Wuza Daytrading, 10k $ Real, podsumowanie str. 79

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Asperger
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Wuza Daytrading, 10k $ Real.

Nieprzeczytany post autor: Asperger »

Moderator-prowokator :wink:

Rozumiem, że szukasz zaczepki i nieszczególnie dobrze kamuflujesz sarkazm. Doczekasz się jeszcze mojego dziennika, choć głównie działam na akcjach i futures, na fx spot jestem z doskoku. Masz moje słowo. Jak znajdę więcej wolnego czasu to będzie to pierwsza rzecz jaką zrobię.

I podwyższam stawkę - zrobię to poprzez dt, czyli styl zdecydowanie odmienny od mojego. Co Ty na to?
Ostatnio zmieniony 24 paź 2013, 14:50 przez Asperger, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Każdy ma jakieś hobby ;) trzymam cie za słowo :)

Asperger
Stały bywalec
Stały bywalec

Dobrze, że za słowo :)

Myślę, że powinniśmy już ustąpić miejsca autorowi, zeszliśmy zupełnie z tematu.

Awatar użytkownika
xspojlerx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xspojlerx »

Asperger pisze:
A tak czysto hipotetycznie, gdyby na forum pisał Tudor Jones, którego średnia stopa zwrotu od 1987 r. to 19% rocznie i zwracał autorowi uwagę na te same rzeczy co inni, to tez pisałbyś, że autor na szczęście nie stosuje się do rozsądnych wskazań innych inwestorów?
Też nazywałbyś to biadoleniem? Założę się, że też by padły stwierdzenia w stylu: "krytykujących jest zawsze wielu"
Asperger, chodziło mi głównie o to że dużo jest osób które pouczają, jednak mało która z nich pokazuje że rzeczywiście coś potrafi :) np. przez dziennik tak jak robi to wuza lub jak Tobie zapropnował Ink. Taki np. Tudor Jones o którym wspomniałeś chyba udowodnił że wie co i jak, prawda? :)

ext3
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ext3 »

Asperger pisze: głównie działam na akcjach i futures
Cześć Asperger,

Inwestujesz w akcje/FUT polskie, czy zagraniczne?
Co Cię skłoniło by przy stabilnych zyskach z akcji/FUT podjąć 'grę' na FX? Dodatkowy, ryzykowny element w portfelu, dla rozrywki?

Asperger
Stały bywalec
Stały bywalec

ext3 pisze:
Asperger pisze: głównie działam na akcjach i futures
Cześć Asperger,

Inwestujesz w akcje/FUT polskie, czy zagraniczne?
Co Cię skłoniło by przy stabilnych zyskach z akcji/FUT podjąć 'grę' na FX? Dodatkowy, ryzykowny element w portfelu, dla rozrywki?
Trzecia z pięciu fal off-topu :wink:

Akcje wyłącznie na rodzimym rynku, kontrakty FW20, ES i FDAX, zatem wyłącznie futures na indeksy giełdowe, przy czym kontrakty krajowe wykorzystuję często do balansowania mojego portfela akcji i co za tym idzie nie zawsze jestem outright. Inaczej jest na pozostałe kontrakty. S&P 500 i DAX są mocno ze sobą skorelowane i moje posunięcia są na nich bardzo podobne.

Na drugie pytanie nie ma jednej dobrej odpowiedzi. Tak naprawdę złożyło się na to kilka czynników. Z jednej strony byłem świadomy, że moje podejście oparte na global macro może być stosowane również poza kontraktami. Waluty i indeksy giełdowe to - przy uwzględnieniu ich specyfiki - bardzo podobne instrumenty. Inwestuję pozycyjnie i często mając w portfelu spory udział gotówki z racji braku odpowiednich okazji zacząłem szukać większej autonomii dla mojego podejścia. Większa dywersyfikacja również stanowiła istotny argument.

Dodatkowo w branży, jak pewnie zauważyłeś regularnie widać pewne trendy inwestycyjne. Raz są obligacje korporacyjne, innym inwestycje w wino, czasem są to akcje małych i średnich spółek, innym razem wyłącznie firmy deweloperskie i właśnie rynek walutowy :wink: Ten ostatni zwyczajnie mi się spodobał i odpowiadał mojemu podejściu.

