DayTrading: Piątek 03.10.2014

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 04 paź 2014, 00:00

Wzrost
6
32%
Bez zmian
3
16%
Spadek
10
53%

Liczba głosów: 19

Dadas

Re: DayTrading: Piątek 03.10.2014

Nieprzeczytany post autor: Dadas »

lukpiasek pisze:
Dadas pisze: Lukpiasek, ogólnie, czyli według popularnych przesądów, masz rację.
Tylko, gdybym nie myślał "out of the box", tobym swojego skryptu nie napisał.

-- Dodano: sob 04-10-2014, 11:51 --

A tak, naprawdę, to jedyne co ty zrobiłeś, to dopasowałeś teorię do praktyki.
Niczego obiektywnego nie zrobiłeś.
Znalazłeś jakieś 2 punkty, których 61,8 akurat pasuje do obecnej ceny.
To nadal nic nie znaczy i jest tylko dopasowywaniem filozofii do sytuacji.
-Zniesieniami Fibonacciego nazywamy procent o jaki rynek zniósł poprzednią falę ruchem w przeciwnym kierunku. Jak wiadomo, jeżeli fala następująca po pewnym ruchu, nie zniesie go w całości to będzie to korekta. -

dadas po tym co teraz napisałeś to muszę przyznać że jesteś albo niedorozwinięty umysłowo albo nie masz pojęcia o analizie technicznej to tak jak ja byś napisał że ziemia jest płaska albo że słońce kręci się wokół ziemi :509:
spokojnie stawiam że na 95% to tylko ta druga kwestia ;)
Może i jestem niedorozwinięty, czytaj stopka :568: , ale to wszystko co piszesz, to niestety, tylko filozofia.
Wszelka predykcja jest tylko filozofią, jakbys jej nie robił.
Fibo, Murrey Math, Gann, Elliot, cokolwiek.
W tradingu nie o to chodzi.

Tradować, tzn. zawierać transakcje zgodnie z trendem, zabezpieczać się SL i zarządzać ryzykiem.
I nic więcej do tego nie jest potrzebne.

Natomiast, komuś najwyraźniej zależy, żeby ludziom głowy zaprzątać filozofiami.

Awatar użytkownika
lukpiasek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: lukpiasek »

dadas twój wskaznik to też filozofia i jak już wedle jego wskazań zawrzesz transakcje to też jest predykcja bo albo łapiesz sl albo tp coś ty taki nie kumaty ? no chyba że masz 100% skutecznosci tego wskaznika w co na 101% wątpie
mało tego ten twój wskaznik to nic innego jak twoje wróżby no bo w końcu to ty ustalasz na której świeczce klikasz - wróźbito dadas :mrgreen:
ale masz jednogo plusa za prawdomówność ze stopki w podpisie ;)

-- Dodano: sob 04-10-2014, 12:38 --

-------------------------
jakbyśmy tak wszyscy na forum przybrali bardziej postawę ucznia niż mistrza(mnie się też to tyczy!) to gwarantowane że poziom dyskusji by się poprawił i więcej do łba moglibyśmy użytecznych rzeczy wsadzić bo każdy z Nas ma cząstkę skutecznej metody inwestowania nawet w swoich najglupszych metodach, ja nawet od nowego123 czerpię użyteczną wiedzę dlatego go nie wsadziłęm do ignorów gdyż on łapie tylko korekty na sp(dobrze mu idzie jak już złapie) i to mi pomaga w określeniu końca jej gdyż jak zaczyna się mylić oznacza to że korekta sie konczy :mrgreen:
sądzę że razem moglibyśmy więcej osiągnąć chociaż ja sobie i tak radzę natomiast mam jeden tylko problem "chciwość" :twisted:
Nigdy nie kłóć się z idiotami bo najpierw spróbują cie sprowadzić do swojego poziomu a później spróbują pokonać doświadczeniem ;)

