DayTrading: Poniedziałek 07.04.2014

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 08 kwie 2014, 00:00

Wzrost
19
63%
Bez zmian
1
3%
Spadek
10
33%

Liczba głosów: 30

Awatar użytkownika
krinvest
Pasjonat
Pasjonat

Re: DayTrading: Poniedziałek 07.04.2014

Nieprzeczytany post autor: krinvest »

cajto pisze: Możesz wyjaśnić skąd w Twoim czarnym notesie pojawiły się ceny 68 i 135? Odpaliłem Stooqa, wykres zaczyna się od lat '60, w styczniu '80 było na topie usytuowanym na 42.29 i nigdzie nie widać wyższych poziomów. Skąd więc one u Ciebie?
Jasne , że moge , info o tym w necie , taka branżowa przypowieść o zachłysnietym rynku budzącym sie z ręką w nocniku poraz Nty.Nie jest czarny , jest zielony :D to po prostu notatki tradera z tamtych czasów , które dostałem kilka lat temu i czytam jako historyczne ciekawostki.

http://www.indexologyblog.com/wp-conten ... Prices.jpg

musiałbys przeszukac historyczne dane z branżowych publikacji , ponieważ rozbieżność na ten okres jest ogromna , jedni podają 100 inni 135 , jeszcze inni inne wartości ,a reszta 50. cięzko zmierzalny poziom bo to nie trwało długo. cięzko cokolwiek wyszukac w Polskim języku ale jak pokręcisz sie w klimatach "srebrnego czwartku" to wiele ciekawych danych jest.
Polecam przy okazji sprawdzić Cene złota z tamtego czasu intraday :564:

"Srebra rodowe braci Hunt
W 1980 roku na rynku srebra miało miejsce historyczne wydarzenie z braćmi Hunt w roli głównej.
Wszystko zaczęło się wcześniej, bo w połowie lat 70-tych, kiedy Huntowie, miliarderzy z Teksasu opracowali plan ataku na mało płynny rynek srebra. Dysponując dużym kapitałem wygenerowanym na handlu nieruchomościami i wydobyciu ropy zaczęli skupować srebro przy cenie 2 dolarów za uncję.
Na początku skupowanie srebra miało na celu zabezpieczenie majątku przed inflacją. Jednak Huntowie szybko zauważyli nadarzającą się okazję wynikającą z ich przewagi na rynku powiązanej z ich głębokimi kieszeniami.
Kiedy na swoich rachunkach zgromadzili 8% globalnego wydobycia obawiając się rządowej konfiskaty srebra, podjęli się nawet wynajęcia 3 samolotów klasy Boeing 707, które transportowały zgromadzone 40 mln uncji srebra z USA do Szwajcarii. Pozostałe 15 mln uncji srebrnego metalu pozostało w amerykańskich magazynach.
W 1980 roku cena srebra wzrosła do 50 dolarów za uncję, a 1 mld dolarów zainwestowanych w srebro przez Huntów zamienił się w 4,5 mld. Dysponowali oni w tamtym momencie 1/3 globalnego wydobycia srebra. W notowaniach intraday cena srebra wzrosła nawet do 135 dolarów za uncję. Radość jednak nie trwałą długo. Wkrótce stery FEDu miał objąć Volcker, zatwardziały wróg inflacji. Rynek złota i srebra dyskontując nadchodzące wydarzenia wysokich stóp procentowych zaczął obniżać notowania surowców, a cena srebra szybko spadła do 21 dolarów, przy której Huntowie musieli pozamykać swoje długie pozycje na srebrze przyczyniając się do jednodniowej 50% obniżki cen notowań srebra, które zakończyło sesję na 10 dolarach za uncję. W tym dniu Huntowie przetransformowali się z najbogatszych ludzi na świecie w największych dłużników, których ratować musieli ich wierzyciele emitując dług, aby nie dopuścić do niewypłacalności największych uczestników tamtejszego rynku metali szlachetnych."

pozdrawiam cajto.

