Budowa stanowiska pracy - Jeden komputer wiele monitorów

Wszystko co związane z zapleczem technicznym tradera, czyli m.in. komputery, smartfony, tablety, VPS'y itp.
astra
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: astra »

Yogi fajny screen :-)
ale coś za dużo kompów pod biurkami, do tylu monitorów, to jeden komp wystarczy i cztery karty MATROX- każda z wyjściem na 4 monitory i już mamy 16 ;-)
oczywiście to już chyba przesada, ale.... jak ktoś lubi, to czemu nie ;-)

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Nievinny »

A komputer wytrzyma takie obciążenie? Tj ilość programów otwartych w jednym momencie na 16stu monitorach? Bo tak na oko to 8 GB ram by się przydało.

Moim zdaniem bez sensu jest korzystać z więcej niż 6.
Trade what you see, NOT what you hear or think

astra
Pasjonat
Pasjonat

hmm moim zdaniem tak wiele monitorów to też przegięcie, ale napisałem tylko, że można to zrobić i jak to zrobić z punkty widzenia komputera. Co do obciążenia to akurat specjalizuje się w serwerach i zaawansowanych stacjach roboczych i wiem, że z obciążeniem nie będzie problemu. Wystarczy kupić jakiś procek 4 rdzeniowy (INTEL/AMD) koszt ok. 700zł za najtańsze modele lub platformę dwu procesorową do stacji roboczych (AMD SPIDER lub INTEL SKUTRAIL). Wtedy masz 2 procki, oba są cztero rdzeniowe, czyli w sumie 8 wątków. Oczywiście do tego 8-16GB RAM (przy obecnych śmiesznie niskich cenach RAM) da się to zrobić. Oczywiście taniej i lepiej jest kupić np. teraz 4 rdzeniowego INTEL-a, i nowoczesną płytę główną. W przyszłym roku INTEL wypuści 8 rdzeniowy procek z HT, więc komp będzie widział 16 rdzeni, a Ty ten nowy super procek włożysz bez żadnych modyfikacji do kupionej teraz płyty głównej :-)

Dodano po 20 minutach:

po za tym wiadomo, że takie stanowisko pracy musi być zoptymalizowane. U mnie na zwykłym kompie działa bez problemu 8 terminali mt4 z załączonymi wskaźnikami lub EA. Mam procka AMD ATHLON X2 5400+ (dwu rdzeniowy) i 4GB DDR2 i ... działa bez problemu. Wiadomo, że jeśli ktoś ma pow. 3GB RAM i procek co najmniej dwu rdzeniowy (czyli np. mój konfig) to powinien mieć 64 bitowy OS. Nie polecam WinXP 64bit- mało sterników, spor sprzętu nie działa, niestety sporo aplikacji też się wiesza, ale Windows Serwer 2003 64bit lub Vista 64bit, dadzą rade zarządzać takim kompem. Chodzi o to, że 64 bitowe systemy operacyjne o wiele lepiej zarządzają dużą ilością RAM i o wiele lepiej potrafią rozdzielić i spożytkować moc wielordzeniowych procków.

astra
Pasjonat
Pasjonat

źle napisałem, powinno być: INTEL SKULLTAIL

Kazik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kazik »

Oczywiście do tego 8-16GB RAM (przy obecnych śmiesznie niskich cenach RAM) da się to zrobić. Oczywiście taniej i lepiej jest kupić np. teraz 4 rdzeniowego INTEL-a, i nowoczesną płytę główną. W przyszłym roku INTEL wypuści 8 rdzeniowy procek z HT, więc komp będzie widział 16 rdzeni, a Ty ten nowy super procek włożysz bez żadnych modyfikacji do kupionej teraz płyty głównej :-)

he,he,fantazja ponosi........
nie ma to jak demo, nawet kompy demo się robi......

pozdr.

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

Kazik pisze:
he,he,fantazja ponosi........

pozdr.

Niby dlaczego ? Skoro Ty takiego nie masz to nie znaczy że inni też nie mają.
a wbrew pozorom taki kom jakieś fortuny nie kosztuje, oczywiście nie kupisz go za 2000-3000zł, Jeśli komuś taki komp potrzebny to go kupuje, jeśli nie to wiadomo.
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

astra
Pasjonat
Pasjonat

Kazik pisze:he,he,fantazja ponosi........
oj dzieciaku, dzieciaku....
to że Ciebie nie stac, to nie znaczym, że innych też, jeśli opisane przez mnie rozwiązania są poza Twoim zasiegiem, to po co się odzywasz ?
rozumiem, że jesteś kolejnym demowcem z xtb, ale to już Twój problem...

astra
Pasjonat
Pasjonat

ciekawy rozwiązaniem mogą być zewnętrzne karty graficzne podłączane przez USD- taka kartę można podłączyć i do lapka i do zwykłego kompa:
http://www.frazpc.pl/news/20491-Karty_g ... SB_od_EVGA
a tutaj link bezpośrednio to info na stornie producenta:
http://www.evga.com/articles/409.asp

Awatar użytkownika
fantoomasX
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: fantoomasX »

Sekstus
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Sekstus »

cuż te pokazy na youtube to chyba himalaje ceny
dla maniaków-entuzjastów, lub ciekawostka techniczna.
ale / być może zadziała/
1. propozycja nvidi
http://www.nvidia.pl/page/pg_20060207466692.html
Swoją drogą grafika grafiką ale chipsety nVidi dla mobo przy sata + raid to raczej kiepski pomysł. System koszmarnie się budzi / czasami zadziała poprawnie wychodząc z stanu wstrzymania / , nie będę opisywał szczegółów ale wielki brat żekł że to nie tylko mój problem /nForce 430/ ale problem dotyczy nForce 680i konkluzja to to że zbyt wolny dla SATA w RIADzie/ , za to podobno - nie testowałem, świetnie wypadają płyty na mobo intela P35 i jego odmianay. Dla co niektórych to dziwne że microATX + CD 8400, ale tak mi to wychodzi / wymieniam asusa a8n-vm csm na amd athlon 3000+ na takie mobo
http://www.in4.pl/komentarze_Nowe_płyty ... ,14511.htm
co do opini itd wygląda że jest ok.
więc druga grafa daje razem 4 monitory. Grafy intela przynajmniej w laptopie z którym miałem kontakt miała możliwość dzielenia ekranu na 4 pulpity więc 4 projektory podzielone na 4 pulpity przy np CD E8400 z raidem chulającym na pełnej prędkości / nie jak w nVidi Sata Raid=ATA / powinien pociągnąć nawet rozbudowaną platwormę.
Z mojej strony to tylko sugestia do weryfikacji być może się mylę

ODPOWIEDZ