Trzeba wyciągnąć wnioski i jechać dalej

Tutaj akurat masz rację, każdy system który ma sztywne wytyczne nie wytrzyma próby czasu na długą metę, trzeba ciągle dostosowywać swoje podejście do rynku i reagować na to co się dzieje.WarrenB pisze:To koledzy wierzą w jakieś systemy?![]()
Nie ma żadnych systemów zarabiających w długim terminie. Gdyby tak było jego twórca zostałby najbogatszym człowiekiem na ziemi.
Systemów nie było i nie będzie. Owszem należy mieć jakieś wytyczne, które prowadzą trading. Całą sztuka to dopasowanie ich do aktualnej sytuacji.
A teraz najważniejsze: każdy tzw. system na swoją fazę rynku. Faza się kończy - system siada. Dziękuję Państwu za uwagę
Mnie się wydaje że system gridujący to taki co buduje pozycję właśnie jak jest silny trend (piramidy).Wuza pisze:Tutaj akurat masz rację, każdy system który ma sztywne wytyczne nie wytrzyma próby czasu na długą metę, trzeba ciągle dostosowywać swoje podejście do rynku i reagować na to co się dzieje.WarrenB pisze:To koledzy wierzą w jakieś systemy?![]()
Nie ma żadnych systemów zarabiających w długim terminie. Gdyby tak było jego twórca zostałby najbogatszym człowiekiem na ziemi.
Systemów nie było i nie będzie. Owszem należy mieć jakieś wytyczne, które prowadzą trading. Całą sztuka to dopasowanie ich do aktualnej sytuacji.
A teraz najważniejsze: każdy tzw. system na swoją fazę rynku. Faza się kończy - system siada. Dziękuję Państwu za uwagę
W przypadku gridu i tym podobnych jest to świetny system gdy mamy trend boczny i małe wachania, przy mocnych ruchach wysypuje itp itd.
Najważniejsze to żeby ciągle się rozwijać i starać reagować na to co się dzieje, wczorajsze wejście gdybym zamknął je tam gdzie chciałem skończyłoby się w okolicy 3-4% na minusie i byłoby ok, popełniłem błąd i z niego muszę wyciągnąć wnioski i tyle. Karuzela będzie kręcić się dalej.