BOSSAFX

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
3
9%
Poza paroma minusami są ok
9
28%
Przeciętny
7
22%
Mają wiele wad
5
16%
Stanowczo odradzam
8
25%

Liczba głosów: 32

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: BOSSAFX

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Albo co innego rozumiemy pod hasłem rynek międzybankowy, albo proszę mnie nie prosić ;) przed podaniem konkretu. Aby to rozstrzygnąć - czy przykładowy integral to dla Pana rynek międzybankowy?
Proszę mnie nie prosić o nieporszenie :lol:
Integral sam w sobie nie jest rynkiem międzybankowym, ale jest okienkiem na ten rynek. I jeśli łączy największe banki i te banki łykają 0.1 to chyba wystarczy?

Co do rozdzielenia biurka dealera i risk managera: Czy przedziela je u Państwa w biurze chociaż ścianka działowa? Już nie mówię o nośnej czy szybie windy :wink: . Przecież dla bezpieczeństwa byłoby lepiej, żeby ryzyko brał na siebie podmiot odrębny od realizującego zlecenie.
Czy gdyby zlecił mi Pan sprzedanie swojego domu po jak najlepszej cenie jako Pana przedstawicielowi, a ja sprzedałbym go swojej teściowej albo lepiej - sam sobie - to nie obawiałby się Pan, że coś może być nie tak? :wink:

Dla mnie jako klienta DM, DI czy innego "spłukiwacza" (z ang. broker) interesuje mnie odpowiedź na pytanie: czy moja strata jest zyskiem mojego przedstawiciela.

Pozdrawiam, miłego weekendu!

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: s_zadora »

Stforex pisze:Integral sam w sobie nie jest rynkiem międzybankowym, ale jest okienkiem na ten rynek. I jeśli łączy największe banki i te banki łykają 0.1 to chyba wystarczy?
Zgoda co do tego, że Integral i podobne ECNy nie są międzybankiem. Brak zgody co do tego,że tego rodzaju platformy łączą banki - przynajmniej w tym sensie że one na takich platformach nie handlują między sobą. Mają do tego lepsze systemy, z własnymi kursami - choćby wspomniany EBS i pewnie ze dwa inne, konkurencyjne miejsca. Banki na takich platformach wystawiają tylko oferty (dostarczają płynność) dla mniejszych uczestników obrotu - funduszy, korporacji czy inwestorów indywidualnych. Raczej nie dla siebie wzajemnie, stąd hasło "handluj po kursach rynkowych na naszym ECN" jest także pewnym uproszczeniem, jeśli myślimy o rynku międzybankowym. I wreszcie zgoda co do tego że te ECNy są okienkiem na rynek - takim samym zresztą jak nasza platforma oraz nawet okienko w oddziale bankowym gdzie możemy wymienić walutę. Wszędzie walutę "łykają" banki (jak Pan to określił) ale nigdzie nie handlujemy na rynku międzybankowym. Oczywiście kursy z integrala są bliższe międzybankowym niż tabelowe w oddziale (po drodze są nasze), ale to cały czas nie te kursy... Nie mówiąc już o wolumenach obrotu, czy zleceniach w arkuszu - podglądzie market depth.
Stforex pisze:Co do rozdzielenia biurka dealera i risk managera: Czy przedziela je u Państwa w biurze chociaż ścianka działowa?
Jest coś lepszego od ścianki - konflikt interesów wynikający z faktu że za różne rzeczy są wynagradzani. Jeśli ktoś myśli dosłownie o chińskich murach (takich z cegieł) w instytucjach finansowych to zazdroszczę mu dobrego samopoczucia. Odpowiednio określona motywacja działania sprawia, że da się uniknąć problemu który opisał Pan w historii z domem. Zresztą jeśli brać ją dosłownie - jako sugestię że na rynku fx można kwotować bardzo rozbieżne kursy, tak jak jest to możliwe na mniej przejrzystym rynku nieruchomości, to chyba zupełnie przykład nieadekwatny.
Stforex pisze:Dla mnie jako klienta DM, DI czy innego "spłukiwacza" (z ang. broker) interesuje mnie odpowiedź na pytanie: czy moja strata jest zyskiem mojego przedstawiciela.
Rozumiem, ale niestety odpowiedź na to pytanie zadane przez konkretnego klienta ze strony MM jest dużo trudniejsza, niż ze strony ECN. ECN powie NIE, jeśli jest uczciwy i przekazuje zlecenia do sieci ECN (prawdopodobne) lub jeśli jest nieuczciwy i ich nie przekazuje (równie prawdopodobne - zależy jaka "marka" i jego podejście do klientów, w każdym razie technologia na to pozwala). Może też powiedzieć TAK, jeśli jest uczciwy i zleceń nie przekazuje (ale to mało prawdopodobne rzecz jasna z marketingowego punktu widzenia).
A co ma powiedzieć MM? Może powiedzieć TAK, jeśli Pana transakcja dołożyła się do już istniejącej pozycji netto brokera (po tej samej stronie) i ta pozycja zarobiła. Może powiedzieć NIE, jeśli Pana transakcja zmniejszyła pozycję netto brokera która również zarobiła. Itd. - pozostałe kombinacje może Pan wymyślić sam (uwzględniając możliwość zabezpieczania pozycji netto to całkiem niezła zabawa:). Sytuacja zależy od konkretnej transakcji danego klienta, pozycji wygenerowanej przez pozostałych klientów oraz tego, czy była ona zabezpieczana. Prawda jest taka, że w pewnym momencie już nie wiadomo który dolar czy jen jest czyj. A odpowiedź na to samo pytanie tego samego klienta przy dwóch różnych transakcjach będzie inna (lub powinna być inna). Dlatego ja osobiście mam spory problem z tego typu pytaniami, bo trudno odpowiedzieć krótko, rzeczowo i nie upraszczając.
Biorąc to pod uwagę uważam, że dużo sensowniejszym pytaniem jest moim zdaniem - czy mam zaufanie do danego brokera? Niezależnie od modelu, bo tak jak już pisałem ECN daje podobne możliwości brokerom co MM i on zaufania raczej nie zbuduje. To byłoby troszkę za proste.

