DayTrading: Piątek 03.10.2014

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 04 paź 2014, 00:00

Wzrost
6
32%
Bez zmian
3
16%
Spadek
10
53%

Liczba głosów: 19

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Re: DayTrading: Piątek 03.10.2014

Nieprzeczytany post autor: freakout »

Dadas pisze:Widzę, że wam nerwy puszczają.
:564: :564: :564: i cool!

To głównie dlatego, że zamiast dać sobie chwilę luzu, wy dalej kombinujecie co przyszłość przyniesie,
jakbyście mieli jakikolwiek na nią wpływ.
Czytacie te formacje japońskie, nauczyliście się ich na pamięć, jesteście ekspertami, i ...
nadal nic nie wiecie i wiedzieć nie możecie, jak cena zareaguje.
W tradingu to wszystko jest o kant dupy otłuc.
Jedyne co się liczy to trend i swing.

Dajcie spbie psychiczny luz i zajmijcie się tradingiem, a nie wróżeniem!
Uwierzcie, że poczujecie się znacznie lepiej!
Dadas, wszystko ok, ale powiedz mi proszę jedno - na jakiej podstawie Ty wyznaczasz trend jak nie w oparciu o świece? każdy wskaźnik który posiadasz bazuje właśnie na nich :) poza tym czym dla Ciebie jest trend? w jaki sposób go identyfikujesz? przecież to właśnie formacje świecowe wyznaczają nam początki i końce trendów, a nie żadne magiczne wskaźniki :) bez umiejętności rozpoznania tego co mówi dana świeca wykres jest zupełnie bezużyteczny ;) ja nie twierdzę że wskaźniki są złe, ale one same z brakiem umiejętności czytania wykresu nie mają żadnej wartości :) bez nich nie jesteś w stanie określić czy już masz utworzony swing czy też nie, a indykator zawsze będzie mieć opóźnienie lub będzie repaintować - to jest niestety ich wada :)

Dadas

Nieprzeczytany post autor: Dadas »

freakout pisze:
Dadas pisze:Widzę, że wam nerwy puszczają.
:564: :564: :564: i cool!

To głównie dlatego, że zamiast dać sobie chwilę luzu, wy dalej kombinujecie co przyszłość przyniesie,
jakbyście mieli jakikolwiek na nią wpływ.
Czytacie te formacje japońskie, nauczyliście się ich na pamięć, jesteście ekspertami, i ...
nadal nic nie wiecie i wiedzieć nie możecie, jak cena zareaguje.
W tradingu to wszystko jest o kant dupy otłuc.
Jedyne co się liczy to trend i swing.

Dajcie spbie psychiczny luz i zajmijcie się tradingiem, a nie wróżeniem!
Uwierzcie, że poczujecie się znacznie lepiej!
Dadas, wszystko ok, ale powiedz mi proszę jedno - na jakiej podstawie Ty wyznaczasz trend jak nie w oparciu o świece? każdy wskaźnik który posiadasz bazuje właśnie na nich :) poza tym czym dla Ciebie jest trend? w jaki sposób go identyfikujesz? przecież to właśnie formacje świecowe wyznaczają nam początki i końce trendów, a nie żadne magiczne wskaźniki :) bez umiejętności rozpoznania tego co mówi dana świeca wykres jest zupełnie bezużyteczny ;) ja nie twierdzę że wskaźniki są złe, ale one same z brakiem umiejętności czytania wykresu nie mają żadnej wartości :) bez nich nie jesteś w stanie określić czy już masz utworzony swing czy też nie, a indykator zawsze będzie mieć opóźnienie lub będzie repaintować - to jest niestety ich wada :)
Trafiłeś w sedno.
O tym właśnie piszę, nawet tu, parę postów wyżej, i na FF, i w moim journalu..
Tylko, że tak naprawdę świece japońskie ich formacje w tak dynamicznym rynku nie mówią nic, lub bardzo niewiele.

Przyjżyj się dobrze temu wykresowi, ale tak naprawdę dobrze:
AUDUSDH4.png
Zapewne rozpoznasz nawet forma cje świec japońskich.
Ale weź porównaj ten mój z twoim.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Dadas pisze:Trafiłeś w sedno.
Tylko, że tak naprawdę świece japońskie ich formacje w tak dynamicznym rynku nie mówią nic, lub bardzo niewiele.

