BOSSAFX

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
3
9%
Poza paroma minusami są ok
9
28%
Przeciętny
7
22%
Mają wiele wad
5
16%
Stanowczo odradzam
8
25%

Liczba głosów: 32

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Re: BOSSAFX

Nieprzeczytany post autor: s_zadora »

Szwajcar pisze:Co do jakości kwotowań.
U Was w BossaFx jest ten problem, że SL stale przeskakuje i jestem stratny zawsze na transakcji średnio 0.6-1 pips. Zwiększycie częstotliwość kwotowania i będzie ok z tym. Ja wiem, że tą różnicę też sobie do kieszeni pchacie, ale już spread na EUR/USD macie wysoki 1.6 pipsa to bardzo wysoko z tymi poślizgami na SL to prawie 2.5pipsa.
Czyli Pan też o SL/TP - stąd nieporozumienie odnośnie częstości kwotowań - bo jak sam Pan napisał jej zwiększenie w jednym może pomóc, w drugim zaszkodzi (przy obecnej polityce dla zleceń rynkowych - instant) i stąd trochę o dwóch rzeczach rozmawialiśmy.
Moim zdaniem polityka instant, gdzie klient może (ale nie musi) kontrolować poślizg ma sens rynkowy - daje klientom możliwość wyboru trybu realizacji ich zleceń natychmiastowych, co jest na rynku usług FX coraz rzadsze. Jeśli Pan chce to nazywać retro czy starociem - proszę, ja wiem że wielu klientom na takiej możliwości zależy a nie dostają tego w ECN nie dlatego że są one nowocześniejsze, tylko nie mają możliwości technicznej.
Szwajcar pisze:No i najważniejsze. Egzekucję macie Instant z requotami a realizację SL po swoim wymyślonym Market?
Klientowi wciskacie, że wejść po cenie musi bezpiecznie tej co kliknął a już wyjście przez SL to jak u najgorszego brokera STP z poślizgiem.
Nie wiem gdzie to Pan wyczytał (o wciskaniu). Cały temat jest przecież o tym, że jeśli drogi kliencie nie chcesz rekwotów, to ich nie będziesz miał. Tylko nie myśl, że brak rekwotów nie wiąże się z konsekwencjami - na każdej platformie, czy to MM czy ECN. Tylko tyle i aż tyle. O to zresztą było pierwotne pytanie. Przy dostępnej opcji "Max. odchylenie...." w MT4 tak naprawdę trudno o konsekwencję przy zleceniach natychmiastowych i oczekujących bo każdy klient ma prawo wybrać realizację natychmiastowych.
Szwajcar pisze:Ja mam radę dla BossaFx. Wprowadźcie pełną egzekucję market jako opcję i wszelkie lamenty i narzekania skończą się.
Wszystkie ze strony wszystkich klientów czy wszystkie z Pańskiej strony? :)
Wcale nie żartuję - to pokazuje naszą sytuację i punkt widzenia.
Tak czy inaczej bardzo dziękuję za konstruktywną podpowiedź a przede wszystkim rzeczowe argumenty.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Stforex pisze:
Niezależnie od tego, co o rekwotowaniach myślą i piszą tu na forum niektórzy traderzy FX, prawda jest taka, że rekwotowanie jest narzędziem pozwalającym kontrolować poślizg cenowy realizowanych transakcji.
Jak mawiają w służbie zdrowia - ' to wszystko dla dobra pacjentów' :lol: . Mnie jakoś 'kontrola poślizgów' nigdy nie uratowała przed stratami. Przed zyskami owszem.
Fakt. Rekwotowania występują tylko i wyłącznie kiedy Twoje zlecenie ma być zrealizowane po lepszej cenie dla Ciebie. Rekwotów w drugą stronę nie ma... ;)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

upfx
Stały bywalec
Stały bywalec

Swapy

Nieprzeczytany post autor: upfx »

Ktos ostatnio wspomnial w zmianach w swapach.
Zainteresowalo mnie to i przykladowe dla aud/usd:

Alior podaje swapy w PLN/lot:
dlugie: 13,03 PLN/lot = ~ 4.28 USD/lot
krotkie: -40,56 PLN/lot = ~ -13.34 USD/lot

BOSSA (podaja w pips)
dlugie: 0.396 pips = 3.96 USD/lot
krotkie: -0.910 pips = - 9.10 USD/lot

Przy 1 locie short jest to 4.24 usd roznicy dziennie.

Czyzby BOSSA oferowalo lepsze warunki? Chyba, ze niewlasciwie to porownuje.

Niezwracalem szczegolnie uwagi na swapy traktujac to jako nieunikniony koszt, ale widze, ze trzeba tego pilnowac. Broker moze zmienic je w kazdej chwili. Niektorzy winduje je jak chca.

