Dziennik Robola

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
fxjk11
Gaduła
Gaduła

Re: Dziennik Robola

Nieprzeczytany post autor: fxjk11 »

Szwajcar pisze:Ok odpowiem, bo sam piramiduję od 2008 roku to i mam sporo do napisania.

1. Nic nie przeszkadza. Sam pisałem przeważnie, bo na tym opiera się większość systemów GRIDujących.

2. Metoda jest taka, że w piramidowaniu dokładamy pozycje jak mamy poprzednie na zysku. Wystarczy nie zamykać za szybko, to raczej rynek zawróci i zawali piramidę. Tu jest problem a psychikę można wyrobić. W większości systemów GRIDujących jest takie założenie, że bierzemy zysk i uciekamy z rynku.

3. Wg mnie jest to najlepszy rodzaj gry tylko na konsolidację ten w załączniku, ale ma duże wady. W trendach, gdzie faktycznie są duże ruchy rynku zaliczałbyś SL seriami co doprowadzi do MC. Niestety. Myślisz, że kiedyś tak nie grałem? Otóż grałem w ten sposób, zarabiałem mało w stosunku do ponoszonego ryzyka po 20%-30% miesięcznie i po średnio 3 miesiącach seria SL przenosiła MC i bankruta na koncie. Strata czasu jednym słowem. Ryzyko jest ukryte, bo dopóki w konsolidacji zarabia się to w trendzie wszystko wyjdzie na wierzch. Przedstawiony sposób to wg mnie Czyste Zło i podstawowy błąd w tradingu. Podkreślam ja nie jestem obiektywny, bo piramiduję 6 lat.
no widzisz , nie do końca ogarniasz jednak
jeszcze raz zapytam czym wg Ciebie różni się złożenie zlecenia sell 0.10 lota od siatki zleceń - GRIDU wg Ciebie jako 5 x 0.02 ?

i teraz cena rośnie - i dlaczego 5 zleceń p 0.02 na różnych poziomach to czyste zło
a jedno zlecenia 0.10 lota , w konsekwencji tracące na tym ruchu więcej , bo wcześniej sprzedane jako całość to miód ?
tego nie rozumiem , a chcę Ci pokazać że nie każda siatka zleceń jest złem , bo złem jest tylko unikanie zabezpieczenia

jak jeszcze nie możesz pojąć to usuwamy stopa z siatki - zostaje czysty grid 5 x 0.02 i zlecenie jedno 0.10 lota , cena szybuje w górę - dla właściciela rachunku jaka to różnica ?
bo nawet ten na gridzie traci mniej

przyznasz mi rację że z punktu widzenia MC jedno i drugie zlecenie to GRID prowadzący do MC ?
jedno o siatce równej 1x0.1 a drugie 5 x 0.02 - czy efekt jest ten sam czy nie ?

widzisz bezsens tej kłótni o nazewnictwo ?

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Szwajcar »

fxjk11
Piszę bez odnoszenia się do twojego screena, bo sobie pokazałeś jeden przykład tylko.

Zlecenie 0.1 lota jest i tak lepsze. Jeśli dobrze przewidujemy to korzystamy od razu z dużego zysku ze zlecenia 0.1 lota. Ryzyko łatwo ustalić na RR 1:1. A jak mamy tylko pierwszą pozycję 0.02 lota to jeśli mamy rację 5x razy mniej zarabiamy.

Jeśli tracimy to bez SL i w GRIDzie ciągle dokładamy do straty to mamy szybciej MC niż na zleceniu 0.1 lota.
GRID to dalej zło.
fxjk11 pisze: widzisz bezsens tej kłótni o nazewnictwo ?
A Ty widzisz ryzyko jakie niesie GRID?

Jakie masz wyniki? Jesteś teoretykiem?

Doczytałem teraz twoje posty i szukasz jakiegoś robola, żeby grał twoim GRIDem. Dobre.
A system jest super tajny a to zwykły GRID.
Ostatnio zmieniony 26 mar 2014, 12:32 przez Szwajcar, łącznie zmieniany 2 razy.
„Nie słuchaj tego co ktoś mówi o rynku, słuchaj tego co rynek mówi o kimś.”

fxjk11
Gaduła
Gaduła

Szwajcar pisze:fxjk11
Piszę bez odnoszenia się do twojego screena, bo sobie pokazałeś jeden przykład tylko.

Zlecenie 0.1 lota jest i tak lepsze. Jeśli dobrze przewidujemy to korzystamy od razu z dużego zysku ze zlecenia 0.1 lota. Ryzyko łatwo ustalić na RR 1:1. A jak mamy tylko pierwszą pozycję 0.02 lota to jeśli mamy rację 5x razy mniej zarabiamy.