AUDUSDH4.png
widzisz, różnica między moim a Twoim wskaźnikiem jest taka, że on koloruje Ci świece jako aktywny trend - mój jedynie podpisuje świece jeżeli utworzyła się jakaś formacja (a i tak większość mam wyłączoną bo wskaźnik podpisuje każdą ze świec :d ) :) mi łatwiej będzie rozpoznać odwrócenie się trendu niż Tobie, z tego względu że Ty grasz z trendem, tak samo jak ja, ale Ty podłączasz się do istniejącego już ruchu, a ja szukam również nawrotek ;) zgodzę się natomiast z tym że im niższy przedział czasowy tym wartość formacji świecowych spada - a to dlatego że wszystko co jest poniżej H1 to szum ;) ja lubię podpatrzeć co dzieje się na H4 / D1, bo bardzo dobrze widać tam kierunek w jakim będzie podążać cena przez najbliższych kilka godzin lub przez najbliższy dzień i w ten sposób szukam sobie okazji do gry nieco niżej :) kurczowe trzymanie się tylko jednego interwału i granie w oparciu o niego zupełnie nie ma sensu (mowa tu o interwale H1), bo trend i tak kształtują świeczki z wyższych przedziałów czasowych :) chciałem właśnie trzymać się tylko tej H1 ale to zupełnie nie ma racji bytu w moim przypadku ;)

Dadas

freakout pisze:
Dadas pisze:Trafiłeś w sedno.

AUDUSDH4.png
widzisz, różnica między moim a Twoim wskaźnikiem jest taka, że on koloruje Ci świece jako aktywny trend - mój jedynie podpisuje świece jeżeli utworzyła się jakaś formacja (a i tak większość mam wyłączoną bo wskaźnik podpisuje każdą ze świec :d ) :) mi łatwiej będzie rozpoznać odwrócenie się trendu niż Tobie, z tego względu że Ty grasz z trendem, tak samo jak ja, ale Ty podłączasz się do istniejącego już ruchu, a ja szukam również nawrotek ;) zgodzę się natomiast z tym że im niższy przedział czasowy tym wartość formacji świecowych spada - a to dlatego że wszystko co jest poniżej H1 to szum ;) ja lubię podpatrzeć co dzieje się na H4 / D1, bo bardzo dobrze widać tam kierunek w jakim będzie podążać cena przez najbliższych kilka godzin lub przez najbliższy dzień i w ten sposób szukam sobie okazji do gry nieco niżej :) kurczowe trzymanie się tylko jednego interwału i granie w oparciu o niego zupełnie nie ma sensu (mowa tu o interwale H1), bo trend i tak kształtują świeczki z wyższych przedziałów czasowych :) chciałem właśnie trzymać się tylko tej H1 ale to zupełnie nie ma racji bytu w moim przypadku ;)
Żebyś w pełni docenił mój wykres, musiałbyś się zorientować, na jakiej zasadzie jest napisany.
Skoro tego jeszcze nie zobaczyłeś, to świadczy o tym, że twoja umiejętność czytania wykresu jest jeszcze słaba.
Pozatym, nie widzisz w pełni jak jest zastosowany skrypt i jak to chodzi.
Rozpoznam każdy swing, lub prawie każdy, i nadążę po kolei za trendem.
Ale, żebyś to mógł zobaczyć, musiałbym powklejać kilkanaście screenów, lub zrobić filmik.
Inaczej, widzisz tylko wycinek całości.
Wyższy Tf widać na niższym tak samo.
Pozatym, widać takie Tf-y, których w MT4 nie ma.
3 świeczki M5 = 1 świeczka M15.
2*M5 = M10
5*M5 = M25
Ja mam dowolny Tf na M5.
Ale, ty potrzebujesz innego wykresu, żeby widzieć H1.
A H1 = 12*M5.

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Dadas pisze:Żebyś w pełni docenił mój wykres, musiałbyś się zorientować, na jakiej zasadzie jest napisany.
Skoro tego jeszcze nie zobaczyłeś, to świadczy o tym, że twoja umiejętność czytania wykresu jest jeszcze słaba.
Ale, żebyś to mógł zobaczyć, musiałbym powklejać kilkanaście screenów, lub zrobić filmik.
2*M5 = M10
5*M5 = M25
Ja mam dowolny Tf na M5.
A H1 = 12*M5.
nie wiem jaki miałeś zamysł w momencie tworzenia tego wskaźnika, kodu nie widziałem, tak więc ciężko jest mi to całościowo ocenić ;) tym bardziej nie zgadzam się z Twoją opinią co do moich umiejętności czytania wykresu - to samo mógłbym napisać ja gdybyś Ty nie widział na wykresie tego co wychwyciło moje oko :) zatem jeśli musiałbyś wrzucić trochę więcej screenów żebym zrozumiał to jak działa Twój wskaźnik (bo przecież nie musisz i nie masz obowiązku go tutaj wrzucać) to zrób to - w innym wypadku moje spostrzeżenia mogą być błędne ;)

