BO & FBO

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Re: BO & FBO

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

drendriu pisze:
Tak. Wszystkie niebieskie linie to ZL z interwałów od M30 do MN1
A powiedz mi kolego "bfx" jak tam idze testowanie twojego robota ( z postu http://forex-nawigator.biz/forum/bo-fbo ... ml#p626641). Da się z tego wyciągnąc jakies wnioski ?.

P.S.1. Jeżeli mogę, to widzę "graficzną" niekonsekwencję jeżeli chodzi o te twoje linie. Najgrubszą (niebieską linią) powinny byc rysowane ZL-e z Daily, a coraz cieńszymi szarymi powinny być ZL-e coraz niszego TF ... :).

P.S.2. Widzę, że sama koncepcja ZL na tym forum tez ewoluuje. Początkowo za ZL brany był poziom połowy "dominującej" świecy ze wskaźnika:

Blubbb_ZLines_MZ_rev3.mq4
http://forex-nawigator.biz/forum/resources/file/15085

..a teraz ZL to nie połowa "dominującej świecy", tylko jakby jakiś lokalny pivot z niższego timeframu, wokół którego nastąpi FBO ...:).

Ciekawi mnie cholernie czy chłopaki potrafią na tym zarobić ....
Wydaje mi się, że tak pobieżnie przeczytałeś tematy związane z ta technika, że równie pobieżnie piszesz posty....
W pewnym momencie jest dokładniejsze wyjaśnienie techniki.
ZL to wybicie lub brak wybicia, a nie jakieś pivoty.... Warunkiem do zarabiania tą metodą jest tylko albo aż kwestia, gdzie to się wszystko dzieje....
O ile każdy widzi wybicia, o tyle druga część zadania jest najtrudniejszą częścią całego rozegrania.
(Takie moje zdanie)
pzdr

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

BO & FBO

Nieprzeczytany post autor: silveRbull »

Witam

Damfry napisał: ....ZL to wybicie lub brak wybicia, a nie jakieś pivoty.... Warunkiem do zarabiania tą metodą jest tylko albo aż kwestia, gdzie to się wszystko dzieje....

A nie jest czasami tak że BO jest BO ponieważ przebija ZL - sorki za taki mały wtrent.....

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bfx »

drendriu pisze: A powiedz mi kolego "bfx" jak tam idze testowanie twojego robota ... Da się z tego wyciągnąc jakies wnioski ?.
Robot działa w wersji beta. Nie powtórzył tego co w tamtym tygodniu ale też nie traci. Jestem dobrej myśli. Testy jak skończę, może w przyszłym tygodniu. Trochę schodzi z poprawkami i dokładaniem szczegółów.
P.S.1. Jeżeli mogę, to widzę "graficzną" niekonsekwencję jeżeli chodzi o te twoje linie. Najgrubszą (niebieską linią) powinny byc rysowane ZL-e z Daily, a coraz cieńszymi szarymi powinny być ZL-e coraz niszego TF ... :).
Grubości tych linii mają już swoje inne znaczenie. To co proponujesz jest mi nie potrzebne bo i tak sprawdzam sytuacje na wszystkich interwałach >M30.
P.S.2. Widzę, że sama koncepcja ZL na tym forum tez ewoluuje. Początkowo za ZL brany był poziom połowy "dominującej" świecy ze wskaźnika:
...
..a teraz ZL to nie połowa "dominującej świecy", tylko jakby jakiś lokalny pivot z niższego timeframu, wokół którego nastąpi FBO ...:).
Czytałem o tej koncepcji z połową świeczki. Ale to była imo próba zautomatyzowania czegoś czego się nie da zautomatyzowac. Dla mnie ZL to miejsce gdzie grubi kończą ruchać nowicjuszy i cena zawraca.
pcamator pisze: A nie jest czasami tak że BO jest BO ponieważ przebija ZL - sorki za taki mały wtrent.....
Nie wiem czy dobrze rozumiem ale odpiszę. W momencie robienie BO nie ma jeszcze ZL. Najpierw mamy BO a jak cena wróci do tego miejsca to możemy miec do czynienia z ZL, ale nie musimy.
"Ty też jesteś Bogiem! Tylko uświadom to sobie, sobie"

Awatar użytkownika
DigitalSmoke
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: DigitalSmoke »

Na początku tego jurnala Czerwinek zamieścił linki do postów Thoreza, gdzie wszystko jest szczegółowo wyjaśnione i chyba nie da się tego jaśniej i precyzyjniej opisać. Wydaje mi się że nawet dużo precyzyjniej niż w wątku autora tej metody MO, na kreśliku.

Wystarczy to:http://forex-nawigator.biz/forum/resources/image/42036

Awatar użytkownika
gutek04
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: gutek04 »

DigitalSmoke pisze:Na początku tego jurnala Czerwinek zamieścił linki do postów Thoreza, gdzie wszystko jest szczegółowo wyjaśnione i chyba nie da się tego jaśniej i precyzyjniej opisać. Wydaje mi się że nawet dużo precyzyjniej niż w wątku autora tej metody MO, na kreśliku.

Wystarczy to:http://forex-nawigator.biz/forum/resources/image/42036
Ile razy bym nie patrzył na te screeny Thoreza to dalej nie rozumiem o co chodzi i dalej nie rozumiem czemu wybiera te a nie inne miejsca do BO/FBO... Skoro dla Ciebie to takie jasne to czy mógłbyś spróbować mi to wyjasnic? np na jakims screenie? Mam nadzieje ze autor wątku nie bedzie miał nic przeciwko. Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
DigitalSmoke
Pasjonat
Pasjonat

Mam nadzieję że się Thorez nie obrazi że kalam jego scr, nie wiem czy to coś pomoże ale spróbuję.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

drendriu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: drendriu »

DigitalSmoke pisze:Mam nadzieję że się Thorez nie obrazi że kalam jego scr, nie wiem czy to coś pomoże ale spróbuję.
Wydaje mi sie że Thorez tak to narysował specjalnie, żeby nikt tego nie mógł rozkminić :).

Obrazek

Jeżeli już, to ja (po wpatrzeniu się) raczej tak bym to widział:

Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 07 lis 2013, 10:31 przez drendriu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
DigitalSmoke
Pasjonat
Pasjonat

To jest dokładnie to samo kolego :d Po zatym zastanów się nad sensem umieszczania postów po to żeby nikt nie mógł ich rozkminić.
Ostatnio zmieniony 07 lis 2013, 10:34 przez DigitalSmoke, łącznie zmieniany 1 raz.

drendriu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: drendriu »

DigitalSmoke pisze:To jest dokładnie to samo kolego :d
Niby to samo, a jednak trochę co innego :).

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: silveRbull »

Witam

Ja prześledziłem wszystkie posty Thoreza i nie tylko. Na początku też nie kminiłem. Ale niech mnie, jeżeli się mylę. Zresztą to wyraźnie widać na wykresach. Z BO mamy do czynienia jeżeli nastąpi przebicie ZL i cena zostanie pchnięta na wyższy/niższy poziom. Jeżeli przebicia nie ma, mamy FBO i patrzymy w przeciwnym kierunku. Oczywiście FBO staje się tutaj podstawą momentum które wybija przyszły poziom ZL i staje się BO. Dlaczego Thorez stwierdził że BO to ZL...? Przecież to oczywiste że Break-out (BO) to przebicie jakiegoś poziomu cenowego a False-break-out (FBO) to brak przebicia. Rynek na każdym kroku składa z takich BO i FBO. W innym przypadku nie można byłoby przewalić ceny ani do dołu ani do góry....

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