kosinho pisze:Żeby nie było tak całkiem miło i pozytywnie w tym temacie
Czy to jedyny powód wpisu?
Jeśli nie, proszę o informację co to za zlecenie i co konkretnie Pana zdziwiło w sposobie jego realizacji?
Patrząc tylko na zakres świec jakie się wczoraj rysowały, jak również na widoczne na wykresach luki - zarówno w BossaFX jak i w tzw. "ECN" (polskich DM), mogę powiedzieć tylko że taki poślizg jak najbardziej był wczoraj przy FOMC możliwy, bo takie były w tym czasie rynkowe warunki handlu.
kosinho pisze:Żeby nie było tak całkiem miło i pozytywnie w tym temacie, wczoraj bossa podczas decyzji FOMC się nie popisała. 25 pipsów poślizgu przy zleceniu oczekującym sell stop na Eur/Usd...
Granie pod takie dane, czy w takich danych to spore ryzyko. Nie ma się co dziwić, że spread sie rozjechał.
Adrianoforex pisze:
Granie pod takie dane, czy w takich danych to spore ryzyko. Nie ma się co dziwić, że spread sie rozjechał.
Jak mógł się rozjechać spread jak to było zlecenie typu sell a nie buy.
s_zadora pisze:Czy to jedyny powód wpisu?
Powód jest następujący. Gdy ja wybierałem brokera do gry to czytałem odpowiednie wątki dotyczące konkretnych brokerów, I bardzo wielu ludzi udzielało tam użytecznych informacji. Dlatego jeśli ktoś jest nastawiony na scalpowanie to myślę że mój komentarz może być dla niego również przydatny bo będzie wiedział czego się spodziewać. Tak np. w FxPro identyczne zlecenie zostało zrealizowane z 7 pipsowym poślizgiem, w bossie 25 pipsów. Przyzna Pan że dla kogoś kto gra większym lotem to spora różnica. Czysto informacyjny wpis.
kosinho pisze:Patrząc tylko na zakres świec jakie się wczoraj rysowały, jak również na widoczne na wykresach luki
Jeśli chodzi o same luki na wykresie M1 to tak źle to nie wygląda. Jest 18 pipsowa luka do góry ale w moim konkretnym przypadku to niczemu nie mogło zaszkodzić. Potem następuje "normalna" świeca spadkowa podczas której następuje otwarcie zlecenia z poślizgiem.
Na tak ogólnie postawione pytanie mogę napisać tylko że 16 stycznia po sesji miało miejsce rolowanie kontraktu bazowego m.in. dla instrumentu FOIL. Odpowiednie wartości punktów swap z tego tytułu zostały Panu przesłane w skrzynkę pocztową na platformie przed rolowaniem. Jeśli wartości naliczonego swap nie zgadzają się z tym co napisano w komunikacie proszę o reklamację.
s_zadora pisze:Na tak ogólnie postawione pytanie (...)
Myślałem, że po 10 godzinach handlu już wiecie, że macie problem.
Oprócz piątkowego rolowania naliczyliście też potrójny swap za cały weekend tak, jak na walutach. Np. pozycja otwarta w piątek już po rolowaniu ma dziś doliczone 69 pipsów swapu.
s_zadora pisze:.....Equity CFD na dodatkową 10-tkę myślę że dość szybko można się spodziewać.
Panie Sebastianie, deklaracja z września i do tej pory nie ma CFD na akcje pełnego wig30. Konsultanci w bossa nic w temacie nie wiedzą. Czy coś w konkretnego w najbliższym czasie można się spodziewać ?
Witam,
Odnośnie awarii związanej z błędnym naliczeniem swap na niektórych CFD opartych na rynku futures informuję że przyczynę błędu usunęliśmy już wczoraj dzięki czemu taka sytuacja nie powinna się więcej zdarzyć. Jesteśmy także w trakcie wykonywania ostatnich korekt na rachunkach dotkniętych problemem. Mimo że standardem w naszym biurze jest automatyczne naprawianie błędów które wystąpiły po naszej stronie także wtedy, gdy nie zostały nam zgłoszone poprzez reklamację, to jednak zawsze zachęcam aby takie zgłoszenia do nas przesyłać (wystarczy krótki mail - jeśli reklamacja kojarzy się Państwu z nadmiarem biurokracji).
