DayTrading: Piątek 11.07.2014

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 12 lip 2014, 00:00

Wzrost
5
21%
Bez zmian
3
13%
Spadek
16
67%

Liczba głosów: 24

Seryjny Morderca
Pasjonat
Pasjonat

Re: DayTrading: Piątek 11.07.2014

Nieprzeczytany post autor: Seryjny Morderca »

cajto pisze:
Ciapul pisze:
cajto pisze:Yyy, nie wiem, zależy co piłeś :D
dałeś się przekonać że można pominąć pojedyncze naruszenia kresek
http://forex-nawigator.biz/forum/resources/image/100603
Nie można :568:
Wyjasnię w czym rzecz, jeśli chodzi o moje spojrzenie na kreślenie TL. Podany przykład świetnie się nadaje.
Najważniejsze są pierwsze dwa punkty styczne, na TL kreślonej pomiędzy nimi żaden punkt pośredni jej nie przebija, później nic nie zmieniamy, nie manewrujemy kreskami jak sternik kołem, cały czas obserwujemy cenę względem pierwotnych ram, im więcej razy są naruszane, tym większe prawdopodobieństwo ich przerwania.
Niestety muszę się z toba nie zgodzić. Oczywiście ważne jest to ze takie kreślenie prostych pomaga ci i o to chodzi ale to co ty robisz to nie jest linia trendu ponieważ kłóci się zwyczajnie z jej definicja. To co ty rrysujesz to tylko i wyłącznie styczna polprosta 2 punktów. Zobacz - gdyby ten 2 punkt był 10 pipsow niżej to ta kreska nie miała by juz żadnego sensu....

Prosta nazywana tez linia trendu to jest linia wyznaczona poprzez USREDNIENIE punktów ekstremalnych w wybranym obrębie czasu.

Nie nazywają tego co ty rysujesz TL bo nią nie jest ani w teorii ani w praktyce.

Sorry ze się czepiam ale chciałem sprostowac.

Aha i jeszcze jedna rzecz. Prosta czy linia określająca trend to jest prosta ruchoma... Wiec nie wiem czemu mialbym jej nie przestawiać. Trend nie zawsze jest prosty. Często bywa kolisty lub eliptyczny.
Ostatnio zmieniony 11 lip 2014, 15:12 przez Seryjny Morderca, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kk.dreamer
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: kk.dreamer »

kurcze, wrocilam dopiero do domu a widze UC szaleje :) ominelo mnie
Drodzy Panowie Panie również trejdują...

Awatar użytkownika
ted
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: ted »

#usdcad > Target 1.08 Czy to ma sEs?
Kto błędy znajdzie może je zatrzymać :)

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: highend »

kk.dreamer pisze:kurcze, wrocilam dopiero do domu a widze UC szaleje :) ominelo mnie
to Galaxy Note III jednak się nie sprawdził do grania "w terenie" ? :)
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

Awatar użytkownika
cajto
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: cajto »

@Seryjny Morderca - za dużo TL tak wyrysowałem, żebyś mi mówił czy to działa i czy ma rację bytu.

Z checią się zapoznam z książkową definicją TL, ale najbardziej z wyjaśnieniem pojęcia trendu kolistego.

Awatar użytkownika
Ciapul
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Ciapul »

Seryjny Morderca pisze:Aha i jeszcze jedna rzecz. Prosta czy linia określająca trend to jest prosta ruchoma... Wiec nie wiem czemu mialbym jej nie przestawiać. Trend nie zawsze jest prosty. Często bywa kolisty lub eliptyczny.
jak obserwuję zmianę na wykresie to robie nowa kreske a nie przesuwam starą... to daje dużo lepsze efekty choć co po niektórzy mi potem zarzucają że mam ich za dużo.... popatrz jak GU pamieta stare LT :

