BO & FBO

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

Re: BO & FBO

Nieprzeczytany post autor: Thorez »

Są dwa sposoby aby trafić odpowiedni kolor ciała:
- szczęśliwy traf,
- poprzez obserwację mniejszych tf'ów.

Mowa była o szablonowości czy powtarzalności ceny. Każda świeca jest taka sama jeżeli chodzi o ekstrema (są dwa) i bardzo podobna jeżeli chodzi o ciała (zdecydowanie więcej jest świec z ciałami niż z doji).

Urlop bardzo udany, dzięki ;)
"Do osiągnięcia ambitnych celów życiowych potrzeba mniej wysiłku niż do znoszenia ubóstwa i biedy"

adv

Nieprzeczytany post autor: adv »

Hej,
Thorez pisze:Są dwa sposoby aby trafić odpowiedni kolor ciała:
- szczęśliwy traf,
Co masz na myśli pisząc o trafieniu odpowiedniego koloru ciała? Kolor ciała świecy zamkniętej jest znany, swoją drogą czy ma on dla Ciebie jakiekolwiek znaczenie? Kolor aktualnie tworzonej natomiast nie i znany nie będzie do momentu jej zamknięcia.

Interesują Cię ekstrema tylko i wyłącznie ostatniej zamkniętej świecy, czy pod uwagę bierzesz każde kolejne ekstrema, które "stoją" na drodze ceny jako potencjalny punkt zwrotny (miejsce wejścia)?

Co chcesz zobaczyć kiedy cena dojdzie do ekstremum (na co czekasz), na momentum na małych tf?

Awatar użytkownika
mosek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mosek »

Wrzuć sobie wskaźnik customcandle i poobserwuj jak tworzy sie np swieca dzienna za pomoca świeczek godzinowych, lub jak powstaje świeca h4 za pomoca świec m5, kiedy jest robiony gorny, dolny cien a kiedy cialo.
'Chwytamy trend za jaja i wykręcamy tak, że się zesra pipsami. Nasz plan to trzymać się planu. Przejdziemy przez sesję jak gówno przez rurę.'

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

mosek pisze:Wrzuć sobie wskaźnik customcandle i poobserwuj jak tworzy sie np swieca dzienna za pomoca świeczek godzinowych, lub jak powstaje świeca h4 za pomoca świec m5, kiedy jest robiony gorny, dolny cien a kiedy cialo.
Customcandle działa na tej nowszej wersji mt4?

Awatar użytkownika
mosek
Gaduła
Gaduła

Sa różne wersje tego wskaźnika, poszukaj w watku o wskaźnikach tam Dadas ostatnio zalaczyl taki.
'Chwytamy trend za jaja i wykręcamy tak, że się zesra pipsami. Nasz plan to trzymać się planu. Przejdziemy przez sesję jak gówno przez rurę.'

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bfx »

Damfry pisze: Customcandle działa na tej nowszej wersji mt4?
Tak i nie :) U mnie działa prawidłowo jakiś czas a jak go zostawię dłużej to się robi bałagan. Ale wystarczy przeżucic interwał i jest od nowa ok.
Thorez pisze:Są dwa sposoby aby trafić odpowiedni kolor ciała:
- szczęśliwy traf,
Wierze, znając ZL(tak mi się przynajmniej wydaje) i widząc, że cena kieruje się aktualnie w stronę jakiejś ZL można odgadnąc kolor świeczki. Czasami to widac na pierwszy rzut oka ale zazwyczaj trzeba byc w tym dobrym, żeby to zobaczyc. Rozumiem wszystko co napisałeś o ZL, BO i FBO(tak mi się przynajmniej wydaje) ale czytania świeczek nie mogę zajarzyc. Świece japońskie znam ale tobie raczej nie o to chodzi.
Mowa była o szablonowości czy powtarzalności ceny. Każda świeca jest taka sama jeżeli chodzi o ekstrema (są dwa) i bardzo podobna jeżeli chodzi o ciała (zdecydowanie więcej jest świec z ciałami niż z doji).
No właśnie, świeca ma gdzieś 2 ekstrema, zamyka się gdzieś wyżej albo niżej i co? Mi to nie wiele mówi. Albo mówi a ja nie słyszę :)
"Ty też jesteś Bogiem! Tylko uświadom to sobie, sobie"

Awatar użytkownika
mosek
Gaduła
Gaduła

Bfx a jak bys polaczyl ZL, Fbo, Bo ze schematem budowania sie swiecy to rozjaśni Ci to coś?

Spłukany
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Spłukany »

dobrze to może w praktyce coś ustalmy ba wg. mojej osoby jesteśmy na edku w miejscu które na wykresie tygodniowym może, a nie musi wywołać korektę.
Wykresu nie wklejam bo nie robiłem tego nigdy, starej daty jestem :)
ale każdy ma przed oczami i może wejść na tf tygodniowy.
mamy teoretycznie świecę z września 2013 która zapoczątkowała wybicie z flagi i poziom 1.3220 jest poziomem popytu dla mnie i w tym tygodniu spodziewam się że cena spenetruje poziomy poniżej i zakończy tydzień powyżej tego poziomu tworząc wasze fbo, reakcja powyższa da mi kierunek na najbliższe tygodnie. Jeżeli się nie sprawdzi zamknięcie będzie poniżej tego poziomu gram esy .
Thorez, więc jak się określa kierunek świecy dziennej oczywiście prawdopodobny, przyjmując za punkt zerowy otwarcie tejże świecy a tworzenie ciała następuje gdy idzie w górę bądź w dół jednakże jak rozróżnić czy to nie jest któryś z cieni ?

