"KNF chce ograniczyć dźwignię do 1:50"

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
EFFECTIVE

Re: "KNF chce ograniczyć dźwignię do 1:50"

Nieprzeczytany post autor: EFFECTIVE »

Ale wy macie problemy, calkowcie zgadzam się z Akhh. Na co wam to trzymanie kasy w bankach skoro w razie kryzysu i tak nic wam nie zostanie? Slyszeliscie o ostatnich stress testach ? Gdyby wydarzył sie podobny scenariusz co w 2008 i trzymali byscie salary w najbezpieczniejszym polskim banku czyli pkopb to i tak zostalo by wam raptem 15% calej sumy.... a np w takim noblu 8%... wiec swoją drogą bardzo mozliwe, ze u jakiegos tam broka wasze srodki byly by znacznie bezpieczniejsze ;)

Inna kwestia jesli juz sie tak uparliscie na trzymanie kasy w bankach to i tak wiekszosc z nich prowadzi rachunki forex (mbank,alior,dukascopy,bos,bzwbk itd) co jest praktycznie jednoznaczne z tym, ze nie ma roznicy czy trzymacie 100K w banku czy na koncie FX (ktore są oprocentowane identycznie co zwykle lokaty).

W kazdym badz razie w razie kryzysu wasze pieniadze (najlepiej dolary ;) ) bedą bezpieczne jedynie w przysłowiowej skarpecie pod łóżkiem.

W koncu zdzierający brokerzy z pseudo dzwigniami (kasyna) przestaną tak żerować na nieswiadomy motłoch. Czlowiek nim straci pierwsze depo zdąży się czegos nauczyć i być może nie będzie tzw ''efektu zemsty'' odrobienia na sile, odegrania się. To by bardzo duzo zmienilo. Jestem za taką dzwignią.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
psV
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: psV »

EFFECTIVE pisze:Inna kwestia jesli juz sie tak uparliscie na trzymanie kasy w bankach to i tak wiekszosc z nich prowadzi rachunki forex (mbank,alior,dukascopy,bos,bzwbk itd) co jest praktycznie jednoznaczne z tym, ze nie ma roznicy czy trzymacie 100K w banku czy na koncie FX (ktore są oprocentowane identycznie co zwykle lokaty).
Oczywiście że różnica jest olbrzymia, chodzi o wysokość gwarancji depozytów w bankach, a Domach Maklerskich (nawet tych markowanych przez banki). Ponadto brokerzy bankrutują nieporównywalnie częściej od banków.

Dziwi mnie, że na forum o tematyce stricte wolnorynkowej, są też osoby żądne państwowych regulacji. ;)

EFFECTIVE

green7 pisze:
Noob pisze:Forex stał się wielkim kasynem, które zupełnie nieogarniętym ludziom wyskakuje już z przysłowiowej lodówki, nie da się bez zachęt do wejścia na rynek otworzyć połowy stron internetowych.
Zaręczam Ci, że u większości ludzi, prawie nie widać reklam forexowych. U Ciebie są bo interesujesz się tą dziedziną, więc dostajesz reklamy kontekstowe sprofilowane według tego czego szukasz w necie. Wielki brat patrzy - witamy w 21 wieku.
Co do przeglądania witryn, zalecam Linuxa, zero reklam i calego tego syfu.

-- Dodano: 05 lis 2014, 21:43 --
psV pisze:
EFFECTIVE pisze:Inna kwestia jesli juz sie tak uparliscie na trzymanie kasy w bankach to i tak wiekszosc z nich prowadzi rachunki forex (mbank,alior,dukascopy,bos,bzwbk itd) co jest praktycznie jednoznaczne z tym, ze nie ma roznicy czy trzymacie 100K w banku czy na koncie FX (ktore są oprocentowane identycznie co zwykle lokaty).
Oczywiście że różnica jest olbrzymia, chodzi o wysokość gwarancji depozytów w bankach, a Domach Maklerskich (nawet tych markowanych przez banki). Ponadto brokerzy bankrutują nieporównywalnie częściej od banków.