Również udanego weekendu życzę.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

s_zadora pisze:..
Po pierwsze, co Pan rozumie przez "rynek"? Mam nadzieję że nie liczy Pan na to że zlecenia o wartości 0.1 lota u brokera "ECN" lądują na międzybankowym rynku walutowym? Tutaj więcej informacji o tym co trzeba robić aby tam handlować:
http://www.icap.com/Download.aspx?filei ... 316E40B%7D
ICAP, z którego strony pochodzi link, jest twórcą jednego z głównych systemów handlu międzybankowego - EBS.
HANDLOWAĆ..

Panowie.. żeby czymś handlować musi być / zajść konsygnacja..
http://bossa.pl/index.jsp?news_cat_id=1 ... =10&page=0
Inwestycje w surowce - jak handlować i nie stracić? Metale szlachetne
Celem szkolenia będzie przybliżenie tematyki inwestowania na rynkach surowcowych ze szczególnym uwzględnieniem metali szlachetnych.

Na szkoleniu będzie można dowiedzieć się:

* jakie czynniki wpływają na ceny poszczególnych metali szlachetnych (złoto, srebro, platyna, pallad);
* w jaki sposób można inwestować w metale szlachetne w Polsce;
* jak wygląda obecna sytuacja na rynkach metali szlachetnych i jakie są prognozy cen na najbliższe miesiące.

