"KNF chce ograniczyć dźwignię do 1:50"
Re: "KNF chce ograniczyć dźwignię do 1:50"
Nie myślicie, że polscy brokerzy kupią biurka za granicą i będą mieli taką samą ofertę tylko bez polskiego nadzoru?
W USA dali dźwignię 1:50 ale dla każdego obywatela a u nas tylko dla polskich firm
W USA dali dźwignię 1:50 ale dla każdego obywatela a u nas tylko dla polskich firm
Na 99% będą to wszyscy brokerzy regulowani przez KNF po prostuNowy123 pisze:"korzystających z krajowych firm inwestycyjnych". a który bank jego DM w PL oferujący OTC jest krajowy??? jak to interpretować
np.
mBank -DM = Commerzbank
WBK - DM = Santander

Z tego co wiem to ta zmiana jest już raczej przesądzona.. co do zasadności to do tradingu nie potrzeba dźwigni 1:500 to jasne, ale z drugiej strony po to tego typu dźwignie są żeby nie blokować niepotrzebnie kapitału..
Argument, że uchroni to nowych graczy to zwykłe kłamstwo bo jeżeli ktoś pakuje się na pałę po same uszy to przy dźwigni 1:50 po prostu będzie mógł dłużej popatrzeć w wykres i pomyśleć, że zaraz odbije. Taka różnica

-
- Pasjonat
Ja po zastanowieniu się stwierdzam że jest to dla mnie bez różnicy. Jeśli nie pojawią się jakieś nowo wymyślone opłaty albo nie pogorszy spread to zostanę w PL domu maklerskim. Myślę sobie że 95% traderów którzy odejdą to "drobnica" czyli Ci co mają od 20zł do tych np 10-15k depo (nie chcę tu sztywno wyznaczać kwot
) i są skłonni mocno używać dźwigni. Ci co mają depozyty po kilkadziesiąt/ kilkaset tysięcy złotych zostaną w Polsce bo nie korzystają w większości z dużej dźwigni typu 500:1 lub w ogóle nie korzystają z niej w 100%..

"Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego."
"Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, są skazani na jej powtarzanie."
"Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, są skazani na jej powtarzanie."
- daromanchester
- Przyjaciel Forum
Ciekawe co ze spreadbeetingiem?
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein
- Janek Trader
- Pasjonat
Bardzo dobrze, że takiemu ignorantowi wyzeruje konto,Akhh pisze:Widzisz jak się ogląda i słucha o tym co ludzie robią z kontami właśnie przez przelewarowanie to zmienia się punkt widzenia. Ja nie patrzę przez swój pryzmat, tylko dobra ogóły polskiego rynku FX.
Ochrona tych niedoświadczonych, ułatwienie im przetrwania na rynku jest ważniejsze niż chuchanie na te kilka osób wykorzystujących większą dźwignię. A oni i tak mają konta u zagranicznych brokerów. Sprawdź sam ile lewara wykorzystujesz na raz?
Bo 100:1 to w przybliżeniu lot na każde 1k USD, gdzie 10 pips straty to 10% konta. Przy 50:1 to i tak 5% straty konta przy 10 pipsach. Przy modzie na ECN jak ktoś wykorzystuje lewar 100:1 to wystarczy, że nie wie o danych i mu poślizg zeruje konto.
1) broker musi z czegoś żyć
2) przy następnym koncie delikwent się przygotuje
-- Dodano: śr 12-11-2014, 10:10 --
Jeżeli już chca uchronić przed utratą kasy to powinni dla nowych graczy zapodać limit otwierania pozycji do np do 1 lota tygodniowo

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Forex - wielka zmanipulowana szulernia
Jakby co, to jestem po spożyciu legalnych napojów........
http://www.youtube.com/watch?v=mOB-LTL4jjg
Forex - wielka zmanipulowana szulernia
Jakby co, to jestem po spożyciu legalnych napojów........
http://www.youtube.com/watch?v=mOB-LTL4jjg
Ale znowu nie podałeś żadnego konkretu ! Czy możesz przestać "walić ogólnikami" ? Twierdzisz, że u brokera dostaniesz analogiczne oprocentowanie jak w banku. więc 3ci raz bodaj pytam: u jakiego brokera, i jakie oprocentowanie ?EFFECTIVE pisze:Wiem, ze jest to mozliwe ale najlepsza lokata dlugoterminowa wynosi 3% z kawalkiem brutto, u DM jest troche mniej ale bez przesady, w porownaniu z FX czy fundami to żadne pieniądze. Kiedys jak sie interesowalem skokami to lokata wynosila tam 6% brutto przy gwarancji do 100 tys euro.green7 pisze: Ale nie mów mi tu "wielu". Podaj mi KONKRETY. Jaki DM ? Jakie oprocentowanie. Ja Ci podałem - 4% uzyskasz na lokacie bez problemu. Jak chcesz (łatwo znaleźć, a jak nie wystarczy 5 minut pooglądać TV) podam Ci gdzie.
Ponieważ jak widzę masz problem ze znalezieniem ile dają banki, to Ci podpowiem że np. taki SK Bank daje 4,15% w skali roku (lokata na 13 miesięcy). A ja mam ROR oprocentowany na 4% (co pewnie nie potrwa wiecznie ale jednak ma miejsce).
Więc jak powiedziałeś A to powiedz B i zdradź gdzie podobne warunki uzyskam u naszych brokerów. Bo o ile pamięć mnie nie myli - to znam tylko jednego dającego jakiekolwiek oprocentowanie, ale z warunkami co do depo minimalnego.
Miło mi, że Cię zainspirowałem ale po pierwsze jakoś nie pamiętam bym lekceważąco się do Ciebie odnosił. Za to i owszem miałem odczucie, że Ty właśnie tak odnosisz się do mnie - bo niby czemu miała służyć wstawka o stopce, nie wspominając o pisaniu do mnie per "typ". I teraz to Ty mi zarzucasz, że Cię lekceważę ? No nawet jeśli (choć nie mam takowego poczucia ani zamiaru) to tylko dlatego, że sam sobie na to zasłużyłeś.EFFECTIVE pisze:Nic mi do tego, twoja wygrana zainspirowała mnie niegdyś do FX i troche to smutne, że nie potrafisz normalnie przedstawić swoich argumentów tylko od razu się wywyższasz lekceważąco do mojej osoby.green7 pisze: A Co Ci do tego kolego? I co to przepraszam ma do tematu ?
Taaa..... Twoja przyjaciółka ma w rodzinie informatyków. I jak rozumiem to oni jej powiedzieli a ona Tobie .... no argument taki, że naprawdę dyskutować trudnoEFFECTIVE pisze: Sęk w tym, z moja przyjaciółka z pracy ma rodzinę informatyków i zawsze mi się chwali ze u niej wszyscy uzywają Linuxa bo nie ma wlasnie tych wszystkich reklam jakich uświadczamy na windowsie więc nie uznał bym swoich wypocin za bzdury, tylko fakty.