Dziwi mnie, że na forum o tematyce stricte wolnorynkowej, są też osoby żądne państwowych regulacji. ;)
8%, ale mi gwarancja. ;). W skokach niby tez jest gwarancja do 100K Euro i co tego? jak wszystko padnie to moze byc sobie nawet 100 milionow... :) Naszczescie Polska dobrze radzi sobie w czasie kryzysu - PLN Siła ;)

Awatar użytkownika
Głupol
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Głupol »

A wiemy od kiedy mogą takie regulacje wejsc na rynek ?

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

EFFECTIVE pisze:Na co wam to trzymanie kasy w bankach skoro w razie kryzysu i tak nic wam nie zostanie? Slyszeliscie o ostatnich stress testach ?
No i co z nimi ? Oblało je nie całe 20% banków Europejskich. Z polskich o ile pamiętam w poprzednich stress testach problem miały 3 banki. I co w związku ?
EFFECTIVE pisze: Gdyby wydarzył sie podobny scenariusz co w 2008 i trzymali byscie salary w najbezpieczniejszym polskim banku czyli pkopb to i tak zostalo by wam raptem 15% calej sumy.... a np w takim noblu 8%... wiec swoją drogą bardzo mozliwe, ze u jakiegos tam broka wasze srodki byly by znacznie bezpieczniejsze ;)
Sorki ale jakieś banialuki tworzysz.
- podaj przykład z 2008 gdzie ludziom zostało po 8% ? Jak padnie jakiś jeden, dwa banki to nie problem. BFG ma odpowiednie środki i możliwość ich zwiększenia w razie potrzeb więc nie strasz ...

- co do brokera: przecież broker nie trzyma kasy u siebie w sejfie tylko w banku. Jeśli więc system bankowy padnie to z niby jakiej okazji środki u brokera miałyby być "znacznie bezpieczniejsze" ?

EFFECTIVE pisze: Inna kwestia jesli juz sie tak uparliscie na trzymanie kasy w bankach to i tak wiekszosc z nich prowadzi rachunki forex (mbank,alior,dukascopy,bos,bzwbk itd) co jest praktycznie jednoznaczne z tym, ze nie ma roznicy czy trzymacie 100K w banku czy na koncie FX (ktore są oprocentowane identycznie co zwykle lokaty).
Żee coo ??? Konto FX oprocentowane jak lokata ?? To poproszę o namiar. Lokatę mam aktualnie na ciut ponad 4%. Daj mi przykład brokera gdzie są tak środki oprocentowane. Oczywiście bez konieczności wyrobienia obrotu 10000 lotów i depo powyżej 100K.
EFFECTIVE pisze: W kazdym badz razie w razie kryzysu wasze pieniadze (najlepiej dolary ;) ) bedą bezpieczne jedynie w przysłowiowej skarpecie pod łóżkiem.
Zależy o jakim kryzysie mówisz. Co Ci po pieniądzach w skarpecie jeśli np. trafi się hiperinflacja jak w Niemczech lat 20 ? To może od razu lepiej kupować złote monety do tej skarpety ? Albo żywność o długim terminie spożycia ? Tak gdybać to sobie można dowolnie ale wiele to nie wnosi do tematu ....