Co do planów poszerzenia oferty Equity CFD to jak zwykle to bywa - zależą one od zainteresowania Klientów. My podtrzymujemy chęć rozwijania tej grupy instrumentów, zatem jeśli jest zapotrzebowanie to myślę że poszerzymy wkrótce ich listę. Proszę więc o cierpliwość.
Co do modelu działania - to jaki model ma Pan na myśli? "ECN" w cudzysłowie na MT4 od samego początku uważaliśmy za fikcję i dzięki temu że sporo takich ofert powstało inwestorzy też już wiedzą że ma sporo wad. Dla nas (brokera) podstawową wadą jest ograniczony wpływ na ofertę (listę instrumentów, warunki transakcyjne) oraz konieczność ciągłego tłumaczenia się przed Klientami że to nie my zawiniliśmy, tylko dostawca płynności albo twórca mostka albo prime broker miał awarię albo jeszcze jakiś operator serwerów który w tym wszystkim uczestniczy. Bardzo cenimy sobie komfort współpracy z Klientami m.in. w trakcie awarii polegający na tym, że jak się np. błędnie naliczą swapy to jeszcze tego samego dnia zwracamy pieniądze i zamykamy temat. Jak na wykresie źle się narysowała świeczka i uniemożliwia AT, to nie potrzebujemy tygodni aby ją poprawić itd. Takich przykładów macie Państwo na tym forum dziesiątki - zarówno w tematach brokerów ECN i "ECN" (tych z nalepką marketingową "ECN"). Wydaje mi się że cały czas szybko rosnąca grupa naszych Klientów także zdaje się doceniać ten aspekt przy wyborze brokera.
Na pewno jeśli ktoś jeszcze wierzy w to że można zbudować prawdziwą ofertę ECN z platformą MT4 i jeszcze z CFD na indeksy, surowce, dług państwowy czy jeszcze inne klasy aktywów to nie otworzy rachunku u nas. Ale czy rzeczywiście dostanie to na co liczy i czy uniknie w ten sposób konfliktów interesów? - bardzo dyskusyjne. Jednak nawet jemu polecałbym posiadanie konta u nas na wypadek awarii sieci ECN, które jak pokazuje historia unieruchamiają w tym samym czasie wszystkich brokerów do niej podłączonych, mimo że rynek działa dalej.
Podsumowując na koniec - oczywiście o wszystkim decydują Klienci. Na chwilę obecną mamy dzięki nim przekonanie że utrzymywanie autorskiej i unikalnej na rynku oferty ma sens. Jeśli okazałoby się w przyszłości że nasi Klienci potrzebują kolejnego mostka do integrala na przykład albo co gorsza do innego market makera, jak dziś robi wielu brokerów "ECN" to będziemy na te potrzeby reagować. Choć przyznam że to nie do końca odpowiada naszym ambicjom.
Odnośnie spreadów - o kolejnych krokach w tej sprawie będziemy niezwłocznie informować gdy zostaną podjęte. Na pewno w pierwszej kolejności tego rodzaju zmiany mogą dotknąć klientów aktywnych.
Choć przyznam że to nie do końca odpowiada naszym ambicjom.
Odnośnie spreadów - o kolejnych krokach w tej sprawie będziemy niezwłocznie informować gdy zostaną podjęte. Na pewno w pierwszej kolejności tego rodzaju zmiany mogą dotknąć klientów aktywnych.
Panie Sebastianie dziękuję za wyczerpującą odpowiedź i będę czekał z niecierpliwością na "nowości" w zakresie spreadu dla najbardziej aktywnych. Być może wtedy zrezygnuję z innych kont, by wraz z szanowną małżonką skoncentrować się na tradingu u was.