Wszystkie pytania dozwolone początkujących programistów

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
JAREK67
Maniak
Maniak

Re: Wszystkie pytania dozwolone początkujących programistów

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

przecież to takie proste ;)
dla buy if (1średnia[1]>2średnia[1] && 1średnia[2]<2średnia[2] && Close[1] >= "jeszcze_inna_srednia"){....

Tu masz bardzo fajny kreator. Przy jego pomocy zrobisz ten algorytm w 100%
http://sufx.core.t3-ism.net/ExpertAdvisorBuilder

WojtexWay
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: WojtexWay »

JAREK67 pisze:przecież to takie proste ;)
dla buy if (1średnia[1]>2średnia[1] && 1średnia[2]<2średnia[2] && Close[1] >= "jeszcze_inna_srednia"){....
No właśnie chyba jednak nie tak - bo co jeśli ten drugi warunek będzie spełniony kilka słupków dalej (za przecięciem)?... Wówczas pierwsze dwa warunki nie będą spełnione i lipa...
Jeśli dobrze rozumiem to w tym case-ie ma być otwarta tylko 1 pozycja więc najłatwiej to rozwiązać sprawdzając warunek czy nie ma po prostu już otwartej pozycji...
JAREK67 pisze:Tu masz bardzo fajny kreator. Przy jego pomocy zrobisz ten algorytm w 100%
Powtarzam ostatni raz: ucz się języka a nie kreatora...
Ostatnio zmieniony 29 sty 2014, 12:37 przez WojtexWay, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
yeahman
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: yeahman »

Wojetek - ja jestem trejderem - od wymyślania strategii a nie od pisania programów. Jak się za to biorę to dla mnei czarna magia.
Zamieszczane przeze mnie wykresy pokazują jedyne słuszne spojrzenie na rynek i stanowią jednoznaczną rekomendacje. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych jest świetnym pomysłem.

WojtexWay
Gaduła
Gaduła

yeahman pisze:Wojetek - ja jestem trejderem - od wymyślania strategii a nie od pisania programów. Jak się za to biorę to dla mnei czarna magia.
A co to w ogóle za argument? Bycie "traderem" zwalnia Cię z obowiązku samodzielnego myślenia i dokształcanie się w innych dziedzinach?
Analogicznie ja jestem księgowym od księgowania a nie od wyręczania innych na forum - szczególnie w kwestiach programistycznych - bo to nie jest pomoc, gdy sam robisz to na odwal się lub nawet nie próbujesz tego zrobić samodzielnie.
Nie chcesz się wysilać to zawsze masz drugie wyjście: zleć komuś wykonanie tego EA i po sprawie...

paki
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: paki »

@yeahman: Wyślij mi założenia strategii na PW, to pokombinuję ;)

JAREK67
Maniak
Maniak

WojtexWay pisze:
JAREK67 pisze:przecież to takie proste ;)
No właśnie chyba jednak nie tak - bo co jeśli ten drugi warunek będzie spełniony kilka słupków dalej (za przecięciem)?... Wówczas pierwsze dwa warunki nie będą spełnione i lipa...
Jeśli dobrze rozumiem to w tym case-ie ma być otwarta tylko 1 pozycja więc najłatwiej to rozwiązać sprawdzając warunek czy nie ma po prostu już otwartej pozycji...
JAREK67 pisze:Tu masz bardzo fajny kreator. Przy jego pomocy zrobisz ten algorytm w 100%
Powtarzam ostatni raz: ucz się języka a nie kreatora...
Ale chyba własnie o to chodzi że to ma się wydarzyć tuz po przecięciu. Czyli dokładnie po spełnieniu pierwszego warunku. I jezeli wtedy równoczesnie będzie spełniony następny warunek - ten z "jeszcze_jedną_srednią" to wtedy Buy. Jeżeli drugi warunek miałby byc spełniony kilka słupków po przecięciu to przecież nie będzie mowy o przecięciu tylko o zmianie połozenia 1sredniej względem 2sredniej.
Ten kreator jest bardzo dobry dla tych, którzy chcą rozpocząć naukę programowania w mql4. Prowadzi jak "po sznurku" piszącego. Stworzony algorytm jest bardzo czytelny i łatwo go edytować w miarę zdobywania umiejętności juz bez pomocy kreatora.
ps. Napisałem właśnie w tym kreatorze coś o co powinno spełniać twoje podstawowe założenia. Możesz teraz do woli kombinować. :) Właściwie wszystko możesz pozmieniać. Nie sprawdzałem, ale powinno działać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2014, 22:07 przez JAREK67, łącznie zmieniany 1 raz.

WojtexWay
Gaduła
Gaduła

JAREK67 pisze:Ale chyba własnie o to chodzi że to ma się wydarzyć tuz po przecięciu. Czyli dokładnie po spełnieniu pierwszego warunku. I jezeli wtedy równoczesnie będzie spełniony następny warunek - ten z "jeszcze_jedną_srednią" to wtedy Buy.
Moim zdaniem zdanie:
yeahman pisze:W mojej strategii nie wchodzi się od razu po przecięciu tylko czeka na kolejny warunek.
świadczy o czymś innym, ale to chyba nie jest aż tak istotne ;).
JAREK67 pisze:Jeżeli drugi warunek miałby byc spełniony kilka słupków po przecięciu to przecież nie będzie mowy o przecięciu tylko o zmianie połozenia 1sredniej względem 2sredniej.
Jaka zmiana położenia?! o_O
Pierwszy warunek to przecięcie a drugi to X_warunek, który może nastąpić od razu a może nastąpić później i tyle... Nie ma znaczenia kiedy nastąpiło przecięcie (przynajmniej z zacytowanej wypowiedzi tak wynika) - istotne jest, by to nastąpiło i tyle...
Zresztą w sumie sam już nie wiem o co autorowi chodziło...

