Przyjdzie czas, że pokażę.karnak pisze:M5 to tylko dla mistrzów takich jak Ty, a tak poza tym to w grę z sukcesem na pojedynczych tikach to nie wierzę, chyba, że taki trajder, jak Ty pokaże próbkę gry on line przed faktem to być może uwierzę, choć zależy jak długi by był to pokaz.Dadas pisze:Jeszcze takie małe ale: trzeba szukać instrumentu zdecydowanie trendującego jednokierunkowo.karnak pisze:Najmniej ryzykowna jest gra z zasadą gramy pozycję trendową, a w korektach trendu dobieramy ją, po zmianie trendu (pokonaniu wsparcia - oporu w zależności od aktualnego trendu) zmieniamy pozycję. Brane pozycje ostopowujemy wg wypracowanej metody.
Choć zrealizować to nie jest tak prosto.
Takim jest akurat SP500, z innymi jest gorzej, a z Edkiem w szczególności.
Daytraderzy nie mają raczej zbyt wielu okazji na jednokierunkowe trendy.
Dlatego wielu radzi sobie w konsoli, bo cena zawsze wraca, a w sytuacji dużego ruchu, tak jak dzisiaj,
wtapiają bo nie umieją zamykać strat i ponawiać zgodnie z kierunkiem, ponieważ ich umysły zawsze widzą
"że się zaraz odwróci" - to jest kwestia psychologiczna.
Stąd, jest tendencja do szybkiego zamykania pozycji, czyli do krótkiej ekspozycji rynku.
karnak, jestem bardzo ciekaw jakbyś sobie dawał radę na takim Edku na M5 - pewnie byś umoczył totalnie.
Dla mnie by nie wtopić to żaden DT by grać systematycznie nie wchodzi w grę , czasami tylko okazjonalnie.
Mój system jeszcze jest w trakcie budowy.
To jest bardzo długo budowany system o bardzo solidnych fundamentach.