EFFECTIVE pisze: W koncu zdzierający brokerzy z pseudo dzwigniami (kasyna) przestaną tak żerować na nieswiadomy motłoch. Czlowiek nim straci pierwsze depo zdąży się czegos nauczyć i być może nie będzie tzw ''efektu zemsty'' odrobienia na sile, odegrania się. To by bardzo duzo zmienilo. Jestem za taką dzwignią.
Rozumiem, że "nieświadomy motłoch" - stanie się nagle świadomy i cudownie sprawi to zmniejszenie dźwigni ?
Jak dla mnie "kupy się to nijak nie trzyma".
Podobnie jak teza, że mniejsza dźwignia spowoduje zmianę czyjejś psychiki. Czy myślisz, że goście tracący na akcjach (brak dźwigni) nie mają efektu odrabiania na siłę ? To może pogadaj z nimi co ? Na forum znajdzie się tu paru...
EFFECTIVE pisze: 8%, ale mi gwarancja. ;).
Sorki ale nie masz bladego pojęcia o czym piszesz. Jak chcesz krytykować system bankowy (też się zgodzę, że nie najlepszy) to ciupinkę warto by wiedzieć jak działa ....
Te 8% których się tak uczepiłeś: to po pierwsze więcej niż wymagana norma (obecnie 4.5%). Tyle bank MINIMALNIE musi posiadać kapitału podstawowego. Ale NIE JEST to 8% depozytów i nie tylko od depozytów to zależy.
EFFECTIVE pisze: W skokach niby tez jest gwarancja do 100K Euro i co tego? jak wszystko padnie to moze byc sobie nawet 100 milionow... :)
Zapewne nie wiesz, ale w lipcu tego roku jeden ze skoków padł. I w tym samym miesiącu BFG wypłacił gwarantowane depozyty. Więc przykład słaby.
EFFECTIVE pisze: Naszczescie Polska dobrze radzi sobie w czasie kryzysu - PLN Siła ;)
Jakie na szczęście i jaka siła ehh.... przecież stres testy wyszły takie a nie inne bo zakładały właśnie osłabienie PLN :)

Nic do Ciebie nie mam ale jak się chce szerzyć demagogię to najpierw trzeba choć trochę liznąć temat .....
EFFECTIVE pisze: Co do przeglądania witryn, zalecam Linuxa, zero reklam i calego tego syfu.
A tego linuxa to w ogóle widziałeś czy znowu piszesz "teoretycznie". Przecież mówiliśmy tu o reklamach internetowych a te wyświetlają się w przeglądarkach. Reklamy są w treści strony jakimkolwiek systemem byś jej nie pobierał. Inna sprawa czy przeglądarka ma pluginy potrafiące je wyciąć czy nie, ale przecież to już zupełnie nie zależy od systemu.
Green
Obrazek
Obrazek

EFFECTIVE

Tak na szybko to zrobileś z igly widly i sam sie zamotales dywagując nad tym jako by tylko dwa banki oblały (swoja drogą gnb, w ktorym to niegdys nawet pracowalem i bnp paribas(placowka, bo jak wiemy to nie polski bank) a reszta triumfalnie zaliczyla? no chyba joke. jesli zaliczenie uwaza sie za wyrobienie ponad 8-10% normy to są to doslownie zarty.

Co z tego ze jakis skok bankrupt jak i wiele bankow bankrupt również? Gdzie ja tu bronie skoków? podaje zwykle przyklady a ty sie nakreciles jak bys po raz pierwsszy zobaczyl gołą panne.

Piszesz najpierw o kryzysie marki a pozniej nagle porównujesz calkiem z niczego (niby odnosząc sie do moich tekstow) kryzys 2008 a sila pln teraz... kogel mogel. Naszczescie w polsce nie ma euro i mam nadzieje nigdy nie będzie, tak samo norwegia, dania i szwecja tez nigdy nie przygarną tej waluty, biedna finlandia tylko dala dupy i teraz ma za swoje. Gdzie tymczasem DK. SE i NO mogą sobie co najwyzej robic dzienne normy wymiany koron na euro (i nie tylko) liczone w miliardach tygodniowo.... a na reszte wysrane...

Rozpisales się jak j.k.r i w sumie nie wiem po co. Tak sie sklada, ze troche siedze w bankowosci, troche dlugo i troche co za raz glebiej zawodowo... a ty piszesz (oczywiscie nic do ciebie nie mając) co raz bardziej sie nakręcając odnosząc sie do nie wiem czego? moj belkot jest odpowiedzią na twój. :)

chcesz przykładów z 2008? zajrzyj do rodzin w usa. pogadaj z nimi jak tam ich konta... pln sila byla... tego roku bylem nawet w turcji to pamietam jak fajnie sie kupowalo za dolce i eurosy (2 i 3zl).

