DayTrading: Piątek 19.09.2014

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 20 wrz 2014, 00:00

Wzrost
7
41%
Bez zmian
4
24%
Spadek
6
35%

Liczba głosów: 17

Dadas

Re: DayTrading: Piątek 19.09.2014

Nieprzeczytany post autor: Dadas »

tuvok pisze:
Dadas pisze:Zwykła korekta, realizacja zysków.
IOW, nie ma tu żadnych "spadków" ani zmiany trendu.
To, że zwykła korekta to wiem, natomiast zaskoczyła mnie dynamika zniżek i to, że tak szybko od ostatniego szczytu nastąpiła. Wkleje też dwa swoje obrazki. Z jednej strony na potwierdzenie, że to korekta a z drugiej jako kontynuacje porannego wątku na temat mojej metody tradowania i odbijania od ema.
Ta precyzja nigdy nie przestaje mnie zadziwiać :)
SP500:
http://www.mql5.com/en/charts/2384888/f ... rski-banku

Nasdaq:
http://www.mql5.com/en/charts/2384890/f ... rski-banku
Musi pasować, bo to jest proste, jak walenie cepem!
"Tajemnicza" liczba 50!
Zawsze 50% to jest środek, punkt zwrotny.
No i w konsekwecji, wielokrotności 50.
Czy to MA, czy Fibo, czy Pivot, czy zwykła linia (H+L)/2!
Wszystkie metody są oparte na jednym, tylko co raz to bardziej "zaczarowane"!
Takie oszukiwanie siebie!
A im bardziej skomplikowane, to naturalnie, musi być lepsze!
W rzeczywistości lepsze jest to, co jest proste!

"Kiedyś było dobrze, teraz jest lepiej!"
"Kurcze, jakbym chciał, żeby znowu było dobrze!"

Awatar użytkownika
Tracha
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Tracha »

AndrzejGB pisze:Witam Panowie. Zwracam się z zapytaniem do osób co orientują się w znaczeniu świec i sygnałów na forex. To mój pierwszy post i mam niemały problem. Dopiero co otworzyłem konto realne i od razu wtopa na start. Dałem zamówienie kupna na pare funt/dolar licząc na zyski bo referendum korzysten dla UK, ale nie ustawiłem stop losa i cena poszła baaaardzo dzisiaj w dół, czy osoby zajmujące się analizą mogły by coś doradzić, zamykać tą pozycje czy to jedynie korekta po wzrostach? Prosił bym bez hejtów jak dla kogoś głupie pytanie, ale dałem dupy teraz mam problem i może ktoś ocenił by sytuacja na podstawie swojej wiedzy. Z góry dziękuje
Cena faktycznie spadła i zatrzymała się dokładnie na EMA 25, na H4, za to na wstęgach boolingera jeszcze ma miejsce do spadku. Możliwe, że się odbije, jednak trend jest malejący (na d1, nawet na tygodniowym się odwraca) więc jedynie liczyłbym na korektę (i to w dodatku niewielką).
Tak więc korekta może być, jednak nie jestem zwolennikiem liczenia na korektę, bo można się przeliczyć :)

Dadas

AndrzejGB pisze:Witam Panowie. Zwracam się z zapytaniem do osób co orientują się w znaczeniu świec i sygnałów na forex. To mój pierwszy post i mam niemały problem. Dopiero co otworzyłem konto realne i od razu wtopa na start. Dałem zamówienie kupna na pare funt/dolar licząc na zyski bo referendum korzysten dla UK, ale nie ustawiłem stop losa i cena poszła baaaardzo dzisiaj w dół, czy osoby zajmujące się analizą mogły by coś doradzić, zamykać tą pozycje czy to jedynie korekta po wzrostach? Prosił bym bez hejtów jak dla kogoś głupie pytanie, ale dałem dupy teraz mam problem i może ktoś ocenił by sytuacja na podstawie swojej wiedzy. Z góry dziękuje
Pierwszy błąd, jaki zrobiłeś, to ten że otworzyłeś konto realne i zaryzykowałeś realne pieniądze w coś,
o czym wyraźnie nie masz pojęcia.
Nikt nie zna odpowiedzi na twoje pytanie.
Ludzie jedynie wyrażają swoje opinie, swoje wizje.
Istnieje coś takiego jak analiza fundamentalna i techniczna.
Najpierw należy się nauczyć co to jest ten Forex i nauczyć analizy.
Poczytać setki i tysiące postów, poznać strategie, potestować z 3 lata na koncie demo stale się ucząc.
A twojego problemu nikt ci nie rozwiąże i nie zmusi ceny, żeby poszła tam, gdzie ty byś chciał.

