Witam
To fajnie ze ci tak dobrze idzie. Ja też widzę na wykresach tylko BO i FBO ale uważam że takie zachowanie ceny wynika z zupełnie innych powodów aniżeli niektórzy myślą.
BO & FBO
Re: BO & FBO
Jak byś tak wrzucił jeszcze h1 i m5, byłby świetny widok 3D, ale to już w Twojej gestii 

A tam słaby ze mnie grafikDamfry pisze:Jak byś tak wrzucił jeszcze h1 i m5, byłby świetny widok 3D, ale to już w Twojej gestii

Ale myślę że każdy sobie może popatrzeć co tam się działo na niższych interwałach. Ja wychodzę z założenia, że wejście nie jest najwazniejsze choć ważne bo od niego zależy jaki SL postawimy itd. Ale najważniejsze jest zobaczyć w którą aktualnie stronę rynek podąża. Ja wolę patrzeć na wyższe inerwały troszkę niż M5 i M15 bo tam też próbowałem skalpowac ale tam trzeba siedzieć cały czas i nadzorować pozycje bo w każdej chwili mogą odwrócić itd.
Daję kolejny przykład nie wiem jak trade się zakończy ale mam nadzieję że dojdą do TP. Klasycza sytuacja, na dole BO na górze z robili FBO i próba szukania wejścia. Pozycje już zabezpieczone. I tutaj ładny jest przykład z H1. Jedyne co się trochę obawiam to to że mogą mój Be złapać i dopiero ruszyć po dużo kasy która leży na dole ale obserwuję i może jeszcze coś będę zmianiał.
Natomiast drugi przykład bez wejścia to GBP/NZd tam ładnie widać na D1 jak rynek porusza się gdzie robią FBO i jak zawracją. Chciałem w to wchodzić ale strasznie uciekli przez dane i nie załapałęm się a teraz to już trochę późno dla mnie.
Aktualnie siedzę w AUD/NZD tam jak spojrzycie wczoraj bardzo piękny sygnał na sell się pojawił zarówno na H4 jak i H1 może ktoś zrzut da

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz
A tam długo nie pisałem więc nie będę was męczyć sam dam zrzut z H4 mam nadzieję że każdy to widzi jak to chodzi
EDIT: TP1 dla jednej pozycji właśnie pękło zobaczymy jak odbiją od tego ZL i jak mogą wysoko jeszcze cofnąć do góry no chyba, że przebiją od razu bez zbędnej zadymy
EDIT: TP1 dla jednej pozycji właśnie pękło zobaczymy jak odbiją od tego ZL i jak mogą wysoko jeszcze cofnąć do góry no chyba, że przebiją od razu bez zbędnej zadymy

„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz
[quote="czerwinek"
Aktualnie siedzę w AUD/NZD tam jak spojrzycie wczoraj bardzo piękny sygnał na sell się pojawił zarówno na H4 jak i H1 może ktoś zrzut da
[/quote]
Ja dam z opisem tylko nie wiem czy to miałeś na myśli
Co prawda obecnie gram inaczej trochę ale ciekawi mnie czy Ty widzisz to tak jak ja narysowałem.

