Zwykły scalping...

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Dadas

Re: Zwykły scalping...

Nieprzeczytany post autor: Dadas »

eMisiek pisze: A temu przeszkadza live i stres jaki generuje, bo w stresie uczymy się wolniej.
Zdecydowanie polecam zainteresować się technikami regulacji oddechu.
Świetny wykład pokazujący jak to działa pokazuje Dr. Alan Watkins:
http://www.youtube.com/watch?v=fRItG9G1 ... aadwQXCwd9
Co prawda wykład jest po Angielsku, ale widać o co chodzi.

W skrócie, należy uregulować oddech w jednostajnym, równym rytmie.

Oczywiście, jest to tylko istotny element pewnej większej całości,
jednak już zastosowanie technik oddechowych niesamowicie poprawia jasność myślenia.

Dadas

Kulfon pisze:System jest sprawdzony i mam SWOJSKIEJ roboty podręcznik systemu, więc mam wszystko czego potrzebuje. Brakuje jednak w tym wszystkim żelaznej dyscypliny. Jego skuteczność (skutecznosc mam tu na mysli pozycja zamknieta na + jest okolo 60%) Ale teraz przeliczam skutecznosc na papierze dla pary EURUSD za ostatni rok. Jak juz będę miał liczby to je podam i zobaczymy jak bedzie sie to mialo do mojej skutecznosci na real
Kulfon, nie istnieje nic takiego jak obiektywna skuteczność jakiegoś systemu transakcyjnego.
Gdyby coś takiego istniało, to na każdym system dałoby się napisać EA, które by trejdowało za ciebie.
EA o skuteczności 60%, to jest twój prywatny bank albo skarbiec.

Skuteczność może być tylko twoja, moja, jego, jej, danej osoby.
To, że ktoś uzyskał 60% skuteczność w danym okresie czasu trejdując danym systemem oznacza,dokładnie tyle i nic więcej.
Oznacza, że dana osoba trejdując tym systemem osiągnęła skuteczność 60% w danym okresie.
I nic poza tym!

To nie oznacza, że ty, ja, czy ktoś inny musi osiągnąć taką samą skuteczność w podobnym czasie.

Tzw. skuteczność systemu, którą się chwalą jego twórcy, to bajki reklamowe.
Chociażby dla samej satysfakcji chwalenia się, jeżeli nie komercyjnej.

Pozatym, systemu nie da się sprawdzić, ponieważ wyniki historyczne nigdy nie gwarantują
takich samych wyników w przyszłości.
Sprawdzamy jedynie nasze umiejętności trejdowania danym systemem.
Jeżeli przez 3-6 miesięcy osiągamy pozytywne wyniki, to możemy spróbować na realu.
2-3 tygodnie to są bajki, w które należy nie wierzyć.

Rynek średnio co 3 miesiące zmienia charakterystykę

Dadas

Dadas pisze: Sprawdzamy jedynie nasze umiejętności trejdowania danym systemem.
Co tak naprwadę oznacza, że sprawdzamy nasze umiejętności trejdowania, wogóle.
Ktoś, kto umie trejdować, może trejdować dowolnym systemem i z każdego zrobi jakąś strategię.

Awatar użytkownika
Kulfon
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kulfon »

tO 60% to jest "moja" roczna skutecznosc sprawdzona na papierze. Więc jest to dla mnie swiatelko, że jezeli osiagne w miesiacu 20% to znaczy ze cos jest nie tak. Tylko tyle i nic wiecej
Jeden dobry trend płaci za wszystko.
Obrazek

Dadas

Kulfon pisze:tO 60% to jest "moja" roczna skutecznosc sprawdzona na papierze. Więc jest to dla mnie swiatelko, że jezeli osiagne w miesiacu 20% to znaczy ze cos jest nie tak. Tylko tyle i nic wiecej
Ale to nie będzie znaczyło, że system jest niedobry, tylko że ty jeszcze nie opanowałeś trejdingu dostatecznie.
Rynek jest rynkiem i my nie mamy wpływu na rynek.
To rynek dyktuje ruch ceny, nie my, nie wykres.
Żeby osiągać profit to potrzeba jednej z dwóch rzeczy:
1. Albo mieć wysoką skuteczność,
2. Albo mieć duży Risk/Reward (1:5 - 1:10).
Połączenie obu, to skarb nieoceniony.

