Wuza Daytrading, 10k $ Real, podsumowanie str. 79

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Kimkolwiek
Pasjonat
Pasjonat

Re: Wuza Daytrading, 10k $ Real.

Nieprzeczytany post autor: Kimkolwiek »

Nikt nie pisze bo nie ma do czego sie przyczepic :)
Moja droga do wielkiego chajcu: http://www.forexfactory.com/kimkolwiek#27
Cos dla relaksu: https://www.youtube.com/watch?v=ACVUPrlDeTI
Nie sprzedaje sygnalow, nie robie szkolen.

WARNING:
DO NOT TRY THIS AT HOME!

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Adrianoforex »

Kimkolwiek pisze:Masz racje leser ale powiem Ci ze czucie rynku jest wazniejsze niz sztywne zasady. Mozna przeanalizowac wiele czynnikow zwiazanych z danymi, i na ich podstawie podjac decyzje o pozostawieniu/zamknieciu pozycji. Dlatego zasada aby zawsze zamykac pozycje przed danymi nie ma sensu.
Przestrzeganie swoich zasad jest bardzo wanzne ale musi sie to odbywac w sposob amortyzowany a nie sztywny
Powiadasz, że przed danymi nie ma co zamykać? Ciekawe. Jeśli tak robisz to pewnie kilkakrotnie zaliczyłeś już MC. :lol: Raz się uda, drugi raz się uda, a potem katastrofa. Szczególnie przy zły zarządzaniu kapitałem.

Co do Wuzy to gratulacje dowiezienia wyniku. Ale on sam juz wie gdzie zbładził. Jesli nie poprawi błędów to nic z tego nie będzie. Ale jestem dobrej myśli.
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

caroliscool
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: caroliscool »

Wuza podobały mi się dzisiejsze pozycje na kablu. Naprawde super zagrane ;) Może jakaś analiza tamtego wejścia? Tylko proszę wuzę nie innych użytkowników ;)

Wuza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wuza »

caroliscool pisze:Wuza podobały mi się dzisiejsze pozycje na kablu. Naprawde super zagrane ;) Może jakaś analiza tamtego wejścia? Tylko proszę wuzę nie innych użytkowników ;)
Gbpusd14-11-13.jpg
1.606-68 to opór z 5-6.11.2013, i 13.11.2013 + okolicy ciekawe z uwagi na dzisiejsze pivoty + okolice 50 fibo ruchu z 1626 do 1,5854 ~ Więc grzech nie wejść ) Kolejne zlecenia w okolicy dziennych oporów i poniżej 1,61 czyli okrągły poziom + 61.8 fibo z tego samego ruchu.
Na screenie jest jeszcze nie odpalony ostatni limit na 1,6111 w okolicy ostatniego szczytu ~

Zamknięcie w okolicy pivot point 1,6055 ~

Co do dziennika to powoli zbieram się za jakieś dłuższe podsumowanie i zarys tego co dalej.

Przy okazji chciałbym zapytać o to czy ktoś ma jakieś ciekawe doświadczenia z X-social oferowanym przez XTB ~ ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Above
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Above »

Wuza pisze:[...]
Przy okazji chciałbym zapytać o to czy ktoś ma jakieś ciekawe doświadczenia z X-social oferowanym przez XTB ~ ?
Ja nie mam ale ogólnie mam wyrobioną opinię i nastawienie do XTB i nie wchodziłbym tam - ale to moje subiektywne wrażenie tylko. Jeśli chcesz wejść w kwestie PAMM to na forum zdaje się było sporo ciekawych informacji: http://forex-nawigator.biz/forum/search ... words=PAMM - w różnych wątkach.

Powodzenia! :)
"...It's amazing. You've got it all on only...three pages.
You know what would happen if this fell into the wrong hands?
...
You named me?!
Right there along with the rest of them?!..."

Wuza
Pasjonat
Pasjonat

Nadszedł chyba czas na jakieś podsumowanie całego dziennika i tego prawie pół roku :)

Na początek kilka suchych liczb ~

Okres zarządzania kończy się 21 listopada o 17:58, do tego czasu nie planuję już żadnych transakcji stąd dzisiejsze podsumowanie.

