Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
sponn
Bywalec
Bywalec

Re: Forex a podatki..

Nieprzeczytany post autor: sponn »

Czyli nikt się w tym roku nie rozlicza czy wszyscy korzystają z programów IB do zagranicznych brokerow ? W tamtym roku była dluga dyskusja na temat rozliczenia a w tym jakos zupelna cisza. Liczycie to na piechotę czy jak ?

MIMI
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: MIMI »

Dzień dobry!
proszę o radę do wszystkich, mam taką sytuację, że: do końca 2013r. wygrywałem ponad 50000 zł. ale w tym roku traciłem wszystko (50000zysk i 40000 moje). teraz co mam zrobić z podatkiem? a do końca kwietnia musimy podatek zapłacić, a ja już nie mam pieniędzy. Dziękuję!

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Niestety, musisz zapłacić podatek za zamknięty zysk w 2013 roku, a stratę z 2014 możesz odliczyć w kolejnych 5 latach.

MIMI
Gaduła
Gaduła

Cyb pisze:Niestety, musisz zapłacić podatek za zamknięty zysk w 2013 roku, a stratę z 2014 możesz odliczyć w kolejnych 5 latach.
Dziękuję!

-- Dodano: 17 kwie 2014, 11:09 --
MIMI pisze:
Cyb pisze:Niestety, musisz zapłacić podatek za zamknięty zysk w 2013 roku, a stratę z 2014 możesz odliczyć w kolejnych 5 latach.
Dziękuję!
Jeśli nie płacę w terminie, to oni liczą odsetki? jakie? Dziękuję! bo nie znam.

balwi
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: balwi »

Z pitami bywa różnie. Na forexsie bardzo łatwo zrobić stratę. Przed końcem roku otwierasz dwie przeciwstawne pozycje z dużym lewarem i małym spreadem np ma euro/usd. jak jedna strona osiągnie zamierzoną stratę to ją zamykasz i otwierasz nową taką samą. w nowym roku zamykasz obie pozycje. Koszt takiej transakcji to 3xspread, a przy dużym lewarze można spokojnie duży zysk zrolować na następny rok.

MIMI
Gaduła
Gaduła

balwi pisze:Z pitami bywa różnie. Na forexsie bardzo łatwo zrobić stratę. Przed końcem roku otwierasz dwie przeciwstawne pozycje z dużym lewarem i małym spreadem np ma euro/usd. jak jedna strona osiągnie zamierzoną stratę to ją zamykasz i otwierasz nową taką samą. w nowym roku zamykasz obie pozycje. Koszt takiej transakcji to 3xspread, a przy dużym lewarze można spokojnie duży zysk zrolować na następny rok.
l
Juz sie boje na tym rynku. Do konca roku, jesli ktos ma zysk, mysle najlepiej od razu zabrac czesc na podatek. Bo na forex, gieldzie nie wiadomo. Dzis ma zysk, a jutro, nie wiem.

balwi
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: balwi »

Oj tego nie ugadniesz, nie ma co sie stresowac za wczasu. Sianie paniki nic nie da :D Np. przy zagranicznych brokerach, może nie jeden z nas miał chętkę zataić dochodzik! To, że nie dostajemy od zagranicznego brokera PIT-c lub PIT-11, nie upoważnia nas do zatajenia przychodów. Naszym zadaniem jest obliczenie dochodów i ich ujawnienie.

Oczywiście decyzja jaką podejmie każdy podatnik, odnośnie własnego rozliczenia, zależy tylko i wyłącznie od niego samego. Ja nie chce siedziec w kiciu ;) A kara to chyba 75 % przycodów, które sie zataiło co?

Awatar użytkownika
Jones
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Jones »

-czy jak z forex mam zysk czyli podatek a ze stosunku pracy mam zwrot to mogę podatek pomniejszyć o ten zwrot ?

drugie pytanko
jeżeli żona nigdzie nie pracowała to ma złożyć pit zerowy czy jak
może dodać ją do swojego 37 jako rozliczenie wspólnie z małżonkiem ?

jaki program byście polecili do rozliczenia ?

hej
Pamiętaj, że twoim celem jest grać dobrze, a nie grać często. Alexander Elder
http://www.forexfactory.com/jones_pl
https://www.myfxbook.com/members/Jones

ANGAWE
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ANGAWE »

Jones pisze:-czy jak z forex mam zysk czyli podatek a ze stosunku pracy mam zwrot to mogę podatek pomniejszyć o ten zwrot ?

Płacisz podatek, otrzymujesz zwrot więc danina sama wyjdzie mniejsza :-) Nie musisz niczego pomniejszać :-)
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2014, 18:34 przez ANGAWE, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jones
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Jones »

ANGAWE pisze:
Jones pisze:-czy jak z forex mam zysk czyli podatek a ze stosunku pracy mam zwrot to mogę podatek pomniejszyć o ten zwrot ?

Płacisz podatek, otrzymujesz zwrot więc danina wyjdzie mniejsza :-)
no tak ale chyba najpierw muszę zapłacić :roll: i poczekać na zwrot
bo nie widzę pola aby jakoś zmniejszyć ten podatek z giełdy o zwrot ze stosunku pracy
jak by tak było to bym odrazu zapłacił mniej i na nic nie czekał
Pamiętaj, że twoim celem jest grać dobrze, a nie grać często. Alexander Elder
http://www.forexfactory.com/jones_pl
https://www.myfxbook.com/members/Jones

ODPOWIEDZ