Złoty graal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

Re: Złoty graal

Nieprzeczytany post autor: pozytyw »

Przestańcie !!!! Przecież to dziecko, kiedyś z tego wyrośnie...
Nie chcę Cię urazić Kimkolwiek, po prostu tak myślę po większości twoich postów. Jeśli jednak jesteś dorosły to nie nadążam za tobą a tym bardziej nie rozumiem.
Spiesz się powoli.

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Hej Midas, możesz wrzucić jakieś podsumowanie ze stycznia? Statement albo jakieś statystyki pokazujące Twoje wyniki? Myślę, że to byłby dobry pomysł i sam też mógłbyś potem porównać swoje postępy.

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Midas »

Witam,

Nie ma sprawy, mogę wrzucić statement. Nie widzę za bardzo niczego do grania a już 14, więc pewnie dziś będzie bez pozycji, a co za tym idzie styczeń zamknięty.

Na statemencie widać od razu tak naprawdę co było nie tak w tym miesiącu.

1. Rozpoczęcie gry za 0.06l, potem gra za 0.04 lota (ustaliłem sobie w końcu, że 50$ = 0.01. Obecnie konto ma 225$ więc 0.04L. Zwiększać będę co 50$).
2. Seria strat na początku, która jest wynikiem grania mimo złego samopoczucia i choroby, nie były to zagrania systemowe. Nałożyło się to ze zwiększoną pozycją i niestety efektem tego jest stan na koniec miesiąca taki a nie inny.

A swoją drogą dopiero teraz zauważyłem, że się tam jeden samotny short zaplątał a tak to same longi :D

Pozdrawiam, Midas
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Zagrałem jednak na kablu 2 pozycje. Pierwsza to w ogóle żart jakiś, nie wiem czemu zagrałem w tym momencie. Prawidłowy setup był dopiero tam gdzie druga pozycja. Zamknąłem ją po ogromnym objęciu na m1 na wysokości szczytów, jak widać pchają dalej cenę do góry ale bałem się szybkiego zrzutu całego ruchu w dół po takiej reakcji w dół na tych szczytach.

-8, +16 = +8

Wychodzi na to, że styczeń kończę zawrotną liczbą +1.85%

Pozdrawiam, Midas
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Nie wiem czy mogę coś zasugerować, ale jeśli masz problemy z dyscypliną (tzn. wchodzisz w transakcje wtedy kiedy nie powinieneś) to dobrym pomysłem było by przyjęcie jakiegoś bardziej mechanicznego podejścia. Tzn. wybierz 1 albo 2 konkretne setupy w które wchodzisz. Najlepiej byłoby wyszukiwać ich na H1, albo wyżej, tak jak to robisz teraz. Spisz sobie gdzieś zasady co do setupów, zarządzania MM, momentu wejścia i wyjścia z pozycji. Jeśli masz jakieś problemy z zamykaniem pozycji to może ustal sobie jakieś stałe RR (nie musi być wysokie, nie musi być nawet większe niż 1, bo to nie ma znaczenia). Chodzi o to, żeby zapewnić sobie jak największą statystyczną przewagę. Aby ją zwiększyć jeszcze bardziej, możesz obniżyć koszty transakcyjne wybierając odpowiedniego brokera (nie wiem u kogo teraz masz rachunek) i grać tylko zgodnie z trendem (wygodnym narzędziem jest tutaj średnia krocząca). Dokładnego wejścia szukałbym też bardziej na M5 niż na M1, co oddali trochę SL i zwiększy Twoją szansę na zysk. To takie moje przemyślenia, z których możesz skorzystać jeśli pasują do Twojego systemu.

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Dzięki za rady, ale raczej nie będę nic już zmieniał. W obecnym stanie system jest zyskowny, jedyny problem to moja psychika, która od czasu do czasu świruje. Jeśli do końca kwietnia nie będzie średniej 10% miesięcznie to zacznę coś dalej kombinować (wiem, że 3 miechy to mało, ale moim zdaniem wystarczy). Mam też chwilami problem, że za bardzo pożałuję na SL'u, w tej kwestii muszę być bardziej elastyczny. Zastanawiam się czy nie zrobić czegoś takiego jak kiedyś próbowałem czyli powiedzmy te 5-12p sl - 0.04l 12-24p - 0.02l.

Co do przyjęcia jakichś mechanicznych zasad bardziej.. Uważam, że jeśli nie opanuję w 100% siebie to i tak nic z tego nie wyjdzie. Tym bardziej jak w grze będą większe pieniądze. Co do do m5 zamiast m1.. Jak dla mnie rynek się nakłada, każdy ruch ma gdzie początek na m1. Wiąże się to z tym jaki dla mnie jest idealny system. Łapać tak jak przez drugą połowę stycznia po te parę-paręnaście pipsów dziennie a jak jest okazja (tak jak raz była na ejku) to brać te 70-200p. Chciałbym, żeby krzywa kapitału spokojnie szła do góry bez pośpiechu a od czasu do czasu dostawała kopa przez długie, dopracowane a jak dobrze pójdzie to i z piramidowane wejście.

Nie wiem czy to co napisałem ma sens, ale jakoś spróbowałem przekazać jak widzę swój system i ogólny plan.

Awatar użytkownika
Nemojimmy
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Nemojimmy »

Midas możesz wyjaśnić o co chodzi z tą psychiką?

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Z moją czy ogólnie? Z moją jest taki problem, że raz na jakiś czas mi się coś przestawia i potrafię złapać 5-6 sl'i z których max 1 mógł mieć miejsce. Tak naprawdę to od pół roku co zarobiłem to traciłem właśnie w takie dni. To jest mój największy problem, już 3 tygodnie go nie było i oby tak pozostało.

Pozdro

mariusztrader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mariusztrader »

Witam,
"Midas" ... Zastanawiam się czy nie zrobić czegoś takiego jak kiedyś próbowałem czyli powiedzmy te 5-12p sl - 0.04l 12-24p - 0.02l. ...
Midas, a może przyjmiesz stały procentowo SL, znaczy np. 1% depo ryzyka na transakcję. Nie byłoby prościej?
"Nie ma rzeczy niemożliwych, istnieją jedynie trudne do zrealizowania"

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Problem jest taki, że nie chce mi się tego liczyć :oops:

Zrobię tak jak pisałem, do 12p pełna stawka, powyżej (co zdarza się raz na... 30 tradeów? Albo więcej) za połowę.

Zastanawiam się nad piramidowaniem pozycji, bo w końcu przyjdzie ten moment, że będzie coś wartego zpiramidowania.. Zastanawiam się czy lepiej coś takiego jak gra Szwajcar (tylko, że z racji grania z małym sl'em pierwsza pozycja za pełną stawkę, reszta za 1/2) i dokładki co te 15-30p w zależnośći od rynku czy też próbować łapać setup z m1-m5 przy każdej dokładce. Albo tak jak pokazywał Kris, czyli że bym za każdym razem wchodził za pełną stawkę i po 10-20p zamykał pół a resztę prowadził na spokojnie.

ODPOWIEDZ