Fibo i Harmonia Rynku.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Dadas

Re: Fibo i Harmonia Rynku.

Nieprzeczytany post autor: Dadas »

nunxt pisze:
xspojlerx pisze:Jak możesz to wrzuć zrzuty, bo tak się nie da podejrzeć
OK, sorry nie wiedziałem :)

Oprócz tych dwóch jest jeszcze jesden na GBPNZD H1 bullish
Na załączonym screenie pokazuję dlaczego to jest scam dla naiwnych, z tym całym "darmowym" rozpoznawaczem.
2014-08-02_101906.png
Dodam jeszcze, że ten układ, lub podobny, pokazywał się już na wcześniejszych świecach na trendzie wzrostowym.
Mało doświadczony trader, zawierając transakcje na bazie tego rozpoznawzcza, jedynie traci i się frustruje.
Wtedy, albo rezygnuje, albo zapisuje się na kurs.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
lucek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: lucek »

Tak jest ze wszystkimi tego typu wskaźnikami :) Graj swoje i nie patrz na innych.
No pain, no gain

nunxt
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: nunxt »

Dadas pisze:
nunxt pisze:
xspojlerx pisze:Jak możesz to wrzuć zrzuty, bo tak się nie da podejrzeć
OK, sorry nie wiedziałem :)

Oprócz tych dwóch jest jeszcze jesden na GBPNZD H1 bullish
Na załączonym screenie pokazuję dlaczego to jest scam dla naiwnych, z tym całym "darmowym" rozpoznawaczem.
2014-08-02_101906.png
Dodam jeszcze, że ten układ, lub podobny, pokazywał się już na wcześniejszych świecach na trendzie wzrostowym.
Mało doświadczony trader, zawierając transakcje na bazie tego rozpoznawzcza, jedynie traci i się frustruje.
Wtedy, albo rezygnuje, albo zapisuje się na kurs.

bow wow wow,

mam nadzieję że nie na kurs do ciebie!

kolego ty w ogóle nie masz pojęcia o czym mówisz. Żal d... ściska jak sobie pomyślę ilu laików jest narażonych na twoje bezdennie głupie komentarze. Nie chce tutaj bronić indykatorów i systemów ale jak widzę muszę bronić przed tobą całego trejdingu i harmonic trejdingu a do tego logiki, statystyki i prawdopodobieństwa.

Przede wszystkim wejście było tam gdzie pokazuje ENTRY i nie chodzi tylko o to że jest tam PRZ i punkt D formacji (chociaż są trejderzy którzy otwierają część - np 1/2 pozycji tylko z tego powodu).
Formacje harmoniczne wskazują na potencjanie dobre miejsce na otwarcie transakcji (nie będę robił wywodu są od tego książki np S.Carney musiał - "Harminic Trading" ), jednak co każdy inteligentny trader powinien zrobić to wziąć pod uwagę dodatkowe czynniki potwierdzające decyzję o otwarciu pozycji akurat w tym miejscu a nie innym. Proste rzeczy typu czy gram pod trend czy z trendem czy w konsoli, linie wsparcia i oporu, linie trendu, ostatnie haje i loły.

Tak więc w skrócie: nie czekasz na sygnał z D1 - możesz wziąć pod uwagę sygnały i innych czasówek (np. H4, H1) - obserwujesz price action - co się dzieje na danym poziomie.

Tutaj masz dodatkowo:
- po pieerwsze: bliskość poziomu 2.0000 - ogromne znaczenie psychologiczne - wszyscy o tym wiedzą że tego typu poziomy są ważnym celem, dlatego cena często nie dochodzi do nich bo ludzie nie chcą się spóźnić, więc otwierają pozycje wcześnie (no bo jeśli cena nie dojdzie do 2.0000 tylko do 1.9999 to mogą przegapić trejda)

Z góry przepraszam wszystkich za banalne przykłady ale ten kolega inaczej może nie zrozumieć :d

- po drugie: popatrz w lewo powiedz mi że to nie jest dobre zagranie na to że GBPNZD zostanie w range'u 1.9350 - 2.000 ?
prawdopodobieństwo jest większe na konsolę niż na to że będziemy się wybijać i przebijać przez tak ważny poziom bez żadnych super pozytywnych newsów fundamentalnych dla GBP lub negatywnych dla NZD.
Tak więc patrzysz w lewo i między pkt C i D jest znaczący HIGH na 1.9930 - grasz fałszywe wybicie tego haja.
Obserwujesz price action z różnych TFów

W tym przypadku wejść można na kilka sposobów i na kilka razy nie trzeba od razu otwierać całej pozycji.
A tu gdzie jesteśmy teraz ograniczasz ryzyko i czekasz - cierpliwie, bo masz szanse na duży profit i ta szansa jest większa niż 50% - to wystarczy, zrobiłeś dobrą analize. Idziesz dalej i do przodu.

