freakout pisze:Dadas pisze:Trafiłeś w sedno.
O tym właśnie piszę, nawet tu, parę postów wyżej, i na FF, i w moim journalu..
Tylko, że tak naprawdę świece japońskie ich formacje w tak dynamicznym rynku nie mówią nic, lub bardzo niewiele.
Przyjżyj się dobrze temu wykresowi, ale tak naprawdę dobrze:
AUDUSDH4.png
Zapewne rozpoznasz nawet forma cje świec japońskich.
Ale weź porównaj ten mój z twoim.
widzisz, różnica między moim a Twoim wskaźnikiem jest taka, że on koloruje Ci świece jako aktywny trend - mój jedynie podpisuje świece jeżeli utworzyła się jakaś formacja (a i tak większość mam wyłączoną bo wskaźnik podpisuje każdą ze świec

)

mi łatwiej będzie rozpoznać odwrócenie się trendu niż Tobie, z tego względu że Ty grasz z trendem, tak samo jak ja, ale Ty podłączasz się do istniejącego już ruchu, a ja szukam również nawrotek

zgodzę się natomiast z tym że im niższy przedział czasowy tym wartość formacji świecowych spada - a to dlatego że wszystko co jest poniżej H1 to szum

ja lubię podpatrzeć co dzieje się na H4 / D1, bo bardzo dobrze widać tam kierunek w jakim będzie podążać cena przez najbliższych kilka godzin lub przez najbliższy dzień i w ten sposób szukam sobie okazji do gry nieco niżej

kurczowe trzymanie się tylko jednego interwału i granie w oparciu o niego zupełnie nie ma sensu (mowa tu o interwale H1), bo trend i tak kształtują świeczki z wyższych przedziałów czasowych

chciałem właśnie trzymać się tylko tej H1 ale to zupełnie nie ma racji bytu w moim przypadku

Żebyś w pełni docenił mój wykres, musiałbyś się zorientować, na jakiej zasadzie jest napisany.
Skoro tego jeszcze nie zobaczyłeś, to świadczy o tym, że twoja umiejętność czytania wykresu jest jeszcze słaba.
Pozatym, nie widzisz w pełni jak jest zastosowany skrypt i jak to chodzi.
Rozpoznam każdy swing, lub prawie każdy, i nadążę po kolei za trendem.
Ale, żebyś to mógł zobaczyć, musiałbym powklejać kilkanaście screenów, lub zrobić filmik.
Inaczej, widzisz tylko wycinek całości.
Wyższy Tf widać na niższym tak samo.
Pozatym, widać takie Tf-y, których w MT4 nie ma.
3 świeczki M5 = 1 świeczka M15.
2*M5 = M10
5*M5 = M25
Ja mam dowolny Tf na M5.
Ale, ty potrzebujesz innego wykresu, żeby widzieć H1.
A H1 = 12*M5.