trzycenty pisze:ale zazwyczaj EURgbp jest dodatni
nie wiem co masz na myśli pisząc zazwyczaj. Ale od 18 lipca to gbp sie umacnia w stosunku do eur dlatego też delta i kurs eur gbp jest poniżej zera
Dlatego, że jak widać też na wcześniejszych screenach, występuje silny związek między deltą EU GU, a kursem EUR/GBP. Zaciekawiło mnie to i nałożyłem te dwie rzeczy na siebie.trzycenty pisze:owszem mozna takich filtrow zrobic miliony, ale dlaczego akurat takie cos?
Obserwuję Waszą rozmowę od kilku dni,żywotnie zainteresowany tym tematem,ale....zastanawia mnie jedna rzecz......Dlaczego tak sie czepiliście crossów,skoro one całkowicie nie mają tutaj nic do rzeczy.Przecież ich kurs to jest tylko sztuczny twór całkowicie zależny od par głównych....i nic na walucie krzyżowej nie dzieje się najpierw,tylko jest spowodowane tym co dzieje się na parach kwotowanych z dolarem(w tym przypadku edek i kabel),a nigdy na odwrót....i to się tyczy wszystkich crossów.Zatem gdy jest jakiś określony trend na crossie,to jest on spowodowany tym,że na parach głównych jest akurat taka sytuacja,a nie tym,że cross ma jakiś wpływ na pary głowne...I NIGDY NA ODWRÓT!!! :)Więc na razie tylko patrząc pobieżnie na Wasze dywagacje....taki wniosek mi sie nasuwa.....magictrader pisze:Dlatego, że jak widać też na wcześniejszych screenach, występuje silny związek między deltą EU GU, a kursem EUR/GBP. Zaciekawiło mnie to i nałożyłem te dwie rzeczy na siebie.trzycenty pisze:owszem mozna takich filtrow zrobic miliony, ale dlaczego akurat takie cos?
Przecież czy chcemy czy nie, dając np: L EU i S GU to nie tylko gramy pod wzajemną korelację tych par, ale jak teraz też widać, pod korelację delty tych par z kursem EUR/GBP. Więc można to jakoś wykorzystać. Tak mi się przynajmniej na chwilę obecną wydaje.