Trochę rachunku prawdopodobieństwa
Trochę rachunku prawdopodobieństwa
Jak zrealizować na forexie coś takiego:
- w danym zagraniu obstawiam 10PLN i mam prawdopodobieństwo wygrania kolejnego 10PLN wynoszące powiedzmy 33% i 67% na to że stracę postawione 10PLN.
Ktoś ma jakiś pomysł?
- w danym zagraniu obstawiam 10PLN i mam prawdopodobieństwo wygrania kolejnego 10PLN wynoszące powiedzmy 33% i 67% na to że stracę postawione 10PLN.
Ktoś ma jakiś pomysł?
-
- Maniak
Re: Trochę rachunku prawdopodobieństwa
Ale co chcesz z tego zrealizować? Jak chcesz zasymulowac coś takiego to Excel wystarczy.
Nie. Odwrotnie. Excel już był grany i wszystko bardzo ładnie działa. Chodzi mi o to że matematycznie mam opracowany model i teraz chcę to zaimplementować na forexie.
Wydaje mi się, że chcesz się dowiedzieć jak szybko stracisz wszystkie pieniądze. To zależy ile ich masz, i jakiej wielkości będziesz otwierać pozycje. Ale sprawy potoczą się szybciutko.lekarz2 pisze:Jak zrealizować na forexie coś takiego:
Ktoś ma jakiś pomysł?
No excuses. Ever. That’s the rule professional traders live by.
@traderany. Nie chodzi o to. Mam opracowany system matematyczny, który można by zastosować do gry na Forexie. Jednak żeby to było możliwe to muszę mieć możliwość ustawienia ww wartości. Jak dobrze zauważyłeś wartości te podane są dla gry o sumie ujemnej.
A i chciałem dodać, że ww układ nie musi działać na jednej parze walutowej. Chodzi mi po prostu o to czy w jakikolwiek sposób mogę ten matematyczny system zastosować na FX?
A i chciałem dodać, że ww układ nie musi działać na jednej parze walutowej. Chodzi mi po prostu o to czy w jakikolwiek sposób mogę ten matematyczny system zastosować na FX?
nie ma znaczenia czy wyplata to {20;0} czy {10;-10}, to drugie to czysty tp i sl (odpowiednio przesunięty względem prowizji i spreadu..), wtedy trzeba szukać stacjonarności w procesie stochastycznym, czy tez takich samych warunkowych rozkladow poszczegolnych zmiennych losowych, co jest jak wiadomo bardzo trudne gdyz ruch ceny jest procesem na ogół niestacjonarnym
Po prostu ustawiasz TP dwa razy mniejsze niż SL, uwzględniasz w tym wszystkim spread i tyle.
A ja się przyznam bez bicia, że ni hu hu, nie wiem co tak naprawdę chcesz zrobić
, tzn. nie wiem na czym polega właściwie problem. Jeśli dobrze rozumiem, to chyba Pablo90, wyczerpał temat, jeżeli nie to mógłbyś podać jakiś przykład?

33xTP>67xSLlekarz2 pisze:Jak zrealizować na forexie coś takiego:
Ktoś ma jakiś pomysł?
opcjonalnie należy jeszcze uwzględnić spread i swap
nie wiem czy podchodzisz od du.. strony ? ale matematyk ze mnie słaby
hej
Pamiętaj, że twoim celem jest grać dobrze, a nie grać często. Alexander Elder
http://www.forexfactory.com/jones_pl
https://www.myfxbook.com/members/Jones
http://www.forexfactory.com/jones_pl
https://www.myfxbook.com/members/Jones
Dobra postaram się to wytłumaczyć inaczej:"A ja się przyznam bez bicia, że ni hu hu, nie wiem co tak naprawdę chcesz zrobić, tzn. nie wiem na czym polega właściwie problem. Jeśli dobrze rozumiem, to chyba Pablo90, wyczerpał temat, jeżeli nie to mógłbyś podać jakiś przykład"
Chodzi o to że otwieram pozycję o wartości 10PLN i teraz trzeba tak ustawić strategię aby prawdopodobieństwo natrafienia na TP wynosiło 33% natomiast prawdopodobieństwo natrafienia na SL wynosiło 67%. Przy czym przy natrafieniu na TP zysk wynosi 10PLN natomiast przy natrafieniu na SL strata wynosi postawione 10PLN.
Przy czym chodzi mi o samą zasadę gry. Stawiam 10PLN i prawdopodobieństwo wygranej to 33%, a prawdopodobieństwo przegranej to 67%. Nie musi to być ani realizowane za pomocą TP i SL ani na jednej walucie czy instrumencie finansowym ogólnie.
-- Dodano: sob 15-11-2014, 21:50 --
Jak dla mnie Twój zapis równania powyżej jest niezbyt precyzyjny. Czy mógłbyś rozwinąć o co dokładnie Ci chodzi?Jones pisze:33xTP>67xSLlekarz2 pisze:Jak zrealizować na forexie coś takiego:
Ktoś ma jakiś pomysł?
opcjonalnie należy jeszcze uwzględnić spread i swap
nie wiem czy podchodzisz od du.. strony ? ale matematyk ze mnie słaby
hej