DayTrading: Piątek 19.09.2014

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 20 wrz 2014, 00:00

Wzrost
7
41%
Bez zmian
4
24%
Spadek
6
35%

Liczba głosów: 17

Awatar użytkownika
lukpiasek
Maniak
Maniak

Re: DayTrading: Piątek 19.09.2014

Nieprzeczytany post autor: lukpiasek »

Dadas pisze:
lukpiasek pisze:i to jest cały myk at każdy widzi to co chcę widzieć i dlatego tylko kilka % zarabia a cała reszta się na nich składa ;)
Dadas tak masz rację też! na edku w1 może też być spadkowy wszystko zależy od kontekstu :564:
Więc, pozbądź się kontekstu, a czytaj rynek!
Świeczki pokazują rynek.
Tendencję/sentyment rynku.
nie ucz Ojca dzieci robić :mrgreen: ale skoro twoja metoda działa i zarabiasz to gratulacje :564:
Nigdy nie kłóć się z idiotami bo najpierw spróbują cie sprowadzić do swojego poziomu a później spróbują pokonać doświadczeniem ;)

Dadas

Nieprzeczytany post autor: Dadas »

lukpiasek pisze:
Dadas pisze:
lukpiasek pisze:i to jest cały myk at każdy widzi to co chcę widzieć i dlatego tylko kilka % zarabia a cała reszta się na nich składa ;)
Dadas tak masz rację też! na edku w1 może też być spadkowy wszystko zależy od kontekstu :564:
Więc, pozbądź się kontekstu, a czytaj rynek!
Świeczki pokazują rynek.
Tendencję/sentyment rynku.
nie ucz Ojca dzieci robić :mrgreen: ale skoro twoja metoda działa i zarabiasz to gratulacje :564:
No nie obraź się, ale ja jestem w wieku dziadka, tylko córa coś się ociąga, a syn jeszcze trochę ma. :564:

Awatar użytkownika
lukpiasek
Maniak
Maniak

daleko mi do obrażania się ;) Powodzenia Wszystkim w nadchodzącym tygodniu i oczywiście samych trafnych 'trejdów i analiz :564:
Nigdy nie kłóć się z idiotami bo najpierw spróbują cie sprowadzić do swojego poziomu a później spróbują pokonać doświadczeniem ;)

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: highend »

do poczytania o euro i edku:

http://finance.yahoo.com/news/euro-pote ... 00771.html

i ciekawe apropo złota/srebra:
http://insidefutures.com/article/129801 ... Story.html

fundamenty też muszą być.
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

Awatar użytkownika
Tracha
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Tracha »

Ani ja ani nikt z was nie wie co się stanie z jakąkolwiek parą walutową - to jest prawda.
Na podstawie analiz i badania historii można przypuszczać co z daną parą walutową się stanie - to również jest prawda.
Stosowanie tych analiz daje większą lub mniejszą szansę na udany trade - to jest fałsz.

Na studiach nauczyłem się, że prawdopodobieństwo zdarzeń losowych można odnosić do przyszłości tylko jeśli prawdopodobieństwo KAŻDEGO zdarzenia losowego jest znane przed obliczeniami.
Na zajęciach ze sztucznej inteligencji natomiast nauczyłem się o wnioskowaniu Bayesowskim i obserwacji świata wpływającej na nie. Wnioskowanie to polega na obserwacji historii w celu przypuszczenia przyszłości. Jednak obserwacja świata ma wpływ na przyszłość a we wnioskowaniu nie jest ujęta. Tak samo jest z rynkiem- samo badanie przeszłości to za mało.
Dlatego swoim doświadczeniem możesz wypchać sobie buty :)

Awatar użytkownika
harymilloki
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: harymilloki »

Dla mnie badanie zachowan rynku w przeszlisci jest istotne w odniesieniu do potwierdzenia mojej strategi opartej tylko i wylacznie na analizie technicznej. Rynek nauczyl mnie takze tego ze raz w roku zachowuje sie w sposob malo przewidywalny i wtedy nalezy zrobic sobie przerwe od 1 do 2 miesiecy.
"cierpliwość popłaca..."
"ZŁOTO i SREBRO to środek płatności który wymyślił Bóg"

Awatar użytkownika
lukpiasek
Maniak
Maniak

Tracha pisze:Ani ja ani nikt z was nie wie co się stanie z jakąkolwiek parą walutową - to jest prawda.
Na podstawie analiz i badania historii można przypuszczać co z daną parą walutową się stanie - to również jest prawda.
Stosowanie tych analiz daje większą lub mniejszą szansę na udany trade - to jest fałsz.

