Fibo i Harmonia Rynku.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Kulfon
Gaduła
Gaduła

Re: Fibo i Harmonia Rynku.

Nieprzeczytany post autor: Kulfon »

Hm zaczęło się :D
Jeden dobry trend płaci za wszystko.
Obrazek

Dadas

Nieprzeczytany post autor: Dadas »

nunxt pisze: I wierz mi musisz mieć silną psychę żeby utrzymać pozycję i wycisnąć z nie jak najwięcej - realistycznie. Po to planujesz i układasz strategię żeby emocje nie wzięły góry nad tym co tak na prawdę wydaje ci się że się dzieje, żebyś nie zmieniał decyzji pod wpływem chwili.

Przy dużej kasie są na prawdę duże emocje i tylko doświadczenie, wiedza - statystyka i prawdopodobieństwo, i wielkie jaja pozwalają osiągać RR o których TY tylko możesz pomarzyć, bo jak widać po twoich komentarzach to nie masz ani jednej z tych cech.
Do tego nie jest potrzebna żadna silna psyche, a emocje tylko świadczą to poziomie tradera.
Emocje wynikają z braku wiedzy, z braku pewności tego, co dany trader robi, z braku doświadczenia,
oraz z braku jednoznacznej strategii zarządzania pozycją.

Słaba psyche = nie wiem co robię, nie jestem pewien, czyli nie posiadam podstawowej wiedzy o rynkach finansowych.
I stąd także biorą się emocje.
Emocje nie są czymś złym, one mają swój cel, uciekać od zagrożenia.
"Srasz w gacie", bo nie wiesz co robisz.
To doprawadzi cię do choroby nerwowej wcześniej czy później.

Rynek działa według zasad popytu i podaży.
Wykres jest bezpośrednim odzwierciedleniem rynku.
Naucz się czytać wykres, nauczysz się czytać rynek.
To wymaga czasu.

Efekt będzie taki, po wielu latach, że rynek już przestanie być zagrożeniem i zaczniesz myśleć trzeźwo.
Psyche się uspokoi, a emocje nie będą miały nic wspólnego z tradowaniem.

Oczyweiście, nadal będziesz stosował HT, lub nie, ale na całkiem innym poziomie.

I, jaja też nie są tutaj do niczego potrzebne.

Jaja, to ja musiałem mieć ileś tam lat do tyłu, gdy przewoziłem przez granicę produkt o wartości ok. 250 000 EURO
bez płacenia cła i innych takich, a potem go z powrotem odwoziłem za granicę, bo był tylko wypożyczony od producenta na targi.

nunxt
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: nunxt »

powinieneś iść się leczyć
nie rozróżniasz strategii od narzędzi
ZUP i formationseeker są podobnymi narzędziami.
wyszukują na rynku formacji harmonicznych
ani twórca zupa ani twórcy formationseekera niczego nie wymyślili
oni stworzyli narzędzia po to byś ty nie musiał machać wskaźnikiem fibo naście razy zeby zobaczyć czy w danym miejscu jest pattern (oszczędzasz czas, kontrolujesz więcej instrumentów)
zup używasz na brzydkim i przestarzałym MT4, Formation Seeker to web app - niezależny od innych platform, dostępny wszędzie z każdego rodzaju urządzenia, do tego alerty itp. i kto wie co jeszcze dodadzą w najbliższej przyszłości
jak dla mnie to możesz używać kartki i ołówka do mierzenia patternów, ale nie krytykuj dobrych pomysłów

nowinki technologiczne ułatwiają życie we wszystkich aspektach na tej samej zasadzie mógłbyś ciągle używać Nokii 8110 z 1998 roku, ale założę się że chcesz czy nie masz w kieszeni smartfona

polecam książki o HT np S.Carney'a to dowiesz się kto co stworzył

widać że nie wiesz co mówisz. 50% przy rr 1:2 to duże zyski.
ale tak a propos to nigdy nie mówiłem że HT ma taką skuteczność
poczytaj trochę, pobadaj i potestuj rynek, może się nawet dowiesz że niektóre formacje mają większą skuteczność niż 50%

jesteś niedorzeczny i wyciągasz złe wnioski, a do tego jesteś uparty i nie reformowalny

gadasz takie głupoty że żałuję spędzonego czasu i mam nadzieję że skarbówka zapuka po swoją część z tych przemycanych 250000 EURO - powiedz o czym ty w ogóle do mnie mówisz.
I weź się do roboty bo z tradingu jak widać nie żyjesz więc na pewno naciągasz system emerytalny. NARA!

Dadas

nunxt pisze: jesteś niedorzeczny i wyciągasz złe wnioski, a do tego jesteś uparty i nie reformowalny

gadasz takie głupoty że ...
I weź się do roboty bo z tradingu jak widać nie żyjesz więc na pewno naciągasz system emerytalny. NARA!
Emerytury nie posiadam, i szans na nią także.
Grosza złamanego od naszego Państwa nigdy nie dostałem.
I nie spodziewam się niczego.

Jeżeli już ktoś tutaj wyciąga niewłaściwe wnioski, to ja tą osobą nie jestem.

Zawsze słucham co ktoś do mnie mówi, a potem sam sprawdzam jak to mi się może przydać, lub nie.

I, nie stosuję chamskich inwektyw w swoich postach, ani nie oceniam innych.
Piszę tylko o faktach, niezależnych.