Szkolenie jest częścią projektu "Dzień Rynków Alternatywnych".
http://bossa.pl/index.jsp?layout=2&page ... s_id=15026
Jakimi instrumentami mogę handlować?
Przedmiotem handlu są kontrakty na różnice kursowe 43 par walutowych, indeksów walutowych, surowców, indeksów giełdowych oraz obligacji. Łącznie w ramach rachunku Standard można handlować na 71 instrumentach [Specyfikacja instrumentów] . Oferta subkonta Mikroloty jest nieco mniejsza i stanowi 44 kontrakty na różnice kursowe. [Specyfikacja instrumentów dla konta Mikroloty]
I gdyby się czepiać.. charakter umów podlega pod zastaw.
Pomijając już fair trade.. :wink:
W USA mają indirect electronic commerce, direct electronic commerce, wynikło też z czasem e-commerce , nasz e-handel, czy też kupowanie on-line. Ale zawieranie transakcji na rynku pochodznych nijak nie odzwierciedla handlu. Nawet ciężko mówić o handlowaniu ryzykiem zwłaszcza w modelu MM. Dlatego, że jest konflikt. Ryzykiem handluje tylko broker, mając z tego prowizje wszelakie. Będąc na pozycji stratnej jako trader.. można co najwyżej zbywać majątek :lol:
Trading.. w ujęciu giełdowym, jako handel ma swoje uzasadnienie.
Przekazanie zaś ryzyk dalej.. jako zastawów, jest tym samym co miało miejsce przy CDSach itp..
UE definiuje obrót instr.fin.. tak normalizuje się świat dzięki lobby, pr i reklamie.
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 007:PL:PDF
Rezolucja Parlamentu Europejskiego z dnia 14 grudnia 2010 r. w sprawie regulacji obrotu instrumentami finansowymi – „dark pools” itd. (2010/2075 (INI))
są to tematy, które pchał zz..

Jeśli ktoś tego nie rozumiał.. został wprowadzony w błąd itp.. itd.. stracił..
http://forex-nawigator.biz/forum/broker ... ml#p634164

Jak myślicie.. dlaczego OTC jest takie fajne? I dla kogo?
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
tymek1403
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: tymek1403 »

Wszedłem w umowe ramową,lecz zobaczyłem,że trzeba podać numer NIP.Jeszcze się nie rozliczałem więc nie mam go nadanego z tego co rozumiem.Czy uda mi się założyć konto bez nr NIP?

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Tak uda się. W formularzu proszę koniecznie podać pesel.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Awatar użytkownika
tymek1403
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: tymek1403 »

Witam,czy może mi to ktoś wyjaśnić? Subkonto mikroloty,konto real-1000zł wpłaty,otwarte pozycje :0,03 oraz 0,01. Balance jest zerowy...

edit;Problem sam się rozwiązał po zrestartowaniu platformy ;)

KORC
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: KORC »

mam pytanie do Pana Zadora ,czy przy otwartym zleceniu, plusowe,free margin, jest na nie zmienieniającym się poziomie, czy powinien ewulować, rosąć np. przy plusowym zleceniu

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Na naszej platformie nie ma możliwości otwierania pozycji zabezpieczanych niezrealizowanym zyskiem. Free margin nie zmienia się więc na plus jeśli pozycja jest otwarta, ale może spadać na minus, gdy pozycja jest w stracie. Ten drugi przypadek wynika z wysokiej dźwigni którą oferujemy (do 1:200) i zabezpiecza zarówno inwestora przed debetem na rachunku w przypadku szybkiego zwrotu cen na przelewarowanym rachunku, jak i nas przed sytuacją w której musielibyśmy taki debet pokrywać.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Adrianoforex »

Ja jak na razie nie moge narzekać na BOSSę. Ten rachunek mikro na którym chodze bez problemu daje sobie radę z pozycjami od lota w górę. Oby tak dalej Panie Sebastianie.
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

kosinho
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kosinho »

Żeby nie było tak całkiem miło i pozytywnie w tym temacie, wczoraj bossa podczas decyzji FOMC się nie popisała. 25 pipsów poślizgu przy zleceniu oczekującym sell stop na Eur/Usd...

ODPOWIEDZ