Dadas

freakout pisze:
Dadas pisze:Żebyś w pełni docenił mój wykres, musiałbyś się zorientować, na jakiej zasadzie jest napisany.
2*M5 = M10
5*M5 = M25
Ja mam dowolny Tf na M5.
A H1 = 12*M5.
nie wiem jaki miałeś zamysł w momencie tworzenia tego wskaźnika, kodu nie widziałem, tak więc ciężko jest mi to całościowo ocenić ;) tym bardziej nie zgadzam się z Twoją opinią co do moich umiejętności czytania wykresu - to samo mógłbym napisać ja gdybyś Ty nie widział na wykresie tego co wychwyciło moje oko :) zatem jeśli musiałbyś wrzucić trochę więcej screenów żebym zrozumiał to jak działa Twój wskaźnik (bo przecież nie musisz i nie masz obowiązku go tutaj wrzucać) to zrób to - w innym wypadku moje spostrzeżenia mogą być błędne ;)
OK, tylko jest taka sprawa, że mówiąc "czytanie wykresu" nie mam na myśli interpretacji układów świec japońskich.
Mam na myśli czytanie po prostu świec lub słupków, to akurat jest obojętne.
Mam na myśli czytanie ceny z świec lub słupków, a nie interpretację wg. 400-letniego kodu.

Dowolna sytuacja na AUDUSD, M5, jest jakiś trend, spadkowy.
1. Stosuję skrypt:
AUDUSDM5_1.png
2. Jest wybicie dołem, stosuję skrypt:
AUDUSDM5_2.png
3. Wybicie, stosuję skrypt:
AUDUSDM5_3.png
Złapałem swing.

I teraz podążąm za każdą BO.
Aż do następnego swingu.

Oczywiście, dodatkowo patrzę kto tu jest silniejszy, Byki, czy Niedźwiedzie.
Czasem się mogę pomylić, jednak statystycznie rzadziej niż mam sukces.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: highend »

takie pytanie mam - Turcja angażuje się w wojnę lądową (czołgi itp) przeciwko ISIS... jak to może wpłynąć na turecką lirę?
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

Awatar użytkownika
lukpiasek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: lukpiasek »

highend pisze:takie pytanie mam - Turcja angażuje się w wojnę lądową (czołgi itp) przeciwko ISIS... jak to może wpłynąć na turecką lirę?
1.99 ;) na koniec roku, usa nie pozwolą "partnerowi" popaść w kryzys tak łatwo i zapewne pójdzie stado rekomendacji na zakup tureckich akcji wykres zachęca także http://stooq.pl/q/?s=^xu100&c=10y&t=c&a=lg&b=0 więc zagranica bedzie musiała wymienić swoją walutę na lirę turecką aby kupić akcje co właśnie powinno ją lekko umacniać , sam się zastanawiam czy za jakiś czas nie przy piramidować shortów z dodatnim swapem na u/try :twisted:
Nigdy nie kłóć się z idiotami bo najpierw spróbują cie sprowadzić do swojego poziomu a później spróbują pokonać doświadczeniem ;)

Awatar użytkownika
tuvok
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: tuvok »

lukpiasek pisze:
highend pisze:takie pytanie mam - Turcja angażuje się w wojnę lądową (czołgi itp) przeciwko ISIS... jak to może wpłynąć na turecką lirę?
1.99 ;) na koniec roku, usa nie pozwolą "partnerowi" popaść w kryzys tak łatwo i zapewne pójdzie stado rekomendacji na zakup tureckich akcji wykres zachęca także http://stooq.pl/q/?s=^xu100&c=10y&t=c&a=lg&b=0 więc zagranica bedzie musiała wymienić swoją walutę na lirę turecką aby kupić akcje co właśnie powinno ją lekko umacniać , sam się zastanawiam czy za jakiś czas nie przy piramidować shortów z dodatnim swapem na u/try :twisted:
Taa, wykres tureckich akcji zachęca jak cholera do zakupu. Zwłaszcza z tym RGRem na interwale rocznym:
http://stooq.pl/c/?s=^xu100&c=1y&t=c&a=lg&b
Expect the Unexpected...

Dadas

lukpiasek pisze:
To chyba opierasz na czystej spekulacji, ponieważ żeby wogóle mówić o zmianie trendu,
to najpierw musi się obronić opór na 2.3300, i dopiero musiałoby pęknąć wsparcie w okolicach 2.0600.
Bo teraz to mamy jakiś trend boczny z inklinacją do góry.
Ostatnio zmieniony 05 paź 2014, 11:42 przez Dadas, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany