Robot Forexa Gumpa

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
ForexGump
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Robot Forexa Gumpa

Nieprzeczytany post autor: ForexGump »

Po co? Pewnie po to , by udowodnić sceptykom automatyzacji, moim znajomym, a może nawet sobie, że można zbudować inteligentny i bezobsługowy system. I że może to zrobić człowiek, który nie jest ani traderem, ani programistą , a jedynie samoukiem. Czas pokaże ile moje pomysły są warte ;)
Obrazek
Obrazek

JAREK67
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

ForexGump pisze:Po co? Pewnie po to , by udowodnić sceptykom automatyzacji, moim znajomym, a może nawet sobie, że można zbudować inteligentny i bezobsługowy system. I że może to zrobić człowiek, który nie jest ani traderem, ani programistą , a jedynie samoukiem. Czas pokaże ile moje pomysły są warte ;)
Ja tak udowadniałem (sobie i innym) kiedyś przez ponad 1.5 roku. A potem musiałem zacząć od nowa. :)
Green już tu napisał, że roboty działają z reguły przez jakiś czas.

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Adrianoforex »

A Green wie co mówi. Pamiętam go z Zakopanego z imprezy, gdy wręczano mu nagrodę. Ja wtedy z kolegami jednak zbyt mocno się wstawiłem by pogadać. :lol: Zresztą co roku na zjazdach bywało ostro. Ale od roku już nie jeżdżę (nie piję) :lol:
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

EFFECTIVE

Nieprzeczytany post autor: EFFECTIVE »

tzw o jakich zjazdach piszesz? o merola był bodajże tylko jeden, później tylko jakas laska z z czech ( ? ) wygrala banke i to było by na tyle. A wlasnie, do którego roku zbierales papierowe wydania Parkietu? Bo jestem w jednym z nich, to pewnie masz. Ja tu nie chce nic snuc i wdawac się nawet w dyskusje ale w zasadzie non stop odnoszę wrazenie ,ze to co piszesz to mogl bym napisac i ja bo w zasadzie wiem wszystko to co wiesz ty, normalnie sam mogl bym wypisywać to wszystko co ty wypisujesz gdyby mi się chciało w cos takiego bawic. Tzw nie wiem jak to ująć ale jestem w tym biznesie już pare lat i cale info o którym piszesz (chodzi mi o te wszystkie historie które przytaczasz ) to ja zebrałem z for/ doświadczenia, podrozy/ portali forexowych i gpw. Jak wspominałem do niczego nie bije ale po prostu za każdym razem gdy czytam jakies twoje wspominki to mam wrazenie, ze sam mogl bym to napisac nie przez np. to ze faktycznie gdzies byłem ale robiąc maly sabotaż i np. pisząc, ze byłem tam na niby, bo i tak nikt tego nie zweryfikuje. Nie wiem czy wyrazam się jasno i miałem sprawę ogolnie odpuscic ale miałem dziś dobry dzień to z checią napisałem sobie wlasnie tego posta :)

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Adrianoforex »

EFFECTIVE pisze:tzw o jakich zjazdach piszesz? o merola był bodajże tylko jeden, później tylko jakas laska z z czech ( ? ) wygrala banke i to było by na tyle. A wlasnie, do którego roku zbierales papierowe wydania Parkietu? Bo jestem w jednym z nich, to pewnie masz. Ja tu nie chce nic snuc i wdawac się nawet w dyskusje ale w zasadzie non stop odnoszę wrazenie ,ze to co piszesz to mogl bym napisac i ja bo w zasadzie wiem wszystko to co wiesz ty, normalnie sam mogl bym wypisywać to wszystko co ty wypisujesz gdyby mi się chciało w cos takiego bawic. Tzw nie wiem jak to ująć ale jestem w tym biznesie już pare lat i cale info o którym piszesz (chodzi mi o te wszystkie historie które przytaczasz ) to ja zebrałem z for/ doświadczenia, podrozy/ portali forexowych i gpw. Jak wspominałem do niczego nie bije ale po prostu za każdym razem gdy czytam jakies twoje wspominki to mam wrazenie, ze sam mogl bym to napisac nie przez np. to ze faktycznie gdzies byłem ale robiąc maly sabotaż i np. pisząc, ze byłem tam na niby, bo i tak nikt tego nie zweryfikuje. Nie wiem czy wyrazam się jasno i miałem sprawę ogolnie odpuscic ale miałem dziś dobry dzień to z checią napisałem sobie wlasnie tego posta :)

