Droga do zwycięstwa - part 2

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
forexkiller
Gaduła
Gaduła

Re: Droga do zwycięstwa - part 2

Nieprzeczytany post autor: forexkiller »

Marcin super opisujesz działania które działają jak algorytm. Taki algorytm bardzo pomaga w tradingu. Opisywałeś to gdzieś szerzej? Gratuluję wyników.
Nie ma "Nie mogę", jest tylko "Nie chcę".

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

forexkiller pisze:Opisywałeś to gdzieś szerzej? Gratuluję wyników.
Nie - kiedyś pisałem cząstkowo - ale nigdy całościowo - kiedyś miałem udostępnić kompletny trading plan - ale w różnych powodów byłem "zmuszony" do porzucenia tego pomysłu.

Być może kiedyś wrócę do tego - być może napiszę coś więcej nt. moich procedur w trakcie gry.

cdn...
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bfx »

klonmarcin pisze: Teraz odpowiedz sobie - dlaczego byś spanikował ???
Bo ktoś chciał żebym spanikował :D
Czy spowodowane to byłoby zbyt dużą wielkością lota ???

Nie, z tym akurat nie mam problemu, nie spieszy mi się.
czy zbyt dużym łącznym minusem - mimo, że realnie to tylko 11p cofki ?
Nie, nie daje SL dalej niż mnie puszcza moje MM.
czy spowodowane byłoby to brakiem planu na taką sytuację ??
To jest jedna z prawidłowych odpowiedzi. Druga to dlatego że sytuacja zaczęła dla mnie wyglądac na L(nawet to grałem) a cel jak widac był u góry.
Jeśli mam plan i się go trzymam to nie dopuszczalne jest panikowanie
Racja, chyba użyłem złego słowa wcześniej. Nie spanikowałbym, po prostu podjął bym decyzje o zamknięciu tej pozycji z ręki. Objawy paniki też by były ale raczej nie wpłynęły by na tą decyzję.
jeśli wchodzę w trade, ustawiam sl i tp to już do końca trade staram się nie dotykać sl
Jak się ma taką skutecznośc jak Ty to można tak grac. Ja się staram w miarę szybko podsówac SL. To mi nawet dobrze wychodzi.
Teraz wystarczy tylko wypracowane określone zachowania "ubrać" w odpowiednie procedury i już panika nie grozi - bowiem znasz swój kolejny ruch - tzn. nie wiesz jaki ruch wykona przeciwnik (cena) ale masz wypracowane zachowanie na ewentualne możliwe scenariusze.

W naszym przypadku cena może iść w górę, w dół lub bokiem - naprawdę, możliwych do budowy własnych "reakcji" jest cała masa. Wystarczy zacząć a kolejne pomysły pojawiają się jak z czarodziejskiego kapelusza. Nic tak nie uspokaja jak świadomość tego, że masz opracowaną odpowiedź na każdy ruch przeciwnika.
Dobra podpowiedź. Dzięki znowu! :564:
"Ty też jesteś Bogiem! Tylko uświadom to sobie, sobie"

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Przed nami ostatnie pięć dni handlu w styczniu 2014 - to już miesiąc nowego roku - jak czas szybko mija...

Ale do rzeczy. Mimo ostrych wzrostów w tym tygodniu cena nie zdołała zamknąć się powyżej czerwonej strefy - a to dobrze rokuje dla S (w1).

Krótko pisząc - liczę na spadek w okolice zielonej strefy z tp 1. A potem po dojściu do strefy będę myślał dalej. Nie wykluczam wejścia nawet zaraz po otwarciu rynku. Choć oczywiście rynek może i tak zrobić swoje - co ja mogę :D ja mogę tylko robić swoje jak najlepiej.