Stan początkowy konta - 10 000 $
Stan końcowy konta - 75 616 $
Stan konta w "szczytowym" momencie - 102 452 $

Stopa zwrotu po 180 dniach ~ 656,2 %

Ilość zagranych lotów - 866

Ilość pozycji otwartych przez ten okres - 955, z czego 365 Long i 590 Short.

Kilka gorzej wyglądających liczb :)
Maksymalna obsuwa kapitału - 46 832 $
Wynik w pipsach za pierwsze trzy miesiące - 11 313
Wynik w pipsach po 6 miesiącach - 11 127

Kolejna ciekawe statystyka to wejścia tylko na Eur/Usd
podsu.jpg
2257 pipsów do przodu a wynik w $ do tyłu :)
Po części ma to związek z stopniowo większym stanem konta i większymi pozycjami ale też pokazuje błędy w mm.

Mam bardzo mieszane uczucia po tych 180 dniach tak naprawdę, z jednej strony totalną głupotą byłoby nie cieszyć się z takiej sumki która powinna znaleźć się na koncie już za kilka dni.
Ale.. mam wrażenie, że nie rozwinąłem się jako trader, statystyki wyżej to tylko wycinek ale analiza wejść z początku i z końca dziennika pokazuje mi to, że błędów i nieprzemyślanych decyzji było coraz więcej, że tak naprawdę te początkowe zrobienie 900% w 3 miesiące zaszkodziły mi bardziej niż pomogły. Brakowało konsekwencji i cierpliwości często.. wiele wejść wyprzedzało zaplanowane poziomy co rodziło problemy, dużo więcej było wejść które po byciu np. na minus 20-30 pipsów zamykałem na + 5-10, często przez właśnie brak cierpliwości i wyprzedzanie poziomów wejścia.
Money management - To też, temat rzeka.. Często zdarzało się dublować wejścia na danym poziomie, zmieniać zaplanowaną wielkość pozycji co tak jak brak cierpliwości rodziło problemy lub powodowało blokowanie kapitału który miał być użyty w na innym poziomie. Sam fakt ogólnej wielkości pozycji i ryzyka był taki a nie inny z prostej przyczyny, początkowe 10 000 $ było dla mnie bonusem, szansą na wykręcenie jakiejś przyjemnej sumy, stąd też podejmowanie większego ryzyka. Gdyby ktoś powiedział mi w maju, że do końca roku zarobię 65 000 $ to śmiałbym się głośno... bardzo ;) Ale z perspektywy czasu i tego że kapitalizacja tego konta wynosiła już ponad 100 000 $ jasne jest pewne rozgoryczenie i zawód.
Chciałbym żeby ten dziennik był przykładem i nauką( głównie tego czego nie robić :)) głównie dla mnie ale jeżeli ktoś z Was skorzysta to zawsze lepiej uczyć się na cudzych błędach. Wiem, że wejść i analiz było stosunkowo mało, z czasem nawet bardzo mało.
Każde dłużej trzymane wejście kończyło się tak naprawdę źle, z perspektywy czasu okresy gdzie niezrealizowana strata sięgała 10 000, nawet 20 000 $ zdarzały się, natomiast takich gdzie pozwoliłbym na taki zysk nie było i to też jest jakaś lekcja i mam nadzieje nauka dla mnie. Każde z tych wejść zamknięte odpowiednio wcześniej dawało xx szans na ponowne zajęcia pozycji po dużo lepszej cenie, każde 5-10 dni z zablokowanym kapitałem tylko po to żeby dobić w okolice BE to tak naprawdę strata biorąc pod uwagę ile okazji do zajęcia lepszych pozycji było w tym czasie.
Jedna z zasad mojego mentora brzmi:
"Every trade that lasts longer than 24 hours or maximum 48 - 72 hours (in case of an extension) in a BS-Trade!"
Koncentrując się na daytradingu nie można pozwalać sobie na pozycję otwartą przez 5-10-20 dni.
Wszystkie moje wejścia opierają się na m15 maksymalnie h1, więc trzymanie pozycji tak długo to po części szukanie i analizowanie na większych TF po fakcie zajęcia pozycji. Każde wejście które trwało tak długo dawało okazje na wyjście z małą stratą lub w okolicy BE, często kilkukrotnie.
Np. Shorty na Eur/Usd z okolicy 1,33 ~ zamknięte ze sporą stratą po decyzji o braku zmiejszenia luzowania we wrześniu.
To wejście 5 lub 6 razy było na plusie, dołożyłem do niego w piątek koło 18-19 tuż przed weekendem.
Zostawianie pozycji na weekend to kolejna głupota z perspektywy mojej strategi, nie pamiętam kiedy udało się wyjść na tym na plus.