Ja dam z opisem tylko nie wiem czy to miałeś na myśli

Co prawda obecnie gram inaczej trochę ale ciekawi mnie czy Ty widzisz to tak jak ja narysowałem.
Spiesz się powoli.
Czerwinek Super! Gratulacje! Po twoich screenach widac, ze dales rade. Mi najbardziej brakuje cierpliwosci a tu trzeba byc wybrednym i czekac.. Na razie gram na jednej parze a jak kiedys do tego dojrzeje to bede gral po twojemu. Pozdrawiam.czerwinek pisze:Widzę że temat powoli ucichaAle to nic przecież tylko 5 % zarabia na FX
Swoja drogą dobra passa trwa. Jestem zadowolony ostatnio ze swojej gry a co najważniejsze czuję, że to wszysko rozumiem, itd, ale nigdy pewności nie można mieć do końca.
"Ty też jesteś Bogiem! Tylko uświadom to sobie, sobie"
Cześć
To mój pierwszy wpis tutaj więc szybko nadmienię iż z fx mam styczność od roku. Koncentruję się na ZL, pracy momentum, BO i FBO. Zaciekawiło mnie Twoje stwierdzenie:
„I chyba dopiero zaczynam tak naprawdę widzieć że rynek jedzie up i down up i down próba kolejnego up kończy się FBO i zmiana. I tak z tego co widzę robią na każdym interwale. „
Możesz troszkę szerzej rozwinąć tą myśl np.: od którego momentu zaczynasz liczyć ruchy ceny. Z moich obserwacji wynika, że cena zachowuje się nieszablonowo. Próba ujęcia ceny w szablon kończy się grą na siłę pod ten szablon.
Od razu pozwolę sobie poruszyć inną kwestię, która ostatnio zajmuje mnie bardzo mocno. Skąd wiecie, że to jest już to FBO?
Sytuacja jest prosta: mamy wzorowe BO wzrostowe, ukształtowało się FBO wskazujące kierunek powrotny. Cena zaczyna ruszać w dół, pojawia się nawet małe ZL pro spadkowe. Tyle, że cena za chwile wielką lancą wszystkiemu przeczy i zasówa jak pendolino do góry, a nie do BO. Wychodzi na to, że FBO „JESZCZE” nie było tym właściwym. Jak tego uniknąć? Są jakieś sygnały dla takiego nierespektowanego FBO? Na screnach u Was to wygląda tak ładnie
To mój pierwszy wpis tutaj więc szybko nadmienię iż z fx mam styczność od roku. Koncentruję się na ZL, pracy momentum, BO i FBO. Zaciekawiło mnie Twoje stwierdzenie:
„I chyba dopiero zaczynam tak naprawdę widzieć że rynek jedzie up i down up i down próba kolejnego up kończy się FBO i zmiana. I tak z tego co widzę robią na każdym interwale. „
Możesz troszkę szerzej rozwinąć tą myśl np.: od którego momentu zaczynasz liczyć ruchy ceny. Z moich obserwacji wynika, że cena zachowuje się nieszablonowo. Próba ujęcia ceny w szablon kończy się grą na siłę pod ten szablon.
Od razu pozwolę sobie poruszyć inną kwestię, która ostatnio zajmuje mnie bardzo mocno. Skąd wiecie, że to jest już to FBO?
Sytuacja jest prosta: mamy wzorowe BO wzrostowe, ukształtowało się FBO wskazujące kierunek powrotny. Cena zaczyna ruszać w dół, pojawia się nawet małe ZL pro spadkowe. Tyle, że cena za chwile wielką lancą wszystkiemu przeczy i zasówa jak pendolino do góry, a nie do BO. Wychodzi na to, że FBO „JESZCZE” nie było tym właściwym. Jak tego uniknąć? Są jakieś sygnały dla takiego nierespektowanego FBO? Na screnach u Was to wygląda tak ładnie

Cena robi to samo na każdym interwale przyjrzyj się dobrze.
'Chwytamy trend za jaja i wykręcamy tak, że się zesra pipsami. Nasz plan to trzymać się planu. Przejdziemy przez sesję jak gówno przez rurę.'
Jeżeli mowa o zbiorze świec (więcej niż 100) to rzeczywiście ciężko się jest czegoś dopatrzeć, a najlepszą metodą są zamknięcia na linii. Tutaj najwięcej uwagi się poświęca i tworzy przeróżne teorie (np. fal Eliota), a moim zdaniem to błąd.Z moich obserwacji wynika, że cena zachowuje się nieszablonowo
Jeżeli natomiast mowa o jednej świecy to sprawa jest o wiele prostsza; każda świeca ma dwa ekstrema i większość ma ciała, tak naprawdę pozostaje jedynie kwestia kierunku - góra, czy dół?
Ktoś wie jak określić kierunek?

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale jeżeli plan i szablon to dla Ciebie mniej więcej to samo to jakiś trzeba mieć, problemem jest to "na siłę". Jakiegokolwiek byś planu działania nie użył, jakkolwiek dobry by nie był i jakkolwiek długo byś go nie tworzył, to miej świadomość że nie znasz przyszłości, no chyba że masz wehikuł czasuPróba ujęcia ceny w szablon kończy się grą na siłę pod ten szablon.

"Do osiągnięcia ambitnych celów życiowych potrzeba mniej wysiłku niż do znoszenia ubóstwa i biedy"
Pewnie chodzi o zasadę OLHC/OHLC. Czyli o przebieg budowy świecy. Świeczka zaczyna się, robi knot, zawraca i buduje ciało a na koniec robi knot z drugiej strony. Dodac do tego poziom na którym znajduje się pierwszy knot oraz ogólną sytuacje, można w pewnym sensie przewidziec przybliżony końcowy wygląd tej świecy. O to chodziło? Urlop udany? PozdroThorez pisze: Jeżeli natomiast mowa o jednej świecy to sprawa jest o wiele prostsza; każda świeca ma dwa ekstrema i większość ma ciała, tak naprawdę pozostaje jedynie kwestia kierunku - góra, czy dół?
Ktoś wie jak określić kierunek?
"Ty też jesteś Bogiem! Tylko uświadom to sobie, sobie"