W tygodniu jest pięć dni handlu - przyjmując, że w ciągu dnia mam jedno wejście za pełną stawkę ale rozłożone na cztery części - to w tygodniu wychodzi średnio 20 trejdów. Oczywiście zdarza się mniej - ale częściej jest to więcej niż 20.forexkiller pisze:Marcin, prowadziłeś jakieś statystyki ile Ci średnio wychodzi trejdów na tydzień?? Bo właśnie zastanawiam się czy nie brać mniej trejdów ale za to np. 2-3x 1 mikrolot a nie 1 mikrolot i pomyślałem że spytam Ciebie.
Gram tylko na E/U. Kiedyś próbowałem e/j, g/u/, a/u ale po prostu te pary mi nie odpowiadają, po drugie dokładając par do gry czas potrzebny do przeprowadzenia analiz i całych procedur wydłuża się automatycznie czas = ilość par x analiza itp. Jeśli przy e/u analiza jest jedna i cały proces od samego początku do końca zajmuje cały dzień to przy większej ilości...
Musiałbym mieć jakiś automat do tego aby mnie powiadamiał o wystąpieniu odpowiedniego warunku, który "odpala" całą machinę.
Inaczej jest to wg mnie ciężko wykonalne - przy założeniu, że wszystko musi być na "tip top" a nie na "odwal".
Wracając do tematu - ogólna wartość ryzyka musi wynikać z Twojego MM. Jeśli strategia dopuszcza takie zwiększenie to dlaczego nie.
Ja dzielę pełną stawkę jaką mogę zaryzykować w danym trade na cztery części. Ma to taką zaletę dla mnie, że wchodząc zamiast jednej pozycji mam cztery - mogę dla każdej ustawić inny sl, tp, be.
Tego nie da się zrobić gdy masz jedną pozycję - a przynajmniej nie tak łatwo.
Sumarycznie wychodzi na to samo - ale zalety są niepodważalne - przynajmniej dla mnie.
Co do timingu - takie zwracanie uwagi i nie granie np. w urodziny, zaćmienie księżyca itp. to wg mnie zabobon. Jeśli strategia jest sprawdzona i masz do niej pełne zaufanie to nie zwracasz uwagi na takie głupoty. Ja na pewno nie zwracam na to uwagi.
Timing musi wynikać ze strategii - albo z doświadczenia opartego na obserwacji rynku. Np. wg mnie bardzo dobre momenty na zajęcie/zamknięcie pozycji to początek/koniec świecy h1 - ale nie zawsze - może na początku takiej świecy być publikacja danych i wtedy już nie gram bo zbyt duże ryzyko.
Także nie da się jednoznacznie powiedzieć, że wchodź/wychodź wtedy a wtedy - bo to musi wynikać ze strategii a nie z opinii obcej osoby na forum internetowym.
pozdrawiam Marcin

cdn...