Wisienka na torcie
-
- Gaduła
Re: Wisienka na torcie
gutek poważnie się zastanawiam nad modyfikacją gry tak jak radzisz na szerszy SL bo sytuacja z dzisiaj na edku uświadomiła mi że 2% ryzyka na transakcje jest dopuszczalne i gdybym ta grał to byłbym na plus w dniu dzisiejszym bo TP któe widać na SS załączonym pewnie przesuwał bym w dół i ugrał bym conajmniej 2-3 razy takie TP.
Pracowity weekend się zapowiada:D
PS. Chciałem być "oszczędny" na SL i nie wynosił nawet 1% a gdybym ustawił chociaż 1% SL to poszłoby po mojemu. Już nie pierwszy raz kierunek mam dobry tylko wywala mnie na paru pipsach.
PS. Chciałem być "oszczędny" na SL i nie wynosił nawet 1% a gdybym ustawił chociaż 1% SL to poszłoby po mojemu. Już nie pierwszy raz kierunek mam dobry tylko wywala mnie na paru pipsach.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie ma "Nie mogę", jest tylko "Nie chcę".
A ja dam Ci inną radę
, załóż sobie forex explorera na FF. Tak prywatnie, dla siebie... i tam zakładce trade report masz 3 ważne statystyki:
Win Rate
Avg Winning Trade
Avg Losing Trade
Sprawa jest prosta zarabiać będziesz utrzymując je we właściwych wielkościach. Czyli jak masz win rate < niz 50% to wiadomo ze musisz mieć duzo większy AVT od ALT. Jesli masz Win rate > 50% to mozesz sobie pozwolic na większe stratne pozycje. Poprzygladaj się relacjom tych 3 zmiennych a na pewno zrozumiesz o co chodzi. Wg. mnie sztywny SL jast delikatnie mówiąc "słaby"... SL powinien być dopasowany do Twoich osiągnięć i co wazniejsze do tego co dzieje sie na rynku... właśnie dlatego przebicie poziomu dla mnie nie oznacza że już lecimy w kierunku przebicia. I nie odbierajcie mnie źle, wprawdzie krąże juz po tym forum z 6 lat, ale niekt jeszcze ze mną wywiadów nie przeprowadza
To co piszę najczęściej pochodzi z własnych doświadczeń. Pozdro!

Win Rate
Avg Winning Trade
Avg Losing Trade
Sprawa jest prosta zarabiać będziesz utrzymując je we właściwych wielkościach. Czyli jak masz win rate < niz 50% to wiadomo ze musisz mieć duzo większy AVT od ALT. Jesli masz Win rate > 50% to mozesz sobie pozwolic na większe stratne pozycje. Poprzygladaj się relacjom tych 3 zmiennych a na pewno zrozumiesz o co chodzi. Wg. mnie sztywny SL jast delikatnie mówiąc "słaby"... SL powinien być dopasowany do Twoich osiągnięć i co wazniejsze do tego co dzieje sie na rynku... właśnie dlatego przebicie poziomu dla mnie nie oznacza że już lecimy w kierunku przebicia. I nie odbierajcie mnie źle, wprawdzie krąże juz po tym forum z 6 lat, ale niekt jeszcze ze mną wywiadów nie przeprowadza

-
- Gaduła
gutek a jest gdzieś to opisane na forum jak założyć trade explorera?:P Jestem zielony w te klocki:) gutek ja Ci jestem bardzo wdzięczny że piszesz tutaj i starasz się pomóc, naprawdę doceniam to.
Usunąłem kilka par, wrzuciłem nowe z niższym spredem, wieczorem może zaktualizuje to co wymyśliłem.
Usunąłem kilka par, wrzuciłem nowe z niższym spredem, wieczorem może zaktualizuje to co wymyśliłem.
Wejdź na Forex factory i tam na dole masz trade Explorer i po prostu zakładasz go jak każde inne konto dodając hasło inwestora:-)
Wysłane z mojego GT-P5100 przy użyciu Tapatalka
-
- Gaduła
Manualny SL tzn?? Wyjaśnij jeśli możesz:)
-
- Gaduła
No wszystko fajnie...tylko przy zakładaniu rachunku dostałem login hasło do platformy i nazwe serwera do zalogowania się a hasła inwestora nie mam...
Hm.... To dziwne z tego co wiem to większość jak nie wszyscy brokerzy mt4 udostępniają hasła inwestorów. No chyba ze nie jesteś jak większość i masz konto oparte na innej platformie. Gdzieś tez czytałem że jeśli broker nie udostępnia na wstępie możesz go o to poprosić mailowo
Nie zmieniaj podejścia po 1-2 dniach, za tydzień równie dobrze może się okazać że ten właśnie bliższy sl ratował cię przed większymi stratami, inna sprawa to nie stosuje sztywnego sl, reaguj na poziomy na wykresie a nie na konkretny sl w pipsach i %, lepiej manewrować wielkością pozycji tak żeby % ryzyka się zgadzał przy większym sl niz stawiać go np 2 pipsy pod istotnym poziomem który wynika z Twojej analizy. Pamiętaj, że to nie sprint, liczy się skuteczność w dłuższym terminie a dni w których zaliczysz kilka sl pod rząd będą się zdarzać, tak samo jak dni a nawet tygodnie z zyskownymi wejściamiforexkiller pisze:gutek poważnie się zastanawiam nad modyfikacją gry tak jak radzisz na szerszy SL bo sytuacja z dzisiaj na edku uświadomiła mi że 2% ryzyka na transakcje jest dopuszczalne i gdybym ta grał to byłbym na plus w dniu dzisiejszym bo TP któe widać na SS załączonym pewnie przesuwał bym w dół i ugrał bym conajmniej 2-3 razy takie TP.

No czyli zamykanie z łapy.Wiadomo że dobrze mieć jakiś tam SL dosyć wysoko w ramach wentylu bezpieczeństwa bo nigdy nie wiesz czy zaraz cena nie poleci 100 pipsow do góry,ale tak to praktycznie wszystkie pozycje zamyka się samemu.forexkiller pisze:Manualny SL tzn?? Wyjaśnij jeśli możesz:)
U mnie się to sprawdza.Chociaż od razu mówię że nie uważam tego za jedyny słuszny sposób zamykania pozycji,bo każdy powinienen dopasować ten aspekt pod siebie.Tylko że jak już zabierasz się za testowanie jednego elementu twojego trading planu to uwzględniaj właśnie fakt taki że nie ma nic idealnego,wszystko ma swoje plusy i minusy.
No i też podpinam się pod to co ci Wuza napisał,odnośnie stawiania na siłę SL'a

Ostatecznie przecież liczy się to jak potrafisz zmaksymalizować zyski względem ryzyka (każdy ma swój oryginalny sposób),tylko nie zrozum mnie źle,nie mówię tu o popularnym wchodzeniu w pozycje tylko przy danym RR i podawaniu dokładnego RR przed wejściem w pozycję.
Takie rzeczy wg. mnie określa się nie względem jednej pozycji a tylko na podstawie statystyk jakie masz przez dłuższy czas.
Przynajmniej ja tak to widzę .Mam nadzieję że udało mi się moje myśli w miarę jasno przekazać