Lokata 4%? chyba brutto, netto pewnie masz z 2- 2,5 max. wielu DM daje podobne oprocentowanie i wcale nie trzeba wyrabiac milionow lotow, wystarczy odpowiedni kapital. :)

pozdrawiam cieplo i zmien w koncu stopkę, czasy robotow na wadliwych opoznieniach demo między platformowych juz dawno minely i merole same nie wpadają.

pozdrawiam :)

ps. teraz widze ze edytowales nawet temat linuxa, hahah, co za typ :) ale nic do Ciebie osobiscie nie mam :)
Ostatnio zmieniony 06 lis 2014, 00:10 przez EFFECTIVE, łącznie zmieniany 3 razy.

przemek211
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: przemek211 »

@psV dokladnie o to chodzi. Że brokerzy padają nieporównywalnie częściej. Co do spraw bankowych etc to jak to wszystko pierdyknie to niema bezpiecznego miejsca dla finansów. Tak pół żartem pół serio to nawet złoto będzie g warte. Może się okazać że tylko broń i żywność będzie się liczyć ;) Jeśli chodzi o gwarancje bankowe czy inne gwarancje nadzoru danego brokera. Która może się przydać szybciej niż ta z banku. To wolę odzyskać 8% z kwoty przy której mogę swobodnie obracać wolumenem jaki Mi pasuje przy dźwigni 1:500 niż przy 1:50. Przykład był wyżej podany. Stracić 92% z 3500zl a z 26tys zł jest różnicą ;) chodź teoretyzujemy już o skrajnych przypadkach. :) Najważniejsze aby nie zabronili nam nawet na chwilę posiadania kont poza granicami. Mówię o przypadku: zmiana lewara>wniosek KE o ukaranie> ponowna zmiana prawa z przyzwoleniem na otwieranie kont w UE. A całość by trwała z 3-5 lat.
"Nie pocę się codziennie przez trzy godziny tylko po to, aby dowiedzieć się, jak to jest się pocić" - Michael Jordan

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

EFFECTIVE pisze:
Lokata 4%? chyba brutto, netto pewnie masz z 2- 2,5 max.
Czy możesz podać na jakiej zasadzie z 4 brutto wyjdzie 2 netto ? I mówi to ktoś, kto niby pracował w banku ? Myślałem że matematyka na poziomie podstawowym na tym forum nie jest jakąś czarną magią.
PS: Spokojnie dziś można dostać lokatę na 4% netto.

Awatar użytkownika
Michał-fx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Michał-fx »

ale na krotki okres czasu. Na 12 miesiecy lub powyzej sa wlasnie 2-2,5. W pazdzierniku spadla stopa lombardowa i mozemy zapomniec o lokatach na takim procencie jak byly. To co jest teraz to podloga z ktorej ciezko sie nie podniesiemy.

P.S pod podloga mamy jeszcze piwnice :D
Myśleć i działać jak Goldman !

EFFECTIVE

Cyb pisze:
EFFECTIVE pisze:
Lokata 4%? chyba brutto, netto pewnie masz z 2- 2,5 max.
Czy możesz podać na jakiej zasadzie z 4 brutto wyjdzie 2 netto ? I mówi to ktoś, kto niby pracował w banku ? Myślałem że matematyka na poziomie podstawowym na tym forum nie jest jakąś czarną magią.
PS: Spokojnie dziś można dostać lokatę na 4% netto.
Nie o matematyke chodzi a o lokaty, które nawet nie chronią przed inflacją...

http://www.najlepszelokaty.pl/ranking-lokat/ ----- z naciskiem na dolną czesc strony (lokaty dlugoterminowe).

pozdrawiam matematyka

ODPOWIEDZ