I wierz mi musisz mieć silną psychę żeby utrzymać pozycję i wycisnąć z nie jak najwięcej - realistycznie. Po to planujesz i układasz strategię żeby emocje nie wzięły góry nad tym co tak na prawdę wydaje ci się że się dzieje, żebyś nie zmieniał decyzji pod wpływem chwili.

Przy dużej kasie są na prawdę duże emocje i tylko doświadczenie, wiedza - statystyka i prawdopodobieństwo, i wielkie jaja pozwalają osiągać RR o których TY tylko możesz pomarzyć, bo jak widać po twoich komentarzach to nie masz ani jednej z tych cech.

Harmonic trading pozwala mi przefiltrować wejścia na rynek. Powodów do wejścia na rynek można znaleźć bardzo dużo. Chodzi o to żeby starać się trafiać te najlepsze.
Formation Seeker jest narzędziem które zdecydowanie ułatwia mi analizę rynków i możliwość kontrolowania sytuacji na wielu instrumentach. Oszczędza mi czas, mogę go odpalić na każdym sprzęcie, jest szybki i nowoczesny i jest DARMOWY - nikt mnie o kasę nie poprosił i z tego co wiem to będzie darmowy, pewnie w lekko okrojonej wersji. Z drugiej strony nie zdziwiłbym się gdyby ci panowie zaczęli brać jakąś niewielką kasę za dostęp. Podejrzewam że nieźle się nachapali tworząc tak zajebi.... narzędzie!

Ciekaw jestem czy ty DADASIE możesz się pochwalić czymś na tak wysokim poziomie.
Mam nadzieję że przez takich jełopów jak ty chłopaki z seekera nie zrażą się i będą kontynuowali projekt!

nunxt
Bywalec
Bywalec

Powiem tylko jedno. System jest tak przyjemny, że po prostu chce się zrobić dotację w ramach wdzięczności i uznania.

Po prostu wstyd panie Dadas

Czas nauczyć się pływać kolego

Dadas

nunxt pisze:Powiem tylko jedno. System jest tak przyjemny, że po prostu chce się zrobić dotację w ramach wdzięczności i uznania.

Po prostu wstyd panie Dadas

Czas nauczyć się pływać kolego
:D :) :( :o :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :564:

Poziom i słownictwo używane przez kolegę świadczy wybitnie o jego poziomie intelektualnym.
Radziłbym więcej relaksu i luzu, bo najwyraźniej trading wpływa negatywnie na psychikę kolegi.

Dadas

GBPNZD H4.
Potencjalnie w każdej z tych stref można było wchodzić w pozycję Short.
GBPNZDH4.png
GBPNZD H1:
Na H1 jest nawet więcej takich potencjalnych stref:
GBPNZDH1.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

nunxt
Bywalec
Bywalec

W każdym języku występują słowa lepsze lub gorsze, a ja nie piszę tutaj książki ani nie wdaję się z tobą w dyskusje intelektualne bo monologów nie lubię. Wulgaryzmy (których starałem się nie używać choć cisnęły się gęsto na język) też mają swoją funkcję - pozwalają wyrazić i zaakcentować emocje. Nie bój się ich czasami używać.

Zamiast zastosować się do starego powiedzenia - milczenie jest złotem - nie ty musisz mieć ostatnie zdanie, choćby najgłupsze i pozbawione sensu, ale ostatnie.

Wróćmy do harmonic tradingu, bo chyba o tym jest ten thread, a nie o Dadasie.

Jeszcze jedno: innowacje, które pomagają nam w życiu trzeba wspierać i promować tym bardziej tak pozytywne.
Ty chyba nie rozumiesz że ten cały formationseeker to jest narzędzie które przy odpowiednim wykorzystaniu i dyscyplinie pomaga osiągnąć sukces. To nie znaczy że biorąc każdy trejd zawsze będziesz do przodu.

Ty chyba tym chłopakom zazdrościsz. Albo może robią ci konkurencję - chociaż nie wiem jak bo nie wyglądasz na bystrzaka który mógłby wpaść na jakiś super pomysł. Najlepiej narzekać.

Jeszcze mi kiedyś podziękujesz za próbę obudzenia w tobie optymizmu i pozytywnego spojrzenia na świat. Nigdy nie jest za późno - pamiętaj - "do póki piłka w grze..."