Uwierz mi: to co napisałeś - to bzdura. To nie system ma znaczenie ale przeglądarka i pluginy, które wycinają reklamy.
I mówię Ci to z własnego doświadczenia, jako informatyk na co dzień tworzący oprogramowanie kontrolujące transmisję internetową.
Po pierwsze lokaty (ogólnie) ostatnio to się pogorszyły a nie polepszyły. (stopy % poszły w dół jakbyś nie zauważył)EFFECTIVE pisze: Pracowalem w roznych firmach jak i bankach, obecnie pracuje w dziale forex/cfd/futures gdzie widze pozycje grubasow od 80 mln do nawet miliarda euro. Nie musze wiedziec wszystkiego ale potrafie obliczyc wiele wartosci, w tym netto-brutto i wypominanie tego sam przyznaj, ze jest troche dziecinne. Lokaty ostatnio ciut się polepszyły ale to i tak chłam, sam przyznaj.
ciekawy artykul apropo inflacji: http://samcik.blox.pl/2012/08/Rece-opad ... okata.html
Po drugie - nie nie zgodzę się że obecne lokaty to chłam i ten link z 2012, jest zupełnie nie trafiony w tym kontekście.
Aktualnie właśnie lokaty są bardzo wysoko oprocentowane !
I potwierdza to ten artykuł z 2012:
- w 2012 roczna lokata miała średnio oprocentowanie około 5.25% (brutto).
- inflacja 3,9-4,3% (tak naprawdę za cały 2012 wyniosła 3.7%).
A teraz mamy sytuację:
- inflacja 0,2%
- oprocentowanie lokaty rocznej lekko licząc (bo dało się wyciągnąć więcej) 4%.
Nie trzeba specjalnie skomplikowanych obliczeń bo już na oko widać, że mimo obniżenia oprocentowania to realnie (ponad inflację) dostajemy na lokacie dużo więcej niż wcześniej.
Jest różnica pomiędzy przestrzeganiem (niech się tym zajmie KNF) a zabranianiem. Nie czujesz tego ?EFFECTIVE pisze: pozdrawiam i nie mam zamiaru wiecej dyskutować, bo tylko wyrażam swoje zdanie na temat dzwigni, która uważam jest za wysoka i gdybym nie mial 5 lat doswiadczenia na karku tylko był wlasnie świeżakiem nie majacym co zrobic z kasą to chcial bym wlasnie aby ktos mnie przestrzegł przed zbyt wysoka dzwignią, a 1:50 do sensownego zarabiania spokojnie wystarczy.
Dam Ci przykład: powiedzmy, że chcesz zwiedzić jakiś kraj, powiedzmy Meksyk powszechnie (zwłaszcza w USA) uważany za bardzo, bardzo niebezpieczny. Czy Twoim zdaniem nasze państwo powinno informować obywateli o niebezpieczeństwach (tak jak się to robi aktualnie na stronach msz) czy może od razu wydać prawny zakaz wyjazdu do Meksyku ?
I może masz jakiś argument dlaczego akurat 1:50 a nie powiedzmy 1:15 abo 1:2 ? Bo przecież naszym posłom jutro taki pomysł może wpaść do głowy. Jak już raz zaczęli kombinować w tym temacie to następnym razem będzie prościej.....choć stawiam dolary przeciw orzechom, że większość z nich zapytana co właśnie przegłosowała i na czym ten lewar polega nie miałaby pojęcia o co kaman.
Gdzie są jakieś wiarygodne badania mówiące o tym, że zmniejszając dostępną dźwignie poprawi się sytuację inwestorów ? I pokazujące, że ten 1:50 cudownie tego dokona ?
Sory green ale obojętnie co bym nie napisał, dostane ostrzeżenie więc moze na prive... 

Jeśli będziesz pisał z sensem i na temat to nie. A na razie było z tym różnie...EFFECTIVE pisze:Sory green ale obojętnie co bym nie napisał, dostane ostrzeżenie więc moze na prive...

Green - AMEN!

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
raposo pisze:Jeśli będziesz pisał z sensem i na temat to nie. A na razie było z tym różnie...EFFECTIVE pisze:Sory green ale obojętnie co bym nie napisał, dostane ostrzeżenie więc moze na prive...
Green - AMEN!
Dobrze, ze green pisał na temat...., amen. Nie mam słów.

pozdrawiam