Droga do zwycięstwa - part 2

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Re: Droga do zwycięstwa - part 2

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Dzisiaj tylko jeden trade i niestety skończony na SL - próbne wejście rano w S po 36604 z tp na 36170. Jak niewiele było trzeba aby skończyć na TP - niestety sl musiałbym ustawić wielkości ok. 30p.
forexkiller pisze:Marcin, prowadziłeś jakieś statystyki ile Ci średnio wychodzi trejdów na tydzień?? Bo właśnie zastanawiam się czy nie brać mniej trejdów ale za to np. 2-3x 1 mikrolot a nie 1 mikrolot i pomyślałem że spytam Ciebie.
W tygodniu jest pięć dni handlu - przyjmując, że w ciągu dnia mam jedno wejście za pełną stawkę ale rozłożone na cztery części - to w tygodniu wychodzi średnio 20 trejdów. Oczywiście zdarza się mniej - ale częściej jest to więcej niż 20.

Gram tylko na E/U. Kiedyś próbowałem e/j, g/u/, a/u ale po prostu te pary mi nie odpowiadają, po drugie dokładając par do gry czas potrzebny do przeprowadzenia analiz i całych procedur wydłuża się automatycznie czas = ilość par x analiza itp. Jeśli przy e/u analiza jest jedna i cały proces od samego początku do końca zajmuje cały dzień to przy większej ilości...

Musiałbym mieć jakiś automat do tego aby mnie powiadamiał o wystąpieniu odpowiedniego warunku, który "odpala" całą machinę.

Inaczej jest to wg mnie ciężko wykonalne - przy założeniu, że wszystko musi być na "tip top" a nie na "odwal".

Wracając do tematu - ogólna wartość ryzyka musi wynikać z Twojego MM. Jeśli strategia dopuszcza takie zwiększenie to dlaczego nie.

Ja dzielę pełną stawkę jaką mogę zaryzykować w danym trade na cztery części. Ma to taką zaletę dla mnie, że wchodząc zamiast jednej pozycji mam cztery - mogę dla każdej ustawić inny sl, tp, be.

Tego nie da się zrobić gdy masz jedną pozycję - a przynajmniej nie tak łatwo.

Sumarycznie wychodzi na to samo - ale zalety są niepodważalne - przynajmniej dla mnie.

Co do timingu - takie zwracanie uwagi i nie granie np. w urodziny, zaćmienie księżyca itp. to wg mnie zabobon. Jeśli strategia jest sprawdzona i masz do niej pełne zaufanie to nie zwracasz uwagi na takie głupoty. Ja na pewno nie zwracam na to uwagi.

Timing musi wynikać ze strategii - albo z doświadczenia opartego na obserwacji rynku. Np. wg mnie bardzo dobre momenty na zajęcie/zamknięcie pozycji to początek/koniec świecy h1 - ale nie zawsze - może na początku takiej świecy być publikacja danych i wtedy już nie gram bo zbyt duże ryzyko.

Także nie da się jednoznacznie powiedzieć, że wchodź/wychodź wtedy a wtedy - bo to musi wynikać ze strategii a nie z opinii obcej osoby na forum internetowym.

pozdrawiam Marcin 8)

cdn...
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

forexkiller
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: forexkiller »

Tak, tak rozumiem. Chciałem tylko wiedzieć ile masz trejdow na tydzień, bo zastanawiam się czy nie byłoby lepiej grać 5 trejdów po 2-3 mikroloty z ryzykiem 2-3% niż 15 słabych trejdów po 1 mikrolocie:)
Nie ma "Nie mogę", jest tylko "Nie chcę".

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Droga do zwycięstwa - part 2

Nieprzeczytany post autor: silveRbull »

Marcin, te zabobony to tylko taka ewentualność (aczkolwiek śmieszna). To prawda że timing powinien wynikać ze strategii. Niemniej strategia ta powinna współgrać z tobą samym. Można więc stosować timing tylko w odniesieniu do zachowań rynku, ale można połączyć go z własną osobowością. I tak niektórzy nie potrafią się skupić jeżeli wisi na nimi jakieś wyjątkowe wydarzenie. Każdy jest inny, a i trading jest dla każdego, nawet o najdziwniejszych poglądach. Tak samo ktoś może się uczyć i mieć regularne zaliczenia raz w tygodniu. Wszystko to jakoś wpływa nie tyle na rynek co jakość podejmowanych decyzji. Dlatego za pomocą timingu można jakoś zsynchronizować rytm biologiczny, emocje itp. z rytmem rynku. Gdyby było inaczej wystarczyłoby odpalić robota i zająć sie własnymi sprawami.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Aktualna sytuacja:

szczegóły na screenie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

pawelbajer
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: pawelbajer »

Marcin już po pracy? :)

Darek_2000
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Darek_2000 »

Wielki szacun :)

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

Gratki Marcin i o to kaman, ja nie dałem rady wejść w edka niby S cały czas ale dzisiaj to zrobili w miarę ale ja jakoś nie mogłem miejsca znaleźć odpowiedniego.
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

Awatar użytkownika
Leonardo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Leonardo »

Ja też wczoraj/dzisiaj zaszalałem :D na varengoldzie, szkoda tylko że dziennikowe mi wystopowali padalce :/
Ładowałem ile mogłem czyli tylko 5 pozycji.
"Najważniejsze nie jest to, co robisz, ale to, jak to robisz."
"Dokładnie wiedz czego szukasz, łatwiej będzie znaleźć."
"Pomyśl, zanim pomyślisz."

Veni

Nieprzeczytany post autor: Veni »

Hej, oto moje jedyne wejście:
dzisiejsze wejście.png
Ten tydzień wymiata jak na razie, wejścia jak malina...

Jeszcze na USD/JPY można się w L szykować , ale czekam na solidne potwierdzenie...

Swoją drogą świetne wejścia macie Panowie na EUR, dla mnie za szybko :P

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

Sorry, że tak w dzienniku Marcina i nie na temat pary, która gra. Ale Veni mógłbyś mi napisać dlaczego L na ujku?
Ja czytam dzienniki to już któraś osoba pisze że szykkować się można na L, natomiast ni w ząb nie mogę znaleźć żadnego sensownego potwierdzenia ani poziomu dlaczego L.
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

ODPOWIEDZ