Nie znalazłem wątku, który przedstawiałby jakąś strategię gry pod dane makroekonomiczne, więc postanowiłem taki założyć

Nie mam gotowej strategii i dlatego wątek ten ma być "burzą mózgów", która ma zrodzić taką strategię. Wiem, że na forum jest kilka osób (np. luktom, natraj), którzy grają pod dane. Ja mam zamiar do nich dołączyć

Jestem w początkowej fazie testów mojego EA na koncie demo w AM.
Jako, iż zlecenie oczekujące typu BUY można ustawić tylko poniżej aktualnej ceny (tak przynajmniej powiedziano mi na forum MQL4), zlecenie tego typu nie nadaje się — moim zdaniem — do gry pod dane. Ustawiam więc "sztuczne zlecenie", które obsługuję programowo: ustawiam sobie w zmiennej wartość ceny, po przekroczeniu której składam zwykłe zlecenie BUY. Myślę, że jest to rozwiązanie dla problemów natraja z AM, którego zlecenie oczekujące zostało usunięte z powodu występującej luki cenowej.
Jak pewnie Wam wiadomo, cena zwykle po gwałtownym ruchu po publikacji danych wraca niedługo do poprzedniego poziomu, a często też odbywa się ruch w przeciwną stronę. Jak można wykorzystać ten ruch powrotny? Wydaje mi się, że może być z tym problem.
Zakładając przed danymi 2 przeciwne zlecenia oczekujące jedno z nich powinno się uaktywnić (jeśli wystąpi ruch ceny). Czy drugie wtedy anulujecie? By wykorzystać choć w pewnym stopniu ruch powrotny, można by przesuwać pomału to drugie zlecenie w stronę zwyżkującej/zniżkującej szybko ceny, by w momencie odwrotu złapać więcej pipsów. Trzeba to tylko dobrze zgrać ze sobą

Biorę aktualnie informacje o danych ze strony http://www.dailyfx.com/calendar/, którą wskazał mi luktom. Mój EA ma brak pod uwagę tylko newsy typu HIGH, które prawdopodobnie będą wywoływały duży ruch (3 gwiazdki w Relevance). Zauważyłem jednak, iż zdarzają się ruchy wyglądające na efekt publikacji danych, które nie znalazły się na liście z tej strony. Czyżby nie wszystkie newsy tam były, czy możne nieoczekiwanie mniej znacząca wiadomość wywołała duży ruch?
Na koniec jeszcze jedno pytanie. Jeśli jest np. news z USA, to na jakich parach gracie? Oczywiste wydaje się, iż na tych, które mają w sobie walutę USD. Jednak skąd wiadomo, że dobre będzie — przykładowo — wybranie pary EURUSD, a nie GBPUSD lub USDCAD?
Mam nadzieję, że wątek się rozwinie i będzie zawierał wiele pomocnych informacji dla osób chcących grać pod publikacje danych