Kwestia tego co dalej ?
Aktualnie chciałbym przeanalizować na spokojnie każde problematyczne wejście z tego okresu, przemyśleć te wszystkie gorsze i lepsze wejścia i wyciągnąć wnioski. Wrócić do systematyki z początków dziennika i zdecydowanie wypracować więcej cierpliwości.
Do końca roku zostanę pewnie w AM z niewielką częścią tej kwoty, od stycznia juz prawdopodobnie nowy broker i konto z większą sumą ale z założeniem gry mniejszymi zdecydowanie stawkami niż było to aktualnie, to co udało mi się osiągnąć pozwala na całkowicie spokojne podejście do rynku przez dłuższy czas, nie muszę gonić wyniku więc chciałbym się skupić na nauce i rozwoju a nie kręceniu %.
Jeżeli uda się dostać na staż do Deutche Banku to mam nadzieje że będzie to naprawdę świetne doświadczenie, jeżeli nie to chciałbym spróbować u któregoś z polskich brokerów lub firm proptradingowych, nie w celu zarobkowym ale w celu nauczenia się czegoś nowego.
Chciałbym podziękować wszystkim którzy czytali ten dziennik przez te pół roku, tym którzy komentowali i wspierali, tym którzy krytykowali, często słusznie oraz tym którzy tylko biernie przeglądali.
Kolejne konta napewno będą podpięte pod Myfxbook i/lub FF trade explorer, dziennik na forum też pewnie w jakiejś formie będę chciał prowadzić, może spróbuję pisać bloga.

Zdaje sobie sprawę z tego, że ta ściana tekstu jest dosyć chaotyczna ale daleko mi do felietonisty :)
Dodatkowo "podsumowanie" powstawało w ciągu 2-3 dni więc jest to taki trochę zlepek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Adrianoforex »

bardzo, bardzo dobre podsumowanie i wnioski. Wuza będziesz wielki. Powodzenia. Bałem sie w pewnym momencie, że takiego podsumowania już nie będzie. Dobrze, że się myliłem. Rozwinąłeś sie jako trader, tylko musisz sam siebie przeczytać i posłuchać. Powodzenia.
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

GoodGuy Czarny
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: GoodGuy Czarny »

Gratulacje i powodzenia ;)
Jakbyś mógł jeszcze napisać czym jest bs trade, bo nie mogę nigdzie znaleźć ;) i zdradzisz nam kim jest twój mentor, czy wolisz to zachować tylko dla siebie ?;p

Wuza
Pasjonat
Pasjonat

GoodGuy Czarny pisze:Gratulacje i powodzenia ;)
Jakbyś mógł jeszcze napisać czym jest bs trade, bo nie mogę nigdzie znaleźć ;) i zdradzisz nam kim jest twój mentor, czy wolisz to zachować tylko dla siebie ?;p
Bs - Bullshit )

Myślę, że spora część osób wie o kogo chodzi ~ Nie chciałbym sprowadzać na Niego tysiąca prywatnych wiadomości lub śmietnika w miejscach w których się udziela.

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Tymek »

Gratulacje. Przede wszystkim niezłe jest to ze potrafisz analizować samego siebie, jest to dobry kierunek,
który jest bardzo potrzebny każdemu traderowi a nie każdy potrafi podejść do swoich zagrań sceptycznie.
Większość uważa ze są nieomylni ;) Dopiero wielka strata cudzych pieniędzy powoduje pokorę ;)
Jeżeli znasz angielski to proponowałbym znalezienie pracy w jednym z domów trejdowych w Amsterdamie.
Jest tam dożo firm zajmujących się trejdowaniem. Jest to najlepsza szkoła bo masz do czynienia z najlepszymi
na świecie. I jeżeli masz możliwości finansowe to nawet możesz zaproponować im pól roku darmowej "usługi"
tak by zdobyć wymagana pozycje i wiedzę.
Każdy chce mieć pieniądze, ale pieniądze nie zawsze chcą każdego ;)

ODPOWIEDZ