Po trzecie będąc szczerym, ostatnimi czasy w grę wchodzą pewne względy o charakterze osobistym. Poświęcenie większej uwagi inwestowaniu niż dotychczas pomaga mi choć trochę odciągnąć uwagę od nakładających się problemów w życiu prywatnym. Położyłem niedawno prowadzoną przez prawie 10 lat firmę budowlaną, gdy zwyczajnie zostałem oszukany i musiałem zwolnić 80 osób... naprawdę bardzo smutne doświadczenie i nikomu nie życzę przechodzenia przez coś takiego, a pomimo tego, że dołożyłem połowę swojego rachunku to i tak nie udało się ostatecznie uchronić firmy przed postępowaniem upadłościowym do tego problemy małżeńskie i z nastoletnim synem, który popadł w bardzo złe towarzystwo.. Krótko mówiąc: życie.

Jak będę miał więcej czasu i parę spraw sobie uporządkuję, to zajmę się prowadzeniem tego dziennika. Dość wysoko postawiłem poprzeczkę ponieważ jestem z zupełnie innej bajki niż daytrading, ale pokażę na co mnie stać. W końcu dałem słowo.
xspojlerx pisze:Asperger, chodziło mi głównie o to że dużo jest osób które pouczają, jednak mało która z nich pokazuje że rzeczywiście coś potrafi :) np. przez dziennik tak jak robi to wuza lub jak Tobie zapropnował Ink. Taki np. Tudor Jones o którym wspomniałeś chyba udowodnił że wie co i jak, prawda? :)
Może nie jesteś tego świadomy, ale właśnie zjechałeś z góry na dół Tharpa, Schwagera, Eldera i wielu, wielu innych. Napisz do nich wiadomość, że powinni założyć journal na forum :)
Ostatnio zmieniony 24 paź 2013, 21:18 przez Asperger, łącznie zmieniany 2 razy.

ext3
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ext3 »

Asperger pisze:
ext3 pisze:
Asperger pisze: Trzecia z pięciu fal off-topu :wink:
Dzięki za odpowiedź.
Jeśli jest jak piszesz (tak zakładam) to z pewnością nikt nie będzie wymagać od Ciebie prowadzenia jakichkolwiek dzienników, by cokolwiek udowadniać czy potwierdzać, a co najwyżej by się czegoś od Ciebie nauczyć ;)

Przepraszam za offtop.
Wracamy do wątku Wuzy, który zdaje się znacznie mniej przejmować sytuacją swojego konta niż komentatorzy i brawa mu za to. Siła charakteru :564:
Ostatnio zmieniony 24 paź 2013, 21:19 przez ext3, łącznie zmieniany 1 raz.

Asperger
Stały bywalec
Stały bywalec

Chciałbym żyć w czasach, w których rynek będzie płacił za siłę charakteru i naturalne męstwo :)

Wuza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wuza »

Widzę, że zabawa przednia )

Większość ma rację, decyzje należą jednak do mnie i na tą chwilę bliżej mi zagrania w "ruletkę" i zostawieniem tych wejść do końca umowy tj 21 listopada. Jutro podejmę decyzję.

Jestem w 100% świadomy tego że w tej chwili wyjście z tej pozycji z zyskiem/małą stratą to będzie szczęście po prostu a nie przemyślane zagranie, jeżeli pęknie fibo w okolicy dzisiejszych szczytów to szanse na odwrót spadną drastycznie.

Awatar użytkownika
xspojlerx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xspojlerx »

Asperger pisze:Może nie jesteś tego świadomy, ale właśnie zjechałeś z góry na dół Tharpa, Schwagera, Eldera i wielu, wielu innych. Napisz do nich wiadomość, że powinni założyć journal na forum :)
Tak, jasne, wszystkich zjechałem, hehe :D Gordona Gekko z "Wall Street" też :P Nie ma sensu ciągnąć tego dalej, nie zrozumieliśmy się i szkoda czasu na wyjaśnianie tego, w dodatku to nie jest miejsce na takie rzeczy.

EOT. Pozdrawiam. :564:
Pipsów i poprawy sytuacji osobistej życze :)

PS.Jak chcesz coś jeszcze dodać to zapraszam na priv. :)

ODPOWIEDZ