Harmonic Trading

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
mario77
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mario77 »

magictrader pisze: Mój sposób jak na razie na te formacje podchodzi bardziej pod skalping (10-20 pipsów), bo przy określonych poziomach w większości przypadków następuje zwrot i teraz tylko nie wiadomo czy długoterminowy czy krótkoterminowy.
Z tego co zauważyłam operujesz na niskich TF, może spróbuj na wyższych.

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

Poleccie jakies lekturki...
Mam zamiar sie wziac za minera tylko mnie troche jezyk odstrasza, no i kompletny brak czasu :/

PS co do skutecznosci 30% to przy ciasnym sl i wykorzystywaniu duzej czesci potencjalu tych formacji mozna pewnie duuuzo zarobic. Ale to nie jest metoda na zgarnianie kilkunastu pipsow imho...

DM_POZNAŃ
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: DM_POZNAŃ »

Yankee pisze:Poleccie jakies lekturki...
Mam zamiar sie wziac za minera tylko mnie troche jezyk odstrasza, no i kompletny brak czasu :/

PS co do skutecznosci 30% to przy ciasnym sl i wykorzystywaniu duzej czesci potencjalu tych formacji mozna pewnie duuuzo zarobic. Ale to nie jest metoda na zgarnianie kilkunastu pipsow imho...
Larry Pesavento...duzo wykresow , schematow , angielskiego praktycznie nie trzeba znac :wink:

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Nievinny »

Zastanawiałem się co mądrego tutaj napisać i stwierdziłem co następuje:
1. Można uzyskać 99% skuteczność, ale wtedy liczba otwartych pozycji nie przekroczy 3-4 na jednej parze rocznie, bo idealne formacje są rzadkie.
2. Naginając współczynniki, ale tylko te, które są podane w przedziałach a przestrzegając tych "głównych" możemy osiągnąć skuteczność 60-70% a liczba pozycji wzrośnie do powiedzmy 10 (ciągle zakładając dłuższy termin inwestycji)
3. Handlowanie uzyskując skuteczność tylko 30% nawet przy dobrym MM nie ma sensu, gdyż i tak sporą część zysku oddajemy z powrotem. Musimy mieć zysk/strata na poziomie 10:1 a to wbrew pozorom nie jest takie proste.

Chcę obalić tym samym mit, że przymałej skuteczności można osiągnąć wiele mając super MM i z/s na poziomie 10:1. Zwykle jak osiągniemy 6:1 jest świetnie. Dlatego właśnie trzeba się trzymać współczynników a nie spekulować na każdą formację.
Yankee pisze:Ale to nie jest metoda na zgarnianie kilkunastu pipsow imho...
I nigdy nie była, to pozostali traderzy sprowadzili to na niższe interwały. Natomiast w porządnych opracowaniach zawsze przy większych transakcjach jest rozpatrzenie dłuższego terminu niż wskazuje interwał 15 min.To są formacje kontynuacji trendu a trend musi być silny. Nie można rozpatrywać formacji bez trendu. Bo jest i ma pójść w tą stronę.
Trade what you see, NOT what you hear or think

Awatar użytkownika
besot
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: besot »

Nievinny pisze:To są formacje kontynuacji trendu a trend musi być silny.
Nawet w Geometrii Fibonacciego podany jest przykład odwrócenia trendu, co zdarza się dośc często.

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

Ksiazke czytalem jakis czas temu ale jesli mnie pamiec nie myli to autor wyraznie zaznaczal ze sa to formacje kontynuacji...
a jako odwrocenia mozna ich uzyc tylko wyjatkowo, przy bardzo silnej formacji

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Yankee pisze:ale jesli mnie pamiec nie myli
Pamięć Cię nie myli...

Owszem można antycypować odwrócenie trendu, ale po co? Nic na siłę... no chyba, że trend naprawdę się odwraca, ale wtedy od dłuższego czasu mamy przesłanki o tym. Albo też mamy do czynienia z paniką. Grunt to wiedzieć kiedy, a prawdopodobieństwo, że mamy rację przy kontynuacji trendu jest bezapelacyjnie większe niż w przypadku odwrócenia. Ale to tylko moje zdanie, każdy handluje po swojemu.

Awatar użytkownika
besot
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: besot »

To też jest przykład odwrócenia trendu http://mediaserver.fxstreet.com/Reports ... ab7a02.pdf

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: magictrader »

MACIEK408 pisze:w tym m-cu będzie to około 35% trafionych na plus. około połowa we właściwym kierunku, ale wybita na SL.

EJ zamykam przed weekendem na 4% profit. jest zgrupowanie fibo. ale liczę na kontynuację trendu gdzieś do 164.70.

EU zostawiam, aktualnie na małym minusie ale jeszcze do SL brakuje.

pzdr i miłego weekendu ja wybywam na Mazurki.
Wspomniane 30% zaczerpnąłem od MAĆKA408, który się takimi danymi podzielił, oczywiście wszystko zależy od postrzegania rynku i subiektywnych odczuć, czy dana formacja jest dobra czy nie.

Z własnych, jak na razie krótkich obserwacji wychodzi mi, że najbardziej zyskowna metoda, to grać podczas tworzenia się formacji, a dokładniej punktu C. Wtedy R:R jest najbardziej korzystny. Gdy kurs znajduje się przy kluczowych zniesieniach 78,6% czy 88,6% to ryzyko jest niewielkie (zaledwie te kilkanaście procent ruchu AB do wartości punktu A) natomiast zysk jest kilkakrotnie większy.

Tylko jak zawsze pozostaje pytanie, czy jest to formacja XABCD, czy może ABCD, gdzie A wtedy zastąpi punkt X i Stop Loss się aktywuje. Tego już nie wie nikt, dlatego warto popatrzeć na świeczki i w nich szukać zwiększonego prawdopodobieństwa na określony ruch.

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

besot pisze:To też jest przykład odwrócenia trendu
A sprawdził się, bo jak patrzę na skalę to zupełnie nietrafiona analiza.
magictrader pisze:Wspomniane 30% zaczerpnąłem od MAĆKA408
Ok, ja nie mówię, że on traci czy coś, po prostu uważam, że lepiej stracić okazję niż pieniądze i ograniczam liczbę wejść do tych najbardziej pewnych. Tym samym zwiększa się skuteczność.

A żeby udowodnić, że przed punktem D (jego potwierdzeniu) nie ma sensu spekulować na podstawie dopiero co tworzącej się formacji załączam gdybanie i dorysowywanie wykresu absolutnie pozbawione wartości prognostycznej. No, może punkt B ma szansę być taki jak w założeniach.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