Jeśli tracimy to bez SL i w GRIDzie ciągle dokładamy do straty to mamy szybciej MC niż na zleceniu 0.1 lota.
GRID to dalej zło.
fxjk11 pisze: widzisz bezsens tej kłótni o nazewnictwo ?
A Ty widzisz ryzyko jakie niesie GRID?
1.zawsze jest jednak - ALE - JEŚLI
mnie te 25 lat na rynku nauczyło że najpierw zaczyna się od - jeśli źle przewidujemy " to co wtedy
bo jeśli dobrze to zdążę na pewno dołożyć tyle ile chcę
gorzej jeśli źle przewidujemy , i od mniejszego zysku jeszcze nikomu rachunku MC nie zamknął - ale już od zbyt dużej straty - a to i owszem - więc zmień podejście a i zyski przyjdą
jeżeli piszesz że jesteś od 2008 roku na rynku , to może pamiętasz a może i nie 8 X 2008
weźmy teraz pozycje miałeś audusd 0.20 lota i chyba gbpaud 0.10 lota przy ok 15k złotych
ruch na tych 2 parach mniej więcej pamiętam bo miałem - w 1 dzień
gbpaud 2700 pipsów
audusd 1700 bodaj

no to policzmy - 2700 plus 1700 x 2 = około 6100 $ = ok 18200 zł

widzisz w oczach MC ? czy dalej czekasz na ruch w Twoją stronę aby zbudować piramidę ?

oczywiście powiesz , no ale przecież trzeba ciąć straty itd... - owszem
i właśnie o to mi chodzi
kompletnie nie ma znaczenia jak nazywasz to czym grasz , ważne jak grasz
i niech się to nazywa katarynka zamiast grid , czy fujarka zamiast piramida
to jak nie umiesz tym grać to i tak dupa z majonezem jak to mawia jeden z trenerów - piłki nożnej oczywiście
i taką samą szkodę wyrządzą na rachunku zlecenia wiszące bo cena się nie cofnęła przy gridzie jak i wiszące bo cena nie doszła w piramidzie aby ustawić tp czy BE

jeżeli ktoś źle używa czy to gridu czy piramidy zawsze przywita się z MC -
nawet powiem więcej - szybciej ten co używa źle piramidy , ale teraz taka moda się zrobiła , jak i inne przeminie a podstawowa zasada zostanie zawsze ta sama :
dobrze wejść i dobrze wyjść , czyli zarobić

2.A Ty widzisz ryzyko jakie niesie GRID?

nie , żadnego - pod warunkiem że właściwie jest używany
dokładnie tak samo jak nie widzę ryzyka w sprzedawaniu maczety w sklepie
widzę ryzyko natomiast gdy dostaje ją do ręki wariat

pozdrw

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

fxjk11

Mam całkowicie odmienne zdanie.
Jakby była większa zmienność to nie otwierałbym tak dużych pozycji.

GRID w rękach każdego czyni zło, bo to granat bez zawleczki a nie maczeta.
Pokaż jak stosujesz GRID w dłuższym czasie to możemy porozmawiać o słuszności metody a teoretyzujesz cały czas.

No to policzmy:
gbpaud 2700 pipsów
audusd 1700 bodaj

Piramidowanie
co 50 pips dokładanie na GbpAud
2700/50=54
54x1350=72900pipsów
to daje przy 0.1 lota 72900x3zł=218700zł

a na AudUsd co 50 pips dokładki
1700/50=34
34x850=28900
to daje przy 0.2 lota 28900x6zł=173400zł

Razem to daje 392100zł

No a jakie wyniki GRID daje ???
Pewnie same SL, bo cena ciągle lepsza tańsza i w ogóle okazyjna.

25 lat na rynku chyba z doskoku i jako hobby.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Szwajcar pisze: GRID w rękach każdego czyni zło, bo to granat bez zawleczki a nie maczeta.
Szwajcar pisze:Ja gram wycinkiem z GRIDu
Szwajcar, zrozum po prostu ze mylisz pojęcia, GRID nie znaczy tego co myślisz ze znaczy ;) raz piszesz ze grid to zło potem piszesz ze grasz gridem ....

a uscislając nie da sie grać wycinkiem z gridu, jeszcze raz odsyłam do wujka google szwajcar pojęcie : GRID na FX lub lepiej GRID on FX

fxjk11
Gaduła
Gaduła

Szwajcar pisze:fxjk11

Mam całkowicie odmienne zdanie.
Jakby była większa zmienność to nie otwierałbym tak dużych pozycji.

GRID w rękach każdego czyni zło, bo to granat bez zawleczki a nie maczeta.
Pokaż jak stosujesz GRID w dłuższym czasie to możemy porozmawiać o słuszności metody a teoretyzujesz cały czas.

