Droga do zwycięstwa - part 2

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Re: Droga do zwycięstwa - part 2

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Podsumowanie ostatnich trzech dni.

Źle się czułem - jeszcze do końca nie przeszło - byłem taki chory, że musiałem cały dzień leżeć w łóżku :cry: Miałem dużo czasu na przemyślenia.

Widzę po swojej grze, że coś jest nie tak - o ile wyznaczenie stref idzie dobrze. Wyznaczenie kierunku - też nieźle, wyznaczenie stref gdzie możliwy jest TP - też nie jest z tym źle - choć dzisiaj się nie popisałem - to SL - sztywny SL powinien zniknąć.

Zacząłem stosować sztywny SL po to aby odpadła część dot. analizy i wyznaczanie strefy gdzie mój trade jest już nieważny, dodatkowo sztywny SL znacznie ułatwia opanowanie MM - z góry, bez żadnych obliczeń wiem ile ewentualnie stracę.

Niestety rynek weryfikuje ten sposób stawiania SL - zły sposób.

Z drugiej strony - stoi kwestia psychiczna - jakoś nie mogę grać spokojnie gdy SL jest większy niż 20p - choć kwotowo jego wielkość może być taka sama jak przy sl=16p - wystarczy zmniejszyć lot - to jakoś dziwnie się czuję z tym.

Inna kwestia to realizacja zysku - dzisiaj też to nie wyszło - nie mam pomysłu - już różne metody stosowałem.

Oczywiście jest ten plan i jest to plan profitowy - ale patrząc po wykresie ten profit można znacznie zwiększyć - i to nie poprzez zwiększenie lota. Niestety prawdopodobnie próba zwiększenia "profitowości" strategii będzie wiązało się ze zwiększeniem ryzyka - albo ze zmniejszeniem lota - ale zwiększeniem profitu tak że nawet zmniejszenie lota spowoduje zwiększenie ogólnego profitu - nawet ponad stan aktualny.

A może grać bez SL ??? jak niektórzy tutaj na forum :D

Proszę o jakieś sugestie w tym temacie - tylko z góry zaznaczam, ze stosowanie fibo nie wchodzi w grę.

Trzeba to przemyśleć - a już na pewno kwestia SL MUSI zostać rozwiązana - tutaj decyzja zapadła - kwestia tylko w jaki sposób to rozwiązać.

cdn...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
zaccny
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: zaccny »

Hm.... Nie wiem ja powiem jak ja to robie. Otóż nie mam ustawionego SL z góry a zamykam pozycję dopiero po zamknięciu świecy h4 - tylko ze ja inwestuje tylko w oparciu o ten TF. Ale pozwala mi to wyeliminować szum powstały na danych. Tez jest to jakiś pomysł ale nie wiem jak to rozwiązać gdy Ty grasz w sumie na m15.... No cóż sugestia jest ale myślę że w Twoim przypadku ciężko by tak bylo;-) jeszcze nie wiem co w przypadku gdy h4 zamknie się 1000 pips niżej ale plan to plan:-D

Wysłane z mojego GT-P5100 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Leonardo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Leonardo »

Marcin ja Ci zaraz wszystko powiem jak to powinno być,
a więc ...
bez SLa i za 100 lotów.
To się nazywa prawdziwy handel.
:D
A i mam pytanie jak grasz SELL na edku to Ci za naganianie płacą z JP Morgan czy Goldman Sachs?
Bo przy BUY to jasne że Deutsche Bank. Ostatnio takie afery wychodzą a idź.
"Najważniejsze nie jest to, co robisz, ale to, jak to robisz."
"Dokładnie wiedz czego szukasz, łatwiej będzie znaleźć."
"Pomyśl, zanim pomyślisz."

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Re: Odp: Droga do zwycięstwa - part 2

Leonardo pisze:Marcin ja Ci zaraz wszystko powiem jak to powinno być,
a więc ...
bez SLa i za 100 lotów.
To się nazywa prawdziwy handel.
:D
A i mam pytanie jak grasz SELL na edku to Ci za naganianie płacą z JP Morgan czy Goldman Sachs?
Bo przy BUY to jasne że Deutsche Bank. Ostatnio takie afery wychodzą a idź.
He he - wiesz te 1000 lot i to bez sl to jest dopiero gra - nie to co tam marne 4 czy 5 i to z sl - he he.

