Z tego co zauważyłam operujesz na niskich TF, może spróbuj na wyższych.magictrader pisze: Mój sposób jak na razie na te formacje podchodzi bardziej pod skalping (10-20 pipsów), bo przy określonych poziomach w większości przypadków następuje zwrot i teraz tylko nie wiadomo czy długoterminowy czy krótkoterminowy.
Harmonic Trading
Poleccie jakies lekturki...
Mam zamiar sie wziac za minera tylko mnie troche jezyk odstrasza, no i kompletny brak czasu
PS co do skutecznosci 30% to przy ciasnym sl i wykorzystywaniu duzej czesci potencjalu tych formacji mozna pewnie duuuzo zarobic. Ale to nie jest metoda na zgarnianie kilkunastu pipsow imho...
Mam zamiar sie wziac za minera tylko mnie troche jezyk odstrasza, no i kompletny brak czasu

PS co do skutecznosci 30% to przy ciasnym sl i wykorzystywaniu duzej czesci potencjalu tych formacji mozna pewnie duuuzo zarobic. Ale to nie jest metoda na zgarnianie kilkunastu pipsow imho...
Larry Pesavento...duzo wykresow , schematow , angielskiego praktycznie nie trzeba znacYankee pisze:Poleccie jakies lekturki...

Zastanawiałem się co mądrego tutaj napisać i stwierdziłem co następuje:
1. Można uzyskać 99% skuteczność, ale wtedy liczba otwartych pozycji nie przekroczy 3-4 na jednej parze rocznie, bo idealne formacje są rzadkie.
2. Naginając współczynniki, ale tylko te, które są podane w przedziałach a przestrzegając tych "głównych" możemy osiągnąć skuteczność 60-70% a liczba pozycji wzrośnie do powiedzmy 10 (ciągle zakładając dłuższy termin inwestycji)
3. Handlowanie uzyskując skuteczność tylko 30% nawet przy dobrym MM nie ma sensu, gdyż i tak sporą część zysku oddajemy z powrotem. Musimy mieć zysk/strata na poziomie 10:1 a to wbrew pozorom nie jest takie proste.
Chcę obalić tym samym mit, że przymałej skuteczności można osiągnąć wiele mając super MM i z/s na poziomie 10:1. Zwykle jak osiągniemy 6:1 jest świetnie. Dlatego właśnie trzeba się trzymać współczynników a nie spekulować na każdą formację.
1. Można uzyskać 99% skuteczność, ale wtedy liczba otwartych pozycji nie przekroczy 3-4 na jednej parze rocznie, bo idealne formacje są rzadkie.
2. Naginając współczynniki, ale tylko te, które są podane w przedziałach a przestrzegając tych "głównych" możemy osiągnąć skuteczność 60-70% a liczba pozycji wzrośnie do powiedzmy 10 (ciągle zakładając dłuższy termin inwestycji)
3. Handlowanie uzyskując skuteczność tylko 30% nawet przy dobrym MM nie ma sensu, gdyż i tak sporą część zysku oddajemy z powrotem. Musimy mieć zysk/strata na poziomie 10:1 a to wbrew pozorom nie jest takie proste.
Chcę obalić tym samym mit, że przymałej skuteczności można osiągnąć wiele mając super MM i z/s na poziomie 10:1. Zwykle jak osiągniemy 6:1 jest świetnie. Dlatego właśnie trzeba się trzymać współczynników a nie spekulować na każdą formację.
I nigdy nie była, to pozostali traderzy sprowadzili to na niższe interwały. Natomiast w porządnych opracowaniach zawsze przy większych transakcjach jest rozpatrzenie dłuższego terminu niż wskazuje interwał 15 min.To są formacje kontynuacji trendu a trend musi być silny. Nie można rozpatrywać formacji bez trendu. Bo jest i ma pójść w tą stronę.Yankee pisze:Ale to nie jest metoda na zgarnianie kilkunastu pipsow imho...
Trade what you see, NOT what you hear or think
Pamięć Cię nie myli...Yankee pisze:ale jesli mnie pamiec nie myli
Owszem można antycypować odwrócenie trendu, ale po co? Nic na siłę... no chyba, że trend naprawdę się odwraca, ale wtedy od dłuższego czasu mamy przesłanki o tym. Albo też mamy do czynienia z paniką. Grunt to wiedzieć kiedy, a prawdopodobieństwo, że mamy rację przy kontynuacji trendu jest bezapelacyjnie większe niż w przypadku odwrócenia. Ale to tylko moje zdanie, każdy handluje po swojemu.
To też jest przykład odwrócenia trendu http://mediaserver.fxstreet.com/Reports ... ab7a02.pdf
- magictrader
- Pasjonat
Wspomniane 30% zaczerpnąłem od MAĆKA408, który się takimi danymi podzielił, oczywiście wszystko zależy od postrzegania rynku i subiektywnych odczuć, czy dana formacja jest dobra czy nie.MACIEK408 pisze:w tym m-cu będzie to około 35% trafionych na plus. około połowa we właściwym kierunku, ale wybita na SL.
EJ zamykam przed weekendem na 4% profit. jest zgrupowanie fibo. ale liczę na kontynuację trendu gdzieś do 164.70.
EU zostawiam, aktualnie na małym minusie ale jeszcze do SL brakuje.
pzdr i miłego weekendu ja wybywam na Mazurki.
Z własnych, jak na razie krótkich obserwacji wychodzi mi, że najbardziej zyskowna metoda, to grać podczas tworzenia się formacji, a dokładniej punktu C. Wtedy R:R jest najbardziej korzystny. Gdy kurs znajduje się przy kluczowych zniesieniach 78,6% czy 88,6% to ryzyko jest niewielkie (zaledwie te kilkanaście procent ruchu AB do wartości punktu A) natomiast zysk jest kilkakrotnie większy.
Tylko jak zawsze pozostaje pytanie, czy jest to formacja XABCD, czy może ABCD, gdzie A wtedy zastąpi punkt X i Stop Loss się aktywuje. Tego już nie wie nikt, dlatego warto popatrzeć na świeczki i w nich szukać zwiększonego prawdopodobieństwa na określony ruch.
A sprawdził się, bo jak patrzę na skalę to zupełnie nietrafiona analiza.besot pisze:To też jest przykład odwrócenia trendu
Ok, ja nie mówię, że on traci czy coś, po prostu uważam, że lepiej stracić okazję niż pieniądze i ograniczam liczbę wejść do tych najbardziej pewnych. Tym samym zwiększa się skuteczność.magictrader pisze:Wspomniane 30% zaczerpnąłem od MAĆKA408
A żeby udowodnić, że przed punktem D (jego potwierdzeniu) nie ma sensu spekulować na podstawie dopiero co tworzącej się formacji załączam gdybanie i dorysowywanie wykresu absolutnie pozbawione wartości prognostycznej. No, może punkt B ma szansę być taki jak w założeniach.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.