EA mają skuteczność na poziomie 20% do 25%, a jednak potrafią być zyskowne, jeżeli zachowują 1:10 R/R.
Ale, żeby to osiągnąć potrzebujesz mieć baaaardzo mocne nerwy i baaaaaaaardzo długie konto.

Same zasady wejść i wyjść przedstawione w danym systemie to za mało.
Potrzebujesz umieć patrzeć na wykres i znać Price Action, jeżeli scalpujesz bez wskaźników.
Potrzebujesz zrozumieć dogłębnie zasady rządzące tym rynkiem i wyczuwać/czytać co się kroi.

Bez tego będzie ci bardzo ciężko.

Awatar użytkownika
Kulfon
Gaduła
Gaduła

Dzisiejsze wyczyny nie zapisza sie w historii jako spektakularne ;)
EJ -7
EJ - 5
1 wejscie M5. Pierwsze odbicie od SR H1. Ja wybrałem tutaj kierunek w górę. Na H1 mialem maly problem uzasadnić, czemu akurat mamy trend wzrostowy, wiec przelaczylem na H4, a potem D1 i jakoś pasowało mi obstawić L. (to ze trend jest wzrosotwy to tylko moje osobiste odczucie). Mialem tutaj tylko male watpliwosci co do "siły" tego SR z H1, bo został dwa razy przejechany jak przez masło. ( Jako ze przebicie w jedna i druga stronę nastąpiło szybko, gwaltownie i w krotkim czasie, to uznałem ten poziom jako "ważny". Pozniej cena dwa razy sie od niego ladnie odbila, byc moze o jeden raz za duzo. Nie wiem. Dodatkowo mam wrażenie, że zabezpieczanie pozycji w tej sytuacji legło w gruzach, ale tym się szczególowo zajmnę pod koniec tygodnia - w sobotę.

2 wejscie istna tragedia na M1 wywolana przez jakies dziwne emocje. Ja dobrze wiedziałem, że nie mogę tam wejść i że jest to niesystemowe. Do czego by to porównać hm. Wiesz ze nie mozesz jesc babeczek, bo sie zalozmy odchudzasz. Jednak mimo wszystko nie możesz się oprzeć tej słodkości i ją zjadasz a zaraz potem masz moralnego kaca ;)
Powinienem raczej uzywać M1 jako doprecyzowanie wejscia gdzies jakos. Nie wiem musze pomyslec ;)

Dobra zrobimy tak: jezeli mam juz otwarta pozycję na danej parze, to nie otwieram kolejnej poki tej pierwszej nie zabezpieczę.

Dodatkowo kisi mi się pozycja na AUDCAD - wejscie z H1 na SR z D1. Kierunek - trend D1 czyli w dół.
Obecnie zabezpieczona na 0
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek

Dadas

Kulfon pisze:Dzisiejsze wyczyny nie zapisza sie w historii jako spektakularne ;)
EJ -7
EJ - 5
1 wejscie M5. Pierwsze odbicie od SR H1. Ja wybrałem tutaj kierunek w górę. Na H1 mialem maly problem uzasadnić, czemu akurat mamy trend wzrostowy, wiec przelaczylem na H4, a potem D1 i jakoś pasowało mi obstawić L. (to ze trend jest wzrosotwy to tylko moje osobiste odczucie). Mialem tutaj tylko male watpliwosci co do "siły" tego SR z H1, bo został dwa razy przejechany jak przez masło. ( Jako ze przebicie w jedna i druga stronę nastąpiło szybko, gwaltownie i w krotkim czasie, to uznałem ten poziom jako "ważny". Pozniej cena dwa razy sie od niego ladnie odbila, byc moze o jeden raz za duzo. Nie wiem. Dodatkowo mam wrażenie, że zabezpieczanie pozycji w tej sytuacji legło w gruzach, ale tym się szczególowo zajmnę pod koniec tygodnia - w sobotę.

