pozycje przed danymi...

A tak w ogóle to jestem jak najbardziej zwolennikiem AT poza czasem publikacji danych 8)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
mysje_hood
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mysje_hood »

r4ph ja uwazam ze at jest dla "ciułaczy" czyli dla 98% ludzi na tym forum ze mna włącznie. zastanow sie z ekonomicznego punktu widzenia co rusza rynkiem? rynkiem walutowym ruszaja przede wszystkim instytucje ktowa wpompowują miliardy dolarow dziennie takie jak banki. szczerze to watpie czy bank o kapitalizacji biliona dolarów interesuje czy na godzinnym wykresie wystepuje formacja glowy i ramion :) rynek walutowy jest idealnym odzwierciedleniem wydajności gospodarczej panstw i sadze ze to tak na prawde analiza fundamentalna rzadzi tym rynkiem a analiza techniczna (ktorej ja tez jestem zwolennikiem) powoduje mniejsze lub wieksze szumy na rynku. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
r4ph
Stały bywalec
Stały bywalec

:)

na moje oko podobny rezultat jest badajac przeciecia EMA5 (badz EMA10) i EMA50

jednak byl to ruch prosty czyli po danych o godz 10 caly czas w dol wiec patrzac z perspektywy czasu mozna bylo walic jak w dym :)

co do ruchu to przewiduje umocnienie dolara do 1,44 w perspektywie miesiaca wiec kazdy szort nad tym poziomem i tak kiedys bedzie zyskowny predzej czy pozniej :)

sam mielem wczoraj szorta 1,47 (przebicie trojkata dolem troche pod wplywem emocji) i ladna strate figury juz nawet przewidywalem niezla kiszonke (tydzien) a tu dzis rano wyjscie dolem, pobuja pewnie do 1,47 i lecimy zygzakami na 1,44 :)
pozwolilem sobie na moja szybka analize eurusd :)

danymi europa nie zachwyca, a usa juz jest na skraju kryzysu wiec kazda minimalna poprawa jest odbierana euforia :)

co do duzych ruchow to polecam otwarcia gield w tokio, londynie i ny, tez ladne dlugie ruchy moze nie przez 10 min ale w ciagu dnia da sie wyzyc :)

Dodano po 15 minutach:
mysje_hood pisze:r4ph ja uwazam ze at jest dla "ciułaczy" czyli dla 98% ludzi na tym forum ze mna włącznie. zastanow sie z ekonomicznego punktu widzenia co rusza rynkiem? rynkiem walutowym ruszaja przede wszystkim instytucje ktowa wpompowują miliardy dolarow dziennie takie jak banki. szczerze to watpie czy bank o kapitalizacji biliona dolarów interesuje czy na godzinnym wykresie wystepuje formacja glowy i ramion :) rynek walutowy jest idealnym odzwierciedleniem wydajności gospodarczej panstw i sadze ze to tak na prawde analiza fundamentalna rzadzi tym rynkiem a analiza techniczna (ktorej ja tez jestem zwolennikiem) powoduje mniejsze lub wieksze szumy na rynku. :)
no to jestes w glebokim bledzie :), nikt forexem nei steruje , wyobraz sobie ze jeden bank lub grupa gralaby przeciwko reszcie swiata :) bo zeby ktos zarobil reszta musi stracic :), czyli te 98 % w ktorych jestes :)

analiza fundamentalna jest powiazana z techniczna, co do zaleznoscie to sadze ze raczej 98% ludzi kieruje sie AT bedziej niz fundamentalna ta tez ale w 2 kolejnosci zwlaszcza jak grasz intraday

banki i instytucje hedgingowe zarabiaja ale 10-20% rocznie (jezeli jest silny trend, w horyzontalym zarabiaja 1-5%) graja automatami ktore pewnie tez czytaja AT,

moze jestem ciulacz ale 50 pipsow dziennie (grajac intraday) wyciulam czy jest dobre info czy nie

zycze dalszego szukania magicznej reki sterujacej foreksem to nie GWP ze jeden insider robi z cena spolki co chce, bilion dolarow na eurusd to w ciagu jednej minuty przeplywa

ODPOWIEDZ