BOSSAFX

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
3
9%
Poza paroma minusami są ok
9
28%
Przeciętny
7
22%
Mają wiele wad
5
16%
Stanowczo odradzam
8
25%

Liczba głosów: 32

Baton
Pasjonat
Pasjonat

Re: BOSSAFX

Nieprzeczytany post autor: Baton »

No i pytanie czy admiral to ECN czy MM ?

mzyska
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mzyska »

Baton pisze:No i pytanie czy admiral to ECN czy MM ?
Raczej mm, ale co z tego, Bossa żeby nie miała limitu to wcale bym nie narzekał, a przecież jest mm. :wink:

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: s_zadora »

Baton pisze:No i pytanie czy admiral to ECN czy MM ?
Obawiam się że chyba coraz mniej aktualne. Wybiera się brokera a nie model. Proszę zwrócić uwagę, że małe szemrane firmy z Cypru, Bahamów, Mauritiusa, British Virgin Islands i innych wysp specjalizujących się w przemyśle finansowym i brokerskim otwierają się dziś jako ECN a nie MM - ze względu na panującą do niedawna modę na etykietki i magię słowa ECN przyciągającą klientów. Te same lub takie same firmy (może pod innymi markami), które wcześniej wypracowały opinię modelowi MM, teraz pracują na renomę ECN - paradoskalnie dość podobnymi metodami, o których też wiadomo powszechnie coraz więcej. A-book, B-book, agregacja płynności, segmentacja klientów, last-look - to wszystko jest coraz bardziej powszechną wiedzą o tym jak działa lub raczej może działać model ECN, obarczony dość paradoksalnie tymi samymi potencjalnymi konfliktami interesów co MM.
O tym, że coś niepokojącego dzieje się z tą marketingową magią ECN wśród świadomych inwestorów niech świadczy wątek http://forex-nawigator.biz/forum/biznes ... 23893.html który dość niewinnie zaczął się od pytania od funkcjonowanie MM a mimochodem zewoluował na problematykę potencjalnych nadużyć ECN.
Pod rozwagę potencjalnych inwestorów szukających brokera ale i tych którzy sprzedają lub IB-ują pod hasłem nowoczesności i nieskazitelności modelu ECN, abstrahując jednocześnie od prawdziwej zawartości ofert.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Awatar użytkownika
marek8
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: marek8 »

Pytanie do Pana Zadory :
Czy Bossa ma w planie podobnie jak XTB i TMS rozgraniczyć swoją ofertę dot. forex na MM i NDD ?
Mk 9.23 - "....Wszystko możliwe jest dla tego kto wierzy".

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Proszę napisać czego konkretnie Pan oczekuje po ewentualnej nowej ofercie? Zakładam że jakichś konkretnych parametrów tradingowych, nie samej etykiety?
Na same etykiety był czas wtedy gdy pojawiały się m.in. oferty wspomniane przez Pana (2-3 lata temu i wcześniej). Uważam że obecnie dodatkowy efekt przyciągania marketingowego hasła NDD/STP/ECN itd. będzie malał. Aby nie było nieporozumień - piszę o dodatkowym efekcie marketingowym, nie twierdzę że udział brokerów "ECN", zwłaszcza renomowanych będzie koniecznie spadał. To oczywiście tylko moje zdanie, ale podparte choćby dyskusjami prowadzonymi tu na forum i między inwestorami w ogóle.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Awatar użytkownika
marek8
Gaduła
Gaduła

Zmniejszenia spreadów kosztem prowizji - i po prostu wrzucania zleceń na rynek bez udziału desku.
Nie wiem jak to wygląda od kuchni, ale chyba większość polskich brokerów już ma podobne rozgraniczenie w ofercie na MM i NDD.
Bossa jako lider usług maklerskich w PL powinna to dołożyć obok oferty MM - prestiż tego wymaga ;)