Na studiach nauczyłem się, że prawdopodobieństwo zdarzeń losowych można odnosić do przyszłości tylko jeśli prawdopodobieństwo KAŻDEGO zdarzenia losowego jest znane przed obliczeniami.
Na zajęciach ze sztucznej inteligencji natomiast nauczyłem się o wnioskowaniu Bayesowskim i obserwacji świata wpływającej na nie. Wnioskowanie to polega na obserwacji historii w celu przypuszczenia przyszłości. Jednak obserwacja świata ma wpływ na przyszłość a we wnioskowaniu nie jest ujęta. Tak samo jest z rynkiem- samo badanie przeszłości to za mało.
zakładając że giełda jest losowa popełniasz na początku błąd więc cały twój wywód o kant stołu rozbić ;)
ale i tak :
http://notatek.pl/wnioskowanie-bayesowskie
"Umiejętność poruszania się w świecie takich zdarzeń jest przede wszystkim umiejętnością odpowiedniego przetwarzania informacji, gotowością uczenia się na doświadczeniach z przeszłości i umiejętnością zmiany przekonań w świetle nowych dostępnych informacji. "
sam sobie zaprzeczyłeś pisząc że doświadczenie nie ma znaczenia widać studiowałeś ale nie ogarniałeś ;) wspaniale podpada to pod giełde

Tak czy siak masz prawo mieć swoje zdanie i masz prawo być w błędzie gdyż to właśnie doświadczenie jest kluczem i to nie tylko w sprawach giełdy ;) aż dziwne że student tego nie łapie

Dadas

Tracha pisze:Ani ja ani nikt z was nie wie co się stanie z jakąkolwiek parą walutową - to jest prawda.

Jednym słowem, zrównałeś spekulacje finansowe z grą losową.
Wniosek z tego, że wszelkie analizy są nic nie warte i także nie jest istotne w którym kierunku i kiedy otworzymy pozycję.
A zysk zależałby wtedy jedynie od szczęścia lub przypadku, że udało nam się zamknąć pozycję z zyskiem.

Jednak, tak nie jest.
Rynki mają pewną cykliczność.
Rynki zachowują się w pewnych określonych schematach.
Rynki są zdecydowanie przewidywalne.

Zachowania tradera są tutaj decydujące.
Nowicjusz, który ma głowę napchaną teoriami i wiedzą książkową potrzebuje jeszcze wiele wykreso-godzin,
jeżeli chce zrozumieć co pokazuje wykres i jakie zachowania ma cena.

Znam takiego tradera, który wogóle się nie zna na analizie technicznej.
Słucha wiadomości, czyta fundamenty.
Transakcje zawiera tylko na tej podstawie.
Ma bardzo dobre wyniki.

Reasumując, wsadź w konto $100 000 i traduj 0.01 Lotem.
Wtedy na pewno stać cię na stratę i grę losową.

Awatar użytkownika
Tracha
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Tracha »

Chodziło mi o to, że jakby rynek się nie zachowywał w przeszłości nie wiadomo jak się zachowa w przyszłości - można spekulować, ale nie można wiedzieć :)

Dadas

Zapodam taki przykład:
Jeżeli będzisz stał na środku autostrady, a w twoim kierunku będzie pędziło auto z prędkością 200km/h,
to prawdopodobieństwo, że cię nie zmiecie jest znikome.

Statystycznie, cena znajduje się w trendzie znacznie dłużej niż się trend odwraca.
W związku z tym, prawdopodobieństwo zysku wzrasta, gdy tradujemy z trendem.
Potrzebujemy jedynie rozumieć co to jest trend i jak go czytać z wykresu.

-- Dodano: ndz 21-09-2014, 14:13 --
Tracha pisze:Chodziło mi o to, że jakby rynek się nie zachowywał w przeszłości nie wiadomo jak się zachowa w przyszłości - można spekulować, ale nie można wiedzieć :)
Tak samo, gdy się kładziesz do łóżka, nie wiesz czy z niego wstaniesz.
Możesz spekulować - zakładać, że wstaniesz, ale na pewno niczego nie możesz wiedzieć, nigdy.

Zablokowany