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Thorez »

Co masz na myśli pisząc o trafieniu odpowiedniego koloru ciała? Kolor ciała świecy zamkniętej jest znany, swoją drogą czy ma on dla Ciebie jakiekolwiek znaczenie? Kolor aktualnie tworzonej natomiast nie i znany nie będzie do momentu jej zamknięcia.
Mam na myśli świecę która jeszcze nie powstała.
Kolor zamkniętej świecy ma dla mnie znaczenie jeżeli zamknęła się powyżej/poniżej linii.
Interesują Cię ekstrema tylko i wyłącznie ostatniej zamkniętej świecy, czy pod uwagę bierzesz każde kolejne ekstrema, które "stoją" na drodze ceny jako potencjalny punkt zwrotny (miejsce wejścia)?
Interesują mnie jedynie ekstrema aktualnej/przyszłej świecy.
Mowa była o powtarzalności. Jeżeli chcemy zarabiać regularnie to powinniśmy znaleźć jakąś regularność na wykresie, sami też powinniśmy być powtarzalni, ale tylko tam gdzie powtarzalna jest cena.
Jak wykorzystać ekstrema świecy? Cóż myślę że to jest oczywiste :D
Co chcesz zobaczyć kiedy cena dojdzie do ekstremum (na co czekasz), na momentum na małych tf?
Chcę zobaczyć ciała na linii w moją stronę (dla kogoś kto nie zna języka forex to zdanie musi dziwnie brzmieć :D ).
Wierze, znając ZL(tak mi się przynajmniej wydaje) i widząc, że cena kieruje się aktualnie w stronę jakiejś ZL można odgadnąc kolor świeczki. Czasami to widac na pierwszy rzut oka ale zazwyczaj trzeba byc w tym dobrym, żeby to zobaczyc. Rozumiem wszystko co napisałeś o ZL, BO i FBO(tak mi się przynajmniej wydaje) ale czytania świeczek nie mogę zajarzyc. Świece japońskie znam ale tobie raczej nie o to chodzi.
Wyobraź sobie swoje wejście jako jedną świecę, kiedy to zrobisz uświadomisz sobie że wszystko co musisz wiedzieć o swoim wejściu to wszystko co musisz wiedzieć o świecy!
ZL, BO i FBO używam do zbioru świec (100+), natomiast teraz mówię o jednej świecy.
Thorez, więc jak się określa kierunek świecy dziennej oczywiście prawdopodobny, przyjmując za punkt zerowy otwarcie tejże świecy a tworzenie ciała następuje gdy idzie w górę bądź w dół jednakże jak rozróżnić czy to nie jest któryś z cieni ?
Już napisałem jak moim zdaniem to robić. Jak rozróżnić czy nie jest to knot? Jeżeli ustalisz że ma nie być i widzisz to na małym TF, to nic więcej nie potrzebujesz.
dobrze to może w praktyce coś ustalmy ba wg. mojej osoby jesteśmy na edku w miejscu które na wykresie tygodniowym może, a nie musi wywołać korektę.
I to ju jest jakiś plan. Sam plan nie oznacza że będzie tak jak chcesz żeby było. Teraz Twoje zadanie polega na "pytaniu" ceny czy będzie chciała zrealizować ten plan.

Może piszę zbyt ogólnikowo, ale myślę że każdy zrozumiał co mam na myśli :D
"Do osiągnięcia ambitnych celów życiowych potrzeba mniej wysiłku niż do znoszenia ubóstwa i biedy"

adv

Nieprzeczytany post autor: adv »

Thorez pisze:Mam na myśli świecę która jeszcze nie powstała.
Kolor zamkniętej świecy ma dla mnie znaczenie jeżeli zamknęła się powyżej/poniżej linii.
W swoich wcześniejszych postach pisałeś już o zamykaniu się świecy powyżej/poniżej jakiejś (dowolnej), bliżej nie określonej linii. Nie rozumiem co masz na myśli pisząc o dowolnej/jakiejś linii, możesz na przykładzie pokazać według jakiego wzorca kreślisz te dowolne linie?

Jedyne co przychodzi mi logicznego do głowy to to, że pisząc o dowolnej linii na myśli masz linię, która jest niczym innym jak ekstremum świecy poprzedniej, które zostało "pobite". Innymi słowy kolor zamkniętej świecy ma dla Ciebie znaczenie tylko wówczas, kiedy ta świeca "pobiła" swoją poprzedniczkę.

Czyli jeżeli widzimy, że ostatnia zamknięta świeca wzrostowa pobiła swoją poprzedniczkę (ma close powyżej jej ekstremum/high), to istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że jej dolne ekstremum/low (o ile cena do niego dojdzie) odbije cenę w górę. Coś w tym jest, czy ten tok rozumowania zmierza w złym kierunku?
Thorez pisze:Interesują mnie jedynie ekstrema aktualnej/przyszłej świecy.
W załączniku jest rysunek odnoszący się do powyższego Twojego stwierdzenia. Moje pytanie, czy to masz na myśli pisząc o aktualnej/przyszłej świecy? Czy pozostałe ekstrema z rysunku Cię nie interesują?
Thorez pisze:
Chcę zobaczyć ciała na linii w moją stronę (dla kogoś kto nie zna języka forex to zdanie musi dziwnie brzmieć :D ).
Ponownie piszesz o jakiejś/dowolnej linii. Pokaż to proszę na rysunku.

Piszesz ciała w liczbie mnogiej, ile tych ciał musi się pokazać, abyś uznał, że to jest to na co czekasz, że to jest momentum, które Cię interesuje? Ile interwałów według Ciebie należy obserwować kiedy cena dochodzi do ekstremum świecy D1/H4/H1?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