Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: raposo »

http://www.forexmarkethours.com/

Wybierz sobie naszą strefę czasową i wszystko stanie się jasne ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Kollomir
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Kollomir »

Cześć, to to pytanie od zupełnie początkującego, odnośnie zarządzania kapitałem.
Generalnie idzie mi świetnie, z początkowego tysiaka po miesiącu się podwoiłem (pewnie szczęście początkującego :D )
ale moje główne pytanie brzmi, czy nie przeginam z kwotami.

Gram po 0.1 lota przy aktualnym kapitale 2000+.
Gram głównie na powtarzalność odbić na silnych oporach/wsparciach, wykresy między 15M a 4H, stosuję bardzo krótkie stoplossy (10-20 pipsów), grając tylko w sytuacjach gdy przestrzeń do następnego oporu to co najmniej 100 pipsów.

Aktualnie uwziąłem się na GBP/USD na wykresie H1 i wszystkie 8 ostatnich odbić złapałem z dokładnością 10pipsów. Ogólnie jestem cierpliwy i nie gram co popadnie, tylko czekam spokojnie na takie okazje jak na tym GBP/USD od tygodnia.

Kollomir
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Kollomir »

wree pisze:Witam, jestem bardzo początkujący ale od 2 dni mnie to nurtuje, może mi ktoś to wyjaśnić?:

1. Mam program MetaTrader 4 demo. Gdzie pisze ile mam środków na koncie? Pisze tylko jaki jest zysk, zazwyczaj mam ujemny i ta ujemność też się zmienia wraz z rynkiem. Ale gdzie pisze ile mogę jeszcze zlecić? gdzie pisze ile w danym czasie jest zlecone? gdzie są jakieś statystyki do tego? jedyne co jest to zysk. Po pół godzinie sprzedawania i kupowania człowiek nie ma pojęcia jak mu idzie, ile zleceń obecnie czeka na wzrost, jaki wzrost... ile się zleciło w ostatniej godzinie ile się zyskało ile straciło... gdzie to wszystko jest?

2. jak się wypłaca takie środki? nie widzę w opcjach wypłać. jak powiedzieć stop? Jak "wyjść" z tego programu, jak zatrzymać ten balans by mi się nie zmieniał, jak to zatrzymać? np. nie chcę zlecać nic przez 5 godzin bo czekam na obniżkę kursu... a tu saldo zmienia mi się cały czas zależnie od rynku. Nie widzę opcji "stop". Jak wypłacić z niego pieniądze?. Rozumiem, że to demo, tylko pytam jak ten proces wygląda można na demie powiedzieć stop?.

3. Najważniejsze: czy po 1 transakcji ktoś pobiera ode mnie prowizje? w sensie czy mogę robić mikro transakcje czy od każdej jest pobierana prowizja przez co robienie mikro transakcji na małych kwotach nie ma sensu bo prowizja jaka jest pobierana za zlecenie przewyższa dochód.

4. Na dole mam:

Salko rachunku: 5000.00 USC Saldo rejestru operacyjnego: 4979.00 Wymagany depozyt: 679.44 Wolne środki: 4299.57 Poziom zabezpieczenia 732.81%

Co znaczy:
Wymagany depozyt na co?
Poziom zabezpieczenia czego?
Też jestem początkujący, ale jak widzę nie tak bardzo jak ty więc postaram się pomóc.

Gdy handlujesz masz linijkę o której wspomniałeś. Saldo rachunku to posiadana przez ciebie w danej chwili kasa. Gdy masz otwarte jakieś pozycje, będzie się cały czas zmieniała, w miarę jak pozycje ci rosną albo spadają. Wymagany depozyt to zablokowana kwota, która stanowi zabezpieczenie twoich aktualnie otwartych pozycji - po prostu nie możesz tej kwoty użyć do otwarcia kolejnej pozycji. Wolne środki, to właśnie kwota na kolejne pozycje. A poziom zabezpieczenia wskazuje, o ile procent więcej masz kasy, niż jest potrzebne do utrzymania otwartych pozycji - stanowi więc podstawowy wyznacznik bezpieczeństwa twoich pozycji. Jeśli poziom zabezpieczenia spadnie poniżej jakiegoś progu (często 50%) dostaniesz tzw. MARGIN CALL -wezwanie do zwiększenia depozytu, jeśli nie zareagujesz, twoje pozycje zostaną zerwane i zamknięte bez patrzenia na twoje stoplossy. Dlatego nigdy przenigdy nie powinieneś dopuścić do tego, by twój poziom zabezpieczenia spadł w jakiekolwiek pobliże tego progu, ja osobiście mam zawsze przynajmniej kilka tysięcy procent.

Informacje odnośnie tego, która twoja pozycja jest na zysku a która na stracie masz zawsze właśnie koło tej linijki, każde twoje zlecenie to jedna pozioma linijka przy której pisze, w ostatniej kolumnie (profit) jaki jest stan twojej pozycji. Zamknąć pozycję możesz właśnie tam, gdy na nią najedziesz koło profit pojawia się znaczek x (w rogu), albo klikając dwukrotnie na pozycję i naciskając CLOSE. Po dwukrotnym kliknięciu na pozycję, możesz też ustawić zlecenia TP - take profit i SL -stop loss i zawsze ale to zawsze powinieneś je mieć ustawione.