https://www.tradingview.com/x/6Xo9L3W2

https://www.tradingview.com/x/p7QElcKl

-- Dodano: pt 11-07-2014, 15:22 --
Ciapul pisze:Trend nie zawsze jest prosty. Często bywa kolisty lub eliptyczny.
prosty jest najlepszy... był tu już jeden taki co świeczki całkował i wychodził mu sentyment :) wiec może nie przesadzajmy z tym aparatem matematycznym... oczywiście że są układy eliptyczne, współrzędne walcowe... może jeszcze wejdźmy w przestrzenie metryczne i algebre trygonometryczną... tylko po co ?
Fakt, że meduza przeżyła 650 milionów lat bez mózgu daje nadzieję wielu ludziom...

Seryjny Morderca
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Seryjny Morderca »

@cajto:
1. Ja sie z tobą nie kłócę - to ty się kłócisz z matematyką i powtarzam raz jeszcze - jeśli pmagają Ci linie które rysujesz - OK - rysuj dalej ale nie są one liniami trendu - ZROZUM - są to linie styczne do wybranych przez Ciebie punktów i to wszystko. Zapoznaj się proszę z tym co to jest linia trendu, lub średnia kwadratowa, średnia ważona - są to linie statystyczne które w ogóle nie uwzględniają stycznych do wykresu - to są książki matma, pitagoras i ja Ci nie mówię co masz robić i nie uczę Cię niczego tylko ty się kłócisz z teorią tej dziedziny matematyki którą wymyślili tysiące lat temu... Rozumiesz?
2. Kształt trendu kolistego jest wtedy kiedy w wybranym oknie czasowym różnice pomiędzy co najmniej 3 ekstremami funkcji wynoszą minimum 180 stopni.
3. Trend eliptyczny jest wtedy kiedy funkcja przybiera postać logarytmiczną lub wykładniczą

pr7emo
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: pr7emo »

usdcad może korekcić
przeładują kapitał z dolara amerykańskiego to resztę majorsów może ruszyć

hhhllllh
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: hhhllllh »

o kurde ciezka wiedza panowie a co to daje ze wiem ze trend jest kolistyczny albo eliptyczny po za tym ze moge go nazwac ? da sie to jakos wykozystac w zarabianiu ? czy jesli trend byl taki do momentu go nazwania to ile on jeszcze taki bedzie zanim sie zmieni ?

Awatar użytkownika
atlanticos
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: atlanticos »

Seryjny Morderca pisze:@cajto:
1. Ja sie z tobą nie kłócę - to ty się kłócisz z matematyką i powtarzam raz jeszcze - jeśli pmagają Ci linie które rysujesz - OK - rysuj dalej ale nie są one liniami trendu - ZROZUM - są to linie styczne do wybranych przez Ciebie punktów i to wszystko. Zapoznaj się proszę z tym co to jest linia trendu, lub średnia kwadratowa, średnia ważona - są to linie statystyczne które w ogóle nie uwzględniają stycznych do wykresu - to są książki matma, pitagoras i ja Ci nie mówię co masz robić i nie uczę Cię niczego tylko ty się kłócisz z teorią tej dziedziny matematyki którą wymyślili tysiące lat temu... Rozumiesz?
2. Kształt trendu kolistego jest wtedy kiedy w wybranym oknie czasowym różnice pomiędzy co najmniej 3 ekstremami funkcji wynoszą minimum 180 stopni.
3. Trend eliptyczny jest wtedy kiedy funkcja przybiera postać logarytmiczną lub wykładniczą
a ja mam do Ciebie pytanie... jesli nawet to nie jest linie trendu a Cajto nazwie ja linia trendu to nie zarobi jesli cena ja respektuje? Zamiast pisac wykład o liniach trendu który do niczego nie prowadzi może byc jakiś wykresik z analiza wrzucił... :D
"Audaces fortuna iuvat" - Wergiliusz
Poprowadzę Twój rachunek. Szczegóły na priv

Zablokowany