Dadas

nunxt pisze: ani twórca zupa ani twórcy formationseekera niczego nie wymyślili
Dadas pisze:Ja podziwiam takich ludzi jak NEN, który stworzył ZUP.
Nigdzie nie napisałem, jakoby NEN wymyślił formacje harmoniczne.

Człowieku, powtarzam tobie, przyjedź do mnie w góry, odpręż się, bo się wykończysz nerwowo.
Ty jesteś jedną wielką emocją, i ty chcesz mnie optymizmu uczyć?

Ja mam 54 lata i się nie poddaję.
Od 1989 roku jestem na swoim, tylko sporadycznie podejmowałem pracę u kogoś, bo był dobry interes.
Za Forex wziąłem się z potrzeby chwili, bo wydałem majątek i zostałem z niczym.
Kto w Polsce chce zatrudnić gościa po 50-tce i w dodatku takiego, co ileś tam swoich biznesów już miał?

A swojego majątku pilnować trzeba. Więc na saksy nie wyjadę.

W związku z tym, trading jest optymalnym rozwiązaniem.

Ty mi zarzucasz "niereformowalność"?"
Pokaż mi innego w moim wieku, który biegle kompem włada, sam pisze programy, chociaż programistą nie jestem.

Trading musi być prosty!
Jest prosty.

Stosowanie formacji harmonicznych nie jest nigdzie w pobliżu słowa "proste".

Chcesz, to ci pokażę, co jest proste.

nunxt
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: nunxt »

to wytłumacz mi za co podziwiasz NEN i dlaczego nie podziwiasz autorów formationseekera?

piotr willer
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: piotr willer »

Rany ale żeście się uparli na tą stronkę
1. Harminc trading nie musi być trudny, latanie boingiem może być trudne dla każdego z nas, lampek w kokpicie jak światełek na choince, ale dla doświadczonego pilota to żadne wyzwanie, podobnie z harmonic tradingiem
Na początku program bardzo się przyda bo samemu ciężko wszystko zobaczyć, jak już nauczysz się patrzeć na wykres to będzie zbędny bo na pierwszy rzut oka widać formacje i ich potwierdzenia/ więc fajnie że ktoś to zrobił

2. tam przynajmniej coś widać wejście, tp, los,
no i tekst wejście nastąpiło po jakiejś tam Świcy no paranoja, po to jest strefa by tam było wejście a nie kilometr od niej
Sam grałem trading reakcji gdzie wchodziłem w takie strefy dużym lotem i brałem parę pips reakcji, też się da
U ciebie dadas widać jakąś tam strefę i tyle żadnego Sl,TP ani skąd się to wzięło, magiczny indykator harrego pottera ale do krytyki pierwszy

3. każdy ogarnia rynek na swój sposób liczy się wynik na koncie, tyle metod ile ludzi, puki stronka darmowa ok, jak będzie płatna wtedy można rozważać za co mamy płacić na razie, choćby mieli tylko ręcznie przerysowywać formacje z zupa niech robią bo nie jeden trader podszkoli sobie oko w ten sposób.

4. A jak zrobią to płatne i zbija kokosy to pierwszy im pogratuluje, pomysłu i przedsiębiorczości, nawet spytam się czy nie potrzebują analityka :shock: bo mam wrażenie że w tym kraju wszystkich najbardziej boli przedsiębiorczość i pomysłowość innych osób, skora sami mielą groszówki, nikt nikogo nie przymusza

piotr willer
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: piotr willer »

Poniedziałek 04 sierpnia
USDJPY
wybicie z insaidbara dołem i powrót w jego granice układem ABCD czyżby krótkie zagranie zagranie na szorta?
Albo mocniejsze spadki?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
xspojlerx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xspojlerx »

Cześć Piotr,
Przygotowujemy serię quizów na temat Harmonic Tradingu, na początek chciałbym się podzielić quizem o Gartleyu:

http://www.quiz.tradingarsenal.com/gart ... ading-en1/

Zachęcam do rozwiązania Ciebie jak i wszystkich innych interesujących się HT :)

Dadas

Eh, koledzy, wszyscy macie rację, tylko nie za bardzo myślicie.
W jaki sposób ja miałbym być przeciwko przedsiębiorczości, skoro ja już w 1989 rozpocząłem, i
to tacy jak ja budowali kapitalizm w Polsce?
Jak najbardziej popieram przedsiębiorczość.
Tylko nie popieram cwaniactwa.

Zobaczymy, być może będzie tak jak piszecie, że oni są jakimiś Św. Mikołajami i rozdają prezenty.

Tylko, ja mam swoje doświadczenie życiowe i wiem, że naprawdę mało jest takich, którzy robią coś bezinteresownie.
Nawet ja nie rozdaję swoich pomysłów bezinteresownie.
Nie biorę za nie kasy, ale otrzymuję inną korzyść - burzę mózgów, pomysły innych, wielokrotnie przyspieszony rozwój.
Sam pewnie potrzebowałbym bym znacznie więcej czasu, żeby wpaść na to czy tamto.

Natomiast Forex czy ogólnie rynki finansowe, to idealne pole dla tych, którzy sami nie umieją zarabiać tradując,
natomiast cwaniaczki wykorzystują naiwność tych mniej zorientowanych i w różny sposób, wykorzystując
także coraz to nowsze technologie, dążą do wzbogacenia się jak te sępy krążąc wokół Forexu.
A takich metod jest co najmniej kilka.

Dobra, zakończmy już ten spór do nikąd nie prowadzący, lub inaczej,
nie dodaje on żadnej wymiernej wartości do naszego tradingu.

ODPOWIEDZ