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

marek8 pisze:Zmniejszenia spreadów
O ile ten argument jest dość oczywisty (choć nie jest to bezpośrednio związane z modelem działania), o tyle tego już nie rozumiem:
marek8 pisze:Zmniejszenia spreadów kosztem prowizji
Jeśli mi wolno, poproszę o wyjaśnienie dlaczego woli Pan płacić spread+prowizję zamiast samego spreadu (oczywiście zakładając że wychodzi na to samo w sensie łącznego kosztu transakcyjnego).
marek8 pisze:i po prostu wrzucania zleceń na rynek bez udzialu desku.
Nie wiem jak to wygląda od kuchni, ale chyba wiekszość polskich brokerzy już mają podobne rozgraniczenie w ofercie na MM i NDD.
Po pierwsze, co Pan rozumie przez "rynek"? Mam nadzieję że nie liczy Pan na to że zlecenia o wartości 0.1 lota u brokera "ECN" lądują na międzybankowym rynku walutowym? Tutaj więcej informacji o tym co trzeba robić aby tam handlować:
http://www.icap.com/Download.aspx?filei ... 316E40B%7D
ICAP, z którego strony pochodzi link, jest twórcą jednego z głównych systemów handlu międzybankowego - EBS.

Po drugie, skąd Pan wie czy zlecenia lądują na jakimkolwiek innym rynku (roboczo nazwijmy go "rynkiem ECN", bo rzeczywiście kilka takich rynków dla handlu walutami jest)? Zarówno regulaminy brokerów "ECN" w znacznej większości dopuszczają powstanie konfliktu interesów bezpośrednio z klientem, jak i funkcjonalności ECN umożliwiają brokerowi "ECN" branie przeciwnej pozycji do zlecenia klienta - jeśli tylko tego chce. Tak to wygląda od kuchni, choć regulaminy może każdy poczytać. Proszę mnie dobrze zrozumieć, nie twierdzę że w konkretnym przypadku u konkretnego brokera zlecenia nie są gdzieś przekazywane. Tylko skąd ta pewność, że akurat Pańskie są? Model ECN tego jak Pan widzi nie gwarantuje, bo stwarza brokerom de facto bardzo podobne możliwości, co MM.

Oczywiście dobry broker ECN prawdopodobnie nie będzie z tych możliwości korzystał i zlecenia będzie przekazywał dalej zgodnie z deklaracjami. Podobnie zresztą jak dobry broker MM nie będzie dopuszczał do materializowania się konfliktu interesów świadcząc swoje usługi. W obu przypadkach jednak, jeśli w ogóle można mieć jakąkolwiek pewność że tak rzeczywiście będzie, to tylko i wyłącznie opartą na zaufaniu do brokera. Model działania nie ma tu nic do rzeczy.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Awatar użytkownika
marek8
Gaduła
Gaduła

"Jeśli mi wolno, poproszę o wyjaśnienie dlaczego woli Pan płacić spread+prowizję zamiast samego spreadu (oczywiście zakładając że wychodzi na to samo w sensie łącznego kosztu transakcyjnego)"

M.in. dlatego, że łatwiej się ustawia zlecenia w odpowiednich miejscach np. SR, jeżeli spread jest znikomy , a nie trzeba dodawać do tego poziomu zleceń spreadu kilku pipsowego

"...Po pierwsze, co Pan rozumie przez "rynek"? Mam nadzieję że nie liczy Pan na to że zlecenia o wartości 0.1 lota u brokera "ECN" lądują na międzybankowym rynku walutowym?..."

Panie Sebastianie - napisałem, że nie wiem jak to dokładnie wygląda od kuchni - sądzę tylko ,że wzorem innych polskich brokerów Bossa mając ugruntowana pozycję na rynku usług maklerskich powinna dodatkowo wprowadzić ofertę NDD czy ECN ( jak zwał tak zwał :) ).

"...Oczywiście dobry broker ECN prawdopodobnie nie będzie z tych możliwości korzystał i zlecenia będzie przekazywał dalej zgodnie z deklaracjami. ..."

...i właśnie dlatego wiem, że Bossa przy rozgraniczeniu ofert na MM i ECN postępowałaby w ten sposób , a oferta ECN przyciagnęłaby więcej klientów.

Rozumiem, że nie macie takich planów.

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 29 lis 2013, 16:30 przez marek8, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Panie Sebastianie.

