Harmonic Trading

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: magictrader »

Przeważnie czekam na punkt C, bo bez niego nie ma co w ogóle określać harmoniczności formacji.

Np. coś takiego na GBP/USD w tej chwili zauważyłem i może się sprawdzi.

Jakby na to spojrzeć z innej strony, to wszelkie formacje harmoniczne przypominają grę na podwójne szczyty, czy podwójne dołki i można grać na przełamanie punktu B. Ale wtedy nie jest potrzebna wiedza na temat współczynników Fibonacciego, tylko wystarczy wiedzieć jak wygląda literka M albo W :)

Dodano po 2 godzinach 43 minutach:

Transakcja zamknięta na +17 pipsów, tu już się chyba przed niedzielą więcej nie wydarzy.

Miłego weekendu!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
marcin.lisiecki
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: marcin.lisiecki »

Byc moze bedzie ladne prospadkowe ABCD w skali dziennej na USD/CHF, widoczne takze w kontekscie - skali tygodniowej:

Obrazek

W skali roboczej wyglada to tak: AB=CD, AB konczy sie na zgrupowaniu zniesien, RSI jest w strefie wyprzedania, CD konczy sie na zgrupowaniu zniesien i pokrywa sie z gorna granica wzrostowego kanalu trendowego, dodatkowo zgrupowanie zniesien ze skali roboczej pokrywa sie ze zgrupowaniem zniesien ze skali kontekstowej. W skali roboczej wyglada to nastepujaco:

Obrazek

Na niebiesko PRZ formacji ABCD, dodatkowo pokrywajacy sie ze zgrupowaniami zniesien, na brazowo - alternatywne zgrupowanie zniesien.

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Nievinny »

Też się skłaniam do takiego wariantu, pytaniem jest, gdzie postawić SL. I czy wypełni stosunek 1:1. Rozumiem, że punkt D jest gdzieś w okolicach 1.1020? Wtedy SL można postawić albo na 1.1030 i ryzykować niewypełnienie korekty, albo na 1.1113 dla pewności, że nas nie wyrzuci, problem leży w tym, że jak cena dojdzie tam to odniesiemy za dużą stratę, bo 1:1 zostanie złamane.

Poczekamy na rozwój wypadków.
Trade what you see, NOT what you hear or think

Awatar użytkownika
marcin.lisiecki
Stały bywalec
Stały bywalec

Ja chcialbym tym razem podejsc jak to jest opisane u Danielewicza. I u mnie wyglada to mniej wiecej tak:

PRZ formacji ABCD: 1.0995 - 1.1014
Glowny obszar zgeszczen w skali roboczej: 1.1035 - 1.1050
Glowny obszar zgeszczen w skali kontekstowej: 1.0998 - 1.1050

Alternatywny obszar zgeszczen w skali roboczej: 1.1190 - 1.2005
Alternatywny obszar zgeszczen w skali kontekstowej: 1.210 - 1.235

Bede wiec obserwowal w mniejszej skali, co sie dzieje w przedziale - 1.0995 - 1.1050 z naciskiem na obszar formacji ABCD (1.0995 - 1.1014). SL dam jakos powyzej 1.1050, a wiec np. 1.1080, bo obszar 1.1190-1.235 jest troche zbyt wysoko (choc postaram sie jeszcze przyjrzec, czy nie mam jakiegos sensowniejszego blizszego alternatywnego zgrupowania zniesien uzasadniajacego taki poziom SL - dodam ekspansje i APP biezacego trendu wzrostowego w skali 30 MIN i zobacze, co wyjdzie).

Najmniejszy zysk docelowy przyjalbym na poziomie 0.382 ruchu A-D (Scott Carney), czyli w okolicach 1.0500. Wchodzac na rynek w okolicach 1.1020 mialbym mozliwosc zarobienia 500 pips, ryzykujac jakies 60. Gdyby mnie wyrzucilo, to wejde ponownie, gdy w mniejszej skali bede mial do tego podstawy.

Jednak nie bede sie tym razem ograniczal do zamkniecia pozycji na 0.382 ruchu A-D, tylko zrobie najpewniej analize w mniejszej skali (30MIN) jak to opisal Danielewicz i obserwowal, co sie dzieje w lokalnych poziomach oporu.

No, ale trzeba poczekac i poobserwowac, co sie bedzie dzialo w skali 30MIN, gdy kurs wejdzie w PRZ formacji i obszary zgrupowan zniesien Fibo.

Dodano po 8 minutach:

Ale najwazniejsze jest to, ze zaczyna mi sie podobac dzialanie w takiej skali czasowej. Od piatku obserwuje na spokojnie te sytuacje zamiast motac sie po kikunastu wykresach w skali 30 MIN :) I jest czas na normalne zycie... :)

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Nievinny »

Słusznie, skuteczny HT jest moim zdaniem możliwy tylko w dłuższym terminie (wyższej skali czasowej). Ja podchodziłem do tego tak jak pisał Danielewicz, ale ta technika i tak ujmuje sztywny stop na początku. I właśnie nurtuje mnie pytanie, gdzie ten stop postawić, tak jak napisałeś - najbliższy opór jest za wysoko, a dodatkowo, gdy cena tam dojdzie to formacja ABCD się rozleci, bo nie będzie już AB=CD a AB = nie wiadomo co, więc i skuteczność prognostyczna spadnie. Dlatego myślę, żeby postawić ten SL 20-30 pips dalej.
Trade what you see, NOT what you hear or think

Awatar użytkownika
marcin.lisiecki
Stały bywalec
Stały bywalec

Ano faktycznie, racja - nie pomyslalem o tym, ze wtedy AB=CD to mozna sobie wtedy o kant biurka otluc... Wiec SL tez pewnie bede stawial jakies 20-30 pips wyzej i ewentualnie wchodzil ponownie jak mnie wyrzuci, a w 30MIN pojawi sie sygnal wejscia.

mario77
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mario77 »

Zeby ABCD wyszło na 1:1 zwrot powinien nastąpic w bardzo wąskim przedziale 1.0994-1.0999. Jeśli zamknie sie powyżej, to możliwe bedzie utworzenie nietoperza ze zwrotem w okolicach 1.1400. Troche daleko, ale jeśli USD będzie się umacniał, to niewykluczone.

DM_POZNAŃ
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: DM_POZNAŃ »

hm...

slotwina
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: slotwina »

dzacek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: dzacek »

No i doczekalismy sie formacji harmonicznej na USDCHF weekly. Mamy BAT-a.

Wszystkie zaleznosci spelnione + zgrupowanie kilku zniesien w punkcie D

ODPOWIEDZ