Harmonic Trading

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
bbjurek
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: bbjurek »

inmax pisze:skąd pobieracie dane do fibotradera na waluty?
Ja robię w MT4 export do pliku i potem importuję ten plik w fibotraderze.

Dodano po 17 minutach:
28fingers pisze:nie sądzisz, że zgrupowania fibo zbyt mocno zostały przebite ? Ja zazwyczaj SL stawiam 2-3pipsy ponad/pod ostatnim FIBO. Jeżeli formacja się spełni, ostatnie FIBO nigdy nie jest przebite.
Z tym zawsze mam bardzo duży problem - czy potencjalna PRZ (potencjalna strefa zwrotu) została przebita i mamy sygnał przeciwny czy nie. Danielewicz i Carney piszą, że PRZ powinna zostać przetestowana (przebita) i po zachowaniu się kursu po tym przebiciu widzimy czy PRZ działa czy nie. Jeśli w PRZ powstanie dla potwierdzenia jakiś sygnał - formacja świecowa (ja patrzę też na RSI) potwierdzająca punkt zwrotny to można sądzić, że PRZ działa, mimo że została "niby przebita".

Możesz wyjaśnić co to jest dla Ciebie ostatnie fibo?

Dodano po 3 godzinach 45 minutach:

Wczoraj na mojej ulubionej parze EURGBP ukształtowało się ładne małe ABCD. Jeśli spojrzymy na wykres dzienny to koniec tego ABCD wypada w ciekawym miejscu. Żeby nie było za prosto, to myślę, że na 4H widać też formację RGR. Jeśli dzisiejsza korekta okaże się tylko powrotem do linii szyi (ok. 0,7924) to może tu być ciekawie. :wink:

Czy ktoś lepiej obeznany z tematem mógłby się wypowiedzieć czy to co narysowałem można rzeczywiście traktować jako RGR?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
bbjurek

Awatar użytkownika
28fingers
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: 28fingers »

bbjurek pisze:Danielewicz i Carney piszą, że PRZ powinna zostać przetestowana (przebita)
Chyba inaczej rozumiemy pojecie testowania. Mi wydaje się, że testowanie oporu polega na jego "dotykaniu" przez cenę, a nie przebijaniu. Osobiście myślę, że delikatne przebicie 2-3 pipsy maks można nazwać też testowaniem,
bbjurek pisze:Jeśli w PRZ powstanie dla potwierdzenia jakiś sygnał
Ja niestaty nie mogę obserwować na bieżąco wykresów, mogę zerkać od czasu do czasu ale nieregularnie. Dlatego nie szukam potwierdzeń, tylko dla ściśle zgrupowanych zniesień zawczasu stawiam Buy Limit lub Sell Limit. Trochę mnie to męczy, bo nie jest to najlepsze rozwiązanie, ale inaczej nie mogą. Z kolei zaletą tego są bardzo wąskie Stop Lossy.

bbjurek pisze:Możesz wyjaśnić co to jest dla Ciebie ostatnie fibo?
Mam na myśli ostatnią linię oporu/wsparcia ze zgrupowanych obok siebie Fibo. Od niej w ostateczności powinna się odbijać cena. (Powinna :) )
Do not mix efforts with results !!!

Awatar użytkownika
bbjurek
Bywalec
Bywalec

Re: mieszanka poziomów

Nieprzeczytany post autor: bbjurek »

damczyk2 pisze: ...jestem początkujący w temacie HT, przeczytałem Danielewicza, jednak nie mogę znaleźć tych ważnych punktów zagęszczenia (POW, POO).
po wyznaczeniu kilku Fibo, wszędzie są zgrupowane zniesienia. Jak sobie poradzić z tym bałaganem na wykresach? Jak Wy sobie z tym radzicie?!
Spróbuj najpierw na dużym interwale D lub W. Trzeba wybierać punkty tak jak pisze P. Danielewicz - ważne dołki, szczyty, duże świece. To rzeczywiście nie jest taki łatwe jakby się wydawało. Gdy spróbujesz na kilku starych wykresach to zobaczysz, że są miejsca w których zniesienia idealnie zachodzą na siebie. Niektórzy mądrzy ludzie piszą, że duże znaczenie mają zgrupowane zniesienia jeśli jest ich co najmniej 3.
Ble, ble, ble pewnie niewiele Ci pomogłem, ale razie czego chętnie służę pomocą w miarę skromnych umiejętności.
bbjurek

Awatar użytkownika
28fingers
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: 28fingers »

damczyk2 pisze:Witam,
jestem początkujący w temacie HT, przeczytałem Danielewicza, jednak nie mogę znaleźć tych ważnych punktów zagęszczenia (POW, POO).
po wyznaczeniu kilku Fibo, wszędzie są zgrupowane zniesienia. Jak sobie poradzić z tym bałaganem na wykresach? Jak Wy sobie z tym radzicie?!
Ja też dorzucę swoje "3 grosze". Miałem identyczny jak ty problem i w ograniczyłem zasób używanych przez siebie FIBO do kilku, wydaje mi się najczęsciej występujących. Poszperaj w wykresach i pewnie znadziesz FIBO, które występują/działają najczęściej.