Piszę o zjazdach Wall Street i Profesjonalny Inwestor organizowanych corocznie przez SII. A było ich sporo więc jesteś w małym błędzie. mercedesa akurat zafundowało XTB. Ale co roku Parkiet wręczał po kilka samochodów zwycięzcom innych konkursów. Gościowi z ADHD pisać nie wolno? :lol:
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

ForexGump pisze:Po co? Pewnie po to , by udowodnić sceptykom automatyzacji, moim znajomym, a może nawet sobie, że można zbudować inteligentny i bezobsługowy system. I że może to zrobić człowiek, który nie jest ani traderem, ani programistą , a jedynie samoukiem. Czas pokaże ile moje pomysły są warte ;)
Nie chce być złym prorokiem: ale to skończy raczej źle niż dobrze.
Jak mówisz: nie jesteś programistą, nie jesteś informatykiem. Na giełdzie się nie znasz. Nic na ten temat nie czytałeś. Nie używasz żadnych znanych metod. Wyniki masz jedynie z 5 ciu miesięcy. Nie testujesz systemu na danych historycznych (skąd więc wiesz czego możesz się po nim spodziewać w sytuacji krytycznej).
Jednym słowem negujesz wszystko co się da.
Moim zdaniem: to się nie uda. Nie masz pojęcia czego się spodziewać (zarówno jeśli chodzi o rynek jak i oprogramowanie) a to doprowadzi wcześniej czy później do katastrofy.
Oczywiście jest jeszcze taka możliwość, że jesteś geniuszem albo, że odkryłeś jakąś świetną metodą. Ale szczerze powiedziawszy to sądzę, że geniusze mają inne problemy na głowie a świetne metody wypracowuje się w pocie czoła .....
Adrianoforex pisze:A Green wie co mówi. Pamiętam go z Zakopanego z imprezy, gdy wręczano mu nagrodę. Ja wtedy z kolegami jednak zbyt mocno się wstawiłem by pogadać. :lol: Zresztą co roku na zjazdach bywało ostro. Ale od roku już nie jeżdżę (nie piję) :lol:
No to szkoda, żeśmy się nie zgadali. O ile pamiętam to w Zakopanym brakowało czasu na sen .... z "piekiełka" wyszliśmy gdzieś tam nad ranem :)
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
ForexGump
Stały bywalec
Stały bywalec

Tydzień 2 (styczeń 2014 r.)
-----------------------------------------------------------
Week_2_2014.jpg

Wynik w pips : 325.5
Wynik w USD : 680.65 $
Wynik w % : +5.86 %
Wynik m-c : +7.81 %

Rezultaty dla poszczególnych instrumentów:
Para pips USD
USD.JPY 35.3 53
USD.CHF -64.0 -178
GBP.USD -69.8 -125
EUR.USD 31.6 23
GBP.JPY 408.8 520
EUR.JPY -221.2 -395
AUD.USD 417.6 1044
USD.CAD 164.6 354
GBP.CHF -377.3 -615

Komentarz: Wyniki tygodniowe są w dalszym ciągu niezadowalające. Przyczyna ta sama - błędy techniczne w aplikacji związane z transferem danych do prezentacji LIVE, powodujące zawieszenia programu. Robot jest przygotowany do restartu w dowolnej chwili bez utraty jakichkolwiek danych, lecz brak w oprogramowaniu możliwości odzyskania danych po zawieszeniu się aplikacji, gdyż takich błędów nie dopuszczam w przyszłości. W związku z tym od nowego tygodnia moduł przesyłania danych w celu publikacji wyników na stronie internetowej, zostanie wyłączony z aplikacji głównej robota i będzie działać jako niezależny program (jak się zawiesi, to nie będzie odświeżonych danych w prezentacji, lecz nie wpłynie to na merytoryczną pracę i decyzje robota).