Awatar użytkownika
Nowy123
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Nowy123 »

SP500 milo DAX również :)

Awatar użytkownika
cajto
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: cajto »

Heh, niczym dobra powieść political fiction, a to real napisał scenariusz :shock:

Niemniej jednak nurtuje mnie pytanie, czemu podane wysokie ceny nie zostały uwzględnione na wykresie? Niech to będzie nawet jednodniowy szpilok na 50%, ale przecież on fizycznie zaistniał, ktoś kupił po takiej cenie, ktoś sprzedał, a na wykresie cisza... Que pasa?!

Swoją drogą, fajnie że wrzuciłeś takiego posta :564:

Awatar użytkownika
harymilloki
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: harymilloki »

Nowy123 pisze:SP500 milo DAX również :)
Myślę że to jeszcze nie koniec :564:
"cierpliwość popłaca..."
"ZŁOTO i SREBRO to środek płatności który wymyślił Bóg"

Awatar użytkownika
Nowy123
Fanatyk
Fanatyk

harymilloki pisze:
Nowy123 pisze:SP500 milo DAX również :)
Myślę że to jeszcze nie koniec :564:

bronia wsparacia na SP500

Awatar użytkownika
krinvest
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krinvest »

cajto pisze:Heh, niczym dobra powieść political fiction, a to real napisał scenariusz :shock:

Niemniej jednak nurtuje mnie pytanie, czemu podane wysokie ceny nie zostały uwzględnione na wykresie? Niech to będzie nawet jednodniowy szpilok na 50%, ale przecież on fizycznie zaistniał, ktoś kupił po takiej cenie, ktoś sprzedał, a na wykresie cisza... Que pasa?!

Swoją drogą, fajnie że wrzuciłeś takiego posta :564:
ciesze sie , ze kogos też interesują takie rzeczy , ale czemu wykres tego nie uwzglednia np. na stooq to nie wiem , wyśle PW i zapytam :D
Moje pytanie własnie pojawiło się w momencie , kiedy dowiedziałem sie , że nie wszyscy pozamykali pozycje z tamtych czasów (2,3,7$/OZ) do dnia dzisiejszego i nawet nie zapatrują sie na to , ze będzie to sprzedane za ich życia , siedzą i śmieją sie do sztabek , nie do papieru :idea: :564:

Cytując klasyków "Tylko złoto i srebro to pieniądze , reszta to kredyty." i
"Każde pokolenia mają taki czas kiedy nie chce złota , a potem taki w którym nie kupią chleba za nic innego poza złotem i srebrem.Złoto uczy każde pokolenie." :564:
Ci mogą zaliczyć dzwon :
https://www.youtube.com/watch?v=ndshbH3qZ6Y :D

Martinus8
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Martinus8 »

A jak Waszym zdaniem kształtuje się wykres USD/CHF?
Sory, że pytam, jesstem laikiem, to jest mój pierwszy post tutaj, a widzę, że macie potężną wiedzę...
Zastanawiam się, czy przy wsparciu na 0,8875 istnieje Waszym zdaniem możliwość zejścia te 20 pipisów niżej do ok.0,8850, zakładając zwyżkę eurodolara do 1,3770? I czy rynek będzie chciał na edku Waszym zdaniem podejść do 1,377o przed zapiskami z FED w środę wieczorem?
Prognozy na USD/CHF są bardzo obiecujące na ten rok, niektórzy sądzą, że pod koniec Q2 zobaczymy kurs 1,00.

Awatar użytkownika
MowmiSasiad
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MowmiSasiad »

Dokładnie Krinvest Big up za ciekawego posta!

Polać mu bo ciekawie gada! :564: :564:

Awatar użytkownika
Nowy123
Fanatyk
Fanatyk

Martinus8
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Martinus8 »

Dodam jeszcze tylko, że kurs USD/CHF wybił się górą z oporu 0,8875, który wyznaczył ORGR... Czy to może oznaczać, że powrót poniżej 0,8875 wróży spadki na tej parze? I jak oceniacie wpływ dzisiejszych wskaźników makro z Szwajcarii no i wpływ tematu Ukrainy?
Z góry będę wdzięczny za odpowiedź

Zablokowany