2 wejscie istna tragedia na M1 wywolana przez jakies dziwne emocje. Ja dobrze wiedziałem, że nie mogę tam wejść i że jest to niesystemowe. Do czego by to porównać hm. Wiesz ze nie mozesz jesc babeczek, bo sie zalozmy odchudzasz. Jednak mimo wszystko nie możesz się oprzeć tej słodkości i ją zjadasz a zaraz potem masz moralnego kaca ;)
Powinienem raczej uzywać M1 jako doprecyzowanie wejscia gdzies jakos. Nie wiem musze pomyslec ;)

Dobra zrobimy tak: jezeli mam juz otwarta pozycję na danej parze, to nie otwieram kolejnej poki tej pierwszej nie zabezpieczę.

Dodatkowo kisi mi się pozycja na AUDCAD - wejscie z H1 na SR z D1. Kierunek - trend D1 czyli w dół.
Obecnie zabezpieczona na 0
Kulfon, generalny obraz trzeba widzieć, bo to pomaga.
Obrazek
Generalny obraz rynku EJ jest taki, że konsoliduje, bo jest akcja na swing, tylko nie ma płynności.
Tylko, w twoim kontekscie trejdowania, to masz 2 wyjścia:
1. Nie trejdować, bo nie ma trendu,
2. Trejdować wybicia (BO) z H1.
Jak zobaczyłeś na H1 taką umownie zwaną Engulfing, to tma szukasz Short.
Obrazek
Te strefy co je widzisz, to z D1 Fibo są.
Można było się pokusić nawet do białej strefy retrace 38,2 - 61,8.

Awatar użytkownika
Kulfon
Gaduła
Gaduła

Hm ogolnie mozna rzec, że dzisiaj nie ma trendu na EU(3szczyt) GU(2szczyt) i EJ(jakas kiszka totalna)
Czyli : nie grac. Wlasciwie dzisiaj jestesmy w strefie 50-61% pin barow d1 na eu i ej. Dlatego myslalem ze na ej to bedzie takie dodatkowe potwierdzenie.

Myslę, czy tego systemu nie uzywać tylko na sesji europejskiej, czyli jak dla mnie do 14:30 (z teorii wiem, ze on lepiej powinien dzialac rano)

W takim razie na sesji amerykanskiej uzywalbym prostego systemu opartego na srednich ( bardzo szybki/agresywny i zarazem banalny w obsludze)
Myślę ze warto takie coś rozważyć
Ostatnio zmieniony 09 cze 2014, 18:42 przez Kulfon, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kulfon
Gaduła
Gaduła

Wlasciwie na EJ gralem przeciwko formacji spadkowej...
Obrazek

Dadas

Kulfon pisze:Hm ogolnie mozna rzec, że dzisiaj nie ma trendu na EU(3szczyt) GU(2szczyt) i EJ(jakas kiszka totalna)
Czyli : nie grac. Wlasciwie dzisiaj jestesmy w strefie 50-61% pin barow d1 na eu i ej. Dlatego myslalem ze na ej to bedzie takie dodatkowe potwierdzenie.

Myslę, czy tego systemu nie uzywać tylko na sesji europejskiej, czyli jak dla mnie do 14:30 (z teorii wiem, ze on lepiej powinien dzialac rano)

W takim razie na sesji amerykanskiej uzywalbym prostego systemu opartego na srednich ( bardzo szybki/agresywny i zarazem banalny w obsludze)
Myślę ze warto takie coś rozważyć
Wiesz, ja już wyrosłem z nadkomplikowania.
Kiedyś, to mnie wyśmiewali, że mój wykres to choinka świąteczna.
I mieli rację, bo wykresu nie było pod tym wszystkim wogóle widać.

To co najprostsze działa najlepiej.
Potrzebujesz jakiegoś trendu lokalnego do scalpingu.
Niekoniecznie z D1. Wystarczy ten z M15. Ale sygnał musi iść z H1.

Warto się ogólnie orientować co piszczy w trawie, czyli co rynek teraz ogólnie robi.
Jak na D1 EU widzisz taki pinbar BO, Engulfing, czy inaczej outsidebar, to sygnał, że coś się święci.
Sygnał, że poważne byki tu się zasadzają.
Tylko, to nie tak działa, że koniecznie zaraz w góre pójdą.
Różnie może być, ale pewnie powalczą trochę, powycinają, płynności poszukają .

Tylko, ty tego nie szukasz, ty szuklasz M5, M1.
No to trejduj BO z H1.

ODPOWIEDZ