Pomimo dużego obsunięcia kapitału w środę/czwartek - głównie z powody w/w błędów (mimo wszystko mniejszego od dopuszczalnego max. 20% przy agresywnej metodzie inwestowania), piątkowe dane na szczęście wyprowadziły wynik na wartości dodatnie. Dla oceny MaxDD w perspektywie długoterminowej, będę brać pod uwagę jedynie stany konta na koniec dnia i z tego punktu widzenia nie jest źle, gdyż MaxDD wynosi jak na razie mniej niż 4%

Przypominam, że moja krzywa kapitału nie jest tworzona jedynie w oparciu o zamknięte i zaksięgowane pozycje, a jest po prostu efektem skanowania bieżącego stanu konta i uwzględnia zarówno zamknięte jak i otwarte pozycje (u mnie nie da się ukryć i zakamuflować otwartych stratnych pozycji). Dlatego też moment zamykania pozycji (zyskownych lub stratnych) w żaden sposób nie odbija się na wykresie krzywej kapitału.

Plany na najbliższy tydzień: Uruchomić robota w niedzielę i wyłączyć dopiero w piątek wieczorem. Oby wreszcie spełnił swoją podstawową funkcję i był robotem BEZOBSŁUGOWYM, a wtedy o wyniki będę spokojny.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
ForexGump
Stały bywalec
Stały bywalec

Tydzień 3 (styczeń 2014 r.)
Week_3_2014.jpg

Wynik w pips : 710.1
Wynik w USD : 1079.82 $
Wynik tygodniowy % : +8.77 %
Wynik m-c % : +17.27 %

Para pips USD
USD.JPY 191.9 $424
USD.CHF -17.9 -$55
GBP.USD 300.6 $405
EUR.USD -71.7 -$137
GBP.JPY 16.1 $4
EUR.JPY -271.9 -$465
AUD.USD 121.5 $295
USD.CAD -54.1 -$142
GBP.CHF 495.5 $749

Komentarz: Wreszcie w piątek robot "zameldował" wykonanie zadania i pracę non-stop bez błędów technicznych i bez restartowania przez cały tydzień. Wynik tygodniowy bardzo dobry, a szczególnie biorąc pod uwagę brak istotnych obsunięć kapitału. Oceniając wyniki tylko w zakresie stanów konta na koniec dnia, tylko w poniedziałek była niewielka strata -0.90%, a w pozostałe dni system wygenerował zyski. Początek tygodnia charakteryzował się nietrafionym zajęciem pozycji, lecz uruchomione pozycje odwrotne wyhamowały straty na poziomie niecałe 3% kapitału, a następnie jak widać na wykresie notowano niewielki, lecz stały wzrost kapitału. Oby tak dalej ;)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
ForexGump
Stały bywalec
Stały bywalec

Tydzień 4 (styczeń 2014 r.)
Week_4_2014.jpg
Wynik w pips : 175.5
Wynik w USD : 58 $
Wynik tygodniowy % : +0.43 %

Para pips USD
USD.JPY 51.4 $86
USD.CHF -151.2 -$427
GBP.USD 10.4 -$2
EUR.USD 167.5 $307
GBP.JPY 12.5 -$21
EUR.JPY 12.0 $2
AUD.USD 35.7 $87
USD.CAD 11.9 $11
GBP.CHF 25.3 $14

Komentarz: Ku zadowoleniu sceptyków automatyzacji, w czwartek wieczorem system się "rozsypał" z przyczyn technicznych. Wydałem polecenie zejścia z rynku i w piątek robot nie trejdował. Wyniku tygodniowego nie ma co komentować, gdyż nie jest obrazem realnych możliwości systemu.
Błąd techniczny, który spowodował zawieszenie robota, nie mógł być stwierdzony wcześniej, gdyż zaistniała przyczyna, która była związana z sytuacją, która nigdy wcześniej nie miała miejsca (zamykanie pozycji w częściach przy równoczesnym anulowaniu innej pozycji na tym samym instrumencie).
Dzielę działanie swojego robota na sferę merytoryczną związana z podejmowanymi decyzjami i na warstwę techniczną , która odpowiada ze realizację zleceń u brokera. Niestety ten element jeszcze czasami szwankuje i zgodnie z prawami Murphy'ego z pewnością są jeszcze jakieś błędy.
Dowodzi to bezsensowności testowania systemu na danych historycznych, gdyż takie analizy nie uwzględniają poślizgów, braku prądu lub internetu, czy problemów z prawidłową realizacją transakcji u brokera. Na szczęście nic nie straciłem i z tego powodu jestem zadowolony z wyniku tygodniowego.

UWAGA: Równocześnie hosting się na mnie "obraził" i zmieniłem adres na http://forexgump.site90.net
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