Widać ewidentnie, że obstawiasz bez zastanowienia, po prostu strzelasz. Poczytaj trochę, zdobądź trochę wiedzy.

Tak, każda tranzakcja obarczona jest prowizją i właśnie dlatego nie należy stawiać raz po raz a wchodzić w rynek dopiero wtedy, gdy szansa na zysk jest bardzo duża a ryzyko małe i zysk ten wielokrotnie musi przekraczać zarówno prowizję, jak i spread. Tak samo nie radze grać na bardzo krótkich wykresach - 1m i 5 m. w miarę sensowny dla początkującego jest dopiero 15m i wyższe.

grzesznik159
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: grzesznik159 »

Witam wszystkich,
Chcialbym sie dowiedzieć czym rozni sie swap walutowy od terminowej transakcji wymiany walutowej (outright forward), oraz co maja na celu te transakcje?

Z gory dziekuje za pomoc :)

Crack
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Crack »

Witam.

Zaczynam swoją przygodę na forexie. Wcześniej próbowałem swoich sił na kontach demo (głownie XTB), teraz uważam iż przyszedł czas na konto real. Środki jakie mogę przeznaczyć na grę to 2000zł. Jaki broker będzie najlepszy? Admiral, Armada? Najważniejsze dla mnie w brokerze jest to żeby łatwo dało się otworzyć konto (bez zbędnych formalności), szybkość i łatwość przelewu środków, oraz to żeby nie chcieli mnie oszukać :). Preferowana platforma transakcyjna to Meta Trader 4, także ważne aby broker takową udostępniał. Handlować zamierzam głównie na walutach ale nie wykluczam surowców czy indeksów.

Dzięki za odpowiedź.

brefka
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: brefka »

Mam pytanie techniczne dotyczące Metatradera. Nie wiem jak narysować na wykresie linię - taką zwykłą - od punktu A do punktu B. Może to głupie pytanie, ale z dostępnych opcji test tylko linia pozioma, pionowa i linia trendu, ale one przebiegają przez cały wykres, a ja chce tylko, żeby narysowana przeze mnie linia była od pewnego miejsca do innego miejsca. Od biedy mogłaby to być linia trendu, ale ona ma tylko jeden koniec, a z drugi biegnie gdzieś w nieskończoność.
Wiem, że to banalne pytanie, ale nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi. Z góry dziękuję za pomoc.

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

brefka pisze:Mam pytanie techniczne dotyczące Metatradera. Nie wiem jak narysować na wykresie linię - taką zwykłą - od punktu A do punktu B. Może to głupie pytanie, ale z dostępnych opcji test tylko linia pozioma, pionowa i linia trendu, ale one przebiegają przez cały wykres, a ja chce tylko, żeby narysowana przeze mnie linia była od pewnego miejsca do innego miejsca. Od biedy mogłaby to być linia trendu, ale ona ma tylko jeden koniec, a z drugi biegnie gdzieś w nieskończoność.
Wiem, że to banalne pytanie, ale nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi. Z góry dziękuję za pomoc.
Jak narysujesz linię trendu, to kliknij to zaznacz ją, daj prawym guzikiem myszki wybierz "trendline właściwośći" następnie wybierz zakładkę "parametry" i tam masz "haczyk" "promień" odznacz go. będziesz miał linię z dwoma końcami. od teraz każda nowa domyślnie będzie też z dwoma końcami.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Crack pisze:Witam.

Zaczynam swoją przygodę na forexie. Wcześniej próbowałem swoich sił na kontach demo (głownie XTB), teraz uważam iż przyszedł czas na konto real. Środki jakie mogę przeznaczyć na grę to 2000zł. Jaki broker będzie najlepszy? Admiral, Armada? Najważniejsze dla mnie w brokerze jest to żeby łatwo dało się otworzyć konto (bez zbędnych formalności), szybkość i łatwość przelewu środków, oraz to żeby nie chcieli mnie oszukać :). Preferowana platforma transakcyjna to Meta Trader 4, także ważne aby broker takową udostępniał. Handlować zamierzam głównie na walutach ale nie wykluczam surowców czy indeksów.

Dzięki za odpowiedź.
Witaj,

Armada obecnie nie otwiera nowych kont. Jeśli chodzi o sprawdzonego brokera z dobrą ofertą i MT4 to proponuję mForex. Minimum 2000 PLN.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Nieprzeczytany post autor: silveRbull »

Witam

Co do brokera to ja bym sugerował Mr. Crack odpowiedzieć sobie szczerze czy uzyskałeś już przewagę na rynku czy dopiero chcesz spróbować jakie to emocje stoją za realnym tradingiem. Bo jeżeli rzeczywiście dorobiłeś się na demo zyskownej strategii to w tym momencie tylko broker STP/ECN. Natomiast jeżeli chcesz doświadczyć rynku na żywo to dobrze poszukać jakiegoś uczciwego MM. Dostaniesz bonus nawet 60% i emocje gwarantowane....

Pozdrawiam

grzesznik159
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: grzesznik159 »

Witam wszystkich,
Chcialbym sie dowiedzieć czym rozni sie swap walutowy od terminowej transakcji wymiany walutowej (outright FORWARD), oraz co maja na celu te transakcje?

Z gory dziekuje za pomoc :)

ODPOWIEDZ