JAREK67
Maniak
Maniak

WojtexWay pisze:
JAREK67 pisze:Ale chyba własnie o to chodzi że to ma się wydarzyć tuz po przecięciu. Czyli dokładnie po spełnieniu pierwszego warunku. I jezeli wtedy równoczesnie będzie spełniony następny warunek - ten z "jeszcze_jedną_srednią" to wtedy Buy.
Moim zdaniem zdanie:
yeahman pisze:W mojej strategii nie wchodzi się od razu po przecięciu tylko czeka na kolejny warunek.
świadczy o czymś innym, ale to chyba nie jest aż tak istotne ;).
JAREK67 pisze:Jeżeli drugi warunek miałby byc spełniony kilka słupków po przecięciu to przecież nie będzie mowy o przecięciu tylko o zmianie połozenia 1sredniej względem 2sredniej.
Jaka zmiana położenia?! o_O
Pierwszy warunek to przecięcie a drugi to X_warunek, który może nastąpić od razu a może nastąpić później i tyle... Nie ma znaczenia kiedy nastąpiło przecięcie (przynajmniej z zacytowanej wypowiedzi tak wynika) - istotne jest, by to nastąpiło i tyle...
Zresztą w sumie sam już nie wiem o co autorowi chodziło...
Przecięcie to znaczy że 1srednia[1]>2srednia[1] && 1srednia[2]<2srednia[2]. Tylko wtedy mamy do czynienia z przecięciem. Czyli następny warunek musi nastąpić na swiecy [0]. Nie można jedynie badac aktualnego połozenia srednich i czekac na spełnienie drugiego warunku ponieważ mogłoby się zdazyc ze aktualne połozenie srednich trwa np. od początku Świata i przecięcia wcale nie było :roll:

WojtexWay
Gaduła
Gaduła

Sorry, ale głupoty piszesz.
JAREK67 pisze:Przecięcie to znaczy że 1srednia[1]>2srednia[1] && 1srednia[2]<2srednia[2]. Tylko wtedy mamy do czynienia z przecięciem.
Jeśli mamy być szczegółowi to przecięcie oznacza warunek typu:

Kod: Zaznacz cały

if(srednia1[i] > srednia2[i] && srednia1[i-1] < srednia2[i-1] || srednia1[i] < srednia2[i] && srednia1[i-1] > srednia2[i-1])
   {
   //...
   }
gdzie zmienna "i" jest indeksem o dowolnej wartości - zarówno przyjmującym wartość 0 (czyli na repaintującym okresie) jak również jakieś odległe typu 1000.
Jeśli w założeniach EA szczegółowo zdefiniujesz, że chodzi Ci o przecięcie dla konkretnego "i" (np. dla i=0 lub i=1) to sprawdzasz czy w tym okresie było przecięcie, ale to nie oznacza, że we wcześniejszym okresie nie było przecięcia lub że nie możesz takiego warunku zastosować w EA.

Jeśli założeniem autora jest przecięcie i czekanie na drugi warunek, który może nastąpić w odległej przyszłości to nie ma znaczenia kiedy nastąpiło przecięcie tylko fakt jego wystąpienia.
Natomiast jeśli trzymamy się tej wersji, gdzie drugi warunek ma być sprawdzany w tym samym czasie (na tym samym słupku) co przecięcie to powinieneś porównywać średnie z index-em 0 i 1 a nie tak jak piszesz z indeksem 1 i 2...
JAREK67 pisze:Czyli następny warunek musi nastąpić na swiecy [0].
Następny warunek musi być tam, gdzie autor go sobie wymyśli.
JAREK67 pisze:Nie można jedynie badac aktualnego połozenia srednich i czekac na spełnienie drugiego warunku ponieważ mogłoby się zdazyc ze aktualne połozenie srednich trwa np. od początku Świata i przecięcia wcale nie było :roll:
Gdzie ja Ci napisałem, że należy badać jakieś "aktualne położenie średnich"? To Ty sobie wymyśliłeś taki termin... Jak nie było przecięcia (dosłownie) no to nie było i nie jest spełniony pierwszy warunek więc gdzie masz problem?

JAREK67
Maniak
Maniak

Mam wrażenie graniczące z pewnością, że autor miał na myśli najbliższe z mozliwych przecięć, a więc rozgrywających się na swiecy [1] i [2]. Nie [0] i [1] zeby uniknąc efektu reapaintowania. Natomiast warunek czekania na osiągnięcie przez cenę poziomu następnej sredniej mozna oczywiscie zrealizowac na swiecy [1] lub [0]. Ponieważ autor nie określił czy drugi warunek oznacza trwałe przekroczenie poziomu jeszcze_jednej_sredniej to moze wystarczyc Close[0]>= jeszcze_jedna_srednia

ODPOWIEDZ