Pozdrawiam, bo szkoda soboty

nunxt
Bywalec
Bywalec

Dadas pisze:GBPNZD H4.
GBPNZDH4.png
GBPNZD H1:
GBPNZDH1.png
Nie do końca, ale na szybko teraz bo nie mam czasu, nawet gdyby, to miałbyś 1 break even, 1 stop loss i właśnie byś wszystko nadrobił i zarobił. Nie mam w tej chwili czasu na analizę tych miejsc, bo tak jak mówiłem w mojej strategii nie chodzi o to by brać każdy sygnał, filtruję je jeszcze innymi metodami - prostymi. Czasami można zrozumieć rynek od strony fundamentalnej - często trend jest spowodowany jakimś ważnym wydarzeniem jak np wzrost stóp % i trwa dopóki nie wydarzy się coś ważniejszego... długo można by tutaj opowiadać. Trading nie jest taki łatwy jak się wielu wydaje

nunxt
Bywalec
Bywalec

GBPNZDH4.png
GBPNZD H1:
GBPNZDH1.png
Mylisz pojęcia,
nie wiem na co ty chcesz wchodzić na tym drugim zdjęciu, jak dla mnie tam są max 2 wejścia, a nie 6.
Właśnie po to używam formacji harmonicznych żeby filtrować tą liczbę wejść.
Widzisz ty już byś stracił 5 razy (ja 1, góra 2) - to się nie dziwię że trudno ci odrobić straty

Mam prośbę,
Nie psuj młodych i ambitnych chłopaków z Formation Seekera, bo mają świetny produkt, którego używam codziennie (za darmo :lol: ) i chcę żeby rozwijali ten projekt. Nawet jeśli kiedyś zażyczą sobie parę złotych - co w tym złego - ty jak idziesz do pracy to nie oczekujesz wypłaty, jesteś wolontariuszem - wątpię.
Nie znalazłem na ich stronie żadnych obiecanek o pałacach, samochodach i złotych górach.
Po prostu oferują narzędzie i fakty

Pozdrawiam, na prawdę uciekam

Dadas

nunxt pisze:
GBPNZDH4.png
GBPNZD H1:
GBPNZDH1.png
Mylisz pojęcia,

nie wiem na co ty chcesz wchodzić na tym drugim zdjęciu, jak dla mnie tam są max 2 wejścia, a nie 6.
Właśnie po to używam formacji harmonicznych żeby filtrować tą liczbę wejść.
Widzisz ty już byś stracił 5 razy (ja 1, góra 2) - to się nie dziwię że trudno ci odrobić straty
Ja nic nie chcę.
Ja tylko napisałem w moim pierwotnym poscie, że mało doświadczony trejder na podstawie
takich harmonicznych niczego nie wskóra i w efekcie zapisze się na płatny kurs, na ogół.

To kolega zareagował skrajnie emocjonalnie i dopisał sobie kontekst, gdzie takiego nie było.

Kolega nie ma bladego pojęcia o mojej aktualnej strategii, która jest prosta i nie wymaga
główkowania na temat tysięcy aspektów technicznych i fundamentalnych.
50% skuteczności danego układu harmonicznego to jest tak samo jakby rzucić monetą, albo po prostu
pójść za intuicją, z tą tylko różnicą, że oszczędzamy sobie całej tej filozofii, doymślania się i główkowania.

Do tradowania nie są potrzebne żadne zwierzaki, tylko rozumienie podstaw ekonomii i działania rynków finansowych.
Do tradowania potrzebne jest rozumienie trendu.
Pozatym, potrzebna jest odpowiednia psychika i wiele lat doświadczenia.

Ja podziwiam takich ludzi jak NEN, który stworzył ZUP.
Natomiast nie popieram tych, którzy biorą gotowce i tylko implementują w sprytne web-aplikacje w celach
ostatecznie zarobkowych, pokazując na obrazkach jakie to rewelacyjne i przewidujące narzędzie jest.

Komuś, kto poznał dobrze HT oraz wszystkie inne aspekty tradowania, nie potrzebna będzie taka dodatkowa
aplikacja webowa, ponieważ np. ZUP tej osobie w zupełności wystarczy.

Taka aplikacja webowa jest skierowana do tej większej grupy początkujących, którym w oczy rzuci się to,
że przecież to narzędzie tak idealnie pokazuje, że to jest właśnie to!
Taki początkujący lub mało wiedzący trader założy, że skoro ktoś stworzył coś takiego,
to musi być bardzo mądry i wie co robi.
Potem założy, że skoro on nie jest w stanie zarabiać stosując narzędzie, to najwyraźniej ma za mało wiedzy, i
zacznie tej wiedzy szukać, i ją znajdzie najpewniej zaraz na tej samej stronie www.

Są już takie serwisy, które otwarcie oferują usługę płatną i zawierają wszystkie te elementy, nad którymi
omawiane tutaj persony dopiero pracują, czy też starają się zaimplementować.
Bardzo rozbudowane, ładnie zaprezentowane, pełne listy wszelakich instrumentów, układów live, układów
dokonanych, układów rozwijających się, tylko najeżdża się kursorem, wyskakuje mini wykres, klikasz, masz większy,
klikasz i masz pełonowymiarowy. Cuda na kiju, jednym słowem.
nunxt pisze:ty jak idziesz do pracy to nie oczekujesz wypłaty, jesteś wolontariuszem - wątpię.
Od 1989 do pracy chodziłem sporadycznie.
Ostatnia moja przygoda z pracodawcą skończyła się w roku 1999.
Od tego czasu nie byłem "w pracy" ani razu.

ODPOWIEDZ