Super Hedge ::..
- magictrader
- Pasjonat
magictrader pisze:To jest nieźle wykręcone, ale może działać i pomagać podejmować właściwe decyzje. Zauważając podobieństwo delty między EU i GU z kursem EUR/GBP nałożyłem od daty startowej deltę (spread) między EU i GU na wykres EUR/GBP (od 18.07.2008 - świeczki M15). Zdaje się, że spread między EU i GU, a kursem EUR/GBP pozostaje w większej korelacji niż po prostu pary między sobą.
Czyli jeśli będzie silny trend przykładowo w dół na krosie eurgbp to delta, spreed będzie ciągle sie powiększać i powrót do bazy może już nie powrócić ?
- magictrader
- Pasjonat
Wydaje mi się, że właśnie odwrotnie. Mamy tutaj dwa czynniki, które powinny pchać kursy w stronę, w którą chcemy żeby szły.Baby FaceKiller pisze:magictrader pisze:To jest nieźle wykręcone, ale może działać i pomagać podejmować właściwe decyzje. Zauważając podobieństwo delty między EU i GU z kursem EUR/GBP nałożyłem od daty startowej deltę (spread) między EU i GU na wykres EUR/GBP (od 18.07.2008 - świeczki M15). Zdaje się, że spread między EU i GU, a kursem EUR/GBP pozostaje w większej korelacji niż po prostu pary między sobą.
Czyli jeśli będzie silny trend przykładowo w dół na krosie eurgbp to delta, spreed będzie ciągle sie powiększać i powrót do bazy może już nie powrócić ?
1. Korelacja między parami sprawią, że zmniejsza się spread między nimi (czyli rośnie zysk),
2. Korelacja między spreadem dwóch par i parą krzyżową również powinna sprawiać, że spread tym razem między spreadem, a para krzyżową powinien się zmniejszać (czyli rośnie zysk).
Na chwilę obecną tak to widzę.
EDIT: Jeśli będzie silny trend na crossie i za wcześnie zajmiemy pozycję to możemy długo czekać na powrót do bazy. Dlatego kombinuję nad jakimś filtrem.
Ostatnio zmieniony 02 sie 2008, 23:33 przez magictrader, łącznie zmieniany 1 raz.
- mysje_hood
- Gaduła
tak jak ktos pisal ze te rozjazdy sa o okreslonych porach. Może to ma zwiazek (sorry jezeli ktos wspomnial o tym i ja sie powtarzam) z wypuszczeniem danych makro. Jeżeli tak to przeciez mozna by bylo z jakas tam łatwoscia prognozowac rozjazd pary. Chociazby to ze gdy sa wypuszczane informacje ktore maja silny wplyw na rynek (payrollsy) nie wchodzimy na rynek srednio 1-2 godzin bo gdzies w tych okolicach rynek osiaga maximum i zaczyna odreagowywac mocną zmianą kierunku.
sorry, moze to nie ma sensu. Ot tak mi sie napisalo
sorry, moze to nie ma sensu. Ot tak mi sie napisalo