Rano trochę danych z EU - mogą robić korektę po ewentualnym spadku w nocy. Jakoś ostatnio ucichły info o bankructwie tego całego interesu zwanego EU. A dla spadku na e/u takie info mogłoby się przyczynić :D

ps. zobaczymy jakie pokażą się potwierdzenia 8)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
No pain - No gain

Erykos
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Erykos »

Też jestem tego zdania, rano planuję wejść w short, tylko zastanawiam się gdzie dać SL aby był jak najmniejszy ( mam mały depozyt, a cena może się wahać 70 pips i mnie wyciąć :) ). Możesz mi powiedzieć dlaczego akurat tam narysowałeś te zielone pole ( pierwsze od dołu ) na pierwszym screenie? Domyślam się, że chodzi o ZL, choć narysowane pole to nie MZ.

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Chodzi Ci o screena z D1 ?

Jeśli tak to zielona strefa na d1 (ta na dole) oznacza potencjalną strefę kupna - nie jest to zl - ale jest to s/r. Lepiej widać to na h4 i h1 - w tym miejscu opór zmienił się we wsparcie - i jak do tej pory to wsparcie nie było testowane. Czyli bardzo logiczne jest, że cena może tam się ZATRZYMAĆ na jakiś czas - a jako jest to tylko jedno, kolejne miejsce na wykresie na drodze ceny to trzeba się liczyć, z tym, że jeśli cena tam dojdzie to może nastąpić reakcja. A bez sensu jest rysować strefę docelową niżej niż ta ponieważ cena MUSI najpierw sforsować tą strefę - a znając sposoby postępowania ceny - można spodziewać się, że prędzej nastąpi jakaś reakcja (chociaż krótka) niż przebicie bez jakiejkolwiek reakcji w przeciwnym kierunku.

cdn..
No pain - No gain

Darek_2000
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Darek_2000 »

Cześć Marcin

Mam takie pytanie techniczne odnośnie twojej analizy technicznej. Widzę że rysujesz na świecach FXSalt.
Masz w związku z tym inne świece H4, D1, W1. Wiem że to nie apteka, ale jak porównuję Twój tok rozumowania przy analizie to na moich wykresach (FXPro) pojawia się być może niepotrzebna wątpliwość. Czy te różnice nie stanowią dla Ciebie wielkiej różnicy ? W załączniku mój wykres W1 i zaznaczona wątpliwa strefa.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Darek_2000 pisze:Cześć Marcin

Mam takie pytanie techniczne odnośnie twojej analizy technicznej. Widzę że rysujesz na świecach FXSalt.
Masz w związku z tym inne świece H4, D1, W1. Wiem że to nie apteka, ale jak porównuję Twój tok rozumowania przy analizie to na moich wykresach (FXPro) pojawia się być może niepotrzebna wątpliwość. Czy te różnice nie stanowią dla Ciebie wielkiej różnicy ? W załączniku mój wykres W1 i zaznaczona wątpliwa strefa.
Wiem co masz na myśli - hmmm wiadomo, że takie rozbieżności się zdarzają - ale ja zawsze robiłem analizę wg czasu londyńskiego a tym samym wg świec londyńskich - czyli +1 h do naszego czasu. Wszystkie inne nie brałem pod uwagę. Także wybór brokera był tym inspirowany - wcześniej Admiral Markets.

Ale analiza nie jest rozpatrywana tylko pod kątem wyglądu świec - broń Boże - cena u wszystkich brokerów w danym momencie była w mniej więcej tym samym miejscu - i jednak te strefy są podobne - gdybym robił analizę na takim wykresie jak Twój to pewnie zrobiłbym ją tak samo jak na swoim.

Powtarzam - dla mnie liczy się czas londyński w wykresie...
No pain - No gain

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nadchodzący tydzień będzie dla mnie ważny z punktu widzenia samokontroli i samodyscypliny - ale osiągnięcie celu NA PEWNO będzie bardzo trudne ale nie niemożliwe. Oby się udało...
No pain - No gain

Darek_2000
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Darek_2000 »

klonmarcin pisze:
Darek_2000 pisze:Cześć Marcin

Powtarzam - dla mnie liczy się czas londyński w wykresie...
Marcin - to ja już się pogubiłem. Właśnie do tego zmierzam, że twoje wykresy które załączyłeś nie są według Londynu.
Na D1 masz świecę dzienną z 19.01(niedziela). Popraw mnie jeżeli się mylę.

Pozdrawiam
Darek

ODPOWIEDZ