Co masz na myśli pisząc o trafieniu odpowiedniego koloru ciała? Kolor ciała świecy zamkniętej jest znany, swoją drogą czy ma on dla Ciebie jakiekolwiek znaczenie? Kolor aktualnie tworzonej natomiast nie i znany nie będzie do momentu jej zamknięcia.
Mam na myśli świecę która jeszcze nie powstała.
Kolor zamkniętej świecy ma dla mnie znaczenie jeżeli zamknęła się powyżej/poniżej linii.
Interesują Cię ekstrema tylko i wyłącznie ostatniej zamkniętej świecy, czy pod uwagę bierzesz każde kolejne ekstrema, które "stoją" na drodze ceny jako potencjalny punkt zwrotny (miejsce wejścia)?
Interesują mnie jedynie ekstrema aktualnej/przyszłej świecy.
Mowa była o powtarzalności. Jeżeli chcemy zarabiać regularnie to powinniśmy znaleźć jakąś regularność na wykresie, sami też powinniśmy być powtarzalni, ale tylko tam gdzie powtarzalna jest cena.
Jak wykorzystać ekstrema świecy? Cóż myślę że to jest oczywiste
Co chcesz zobaczyć kiedy cena dojdzie do ekstremum (na co czekasz), na momentum na małych tf?
Chcę zobaczyć ciała na linii w moją stronę (dla kogoś kto nie zna języka forex to zdanie musi dziwnie brzmieć

).
Wierze, znając ZL(tak mi się przynajmniej wydaje) i widząc, że cena kieruje się aktualnie w stronę jakiejś ZL można odgadnąc kolor świeczki. Czasami to widac na pierwszy rzut oka ale zazwyczaj trzeba byc w tym dobrym, żeby to zobaczyc. Rozumiem wszystko co napisałeś o ZL, BO i FBO(tak mi się przynajmniej wydaje) ale czytania świeczek nie mogę zajarzyc. Świece japońskie znam ale tobie raczej nie o to chodzi.
Wyobraź sobie swoje wejście jako jedną świecę, kiedy to zrobisz uświadomisz sobie że wszystko co musisz wiedzieć o swoim wejściu to wszystko co musisz wiedzieć o świecy!
ZL, BO i FBO używam do zbioru świec (100+), natomiast teraz mówię o jednej świecy.
Thorez, więc jak się określa kierunek świecy dziennej oczywiście prawdopodobny, przyjmując za punkt zerowy otwarcie tejże świecy a tworzenie ciała następuje gdy idzie w górę bądź w dół jednakże jak rozróżnić czy to nie jest któryś z cieni ?
Już napisałem jak moim zdaniem to robić. Jak rozróżnić czy nie jest to knot? Jeżeli ustalisz że ma nie być i widzisz to na małym TF, to nic więcej nie potrzebujesz.
dobrze to może w praktyce coś ustalmy ba wg. mojej osoby jesteśmy na edku w miejscu które na wykresie tygodniowym może, a nie musi wywołać korektę.
I to ju jest jakiś plan. Sam plan nie oznacza że będzie tak jak chcesz żeby było. Teraz Twoje zadanie polega na "pytaniu" ceny czy będzie chciała zrealizować ten plan.
Może piszę zbyt ogólnikowo, ale myślę że każdy zrozumiał co mam na myśli

"Do osiągnięcia ambitnych celów życiowych potrzeba mniej wysiłku niż do znoszenia ubóstwa i biedy"