Też się fachowcem nie jestem ale jakby co to pytaj ;)
Do not mix efforts with results !!!

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

Po prostu WAT. Bylo wiele razy na forum.
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
marcin.lisiecki
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: mieszanka poziomów

Nieprzeczytany post autor: marcin.lisiecki »

damczyk2 pisze:Witam,
jestem początkujący w temacie HT, przeczytałem Danielewicza, jednak nie mogę znaleźć tych ważnych punktów zagęszczenia (POW, POO).
Pozdrawiam!
Ja troche zmienilem podejscie. Zaczynam teraz od znalezienia interesujacych mnie formacji XABCD, ktore traktuje jako wazny zwrotny punkt. Zaznaczam na wykresie caly zakres PRZ okreslony przez te formacje (Potential Reversal Zone), a nastepnie nanosze wszystkie projekcje, ekspansje i APP wazniejszych fal / korekt. Uzywam w tym celu wszystkich wspolczynnikow opisanych przez Pawla Danielewicza. Miejsca zageszczen traktuje jako potencjalne miejsca wejscia na rynek (szczegolnie wtedy, gdy pokrywaja sie z PRZ wyznaczonym na podstawie formacji). Przydaje sie to szczegolnie wtedy, gdy PRZ wyznaczony na podstawie formacji jest dosc szeroki i nie bardzo wiadomo, od ktorego z punktow nastapi zwrot trendu.

Awatar użytkownika
MACIEK408
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: MACIEK408 »

Taka subiektywna uwaga na boku - wg mnie HT lepiej sprawdza się na indeksach zwłaszcza H1 wzwyż. jeżeli ktoś na poważnie zajmuje się HT i konstruuje w oparciu o niego swoje zagrania powinien przypatrzeć się również wykresom DJ, SP, DAX. nie samym FX człowiek żyje 8)
Money Never Sleeps

dzacek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: dzacek »

MACIEK408 pisze:Taka subiektywna uwaga na boku - wg mnie HT lepiej sprawdza się na indeksach zwłaszcza H1 wzwyż. jeżeli ktoś na poważnie zajmuje się HT i konstruuje w oparciu o niego swoje zagrania powinien przypatrzeć się również wykresom DJ, SP, DAX. nie samym FX człowiek żyje 8)
Równie dobrze, jeśli nie lepiej, sprawdza się na wykresach konkretnych akcji. Zapewne większość z Was ma dostęp na swojej platformie do CFD na akcje amerykańskie. Czasami warto zapłacić za tranzakcje dodatkową prowizję a mieć lepszą skuteczność i większą dywersyfikacje

Awatar użytkownika
marcin.lisiecki
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: marcin.lisiecki »

dzacek pisze: Równie dobrze, jeśli nie lepiej, sprawdza się na wykresach konkretnych akcji. Zapewne większość z Was ma dostęp na swojej platformie do CFD na akcje amerykańskie. Czasami warto zapłacić za tranzakcje dodatkową prowizję a mieć lepszą skuteczność i większą dywersyfikacje
Tez tak sobie mysle, zeby zaczac inwestowac w CFD. Mozesz polecic jakas ciekawa pozycje na ten temat? Moze byc po angielsku. Chodzi mi o same zasady dzialania rynku.

dzacek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: dzacek »

marcin.lisiecki pisze:Tez tak sobie mysle, zeby zaczac inwestowac w CFD. Mozesz polecic jakas ciekawa pozycje na ten temat? Moze byc po angielsku. Chodzi mi o same zasady dzialania rynku
Zasady nie są skomplikowane. Nie znam literatury na ten temat. Tu masz artykuł z przykładami takich tranzakcji: http://www.efixpolska.com/pdf/przykladyCFD.pdf

W praktyce prawie tak samo jakbym handlował na giełdzie akcjami(oczywiście na spadki też można grać), tyle że mam lewar 1:10 i płacę punkty swapowe,gdy mam pozycje długą, a dostaję pkt. swapowe, gdy mam pozycje krótką). Kwotowania też prawie identyczne jak na NYSE.

ODPOWIEDZ