dzis obstawiam DOWN na kablu z 1,7160-70 ale małym lotem i na demo rzecz jasna

Dzwine bo jak od półtora roku korzystam z volumenu tickowego mforexa i nie narzekam. Oczywiście nie jest to 100% wyznacznik ale pomoc niesamowita. Wszystko zależy co chcesz wiedzieć.A.S.A.T. pisze:Ten wolumen w skali jednego brokera nie ma najmniejszego sensu pod wzgledem analizy. Daj sobie z nim spokoj bo zadnej przydatnej wiedzy z niego nie uzyskasz.zastapmnie pisze:Drodzy Moi, mam - być może trywialny - problem z interpretacją wskaźnika volumenu z MetaTrade4. Jest on ukazany w formie słupków - zielony opisuje up, czerwony down. Nie rozumiem niestety, jak je tłumaczyć, gdy mamy ostry zielony słupek na mocnej czarnej świeczce (przykład dziś szczytowa h1 na kablu) i odwrotnie, czerwony na białej... Czy oznacza to, że mocno kupowano na tej czarnej, czyli dajmy na to władował się plankton na minę lub przeciwnie - grube ryby biorą, nie przejmując się wymową świeczek?
Będę wdzięczny za pomoc oświeconych
Ciekawe. To moze pochwal jakie informacje wyciagasz z tego volumenu tickowego. Chetnie poczytam.zakopiec pisze:Dzwine bo jak od półtora roku korzystam z volumenu tickowego mforexa i nie narzekam. Oczywiście nie jest to 100% wyznacznik ale pomoc niesamowita. Wszystko zależy co chcesz wiedzieć.A.S.A.T. pisze:Ten wolumen w skali jednego brokera nie ma najmniejszego sensu pod wzgledem analizy. Daj sobie z nim spokoj bo zadnej przydatnej wiedzy z niego nie uzyskasz.zastapmnie pisze:Drodzy Moi, mam - być może trywialny - problem z interpretacją wskaźnika volumenu z MetaTrade4. Jest on ukazany w formie słupków - zielony opisuje up, czerwony down. Nie rozumiem niestety, jak je tłumaczyć, gdy mamy ostry zielony słupek na mocnej czarnej świeczce (przykład dziś szczytowa h1 na kablu) i odwrotnie, czerwony na białej... Czy oznacza to, że mocno kupowano na tej czarnej, czyli dajmy na to władował się plankton na minę lub przeciwnie - grube ryby biorą, nie przejmując się wymową świeczek?
Będę wdzięczny za pomoc oświeconych
Aktywność oceniam dzięki tickowym zachowaniom. Analizuje H4 do M1 i łapie jak wczoraj ruchy NZDUSD, AUDUSD GBOUSD gdzie wielu traci. Godzine przed danymi wiedziałem co na 95-99% zrobi funt. I działa.A.S.A.T. pisze:Ciekawe. To moze pochwal jakie informacje wyciagasz z tego volumenu tickowego. Chetnie poczytam.zakopiec pisze:Dzwine bo jak od półtora roku korzystam z volumenu tickowego mforexa i nie narzekam. Oczywiście nie jest to 100% wyznacznik ale pomoc niesamowita. Wszystko zależy co chcesz wiedzieć.A.S.A.T. pisze:
Ten wolumen w skali jednego brokera nie ma najmniejszego sensu pod wzgledem analizy. Daj sobie z nim spokoj bo zadnej przydatnej wiedzy z niego nie uzyskasz.
Kokretnie jaka masz przewage nad rynkiem dzieki analizie volumenu mforexa? Bo to ze cos wiedziałes godzine przed niczego mi nie uswiadamia.zakopiec pisze:
Aktywność oceniam dzięki tickowym zachowaniom. Analizuje H4 do M1 i łapie jak wczoraj ruchy NZDUSD, AUDUSD GBOUSD gdzie wielu traci. Godzine przed danymi wiedziałem co na 95-99% zrobi funt. I działa.
Stosuje wskaźnik Better Volumen, część zasad VSA, opracowałem swój szablon który wizualnie pomaga mi ocenić zamiary na najbliższe zagrania.