EFFECTIVE pisze:Na co wam to trzymanie kasy w bankach skoro w razie kryzysu i tak nic wam nie zostanie? Slyszeliscie o ostatnich stress testach ?
No i co z nimi ? Oblało je nie całe 20% banków Europejskich. Z polskich o ile pamiętam w poprzednich stress testach problem miały 3 banki. I co w związku ?
EFFECTIVE pisze:
Gdyby wydarzył sie podobny scenariusz co w 2008 i trzymali byscie salary w najbezpieczniejszym polskim banku czyli pkopb to i tak zostalo by wam raptem 15% calej sumy.... a np w takim noblu 8%... wiec swoją drogą bardzo mozliwe, ze u jakiegos tam broka wasze srodki byly by znacznie bezpieczniejsze
Sorki ale jakieś banialuki tworzysz.
- podaj przykład z 2008 gdzie ludziom zostało po 8% ? Jak padnie jakiś jeden, dwa banki to nie problem. BFG ma odpowiednie środki i możliwość ich zwiększenia w razie potrzeb więc nie strasz ...
- co do brokera: przecież broker nie trzyma kasy u siebie w sejfie tylko w banku. Jeśli więc system bankowy padnie to z niby jakiej okazji środki u brokera miałyby być "znacznie bezpieczniejsze" ?
EFFECTIVE pisze:
Inna kwestia jesli juz sie tak uparliscie na trzymanie kasy w bankach to i tak wiekszosc z nich prowadzi rachunki forex (mbank,alior,dukascopy,bos,bzwbk itd) co jest praktycznie jednoznaczne z tym, ze nie ma roznicy czy trzymacie 100K w banku czy na koncie FX (ktore są oprocentowane identycznie co zwykle lokaty).
Żee coo ??? Konto FX oprocentowane jak lokata ?? To poproszę o namiar. Lokatę mam aktualnie na ciut ponad 4%. Daj mi przykład brokera gdzie są tak środki oprocentowane. Oczywiście bez konieczności wyrobienia obrotu 10000 lotów i depo powyżej 100K.
EFFECTIVE pisze:
W kazdym badz razie w razie kryzysu wasze pieniadze (najlepiej dolary

) bedą bezpieczne jedynie w przysłowiowej skarpecie pod łóżkiem.
Zależy o jakim kryzysie mówisz. Co Ci po pieniądzach w skarpecie jeśli np. trafi się hiperinflacja jak w Niemczech lat 20 ? To może od razu lepiej kupować złote monety do tej skarpety ? Albo żywność o długim terminie spożycia ? Tak gdybać to sobie można dowolnie ale wiele to nie wnosi do tematu ....
EFFECTIVE pisze:
W koncu zdzierający brokerzy z pseudo dzwigniami (kasyna) przestaną tak żerować na nieswiadomy motłoch. Czlowiek nim straci pierwsze depo zdąży się czegos nauczyć i być może nie będzie tzw ''efektu zemsty'' odrobienia na sile, odegrania się. To by bardzo duzo zmienilo. Jestem za taką dzwignią.
Rozumiem, że "nieświadomy motłoch" - stanie się nagle świadomy i cudownie sprawi to zmniejszenie dźwigni ?
Jak dla mnie "kupy się to nijak nie trzyma".
Podobnie jak teza, że mniejsza dźwignia spowoduje zmianę czyjejś psychiki. Czy myślisz, że goście tracący na akcjach (brak dźwigni) nie mają efektu odrabiania na siłę ? To może pogadaj z nimi co ? Na forum znajdzie się tu paru...
EFFECTIVE pisze:
8%, ale mi gwarancja.

.
Sorki ale nie masz bladego pojęcia o czym piszesz. Jak chcesz krytykować system bankowy (też się zgodzę, że nie najlepszy) to ciupinkę warto by wiedzieć jak działa ....
Te 8% których się tak uczepiłeś: to po pierwsze więcej niż wymagana norma (obecnie 4.5%). Tyle bank MINIMALNIE musi posiadać kapitału podstawowego. Ale NIE JEST to 8% depozytów i nie tylko od depozytów to zależy.
EFFECTIVE pisze:
W skokach niby tez jest gwarancja do 100K Euro i co tego? jak wszystko padnie to moze byc sobie nawet 100 milionow...
Zapewne nie wiesz, ale w lipcu tego roku jeden ze skoków padł. I w tym samym miesiącu BFG wypłacił gwarantowane depozyty. Więc przykład słaby.
EFFECTIVE pisze:
Naszczescie Polska dobrze radzi sobie w czasie kryzysu - PLN Siła
Jakie na szczęście i jaka siła ehh.... przecież stres testy wyszły takie a nie inne bo zakładały właśnie osłabienie PLN
Nic do Ciebie nie mam ale jak się chce szerzyć demagogię to najpierw trzeba choć trochę liznąć temat .....
EFFECTIVE pisze:
Co do przeglądania witryn, zalecam Linuxa, zero reklam i calego tego syfu.
A tego linuxa to w ogóle widziałeś czy znowu piszesz "teoretycznie". Przecież mówiliśmy tu o reklamach internetowych a te wyświetlają się w przeglądarkach. Reklamy są w treści strony jakimkolwiek systemem byś jej nie pobierał. Inna sprawa czy przeglądarka ma pluginy potrafiące je wyciąć czy nie, ale przecież to już zupełnie nie zależy od systemu.