No to policzmy:
gbpaud 2700 pipsów
audusd 1700 bodaj

Piramidowanie
co 50 pips dokładanie na GbpAud
2700/50=54
54x1350=72900pipsów
to daje przy 0.1 lota 72900x3zł=218700zł

a na AudUsd co 50 pips dokładki
1700/50=34
34x850=28900
to daje przy 0.2 lota 28900x6zł=173400zł

Razem to daje 392100zł

No a jakie wyniki GRID daje ???

no dokładnie takie same , jeżeli w obu metodach nie zastosujesz zabezpieczenia to efekt będzie ten sam - i to staram się ci wytłumaczyć
a jeżeli w obu albo dasz stopa , albo zamkniesz w jakimś miejscu akceptując stratę
to wynik będzie miał taki sam , bez względu na nazwę

jedno i drugie źle używane daje ten sam efekt i żadna z metod jeśli chodzi o straty nie daje przewagi - na obu dostałbyś MC - i o to mi chodzi
nie Grid to zło , tylko obie metody bez zabezpieczenia to zło

i jeszcze jedno - nigdzie nie napisałem że gram gridem i miałbym coś udowadniać
po co i komu , nie mam zapędów ekshibicjonistycznych , kapitału nie szukam , pracy również
nie lubię tylko jak komuś się syndrom Boga odzywa , a tak to można było odczytać niestety , że masz jedynie słuszne zdanie - nawet nie zauważyłeś może że poprawiasz wypowiedź gościa w jednym z tematów z 2012 roku ostatni post - on już pewnie stara się wymazać z pamięci pojęcie forex a Ty mu jedziesz że nie piramiduje tylko griduje po 2 latach :)
ale z mojej strony to koniec dyskusji
i oczywiście trzymam kciuki za powodzenie i max zarobek - i piszę to serio , aby nie było odebrane że ironia
rynku wystarczy dla wszystkich co rozumu używają , bez względu na to jakimi narzędziami się posługują

Jakie masz wyniki? Jesteś teoretykiem?

Doczytałem teraz twoje posty i szukasz jakiegoś robola, żeby grał twoim GRIDem. Dobre.
A system jest super tajny a to zwykły GRID.

odnośnie tego nie będę się wypowiadał
nic nie wiesz i niczego jeszcze w życiu nie widziałeś
chamstwa i buractwa się nie komentuje

pozdrw

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Ink.
GRID to szerokie pojęcie, wszystko co siatką zleceń związane jest GRIDem, a że większość jest do niczego to wg mnie zło.
Gram piramidowaniem a sam pisałeś, że to też GRID, więc nie kłóć się sam ze sobą.

fxjk11
Pokazujesz typowy GRID to co mam myśleć?
Ok nie warto się kłócić, bo widzę, że nie pokażesz jakbyś na tym ruchu 2700 GbpAud, 1700 AudUsd zarobił swoim sposobem.
Nie wszystko zależy od człowieka, musi być ruch na rynku, żeby zarobić. Z gów..a bicza nie ukręcisz.

Bez pokazania wyników jesteś zwykłym teoretykiem. A ukrywanie systemu to słaba wymówka.

Pozdrawiam i życzę zysków

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nie kłócę sie, próbuje cie naprostować w kwestii stosowania prawidłowego nazewnictwa ;) jak to ty próbowałeś wszystkim wmówić ze grid to tylko piramidowanie strat :) widze ze powoli rozumiesz w czym popełniałeś błąd a jako ze masz spory staż na forum głupio troszkę od tak przyznać sie do błędu, rozumiem :)

Awatar użytkownika
Leonardo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Leonardo »

Ink. zauważ że Szwajcar nie jest jedyną osobą mówiącą że dokładanie do straty,
ich akumulowanie to GRID, przecież nasz miszczu samozwańczy co mu wszyscy zazdroszczą też tak na to mówił.
Miszczu + Szwajcar VS Ink. :shock: przegłosowali Cię :lol:

A że Grid jest stabilny to widzieliśmy, depo leci jak kamień w wodę :D

Przecież możemy się umówić że Grid to potęgowanie strat a Piramida dokładanie do zysku :D
A co kto woli to już jego broszka.

edit: Wuza chyba też dokładanie do strat Gridem zwał tam też obsuwy były spore :/
"Najważniejsze nie jest to, co robisz, ale to, jak to robisz."
"Dokładnie wiedz czego szukasz, łatwiej będzie znaleźć."
"Pomyśl, zanim pomyślisz."

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

grid to zlecenia oczekujące w formie siatki ( samo GRID po ang znaczy siatka ) i nie ma znaczenia czy ta siatka potęguje stratę czy zysk

ODPOWIEDZ