Dadas

lukpiasek pisze: jakbyśmy tak wszyscy na forum przybrali bardziej postawę ucznia niż mistrza(mnie się też to tyczy!) to gwarantowane że poziom dyskusji by się poprawił i więcej do łba moglibyśmy użytecznych rzeczy wsadzić bo każdy z Nas ma cząstkę skutecznej metody inwestowania nawet w swoich najglupszych metodach, ja nawet od nowego123 czerpię użyteczną wiedzę dlatego go nie wsadziłęm do ignorów gdyż on łapie tylko korekty na sp i to mi pomaga w określeniu końca jej gdyż jak zaczyna się mylić oznacza to że korekta sie konczy :mrgreen:
sądzę że razem moglibyśmy więcej osiągnąć chociaż ja sobie i tak radzę natomiast mam jeden tylko problem "chciwość" :twisted:
Tu masz tzw. "tysz rację"!
Rzecz tylko w tym, że w każdej społeczności, lub organizacji, choćby najmniejszej,
ktoś musi to do kupy trzymać i zarządzać, czyli być kierownikiem, dyrektorem, szefem, jakbyś nie zwał.
A tutaj każdy jest mentalności "szefa".
W ten sposób nie da się zrobić spółdzielni traderów.

Awatar użytkownika
lukpiasek
Maniak
Maniak

Dadas pisze:
lukpiasek pisze: jakbyśmy tak wszyscy na forum przybrali bardziej postawę ucznia niż mistrza(mnie się też to tyczy!) to gwarantowane że poziom dyskusji by się poprawił i więcej do łba moglibyśmy użytecznych rzeczy wsadzić bo każdy z Nas ma cząstkę skutecznej metody inwestowania nawet w swoich najglupszych metodach, ja nawet od nowego123 czerpię użyteczną wiedzę dlatego go nie wsadziłęm do ignorów gdyż on łapie tylko korekty na sp i to mi pomaga w określeniu końca jej gdyż jak zaczyna się mylić oznacza to że korekta sie konczy :mrgreen:
Tu masz tzw. "tysz rację"!
Rzecz tylko w tym, że w każdej społeczności, lub organizacji, choćby najmniejszej,
ktoś musi to do kupy trzymać i zarządzać, czyli być kierownikiem, dyrektorem, szefem, jakbyś nie zwał.
A tutaj każdy jest mentalności "szefa".
W ten sposób nie da się zrobić spółdzielni traderów.
wyśmienicie napisane lepiej bym tego nie ujął :564:

ps. a może by zrobić tak jak w UE prezydencja przechodzi z kraju do kraju co jakiś czas czyli każdy bedzie szefem w sowim czasie :p oczywiscie przez głosowanie bo(i) sie musi nadawać
Nigdy nie kłóć się z idiotami bo najpierw spróbują cie sprowadzić do swojego poziomu a później spróbują pokonać doświadczeniem ;)

Dadas

lukpiasek pisze:dadas twój wskaznik to też filozofia i jak już wedle jego wskazań zawrzesz transakcje to też jest predykcja bo albo łapiesz sl albo tp coś ty taki nie kumaty ? no chyba że masz 100% skutecznosci tego wskaznika w co na 101% wątpie
mało tego ten twój wskaznik to nic innego jak twoje wróżby no bo w końcu to ty ustalasz na której świeczce klikasz - wróźbito
Gdy chcesz przejść przez ruchliwą ulicę, czekasz aż wszystkie auta przejadą i oceniasz odległość,
w jakiej są inne auta. Na tej podstawie oceniasz, czy zdążysz przejść w tej luce.
W innym wypadku, masz światła, które sygnalizują ci, kiedy możesz przejść.
Ale, nawet gdy są światła, mądry człowiek się rozejrzy, czy jakiś idiota się przypadkim niezatrzymał.
Nie wrożysz czy ulica będzie pusta, ani nie wróżysz czy światła akurat będą dla ciebie zielone,
gdy masz do ulicy jeszcze sporo drogi. Reagujesz na sytuację. Możesz jedynie wiedzieć, że na twojej drodze
do celu jest ulica lub przejście dla pieszych.

Tak właśnie ja traduję.
Wiem, że cena albo będzie kontynuować trend, albo się trend odwróci.
Na drodze trendu są przystanki, konsolidacje.
Cena na ogół wybiera kierunek zgodnie z świecą momentum wybicia z takiej konsolidacji.

