Kulfon pisze:System jest sprawdzony i mam SWOJSKIEJ roboty podręcznik systemu, więc mam wszystko czego potrzebuje. Brakuje jednak w tym wszystkim żelaznej dyscypliny. Jego skuteczność (skutecznosc mam tu na mysli pozycja zamknieta na + jest okolo 60%) Ale teraz przeliczam skutecznosc na papierze dla pary EURUSD za ostatni rok. Jak juz będę miał liczby to je podam i zobaczymy jak bedzie sie to mialo do mojej skutecznosci na real
Kulfon, nie istnieje nic takiego jak obiektywna skuteczność jakiegoś systemu transakcyjnego.
Gdyby coś takiego istniało, to na każdym system dałoby się napisać EA, które by trejdowało za ciebie.
EA o skuteczności 60%, to jest twój prywatny bank albo skarbiec.
Skuteczność może być tylko twoja, moja, jego, jej, danej osoby.
To, że ktoś uzyskał 60% skuteczność w danym okresie czasu trejdując danym systemem oznacza,dokładnie tyle i nic więcej.
Oznacza, że dana osoba trejdując tym systemem osiągnęła skuteczność 60% w danym okresie.
I nic poza tym!
To nie oznacza, że ty, ja, czy ktoś inny musi osiągnąć taką samą skuteczność w podobnym czasie.
Tzw. skuteczność systemu, którą się chwalą jego twórcy, to bajki reklamowe.
Chociażby dla samej satysfakcji chwalenia się, jeżeli nie komercyjnej.
Pozatym, systemu nie da się sprawdzić, ponieważ wyniki historyczne nigdy nie gwarantują
takich samych wyników w przyszłości.
Sprawdzamy jedynie nasze umiejętności trejdowania danym systemem.
Jeżeli przez 3-6 miesięcy osiągamy pozytywne wyniki, to możemy spróbować na realu.
2-3 tygodnie to są bajki, w które należy nie wierzyć.
Rynek średnio co 3 miesiące zmienia charakterystykę