dla buy if (1średnia[1]>2średnia[1] && 1średnia[2]<2średnia[2] && Close[1] >= "jeszcze_inna_srednia"){....
Tu masz bardzo fajny kreator. Przy jego pomocy zrobisz ten algorytm w 100%
http://sufx.core.t3-ism.net/ExpertAdvisorBuilder
No właśnie chyba jednak nie tak - bo co jeśli ten drugi warunek będzie spełniony kilka słupków dalej (za przecięciem)?... Wówczas pierwsze dwa warunki nie będą spełnione i lipa...JAREK67 pisze:przecież to takie proste
dla buy if (1średnia[1]>2średnia[1] && 1średnia[2]<2średnia[2] && Close[1] >= "jeszcze_inna_srednia"){....
Powtarzam ostatni raz: ucz się języka a nie kreatora...JAREK67 pisze:Tu masz bardzo fajny kreator. Przy jego pomocy zrobisz ten algorytm w 100%
A co to w ogóle za argument? Bycie "traderem" zwalnia Cię z obowiązku samodzielnego myślenia i dokształcanie się w innych dziedzinach?yeahman pisze:Wojetek - ja jestem trejderem - od wymyślania strategii a nie od pisania programów. Jak się za to biorę to dla mnei czarna magia.
Ale chyba własnie o to chodzi że to ma się wydarzyć tuz po przecięciu. Czyli dokładnie po spełnieniu pierwszego warunku. I jezeli wtedy równoczesnie będzie spełniony następny warunek - ten z "jeszcze_jedną_srednią" to wtedy Buy. Jeżeli drugi warunek miałby byc spełniony kilka słupków po przecięciu to przecież nie będzie mowy o przecięciu tylko o zmianie połozenia 1sredniej względem 2sredniej.WojtexWay pisze:No właśnie chyba jednak nie tak - bo co jeśli ten drugi warunek będzie spełniony kilka słupków dalej (za przecięciem)?... Wówczas pierwsze dwa warunki nie będą spełnione i lipa...JAREK67 pisze:przecież to takie proste
Jeśli dobrze rozumiem to w tym case-ie ma być otwarta tylko 1 pozycja więc najłatwiej to rozwiązać sprawdzając warunek czy nie ma po prostu już otwartej pozycji...Powtarzam ostatni raz: ucz się języka a nie kreatora...JAREK67 pisze:Tu masz bardzo fajny kreator. Przy jego pomocy zrobisz ten algorytm w 100%
Moim zdaniem zdanie:JAREK67 pisze:Ale chyba własnie o to chodzi że to ma się wydarzyć tuz po przecięciu. Czyli dokładnie po spełnieniu pierwszego warunku. I jezeli wtedy równoczesnie będzie spełniony następny warunek - ten z "jeszcze_jedną_srednią" to wtedy Buy.
świadczy o czymś innym, ale to chyba nie jest aż tak istotneyeahman pisze:W mojej strategii nie wchodzi się od razu po przecięciu tylko czeka na kolejny warunek.
Jaka zmiana położenia?! o_OJAREK67 pisze:Jeżeli drugi warunek miałby byc spełniony kilka słupków po przecięciu to przecież nie będzie mowy o przecięciu tylko o zmianie połozenia 1sredniej względem 2sredniej.
Przecięcie to znaczy że 1srednia[1]>2srednia[1] && 1srednia[2]<2srednia[2]. Tylko wtedy mamy do czynienia z przecięciem. Czyli następny warunek musi nastąpić na swiecy [0]. Nie można jedynie badac aktualnego połozenia srednich i czekac na spełnienie drugiego warunku ponieważ mogłoby się zdazyc ze aktualne połozenie srednich trwa np. od początku Świata i przecięcia wcale nie byłoWojtexWay pisze:Moim zdaniem zdanie:JAREK67 pisze:Ale chyba własnie o to chodzi że to ma się wydarzyć tuz po przecięciu. Czyli dokładnie po spełnieniu pierwszego warunku. I jezeli wtedy równoczesnie będzie spełniony następny warunek - ten z "jeszcze_jedną_srednią" to wtedy Buy.świadczy o czymś innym, ale to chyba nie jest aż tak istotneyeahman pisze:W mojej strategii nie wchodzi się od razu po przecięciu tylko czeka na kolejny warunek..
Jaka zmiana położenia?! o_OJAREK67 pisze:Jeżeli drugi warunek miałby byc spełniony kilka słupków po przecięciu to przecież nie będzie mowy o przecięciu tylko o zmianie połozenia 1sredniej względem 2sredniej.
Pierwszy warunek to przecięcie a drugi to X_warunek, który może nastąpić od razu a może nastąpić później i tyle... Nie ma znaczenia kiedy nastąpiło przecięcie (przynajmniej z zacytowanej wypowiedzi tak wynika) - istotne jest, by to nastąpiło i tyle...
Zresztą w sumie sam już nie wiem o co autorowi chodziło...
Jeśli mamy być szczegółowi to przecięcie oznacza warunek typu:JAREK67 pisze:Przecięcie to znaczy że 1srednia[1]>2srednia[1] && 1srednia[2]<2srednia[2]. Tylko wtedy mamy do czynienia z przecięciem.
Kod: Zaznacz cały
if(srednia1[i] > srednia2[i] && srednia1[i-1] < srednia2[i-1] || srednia1[i] < srednia2[i] && srednia1[i-1] > srednia2[i-1])
{
//...
}
Następny warunek musi być tam, gdzie autor go sobie wymyśli.JAREK67 pisze:Czyli następny warunek musi nastąpić na swiecy [0].
Gdzie ja Ci napisałem, że należy badać jakieś "aktualne położenie średnich"? To Ty sobie wymyśliłeś taki termin... Jak nie było przecięcia (dosłownie) no to nie było i nie jest spełniony pierwszy warunek więc gdzie masz problem?JAREK67 pisze:Nie można jedynie badac aktualnego połozenia srednich i czekac na spełnienie drugiego warunku ponieważ mogłoby się zdazyc ze aktualne połozenie srednich trwa np. od początku Świata i przecięcia wcale nie było