Ciekawe zestawienie: http://www.myfxbook.com/forex-broker-swaps/oanda/256

Musze to uzupelnic o pare EUR/USD:

Alior podaje swapy w PLN/lot:
dlugie: 0,52 PLN/lot = ~ 0.17 USD/lot
krotkie: -19,75 PLN/lot = ~ -6.50 USD/lot

BOSSA (podaja w pips)
dlugie: -0.357 pips = - 3.57 USD/lot
krotkie: -0.414 pips = - 4.14 USD/lot

Jezeli dobrze to rozumiem, to BOSSA uszczupla rachunek dla EUR/USD zarowno dla dlugich jak i krotkich, natomiast Alior tylko dla krotkich.

openinvestment
Gaduła
Gaduła

Re:

Nieprzeczytany post autor: openinvestment »

cyprys pisze:czy jest szansa, aby to się w najbliższym czasie zmieniło:

4. Wysyłanie mailem daily statement
s_zadora pisze:Nie chciałbym publicznie ujawniać naszych planów rozwoju, dopóki ich realizacja nie zostanie precyzyjnie określona co do czasu i miejsca ale do Pana punktów odniosę się nieco ogólniej, w oparciu o założenia naszej strategii dotyczącej kształtowania oferty.

4. Wyłączyliśmy ten mechanizm, ponieważ naszym zdaniem nie spełnia on norm bezpieczeństwa w zakresie przesyłania danych poufnych.
Bzdura przedstawiciela BossaFX. Wysyłanie "daily statement" to standardowa praktyka, a technicznie nie ma najmniejszych problemów. Na dowód proszę zobaczyć, że statementy" są wysyłane e-mailami, np. w mbanku. Skoro powód niewysyłania "daily statement" jest fałszowany to ciekawi mnie prawdziwy powód dlaczego Bossa nie chce wysyłać "daily statement"? Zapewne ograniczałoby to pole do nadużyć.

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Przypuszczam że to nie ze mną chciałby Pan dalej spekulować o "niefałszowanych" powodach dla których nie wysyłamy statementów mailem oraz o możliwych nadużyciach ze strony brokera które rzekomo mają w związku z tym miejsce :)
Ponieważ jednak nikt inny nie podjął tematu a ja nie chciałbym zostawiać Pana z wątpliwościami samego, polecam portal poświęcony bezpieczeństwu cyfrowemu - niebezpiecznik.pl, który zawiera opisy setek przypadków łamania zabezpieczeń i różnych innych oszustw dokonywanych w sieci (lub w związku z siecią) internet. Być może po ich lekturze lepiej zrozumie Pan nasze konserwatywne stanowisko w tym obszarze. A jeśli nie to przynajmniej dowie się Pan czegoś nowego o sposobach walki z cyberprzestępcami w banku, który postawił Pan za wzór - najświeższy przypadek tam opisany.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

t-time
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: t-time »

Przy próbie przelewu salda wolnych środków przelew jest odrzucany i pojawia się błąd "Kwota przelewu jest wyższa niż kwota dostępnych środków" pomimo, że kwota przelewu JEST RÓWNA kwocie wolnych środków. Dzieje się tak zarówno przy użyciu przycisku Saldo, jak i przy ręcznym wpisaniu kwoty. Sytuacja taka miała miejsce już wcześniej kilkukrotnie. Trzeba zmniejszyć kwotę przelewu przynajmniej o 1 grosz, dopiero wtedy system zaakceptuje przelew. Z czego wynika ten błąd? A może to jakaś ukryta jednogroszowa kara za wycofanie środków z rachunku? ;-)

Przy okazji ponawiam moje pytanie ze stycznia, na które nie otrzymałem odpowiedzi:
t-time pisze:Ja też mam pytanie odnośnie instrumentów.
Kiedy wprowadzicie CFD na ropę Brent, benzynę (RBOB) i olej opałowy/napędowy?
Przydałoby się też więcej metali bazowych (np. aluminium, nikiel, cyna), bo oprócz podstawowej miedzi nie oferujecie nic.
http://forex-nawigator.biz/forum/bossaf ... ml#p645943

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

t-time pisze:Przy próbie przelewu salda wolnych środków(...)
Czy próbuje Pan wypłacać pełną kwotę wolnych środków mając otwarte pozycje? Najlepiej gdyby to Pan zgłosił bezpośrednio z podaniem nr rachunku, bo jak rozumiem z tego
t-time pisze:Sytuacja taka miała miejsce już wcześniej kilkukrotnie
zdarzyło się to kilkukrotnie, ale nie jest regułą przy Pańskich wypłatach? Wygląda zatem albo na jakiś błąd którego przyczyn bez analizy konta nie dojdziemy, albo wycena rachunku zmienia się w trakcie procesowania wypłaty.
Przy zamkniętych pozycjach nie sądzę aby taki problem kiedykolwiek się pojawiał.