Dlaczego pisze Pan, że zlecenie 0.1 nie trafi na rynek międzybankowy, a potem, że dobry ECN przesyła zlecenia dalej?
W dyskusji dotyczącej konfliktu interesów drugorzędną kwestią jest, gdzie trafi zlecenie - o ile druga strona transakcji nie jest firmą powiązaną z brokerem. Brak konfliktu interesów wyraża się w tym, że broker rozliczając nasze zlecenie, nie będzie na nim stratny zarówno w wypadku naszej straty, jak i naszego zysku.
dobry broker MM nie będzie dopuszczał do materializowania się konfliktu interesów świadcząc swoje usługi.
Jeśli Pan może, proszę naświetlić nam i rozwinąć wspomnianą przez Pana kwestię.

Proszę też nie pisać, że zlecenia 0.1 nie trafiają na rynek międzybankowy, bo obecnie już jest to możliwe i wykorzystywane. W Polsce nie ma możliwości funkcjonowania ECN bez ECN, bo KNF tego akurat pilnuje i warto, żeby miał Pan to na uwadze.

To, o czym Pan pisze w swoich postach mówiąc o "nadużywaniu ECN", to STP z MT4 - czyli jak słusznie Pan zauważył, plakietka informująca o potencjalnej możliwości przekazania zlecenia gdzieś indziej, która niczego nie gwarantuje.

Pozdrawiam serdecznie :)
Marcin Nowogórski

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

marek8 pisze:"Jeśli mi wolno, poproszę o wyjaśnienie dlaczego woli Pan płacić spread+prowizję zamiast samego spreadu (oczywiście zakładając że wychodzi na to samo w sensie łącznego kosztu transakcyjnego)"

M.in. dlatego, że łatwiej się ustawia zlecenia w odpowiednich miejscach np. SR, jeżeli spread jest znikomy , a nie trzeba dodawać do tego poziomu zleceń spreadu kilku pipsowego
Dziękuję bardzo.
Stforex pisze:Dlaczego pisze Pan, że zlecenie 0.1 nie trafi na rynek międzybankowy, a potem, że dobry ECN przesyła zlecenia dalej?
Te dwa stwierdzenia w żaden sposób się nie łączą, tj. ani się nie potwierdzają ani sobie nie zaprzeczają. Nawet jeśli broker przesyła zlecenie dalej, to nie na rynek międzybankowy a rynek alternatywny do niego, gdzie małe zlecenia są akceptowane.
Stforex pisze:Jeśli Pan może, proszę naświetlić nam i rozwinąć wspomnianą przez Pana kwestię.
Pozycja zajmowana przez biuro nie może wpływać na transakcje realizowane przez danego klienta - na przykład poprzez zachowanie podstawowej zasady oddzielenia tych odpowiedzialności - risk manager i dealer. Pierwszy zajmuje się zabezpieczaniem (lub nie) pozycji netto biura i odpowiada tylko za wynik na tych zabezpieczeniach (lub ich braku), drugi odpowiada tylko za zgodność ceny potwierdzanej klientowi z wartością rynkową oraz czas jej wykonania - oczywiście dotyczy mniejszości transakcji realizowanych nie automatycznie.
Stforex pisze:Proszę też nie pisać, że zlecenia 0.1 nie trafiają na rynek międzybankowy, bo obecnie już jest to możliwe i wykorzystywane.
Albo co innego rozumiemy pod hasłem rynek międzybankowy, albo proszę mnie nie prosić ;) przed podaniem konkretu. Aby to rozstrzygnąć - czy przykładowy integral to dla Pana rynek międzybankowy?
Stforex pisze:To, o czym Pan pisze w swoich postach mówiąc o "nadużywaniu ECN", to STP z MT4 - czyli jak słusznie Pan zauważył, plakietka informująca o potencjalnej możliwości przekazania zlecenia gdzieś indziej, która niczego nie gwarantuje.
Tak ma Pan rację. Ale to nie znaczy że sprawa jest marginalna, proszę zobaczyć ile jest takich połączeń na rynku reklamowym - ECN z MT4! MT4 w modelu ECN! itd. itd. MT4 zdominowało rynek ECN do tego stopnia że i niektórzy guru tego forum mają problem z rozróżnieniem.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

ODPOWIEDZ