Droga do zwycięstwa - part 2
Re: Droga do zwycięstwa - part 2
Mi się wydaje że Marcin mówi o timingu
czyli nasza 9 to 8 w Londynie a wtedy się wszystko zaczyna no może chwilę później
Czy tak Marcinie ?
"Najważniejsze nie jest to, co robisz, ale to, jak to robisz."
"Dokładnie wiedz czego szukasz, łatwiej będzie znaleźć."
"Pomyśl, zanim pomyślisz."
"Dokładnie wiedz czego szukasz, łatwiej będzie znaleźć."
"Pomyśl, zanim pomyślisz."
- klonmarcin
- Maniak

Jak to nie są z Londynu ??? Wg mnie w Londynie jest czas PL-1h, tak więc taki jak na moich wykresach - no chyba, że ja się mylę. Co ma do tego świeca dzienna z niedzieli ? U niektórych brokerów nie ma świec niedzielnych - gdy grałem w AM tam też była świeca niedzielna.nie są według Londynu.
Na D1 masz świecę dzienną z 19.01(niedziela). Popraw mnie jeżeli się mylę.
A więc stało się - to co kiedyś musiało nastąpić - złamanie zasad i strata powyżej normy.
Na screenach szczegóły.
Ale jutro też jest dzień - trzeba wyciągnąć wnioski z zaistniałej sytuacji i dążyć do tego aby nie powtórzyła się w przyszłości.
Dzisiaj po zakończeniu gry nie mogę do siebie powiedzieć: Zrobiłeś wszystko jak należy. Dzisiaj mogę tylko powiedzieć, że nie zrobiłem wszystkiego jak należy. To ja zawaliłem - ja i tylko ja - nikt inny - nie rynek, nie broker, nie zła pogoda - tylko i wyłącznie ja.
Takie sytuacje pokazują, że mając nawet plan zawsze może pójść coś nie tak jak byśmy chcieli. Niestety takie dni zdarzały się także i w przeszłości - ale życie toczy się dalej.
Do MC jeszcze daleka droga
pozdrawiam Marcin
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?
https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs
Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
No pain - No gain
- klonmarcin
- Maniak

Wg mnie każdy większy ruch zaczyna się właśnie wtedy gdy Londyn zaczyna pracę - ja tak zwykle robię - wchodzę rano aby na wejściu Londynu mieć już pozycję gotową do drogi. I tak jak jest w UK 8 to u nas 9 i także wtedy w FxSalt otwiera się nowa świeca H4.Leonardo pisze:Mi się wydaje że Marcin mówi o timinguczyli nasza 9 to 8 w Londynie a wtedy się wszystko zaczyna no może chwilę później
Czy tak Marcinie ?
Dzisiejszy ruch z rana UP to mogło być także rysowanie górnego cienia na nowej świecy Weekly. Ale teraz to już można sobie gdybać...
cdn...
No pain - No gain
No pain - No gain
Hej Marcin. Wiem że to Cię nie pocieszy ale zrobiłem to samo
I prawie tak samo. Chyba dzisiaj więcej zamieszali. Pozdro
"Ty też jesteś Bogiem! Tylko uświadom to sobie, sobie"
- klonmarcin
- Maniak

Co tak cicho w dzienniku - nikt nie komentuje wtopy ???
Do rzeczy - dzisiejsze podsumowanie - wczorajsza wtopa nadrobiona z małą nawiązką.
Szczegóły na screenie.
cdn...
Do rzeczy - dzisiejsze podsumowanie - wczorajsza wtopa nadrobiona z małą nawiązką.
Szczegóły na screenie.
cdn...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
No pain - No gain
No pain - No gain
Jeszcze fajne okazje można złapać zaczynając z NYklonmarcin pisze:Wg mnie każdy większy ruch zaczyna się właśnie wtedy gdy Londyn zaczyna pracę - ja tak zwykle robię - wchodzę rano aby na wejściu Londynu mieć już pozycję gotową do drogi. I tak jak jest w UK 8 to u nas 9 i także wtedy w FxSalt otwiera się nowa świeca H4.Leonardo pisze:Mi się wydaje że Marcin mówi o timinguczyli nasza 9 to 8 w Londynie a wtedy się wszystko zaczyna no może chwilę później
Czy tak Marcinie ?
.
Wiesz Marcin gdyby to był dziennik kogoś innego to napewno znalazły by się wpisy o tym jak ten ktoś jest nieodpowiedzialny etc:-D ale ze to Twój dziennik to cisza bo myślę że nie tylko ja ale większość forum uważa że jesteś chyba jednym z najbardziej zdyscyplinowanym traderem ;-) zresztą nie pamiętam kiedy indziej w ogóle była kiedyś taka sytuacja u Ciebie. Pozdrawiam
Wysłane z mojego GT-P5100 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego GT-P5100 przy użyciu Tapatalka
Witam !
Ktoś wspomniał o timingu. Czy coś w tej kwestii można by więcej powiedzieć?
Ktoś wspomniał o timingu. Czy coś w tej kwestii można by więcej powiedzieć?
- silveRbull
- Pasjonat

Droga do zwycięstwa - part 2
Jest conajmniej kilka zastosowań timingu. Generalna zasada jest taka że sprawdzasz jak radzi sobie twoja strategia w określonych przedziałach czasowych. Bardzą ważną rolę odgrywa tutaj dziennik transakcji, którego jednym z parametrów powinien być czas rozegrania setupu (o czym wielu często zapomina). Jeżeli z jakichś powodów pomineliśmy ten parametr, nakeży wykonać conajmniej 100 transakcji według rytmu jakim dotychczas handlowaliśmy. To bardzo ważne, ponieważ musi to współgrać z twoimi preferencjami czasowymi. Następnie sprawdzasz w których okresach czasowych (Frankfurt, Londyn, NewYork, Tokio itd.) tewoja strategia przynosi jak najlepsze korzyści. Czasami jest tak że podczas sesji londyńskiej zarabiasz a nowojorskiej tracisz. To oczywiście tylko taki przykład - wszystko wychodzi w praniu. Należy teraz sprawdzić takie dni jak pierwszy i ostatni dzień każdego tygodnia, miesiąca, roku. Niektórzy nie grają np. w dzień własnego ślubu, urodzin, imienin, zaćmienia księżyca etc. Jeżeli twoja strategia generuje dużą ilość setupów możesz w ten sposób odfiltrować część fałszywych sygnałów. Jeżeli grasz na wyższym TF i setup pojawia się np. raz dziennie w rozmaitych godzinach to rozważ modyfikację strategi i zastanów się czy statystycznie nie będzie lepiej, powiedzmy w czasie lanczu, albo w piątki grać w przeciwnym kierunku.....
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
forexkiller
- Gaduła

Marcin, prowadziłeś jakieś statystyki ile Ci średnio wychodzi trejdów na tydzień?? Bo właśnie zastanawiam się czy nie brać mniej trejdów ale za to np. 2-3x 1 mikrolot a nie 1 mikrolot i pomyślałem że spytam Ciebie.
Nie ma "Nie mogę", jest tylko "Nie chcę".