Co do nowych instrumentów to dziś nie będę deklarował daty poszerzenia ich listy - po prostu nie znam jej. Mogę jednak powiedzieć że poza Brent właściwie zapytań w ostatnim czasie nie mieliśmy (przynajmniej nie dotarły do mnie - poza Pańskim) także nie sądzę aby akurat te wskazane przez Pana były wprowadzane jako pierwsze. Tak sprawa wygląda na chwilę obecną, natomiast nie jest wykluczone że gdy będziemy decydować o ostatecznych zmianach benzyna, heat oil czy aluminium będą bardziej popularne.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

GawronB
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: GawronB »

s_zadora pisze:Przypuszczam że to nie ze mną chciałby Pan dalej spekulować o "niefałszowanych" powodach dla których nie wysyłamy statementów mailem oraz o możliwych nadużyciach ze strony brokera które rzekomo mają w związku z tym miejsce :)
Ponieważ jednak nikt inny nie podjął tematu a ja nie chciałbym zostawiać Pana z wątpliwościami samego, polecam portal poświęcony bezpieczeństwu cyfrowemu - niebezpiecznik.pl, który zawiera opisy setek przypadków łamania zabezpieczeń i różnych innych oszustw dokonywanych w sieci (lub w związku z siecią) internet. Być może po ich lekturze lepiej zrozumie Pan nasze konserwatywne stanowisko w tym obszarze. A jeśli nie to przynajmniej dowie się Pan czegoś nowego o sposobach walki z cyberprzestępcami w banku, który postawił Pan za wzór - najświeższy przypadek tam opisany.
no nie potrafiłam się powstrzymać. Takich bzdur, bredni i fantazyjnych opowiastek jakie snuje przedstawiciel bossy nie powstydziłby się H.Ch. Andersen, no bajki. Bosa jest cacy, dba o klienta i dlatego nie wysyła mailem ststementów. :!: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Parodia dbania o klienta :?: :!:
Bo baossa to gigant ,najlepszy z najlepszych . A mForex ,BZWBK, Saxo Bank to takie bee , bo wysyłają. Wspominam tylko o brokerach kraiowych ale oczywiście zagraniczni również wysyłają , bo nie dbają o bezpieczeństwo klienta.
PYTAM : Skąd u Pana taka wyobraźnia ? Zmarnowany talent, gdyby zechciał Pan bajki pisać myślę że zrobiłby Pan karierę , światową karierę . Tyle tylko że te forum nie jest o bajkach.
Ziemia Panie :!: Proszę o powrót na ziemię :!:

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Niestety nie do końca Pan zrozumiał. Nie wysyłając statementów nie tylko dbamy o klienta, ale przede wszystkim ograniczamy ryzyka ewentualnych roszczeń związanych z udostępnieniem wrażliwych danych klientów (loginy, nr rachunków, dane osobowe i chronione tajemnicą zawodową dane transakcyjne) i ich konsekwencji. Te ryzyka byłyby po naszej stronie, bo takie dane znajdują się w tych w żaden sposób niezabezpieczonych mailach. Mówię tu o platformie MT4, gdzie opcję wysyłania tych danych otwartym tekstem można albo włączyć dla wszystkich klientów albo wyłączyć (nie ma opcji "wysyłaj na życzenie").
Takie są prawdziwe powody dla którego nasi klienci pobierają statementy przez platformę a nie mailem. Czy Pan w to wierzy czy nie, lub też jak to Pan ocenia to nie moja sprawa. Inni brokerzy przyznam tu akurat nie są dla nas jakimś szczególnym punktem odniesienia. Skomentowałem tylko dlatego że niektórzy uczestnicy forum mają dużo większą wyobraźnię ode mnie - szczególnie w zakresie tropienia fałszów i rzekomych nadużyć.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

t-time
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: t-time »

s_zadora pisze: Czy próbuje Pan wypłacać pełną kwotę wolnych środków mając otwarte pozycje?(...)
Tak, w trakcie tej wypłaty miałem otwarte pozycje, natomiast wynik na otwartych pozycjach był dodatni i przekraczał 50% wypłacanej kwoty, zatem ewentualne fluktuacje wyceny w trakcie zlecania przelewu nie wpływają na saldo wolnej gotówki.
Błąd ten jest regułą w przypadku wypłacania salda wolnych środków, zarówno przy otwartych pozycjach, jak i przy zamkniętych. Przy wypłacaniu kwot mniejszych niż saldo błąd ten nie występuje. Rzadko wypłacam wszystkie środki z rachunku, więc dopiero teraz zwróciłem uwagę, że ten błąd się powtarza.
Numer mojego rachunku podałem Panu na PW (o ile dobrze się domyślam, jestem Waszym 1000. klientem).

ODPOWIEDZ