let's scalp ;)

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
JAREK67
Maniak
Maniak

Re: let's scalp ;)

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

leszczu pisze:Do łączenia wyników z dwóch statementów polecam Ci to narzędzie

http://www.mqlsoft.com/download/reportmanager
Dzięki. Kiedyś Mike05 pokazywał ten soft. Myslałem wtedy że to tylko do backtestów się nadaje. Muszę to przećwiczyć, tylko trochę danych nazbieram. ;)

Puszkin
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Puszkin »

Piękna krzywa wzrostu. Nie raz próbowałem zmajstrować EA oparte na szybkich ruchach. Znaczy na skalpowaniu.
I z tego co zauważyłem skalpowanie może być tylko na sesji azjatyckiej. Czyli w nocy.
Wtedy nic się nie dzieje i można próbować.
Nie wiem jak kolega ale ja nie potrafię wykorzystać cudzego EA. Mam kilka sztuk działających robotów na pendrivie.
Dał mi kolega który jest już PAM- menagerem. Ale nie wgrałem ich do metatradera.
Wolę swoje wydumki. I duma mi nie pozwala wykorzystywać cudzej twórczości.
No ale nic.
Obserwujcie mojego robocika. Kawał dobrej roboty.
Ale nie tylko mojej. Klękam na kolana i dziękuję koledze z tego forum. To jest dopiero czacha. Facet niesamowity!
Nie powiem kto bo nie mogę go mieszać. Ale jest tu i przeczyta tego posta.
-----
Za niedługo zamykam wszystkie pozycje. EA zrobiło swoje i musi iść spać. Nie będę trzymał pozycji nic nie robiących. Niech inni się mordują.
Jutro około 8 odpalam od nowa.
pozdrawiam.

JAREK67
Maniak
Maniak

Po 11 miesiącach testu czas na pewną refleksję. Widać ewidentnie, że są dwie fazy krzywej kapitału. Od mniej więcej listopada 2013 r. robot raczej tracił niż zarabiał. Od kwietnia tego roku zaczął przynosić zyski. Ustawienia robota są takie same od początku trwania testu.
Pytanie. Czy to rynek się zmienił, czy warunki egzekucji w Armadzie, że robot od tracenia przeszedł do zarabiania?
Wziąwszy pod uwagę, ze testy są prowadzone na rachunku demo to skłaniałbym się do zadziałania pierwszego czynnika.

Obrazek
image share

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Puszkin pisze: Wolę swoje wydumki. I duma mi nie pozwala wykorzystywać cudzej twórczości.
No ale nic.
Nie przesadzasz aby ? Bo jak masz taką dumę to wypadałoby napisać własny system operacyjny i terminal do łączenia się z brokerem no i oczywiście jeszcze przeglądarkę internetową (no jak inaczej lookać tu na forum) :)

Jako programista też kiedyś tak miałem, że chciałem wszystko pisać sam. Wydawało mi się głupotą płacić po parę set $$$ za komponenty coś tam robiące. Teraz mam zupełnie odmienne zdanie: lepiej kupić za parę set $ kod, mieć do tego support i problem z głowy niż tracić nieraz miesiące! na zrobienie czegoś co inni i tak zrobili już lepiej....
JAREK67 pisze:Czy to rynek się zmienił, czy warunki egzekucji w Armadzie, że robot od tracenia przeszedł do zarabiania?
Wziąwszy pod uwagę, ze testy są prowadzone na rachunku demo to skłaniałbym się do zadziałania pierwszego czynnika.
Reguł nie ma - jak nie monitorujesz poślizgów, czasów egzekucji to nic nie wiadomo. Widziałem już dema ładnie "podkręcane" by wszystko wydawało się cudne. Ot. np. spread był na 0 (bez prowizji).
No i wiesz jak to z demo - widzę u Ciebie ze 2-3 duuuże szpile pipsowego zysku. Np. z 3go kwietnia i 5 czerwca. Tak się składa, że to pierwsze piątki miesiąca są ....Co prawda nie widzę po transakcjach (bo są prywatne) ale czy to aby nie było wejście na danych ?
Bo może wbiłeś się na danych, demo zrealizowało jak zrealizowało a wiadomo, że w realu otwarłoby inaczej. I teraz pytanko jak będą wyglądać wyniki jak odrzucisz te wejścia na danych ?
I to właśnie są problemy testowania na demo - dolary przeciw orzechom, że jeśli zapuściłbyś w tym samym momencie tą samą strategię na realu to wyniki byłyby zupełnie inne. I oczywiście stawiałbym,że gorsze.
Green
Obrazek
Obrazek

JAREK67
Maniak
Maniak

green7 pisze:
Puszkin pisze: Wolę swoje wydumki. I duma mi nie pozwala wykorzystywać cudzej twórczości.
No ale nic.
Nie przesadzasz aby ? Bo jak masz taką dumę to wypadałoby napisać własny system operacyjny i terminal do łączenia się z brokerem no i oczywiście jeszcze przeglądarkę internetową (no jak inaczej lookać tu na forum) :)

Jako programista też kiedyś tak miałem, że chciałem wszystko pisać sam. Wydawało mi się głupotą płacić po parę set $$$ za komponenty coś tam robiące. Teraz mam zupełnie odmienne zdanie: lepiej kupić za parę set $ kod, mieć do tego support i problem z głowy niż tracić nieraz miesiące! na zrobienie czegoś co inni i tak zrobili już lepiej....
JAREK67 pisze:Czy to rynek się zmienił, czy warunki egzekucji w Armadzie, że robot od tracenia przeszedł do zarabiania?
Reguł nie ma - jak nie monitorujesz poślizgów, czasów egzekucji to nic nie wiadomo. Widziałem już dema ładnie "podkręcane" by wszystko wydawało się cudne. Ot. np. spread był na 0 (bez prowizji).
No i wiesz jak to z demo - widzę u Ciebie ze 2-3 duuuże szpile pipsowego zysku. Np. z 3go kwietnia i 5 czerwca. Tak się składa, że to pierwsze piątki miesiąca są ....Co prawda nie widzę po transakcjach (bo są prywatne) ale czy to aby nie było wejście na danych ?
Bo może wbiłeś się na danych, demo zrealizowało jak zrealizowało a wiadomo, że w realu otwarłoby inaczej. I teraz pytanko jak będą wyglądać wyniki jak odrzucisz te wejścia na danych ?
I to właśnie są problemy testowania na demo - dolary przeciw orzechom, że jeśli zapuściłbyś w tym samym momencie tą samą strategię na realu to wyniki byłyby zupełnie inne. I oczywiście stawiałbym,że gorsze.
Szpile z dużym prawdopodobieństwem powstawały w trakcie danych. Cała koncepcja oparta jest o grę w trakcie wzrostu zmienności, który jak wiadomo jest w takich momentach czymś zupełnie naturalnym.
Jeśli chodzi testy na koncie real to już były i były niestety straty.
Nie mam złudzeń, że da się tym zarabiać w warunkach rzeczywistych. Tylko ponieważ robot chodzi niejako w zapomnieniu już prawie rok i pojawiły się na krzywej wzrostu te dwie wyraźne fazy to zacząłem się zastanawiać co mogło być przyczyną ich powstania. Czy warunki egzekucji na koncie demo mogły się na tyle zmienić?

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

No to jak pisałem - kuknij ile zysku przyniosły te szpile, odlicz to od całości a pewnikiem zastanawiać się przestaniesz :)
Green
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