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: freakout »

tuvok pisze:
freakout pisze:
tuvok pisze:Nie do końca przekonuje mnie ta metoda. Czasem są zmyłki. Popatrz np. na SP500 D1. Wczoraj piękna dynamiczna biała świeczka. A dzisiaj co - padaka i zejście poniżej wczorajszego minimum. Bez specjalnego powodu w dodatku - brak istotnych danych makro, brak komentarzy o trzeciej wojnie światowej itp...
gdybyś wiedział co to za formacja ta ostatnia biała świeczka to byś dzisiejszymi spadkami nie był zdziwiony ;)
Oświeć mnie bo patrze i nie widze ;) Jak dla mnie wygląda prowzrostowo, w dodatku z wybiciem nowych szczytów więc spadkami jestem nieco zdziwiony. Chyba że myślisz o formacji rolowania kontraktów :lol:
http://stephenbigalow.com/blog/marubozu/ - tutaj masz wszystko dokładnie opisane ;) ta świeca to formacja zwana "closing marubozu" - oznacza ona iż kupujący wyrobili na danej świecy swoje maksy, tzn. HIGH świecy jest równe cenie jej zamknięcia, a to z kolei jest zapowiedzią rychłej (zazwyczaj chwilowej) zmiany trendu :)

niestety, aby zarabiać na forexie trzeba rozumieć to na co się patrzy - a ja wciąż nie mogę wyjść z podziwu jak tutaj niektórzy rysują pierdyliard kresek, zasięgów i innych dupereli, a nie wiedzą co oznacza pojedyncza świeca... no offence ;)

Awatar użytkownika
Tracha
Gaduła
Gaduła

Nie no dadas zgadzam się z Tobą ale z tymi 3 latami to pojechałeś :D Rozumiem, że trzeba zacząć od demo - też tak zrobiłem, ale nie można zbyt długo :D

Dadas

Tracha pisze:Nie no dadas zgadzam się z Tobą ale z tymi 3 latami to pojechałeś :D Rozumiem, że trzeba zacząć od demo - też tak zrobiłem, ale nie można zbyt długo :D
Wiesz, gdy ja zaczynałem, ktoś mi powiedział, że 8 miesięcy.
Realia są takie, że tak długo na demo, dopóki nie zaczniesz konsekwentnie zarabiać.

Awatar użytkownika
Tracha
Gaduła
Gaduła

Dadas pisze:
Tracha pisze:Nie no dadas zgadzam się z Tobą ale z tymi 3 latami to pojechałeś :D Rozumiem, że trzeba zacząć od demo - też tak zrobiłem, ale nie można zbyt długo :D
Wiesz, gdy ja zaczynałem, ktoś mi powiedział, że 8 miesięcy.
Realia są takie, że tak długo na demo, dopóki nie zaczniesz konsekwentnie zarabiać.
Z tym się zgodzę :) Ale jednak konto real to emocje które zazwyczaj przynoszą złe decyzje :) Więc nawet najlepsi na demo wchodzą na real i potrafią tracić :)

Dadas

freakout pisze:
tuvok pisze:
freakout pisze:
gdybyś wiedział co to za formacja ta ostatnia biała świeczka to byś dzisiejszymi spadkami nie był zdziwiony ;)
Oświeć mnie bo patrze i nie widze ;) Jak dla mnie wygląda prowzrostowo, w dodatku z wybiciem nowych szczytów więc spadkami jestem nieco zdziwiony. Chyba że myślisz o formacji rolowania kontraktów :lol:
http://stephenbigalow.com/blog/marubozu/ - tutaj masz wszystko dokładnie opisane ;) ta świeca to formacja zwana "closing marubozu" - oznacza ona iż kupujący wyrobili na danej świecy swoje maksy, tzn. HIGH świecy jest równe cenie jej zamknięcia, a to z kolei jest zapowiedzią rychłej (zazwyczaj chwilowej) zmiany trendu :)

niestety, aby zarabiać na forexie trzeba rozumieć to na co się patrzy - a ja wciąż nie mogę wyjść z podziwu jak tutaj niektórzy rysują pierdyliard kresek, zasięgów i innych dupereli, a nie wiedzą co oznacza pojedyncza świeca... no offence ;)
Zgadzam się całkowicie, tylko to jest logiczne.
Studiując budowę świecy, przeważnie rynek działa tak, że jest O-H-L-C (ogólnie).
Czyli w danym czasokresie ludzie tradują, otwierają i zamykają.
Jeżeli nie ma knota, to nie było realizacji zleceń.
Wówczas, wzrasta prawdopodobieństwo, że realizacja nastąpi na następnej świecy.
To nie wynika z tego, że jest "closing marubozu", tylko z logiki budowy świecy.
Czyli z tego, co świeca przedstawia - zmienność ceny w czasie.

PS. Niech żyje Pierdyliard! :564:

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: freakout »

Dadas pisze:Zgadzam się całkowicie, tylko to jest logiczne.
Studiując budowę świecy, przeważnie rynek działa tak, że jest O-H-L-C (ogólnie).

to prawda, a że to wszystko zostało ujęte w ramach pod postacią kilkudziesięciu różnych formacji to już inna sprawa :) najważniejsze to wiedzieć co oznacza dana świeca - wtedy mniej więcej (bo nigdy na pewno) można się spodziewać jaki kolejny ruch wykona rynek ;)

Dadas

freakout pisze:
Dadas pisze:Zgadzam się całkowicie, tylko to jest logiczne.

to prawda, a że to wszystko zostało ujęte w ramach pod postacią kilkudziesięciu różnych formacji to już inna sprawa :) najważniejsze to wiedzieć co oznacza dana świeca - wtedy mniej więcej (bo nigdy na pewno) można się spodziewać jaki kolejny ruch wykona rynek ;)
Dokładnie!
Kluczowym słowem jest zawsze "Potencjalnie".
A naszym zadaniem jest obserwowanie Price Action - Tendencji ceny.

Zablokowany