Ale do rzeczy - można robić tak - załóżmy, że 1/4 pozycji to 1 lot i sl przy tym 16p - wtedy gdy chcę dać sl = 32p to automatycznie muszę zmniejszyć lot do 0.5 lota. Ale wtedy potencjalny zysk automatycznie się zmniejsza przy takim samym ryzyku maksymalnym dla jednej pozycji. Tj. w przypadku aktywacji SL = 32p i 0.5 lota strata wynosi tyle samo co w przypadku SL = 16p i 1 lot. Natomiast aby wyrównać poziom potencjalnego zysku z TP należałoby go zwiększyć x2. Czyli podsumowujac zmniejszamy zysk przy utrzymaniu takiego samego ryzyka. Ale jednocześnie maleje ryzyko aktywacji tak zwiększonego sl. To wszystko przy założeniu, że będziemy zaliczać tp dość często i jednocześnie nie będziemy zbyt często zaliczać sl.

cdn...

Wysłane za pomoca Tapatalk
No pain - No gain

Awatar użytkownika
Leonardo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Leonardo »

No ja sobie to mniej więcej procentowo dobieram tak jak to wskaźnik pokazuje.
zakres.PNG
Tylko tyle że wcześniej nie miałem takiego fajnego wskaźnika, miałem 20 pips i 10 pips
do tego stop i na podstawie tego pi razy drzwi dobierałem lota :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Najważniejsze nie jest to, co robisz, ale to, jak to robisz."
"Dokładnie wiedz czego szukasz, łatwiej będzie znaleźć."
"Pomyśl, zanim pomyślisz."

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

sorki ale pisze z telefonu moim zdaniem najlepiej mieć st ały lub ruchomy sl ljednak jeżeli widzimy że cena robi coś co nas nie pokoi i idzie w kierunku naszego sl to najlepiej wyjść z ręki. marcin bardzo rzadko wiedziałem abyś wychodził z ręki a może to by było dobrym rozwiązaniem? Nie zawsze ale i pewnie często masz że czujesz ze idą po twój sl i się tylko patrzymy na to.
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

Chociaż wg mnie wejście dobre to takie które praktycznie dąży w naszym kierunku do TP, więc może szukać lepszych wejść. Z drugiej strony to naprawdę ciężki temat i po prostu trzeba szukać pod siebie
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

Awatar użytkownika
mosek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mosek »

Marcin ja Ci powiem tak:
jeżeli strefy wyznaczasz dobrze (wg mnie robisz to bardzo dobrze) to co za problem dopasować SL do strefy?
'Chwytamy trend za jaja i wykręcamy tak, że się zesra pipsami. Nasz plan to trzymać się planu. Przejdziemy przez sesję jak gówno przez rurę.'

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

mosek pisze:Marcin ja Ci powiem tak:
jeżeli strefy wyznaczasz dobrze (wg mnie robisz to bardzo dobrze) to co za problem dopasować SL do strefy?
Właściwie tak - ale wtedy mój SL musiałby nieraz być w granicach minimum 30p - a trochę szkoda oddawać te 30p rynkowi.

Nie wiem co wymyślę - ale na pewno wymyślę - po prostu nie mogę patrzeć na to ile pipsów się marnuje poprzez złe dobranie sl. Z moich obliczeń wynika, że przynajmniej połowa - tj. mój zysk powinien być przynajmniej 2 x to co jest teraz.

Inna sprawa to moment wejścia - tutaj też jest problem. Jak na ironię najmniejszy problem mam z tym z czym większość ma największy problem - czyli z wyznaczeniem kierunku i targetu.

Przez weekend coś się wymyśli - ale oczywiście czekam na dalsze podpowiedzi :wink:
No pain - No gain

Awatar użytkownika
mosek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mosek »

Zasada jest prosta kierunek wyznaczasz z wyższego interwału, wchodzisz na niższym i możesz wejść z mniejszym SL a TP wziąć z wyższego interwału.
'Chwytamy trend za jaja i wykręcamy tak, że się zesra pipsami. Nasz plan to trzymać się planu. Przejdziemy przez sesję jak gówno przez rurę.'

ODPOWIEDZ