W związku z tym, nie pcham się pod trend w ruchu, tylko czekam na przystanek.
Stosuję skrypt do świecy trendowej bezpośrednio przed tym przystankiem.
Odpowiednio zastosowany, ten skrypt daje bardzo dokładne wskazania.
I wtedy traduję BO z konsolidacji, biorąc pod uwagę generalny trend.
Rozpoznanie na wykresie, co jest trendem, a co korektą, nie jest jakąś wielką sztuką.
Czasem można się pomylić, nikt nie zrobi 100% dobrych tradów.
Od tego jest SL, to już sam wiesz dobrze.

I tym się różni wróżenie, od tradowania wykresu.

-- Dodano: sob 04-10-2014, 13:30 --

Przy takim ruchu ceny, jaki się odbył w ostanich 2 dniach na parze EURUSD, naturalna jest korekta na ok. 100 Pipsów.
Co nie jest jeszcze odwróceniem trendu dlugoterminowego ani średnioterminowego.
Dla DayTradera jest to jednak to, czego ten trader szuka w tradingu.
Tylko, po co z góry wróżyć i otwierać Longi, jeżeli cena na wykresie, póki co, niw wskazuje na większą korektę?
Oczywiście, można dać SL = 100 Pips i wtedy czekać na korektę, inwestując 0,01 Lota.
Tutaj mamy całkowitą dowolność.
I stąd te wszystkie wyczyszczone konta.

tombadger
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: tombadger »

http://independenttrader.pl/275,szwajca ... locie.html

Ciekawe jaki to referendum będzie miało wpływ na złoto.

Awatar użytkownika
lukpiasek
Maniak
Maniak

Dadas pisze:
Tak właśnie ja traduję.
Wiem, że cena albo będzie kontynuować trend, albo się trend odwróci.
Na drodze trendu są przystanki, konsolidacje.
nie wiesz!, tylko przypuszczasz, przewidujesz ,prognozujesz, wróżysz, przepowiadasz, wydaję ci się, inaczej byś miał 100% skuteczności wiec nie filozofuj o przechodzeniu przez ulice bo ja też mam swoje sygnalizatory mniej lub bardziej skuteczne ;)

czy to trading czy skalping czy longterm czy tylko analiza (kreski na wykresie) na wiele miesiecy to wszystko przewidywania na inny horyzont czasowy kum kum ?

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: highend »

Ciekawie się to czyta... z tym FIBO ja narysowałem od 0...100 na złocie celowo - szukając kontynuacji trendu. Jak przebije 38.2 (poziom 1153 na gold) no to sprawa jakby jasna jest.
Natomiast co do kwestii indeksów -> jeśli faktycznie wpadliśmy w trend spadkowy i lecim na dax na 7700, a na sp500 na jakieś 1700 no to co zrobi złoto? Co zrobi indeks dolara? Jak powinny się te pary zachować zakładając spadki na indeksach?

Lukpiasek oczywiście Ty wiesz, że od poniedziałku ostra pompa UP (dax, sp500) - tak? :)
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

Dadas

tombadger pisze:http://independenttrader.pl/275,szwajca ... locie.html

Ciekawe jaki to referendum będzie miało wpływ na złoto.
W związku z tym, nie dziwi zbijanie ceny złota do 900, żeby potem było tanio kupić.

Awatar użytkownika
lukpiasek
Maniak
Maniak

highend pisze:Ciekawie się to czyta... z tym FIBO ja narysowałem od 0...100 na złocie celowo - szukając kontynuacji trendu. Jak przebije 38.2 (poziom 1153 na gold) no to sprawa jakby jasna jest.
Natomiast co do kwestii indeksów -> jeśli faktycznie wpadliśmy w trend spadkowy i lecim na dax na 7700, a na sp500 na jakieś 1700 no to co zrobi złoto? Co zrobi indeks dolara? Jak powinny się te pary zachować zakładając spadki na indeksach?

Lukpiasek oczywiście Ty wiesz, że od poniedziałku ostra pompa UP (dax, sp500) - tak? :)
do góry nogami masz fibo więc znaczy że nie rozumiesz tego aspektu at

w poniedziałek i wtorek indeksy widzę na spadki dax domknąć lukę sp retest dołka z minimalnym pogłębieniem

Zablokowany