Wisienka na torcie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
forexkiller
Gaduła
Gaduła

Re: Wisienka na torcie

Nieprzeczytany post autor: forexkiller »

Super Panowie, dziękuje za rady są dla mnie bardzo cenne. Tak jak Midas napisał mi na pw. żeby zarabiać trzeba spędzić te kilka tysięcy godzin przed wykresami i popełnić błędy zanim się ogarnie i zacznie zarabiać.

Nic w moim systemie nie zmieniam, jedynie tylko moją "wybredność" :D Muszę się skupić na naprawdę dobrych miejscach na wykresie. Co do wielkości lota, nadal będzie to najmniej jak to możliwe czyli 1 mikrolot i 1-2% kapitału na 1 transakcję. Z obserwowanych par walutowych wyrzuciłem GBPCHF i GBPAUD +złoto do kosza. Zastąpiłem je USDCHF i EURGBP, chociaż co do tej ostatniej nie jestem pewien...

Wuza masz racje że po 2 dniach coś zmieniać to bez sensu, tak nigdy się nie dowiem czy potrafię zarabiać w dłuższym terminie.

Nie ma co biadolić tylko wziąć się za pracę nad psychiką i tradingiem.
Nie ma "Nie mogę", jest tylko "Nie chcę".

Awatar użytkownika
lucek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: lucek »

@forexkiller święte słowa!
Po dniu tradingu sprawdzam wykres i widzę piękne pozycje w które nie wchodziłem mimo, że system na to pozwalał, a wchodziłem w te które były niejednoznaczne... zamykanie przed czasem itd. Eh ale z dnia na dzień u mnie jest lepiej i tak jak Ty trzeba się brać za psychikę i nie porzucać systemu po 1 dniu tradingu :) Pozdrawiam!
No pain, no gain

Awatar użytkownika
zaccny
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: zaccny »

Hm... GBP AUD za EUR GBP? ;-) ja nigdy bym tych par nie zamienił. Ta pierwsza to jedna z najlepszych par trendujacych a ta druga to chyba najbardziej zkonsolidowana para według mnie;-)

Wysłane z mojego GT-P5100 przy użyciu Tapatalka

forexkiller
Gaduła
Gaduła

Tak zaccny masz rację, EURGBP ma kiepską zmienność....GBPAUD ładnie lata (dzisiaj 269 pipsów a EURGBP 54) ale chodzi mi o spread...na GBPAUD mam w tej chwili 9 pipsów spreadu a na EURGBP 2,5. Zastanowię się jeszcze bo ta zmienność na GBPAUD kusi :) Wiem że to mało profesjonalne podejście, takie wahanie się między parami walutowymi.

Awatar użytkownika
zaccny
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: zaccny »

Słuchaj ja też się wacham:-D jednego dnia mam kilka dosłownie par do oglądania a kolejnego dodaje i jest już dużo wiecej:-D później dochodzę do wniosku ze nie ogarniam i usuwam :-D i tak w kółko :-D

Wysłane z mojego GT-P5100 przy użyciu Tapatalka

forexkiller
Gaduła
Gaduła

Może mi ktoś wytłumaczyć czemu dla jednej pary 1% SL to 35 pipsów a dla drugiej to 20 pipsów? Czym to jest spowodowane?

Wuza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wuza »

forexkiller pisze:Może mi ktoś wytłumaczyć czemu dla jednej pary 1% SL to 35 pipsów a dla drugiej to 20 pipsów? Czym to jest spowodowane?
Wartością pipsa dla danej pary walutowej.

Dla przykładu, jeżeli Twoje konto jest w złotówkach i otwierasz zlecenia na Eur/Usd wielkości 0,1 lota.
Walutą bazową jest tu Euro, dolar zaś jest walutą kwotowaną i wartość 0,1 lota w tym przypadku oznacza kontrakt o wartości 10 000 Euro.
W przypadku np. takiej samej wielkości 0,1 lota dla USD/CAD twoja pozycja ma wielkość 10 000 $
Dla GBP/USD będzie to 10 000 Funtów itp.

Na tej zasadzie różne pary wymagają różnych zabezpieczeń depozytu mimo że kupujesz/sprzedajesz przykładowe 0,1 lota.

Co do wartości pipsa to tutaj jest tak, że jest on wyrażany w walucie kwotowanej:
Dla EUR/USD 1 pips dla pozycji 0,1 lota to 1$ więc 3,12 zł ~
Dla EUR/GBP 1 pips dla pozycji 0,1 lota to 1Funt więc 5,15 zł ~
Dla USD/CAD 1 pips dla pozycji 0,1 lota to 1 dolar kanadyjski więc około 2,8 zł ~
Ostatnio zmieniony 30 sty 2014, 21:25 przez Wuza, łącznie zmieniany 1 raz.

forexkiller
Gaduła
Gaduła

No w sumie jak tak myślę teraz to jest logiczne i sam mogłem do tego dojść:D Dzięki Wuza

Edit. Fajnie to wytłumaczyłeś, może nareszcie zrozumiem. Chociaż w tym żadnej filozofii nie ma :)

Awatar użytkownika
gutek04
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: gutek04 »

Long na Kablu z ładnego SD na m30.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

forexkiller
Gaduła
Gaduła

Super strefa gutek, ja ją zauważyłem na M15 ale zaczynała się niżej i cena do niej nie doszła, dlatego muszę chyba przerzucić się na skakanie od M5 do M30 i z tych interwałów brać strefy.

Zdaj relacje później ile z tego zgarnąłeś:)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