Droga do zwycięstwa - part 2

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Leonardo
Pasjonat
Pasjonat

Re: Droga do zwycięstwa - part 2

Nieprzeczytany post autor: Leonardo »

Mi się wydaje że Marcin mówi o timingu :) czyli nasza 9 to 8 w Londynie a wtedy się wszystko zaczyna no może chwilę później :D Czy tak Marcinie ?
"Najważniejsze nie jest to, co robisz, ale to, jak to robisz."
"Dokładnie wiedz czego szukasz, łatwiej będzie znaleźć."
"Pomyśl, zanim pomyślisz."

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

nie są według Londynu.
Na D1 masz świecę dzienną z 19.01(niedziela). Popraw mnie jeżeli się mylę.
Jak to nie są z Londynu ??? Wg mnie w Londynie jest czas PL-1h, tak więc taki jak na moich wykresach - no chyba, że ja się mylę. Co ma do tego świeca dzienna z niedzieli ? U niektórych brokerów nie ma świec niedzielnych - gdy grałem w AM tam też była świeca niedzielna.

A więc stało się - to co kiedyś musiało nastąpić - złamanie zasad i strata powyżej normy.

Na screenach szczegóły.

Ale jutro też jest dzień - trzeba wyciągnąć wnioski z zaistniałej sytuacji i dążyć do tego aby nie powtórzyła się w przyszłości.

Dzisiaj po zakończeniu gry nie mogę do siebie powiedzieć: Zrobiłeś wszystko jak należy. Dzisiaj mogę tylko powiedzieć, że nie zrobiłem wszystkiego jak należy. To ja zawaliłem - ja i tylko ja - nikt inny - nie rynek, nie broker, nie zła pogoda - tylko i wyłącznie ja.

Takie sytuacje pokazują, że mając nawet plan zawsze może pójść coś nie tak jak byśmy chcieli. Niestety takie dni zdarzały się także i w przeszłości - ale życie toczy się dalej.

Do MC jeszcze daleka droga :D... - przynajmniej kilka takich dni pod rząd :D Co mam nadzieję nie nastąpi.

pozdrawiam Marcin 8) 8) 8)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Leonardo pisze:Mi się wydaje że Marcin mówi o timingu :) czyli nasza 9 to 8 w Londynie a wtedy się wszystko zaczyna no może chwilę później :D Czy tak Marcinie ?
Wg mnie każdy większy ruch zaczyna się właśnie wtedy gdy Londyn zaczyna pracę - ja tak zwykle robię - wchodzę rano aby na wejściu Londynu mieć już pozycję gotową do drogi. I tak jak jest w UK 8 to u nas 9 i także wtedy w FxSalt otwiera się nowa świeca H4.

Dzisiejszy ruch z rana UP to mogło być także rysowanie górnego cienia na nowej świecy Weekly. Ale teraz to już można sobie gdybać...

cdn...
No pain - No gain

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bfx »

Hej Marcin. Wiem że to Cię nie pocieszy ale zrobiłem to samo :/ I prawie tak samo. Chyba dzisiaj więcej zamieszali. Pozdro
"Ty też jesteś Bogiem! Tylko uświadom to sobie, sobie"

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Co tak cicho w dzienniku - nikt nie komentuje wtopy ??? :D :D :D

Do rzeczy - dzisiejsze podsumowanie - wczorajsza wtopa nadrobiona z małą nawiązką.

Szczegóły na screenie.

cdn...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
No pain - No gain

Awatar użytkownika
Nemojimmy
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Nemojimmy »

klonmarcin pisze:
Leonardo pisze:Mi się wydaje że Marcin mówi o timingu :) czyli nasza 9 to 8 w Londynie a wtedy się wszystko zaczyna no może chwilę później :D Czy tak Marcinie ?
Wg mnie każdy większy ruch zaczyna się właśnie wtedy gdy Londyn zaczyna pracę - ja tak zwykle robię - wchodzę rano aby na wejściu Londynu mieć już pozycję gotową do drogi. I tak jak jest w UK 8 to u nas 9 i także wtedy w FxSalt otwiera się nowa świeca H4.

.
Jeszcze fajne okazje można złapać zaczynając z NY :)

Awatar użytkownika
zaccny
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: zaccny »

Wiesz Marcin gdyby to był dziennik kogoś innego to napewno znalazły by się wpisy o tym jak ten ktoś jest nieodpowiedzialny etc:-D ale ze to Twój dziennik to cisza bo myślę że nie tylko ja ale większość forum uważa że jesteś chyba jednym z najbardziej zdyscyplinowanym traderem ;-) zresztą nie pamiętam kiedy indziej w ogóle była kiedyś taka sytuacja u Ciebie. Pozdrawiam

Wysłane z mojego GT-P5100 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
michosz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: michosz »

Witam !
Ktoś wspomniał o timingu. Czy coś w tej kwestii można by więcej powiedzieć?

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Droga do zwycięstwa - part 2

Nieprzeczytany post autor: silveRbull »

Jest conajmniej kilka zastosowań timingu. Generalna zasada jest taka że sprawdzasz jak radzi sobie twoja strategia w określonych przedziałach czasowych. Bardzą ważną rolę odgrywa tutaj dziennik transakcji, którego jednym z parametrów powinien być czas rozegrania setupu (o czym wielu często zapomina). Jeżeli z jakichś powodów pomineliśmy ten parametr, nakeży wykonać conajmniej 100 transakcji według rytmu jakim dotychczas handlowaliśmy. To bardzo ważne, ponieważ musi to współgrać z twoimi preferencjami czasowymi. Następnie sprawdzasz w których okresach czasowych (Frankfurt, Londyn, NewYork, Tokio itd.) tewoja strategia przynosi jak najlepsze korzyści. Czasami jest tak że podczas sesji londyńskiej zarabiasz a nowojorskiej tracisz. To oczywiście tylko taki przykład - wszystko wychodzi w praniu. Należy teraz sprawdzić takie dni jak pierwszy i ostatni dzień każdego tygodnia, miesiąca, roku. Niektórzy nie grają np. w dzień własnego ślubu, urodzin, imienin, zaćmienia księżyca etc. Jeżeli twoja strategia generuje dużą ilość setupów możesz w ten sposób odfiltrować część fałszywych sygnałów. Jeżeli grasz na wyższym TF i setup pojawia się np. raz dziennie w rozmaitych godzinach to rozważ modyfikację strategi i zastanów się czy statystycznie nie będzie lepiej, powiedzmy w czasie lanczu, albo w piątki grać w przeciwnym kierunku.....

Pozdrawiam

forexkiller
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: forexkiller »

Marcin, prowadziłeś jakieś statystyki ile Ci średnio wychodzi trejdów na tydzień?? Bo właśnie zastanawiam się czy nie brać mniej trejdów ale za to np. 2-3x 1 mikrolot a nie 1 mikrolot i pomyślałem że spytam Ciebie.
Nie ma "Nie mogę", jest tylko "Nie chcę".

ODPOWIEDZ